Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Bartekkita
Wysłany: 2016-05-15, 20:16   Technologia naprawy miejsc skordowanych.
0
UP DOWN

Witam,
przymierzam siĂŞ do naprawy i konserwacji wnĂŞk drzwi, fartucha kielicha pod bÂłotnikiem itp. Auto ma kilkanaÂście lat i lubi sobie rdzewieĂŚ. Podejrzewam, Âże wiĂŞkszoÂści powierzchni bĂŞdzie w dobrym stanie i na to planuje daĂŚ dodatkowo 2 warstwy z epoksydu. Natomiast niektĂłre miejsca takie jak rant drzwi od Âśrodka mogÂą byĂŚ juÂż zainfekowane korozjÂą. Planuje jÂą oczyÂściĂŚ mechanicznie ile siĂŞ da, nastĂŞpnie wytrawiĂŚ Fosolem, na to jeÂżeli by coÂś zostaÂło daĂŚ APP R STO i tu pojawia siĂŞ pytanie czy po APP lepiej daĂŚ epoksyd tak jak na resztĂŞ powierzchni czy podkÂład reaktywny i nastĂŞpnie akryl. Na tak przygotowanÂą powierzchniĂŞ chcĂŞ daĂŚ maty butylowe, a na to piankĂŞ kauczykowÂą we wnĂŞkach drzwi. Natomiast na fartuch kielicha wosk/masĂŞ bitumicznÂą Noxudola. Co sÂądzicie o takiej technologii?
Pozdrawiam,
Bartek

hematol 
Wysłany: 2016-05-16, 01:13   
0
UP DOWN

Bartekkita napisał/a:
tu pojawia siĂŞ pytanie czy po APP lepiej daĂŚ epoksyd tak jak na resztĂŞ powierzchni czy podkÂład reaktywny i nastĂŞpnie akryl.

Jak juÂż chcesz robiĂŚ w ten sposĂłb to reaktywny na R stop nie sensu,lepiej epoksyd,ale ta technologia,ktĂłrÂą przedstawiÂłeÂś to tylko moÂże spowolniĂŚ postĂŞp korozji,ktĂłra juz odbiÂła swoje piĂŞtno :D

Biszkopt
Wysłany: 2016-05-16, 10:13   
0
UP DOWN

PrĂłbowaÂłem brunox, z tym Âże nastĂŞpnego dnia szlif i podÂład epoksydowy. Na drzwiach po 1,5 roku nic nie wyszÂło.

Bartekkita
Wysłany: 2016-05-17, 00:36   
0
UP DOWN

hematol, wiele miejsc jeÂżeli docieramy do niego odpowiedni wczeÂśnie jesteÂśmy w stanie uratowaĂŚ takÂą metodÂą. Wiadomo, Âże jeÂżeli mamy ciĂŞÂższe przypadki to pomoÂże tylko wyciĂŞcie i wspawanie nowej blachy. DziĂŞki za wyjaÂśnienie, ktĂłry podkÂład uÂżyĂŚ na APP, zawsze lepiej siĂŞ upewniĂŚ :)

Biszkopt, w kilku ró¿nych testach u¿ytkowników, które widzia³em APP wygrywa³o z Burnoxem, st¹d moja decyzja o postawieniu na APP. Pewnie znajd¹ siê równie¿ testy w orzekaj¹ce w drug¹ stronê. Fajnie, ¿e Ci siê uda³o :)

Mam jeszcze pytanie czy moglibyÂście poleciĂŚ jakiÂś konkretny podkÂład epoksydowy do ww zastosowaĂą. Najlepiej firmy Novol?

robson24-78
Wysłany: 2016-05-18, 12:35   
0
UP DOWN

OdpuœÌ sobie Kolego Brunoxa, to szajs a jego g³ówn¹ wad¹ jest to ¿e ma prawie zerow¹ przyczepnoœÌ do blachy, resztki trzeba naprawdê porz¹dnie zeszlifowaÌ i zmyÌ. Na mikro w¿erki mo¿e coœ pomo¿e, ale osobiœcie uwa¿am ¿e jest to mocno przereklamowany i bardzo drogi specyfik...
R-Stop ma inn¹ zasadê dzia³ania z tego co wiem - usuwa (lub wi¹¿e) wodê z w¿erów, przez co proces korozji zostaje skutecznie wyhamowany. Dodatkowe zalety - szybko schnie (2-3 godziny) i ma zaj... przyczepnoœÌ do pod³o¿a w porównaniu z Brunoxem.

I najwaÂżniejsze - ww. to nie jest technologia naprawy miejsc skorodowanych, to tylko odsuniĂŞcie (mniej lub bardziej) w czasie procesu niszczenia blachy. Naprawa miejsca skorodowanego polega na wyciĂŞciu i wspawaniu zdrowego kawaÂłka :)

Epoksyd moÂżesz daĂŚ Novol - jest bardzo dobry.

hematol 
Wysłany: 2016-05-18, 16:24   
0
UP DOWN

robson24-78, dokÂładnie o to chodzi co napisaÂłeÂś w naprawach blacharskch.
Brawo TY :spoko:

hematol 
Wysłany: 2016-05-18, 16:33   
0
UP DOWN

Dodam od siebie,ze w¿ery nale¿y zawsze po oczyszczeniu przeszlifowaÌ ale mowa tu o delikatnych w¿erach i blasze 0.8 mm ,przy lekkich wzerach jak szlifniesz zostanie tylko zdrowa blacha,wtedy podk³ady itd,zamalowanie wzerów jakimœ brunoxorstopem ^^ jest tak naprawde na chwile,tu lepszy wg mnie by³by Fertan poniew¹z on penetruje korozjê a nie jak np brunox wi¹¿e tylko ja "z góry",ale i tak najlepszym rozwi¹zaniem bêdzie wyciêcie skorodowanej blachy i wstawienie zdrowej .

Biszkopt
Wysłany: 2016-05-18, 19:56   
0
UP DOWN

No brawo, brawo.
Robson prĂłbowaÂłeÂś czy cytujesz?

robson24-78
Wysłany: 2016-05-19, 10:29   
0
UP DOWN

Biszkopt, prĂłbowaÂłem chyba wszystkich popularnych specyfikĂłw: Cortanin, Brunox, Fertan, R-Stop, nawet Hammerite ;) I wierz mi Âże R-Stop wypadÂł najlepiej a Brunox najsÂłabiej.
Poza tym, gdybym cytowa³ wypowiedŸ, w³o¿y³bym j¹ w cudzys³ów.

Biszkopt
Wysłany: 2016-05-20, 13:00   
0
UP DOWN

Pytam nie zÂłoÂśliwie, ale dla tego, Âże nigdy nic oprĂłcz brunoxa nie stosowaÂłem. Natomiast test zamieszczony na YouTube wydaje mi siĂŞ trochĂŞ naciÂągany.

MichuMachu
Wysłany: 2016-05-26, 15:51   
0
UP DOWN

Nie wierzcie w jakies specyfiki. na rdze jest tylko jeden dobry sposob calkowite usuniecie skorodowanego elementu i wstawie zdrowego i dobra konserwacja

Novol rafman
Wysłany: 2016-05-30, 11:58   Najlepiej oczysciĂŚ...
0
UP DOWN

Witam!
Kolega Michu ma racjĂŞ: najlepiej oczyÂściĂŚ.
Ale co jeÂśli mamy przestrzenie zamkniĂŞte lub styk metalu spod ktĂłrego wychodzi korozja i nie moÂżna dobrze oczyÂściĂŚ?
OsobiÂście polecam Fertan , bo sprawdzony w laboratorium Âśrodek -nie ma potem problemĂłw z adhezjÂą epoksydu(tylko dobrze wysuszyĂŚ po neutralizacji wodÂą!!!)

RafaÂł Mania NOVOL

stas
Wysłany: 2016-06-05, 10:54   
0
UP DOWN

witam
zacz¹³em prace przy konserwacji podwozia , s¹ na nim rdzawe naloty po zeskrobaniu oczyszczam je szczotk¹ na szlifierce lub wiertark¹ , koledzy maj¹ racjê co do wymiany blachy na now¹ ale wtedy jak po oczyszczeniu jest ju¿ sitko , a jak blacha jest jeszcze zdrowa tylko z nalotem rdzy nie ma sensu jej wymieniaÌ , mam te¿ dylemat co zastosowaÌ , brunoxy cortaniny , naby³em te¿ taki preparat ikorol nie jest gruntem reaktywnym , ale podk³adowym preparatem antykorozyjnym daje siê go na rdzê po godzinie mo¿na nak³adaÌ podk³ad , jest po tym œrodku taka trochê lepkawa powierzchnia œrodek ³¹czy siê z farba poniewa¿ robi¹ siê troche przebarwienia , planowa³em epoksydowy , robi³em próby z tym preparatem na kawa³ku blachy który le¿y teraz pod go³ym niebem na deszczach podobnie¿ sam œrodek zabezpieczy od korozji na dwanaœcie miesiêcy zostawi³em kawa³ek blachy nie zabezpieczony , z ikorolem tylko z ikorolem i podk³adem epoksydowym z ikorolem i podk³adem antykorozyjnym œnie¿ka zwyk³a podk³adówka typu minia i na to planowa³ bym œrodek konserwuj¹cy ,
pierwsze spostrze¿enia blacha oczyszczona niczym nie pokryta jest rdzawy nalot , tylko z ikorolem nie widaÌ na razie rdzawego nalotu z podk³adem epoksydowym ja malowa³em jedn¹ warstwê pêdzlem ta farba jest doœÌ gêsta zrobi³y siê smugi wyst¹pi³o kilka kropek rdzy , z podk³adówk¹ minia nie widaÌ na razie nic , twardsza powierzchnia jest z epoksydem , praktykowa³ ktoœ z tym œrodkiem

GMC
Wysłany: 2016-06-05, 17:28   
0
UP DOWN

Poczyta³em o tym specyfiku (Ikorol) i je¿eli jest tak jak pisz¹ to mo¿na popróbowaÌ- wygl¹da przekonuj¹co ale musi min¹Ì trochê czasu aby zyska³ jakieœ zaufanie. Zawsze lepiej u¿ywaÌ polskich produktów ni¿ jakiegoœ problematycznego niemieckiego fertana.
Nie podoba mi siĂŞ nazwa bo pierwsze skojarzenie Âże to podkÂładĂłwka na maszyny rolnicze czyli jakieÂś tanie g.... ale cena raczej nie niska :roll:

stas
Wysłany: 2016-06-05, 20:06   
0
UP DOWN

nie jest to podk³adówka , jest to ¿ó³tawy p³yn barw¹ przypomina herbatê po wyschniêciu jest taki jakby lepki , naniesiona farba wch³onie go , zrobi³em tez próbkê z podk³adem reaktywnym ale to co innego jest jak farba podk³adowa , na to trzeba by daÌ podk³ad akrylowy a na akryl farbê jeszcze i dopiero œrodek konserwuj¹cy , za du¿o zabawy trzy warstwy trzeba k³aœÌ próbki s¹ tylko nie ma czasu czekaÌ na efekty za d³ugo

Siekiera
Wysłany: 2016-06-06, 22:49   
0
UP DOWN

Do mnie to jakoœ nie przemawia ¿e "naniesiona farba go wch³onie". Przecie¿ producent farby nak³adanej na ten stuff nie przewidywa³ ¿e bêdzie musia³a wch³aniaÌ jakieœ substancje. Ryzykowna sprawa. Pytanie czy Panowie z Politechniki wezm¹ odpowiedzialnoœÌ jak coœ zacznie ob³aziÌ? Nie twierdzê ¿e to z³y œrodek bo go pierwszy raz widzê ale takich rewelacyjnych preparatów ju¿ trochê by³o a po czasie okazuje siê ¿e nie do koùca to takie ró¿owe.
WolĂŞ wierzyĂŚ Âśrodkom ktĂłre przetrawiajÂą korozjĂŞ a nastĂŞpnie siĂŞ jÂą mechanicznie usuwa a nie takie jak ten ikorol - "posmaruj i maluj" :roll: :blee: :nie: :>

stas
Wysłany: 2016-06-08, 08:40   
0
UP DOWN

nadaje siĂŞ do stosowania z farbami rozpuszczalnikowymi ,piszÂą Âżeby nie stosowaĂŚ pod farby i lakiery wodne , maÂłe punkty na podwoziu pokryÂłem ikorolem i na to daÂłem podkÂładowÂą a na to Âśrodek konserwujÂący , mam takie obawy teÂż Âżeby nie odÂłaziÂła farba , raczej by nie wziĂŞli odpowiedzialnoÂści na dole ulotki maÂłym drukiem jest informacja na ten temat , zrobiÂłem teÂż prĂłbki , ikorol i akryl , epoksyd , minia , nic na razie siĂŞ nie zbÂąblowaÂło nie odeszÂło , farba chÂłonie ten Âśrodek po od drapaniu akrylu na rysach pojawiÂła siĂŞ rdza byĂŚ moÂże zrobiÂłem to zbyt ostro bo ÂśrubokrĂŞtem sprawdzaÂłem teÂż jak trzyma farba , lepiej przywarÂł sam podkÂład z ikorolem trochĂŞ jakby byÂł miĂŞkki , ale byÂło to zbyt ÂświeÂże , po prĂłbujĂŞ teraz po tygodniu

Siekiera
Wysłany: 2016-06-08, 13:01   
0
UP DOWN

No to czekamy na relacjĂŞ. A tak OT to daÂłbyÂś radĂŞ trochĂŞ zdaniami pisaĂŚ bo w ostatnim poÂście nie masz ani jednej kropki za to 13 przecinkĂłw w jednym "zdaniu" :cool:
Lepiej bĂŞdzie siĂŞ czytaĂŚ.

Biszkopt
Wysłany: 2016-06-08, 22:02   
0
UP DOWN

Siekiera chyba nie wierzysz w przesÂądy na temat 13tki?
;)

Siekiera
Wysłany: 2016-06-08, 23:18   
0
UP DOWN

Nie ale 13 kropek uspokoiÂłoby mnie :D

robson24-78
Wysłany: 2016-06-09, 12:44   
0
UP DOWN

Kilka tygodni temu ogl¹da³em odcinek "samochód marzeù" na TVN i kolo remontowa³ w nim auto z pordzewia³¹ pod³og¹ (nie pamiêtam co to konkretnie by³o). Stwierdzi³ ¿e dosta³ od kolegi jak¹œ farbê antykorozyjn¹ stosowan¹ w lotnictwie i ¿e niby ma czyniÌ cuda. Objecha³ podwozie druciakiem bez specjalnej finezji, pêdzlem z puszki machn¹³ ten z³oty œrodek (œrodek by³ faktycznie bia³y ;) ) i na to po wyschniêciu planowa³ waln¹Ì baranka...
Jak dla mnie popelina totalna - ktoÂś widziaÂł ten odcinek? A moÂże ktoÂś wie co za cuda stosujÂą na pordzewiaÂłe samoloty? ;)

stas
Wysłany: 2016-06-09, 14:42   
0
UP DOWN

Na jakiœ efekt po zastosowaniu ikorolu trzeba by poczekaÌ z rok i wtedy zdaÌ relacjê czy wy³azi rude . Na dziœ podk³ady trzymaj¹ siê pod³o¿a na tyle ¿e paznokciem nie udrapie siê œrubokrêtem trzeba trochê mocniej rysowaÌ ¿eby coœ uskrzybaÌ przy czym najtwardszy jest podk³ad epoksydowy . Jest wzmianka na jakimœ forum o malowaniu goœÌ opisuje jak maluj¹ mosty , piaskuj¹ najpierw , potem myjka pod du¿ym ciœnieniem znów piaskarka potem ikorol i podk³aduj¹ epoksydowym nie dziwne ¿e po takim zabiegu to siê utrzyma . Np co mam do stracenia daj¹c ikorol jak gdzieœ jest punktowo nalot lub pêcherz rdzy i tak na podwoziu tego nie doczyszczê bo jest ju¿ w¿er dam sam podk³ad to po roku wyjdzie rdza i trzeba powtórzyÌ jak dam ikorol to te¿ pewnie korozja wyjdzie a mo¿e utrzyma z rok d³u¿ej .
np Brunkosa trzeba by nak³adaÌ trzy razy czekaÌ na reakcjê usuwaÌ go , to dziêki lepiej ju¿ waln¹Ì sam podk³ad .
Ps. chodziÂło o ikorol nie o interpunkcjĂŞ , fakt Âże w szkole z polskiego jechaÂłem na trĂłjkach , panie siekiera zdziwiÂłem siĂŞ Âże chciaÂło siĂŞ panu liczyĂŚ przecinki .
pozdrawiam

Siekiera
Wysłany: 2016-06-09, 15:48   
0
UP DOWN

stas napisał/a:
Np co mam do stracenia dajÂąc ikorol jak gdzieÂś jest punktowo nalot lub pĂŞcherz rdzy i tak na podwoziu tego nie doczyszczĂŞ bo jest juÂż wÂżer dam sam podkÂład to po roku wyjdzie rdza i trzeba powtĂłrzyĂŚ jak dam ikorol to teÂż pewnie korozja wyjdzie a moÂże utrzyma z rok dÂłuÂżej .

PeÂłna zgoda, sam podkÂład akrylowy czy epoksydowy na miejsce gdzie nie moÂżna doczyÂściĂŚ tylko chwilowo powstrzyma korozjĂŞ. Lepszy bĂŞdzie wash primer ale jest ALE. Trudno jednoznacznie ustaliĂŚ kryterium gruboÂści korozji powierzchniowej i to moÂże byĂŚ powĂłd zÂłej interpretacji. Moim zdaniem wash primer ma sens jeÂżeli blacha jest dobrze doczyszczona tarczÂą nylonowÂą (murzynem) ale jednak zostaÂły wÂżery do ktĂłrych tarcza nie dociera. Na takie podÂłoÂże ja poÂłoÂżyÂłbym wash primer. JeÂżeli jednak powierzchnia byÂła mocno skorodowana i ograniczymy siĂŞ do wyskrobania druciankÂą rĂŞcznÂą to moim zdaniem wash primer teÂż nie pomoÂże. Czy na takÂą powierzchniĂŞ pomoÂże ikorol, brunox, r-stop itp??? Temat rzeka i setki tematĂłw na dziesiÂątkach forĂłw :tak:
Tak jak napisa³em, ja wierzê w nak³adanie œrodków wytrawiaj¹cych na których producent pisze ¿eby usun¹Ì przereagowan¹ rdzê. Wszystkie inne gdzie producent pisze "posmaruj, odczekaj i maluj" s¹ moim zdaniem produktami nastawionymi na efekt marketingowy jak Hammerite :tak:

Przemek 
Wysłany: 2016-06-09, 21:45   
0
UP DOWN
Przemek

Siekiera hameraid dziaÂła .Nie jest ta farba wcale taka gÂłupia jak sugerujesz .
Nie raz mnie klienci zagieli jak siĂŞ ta niby dziadowska farba potrafiÂła trzymaĂŚ lata pomalowana na rdze.

KK 
Wysłany: 2016-06-09, 22:40   
0
UP DOWN

Minia teÂż trzyma pomalowana na rdze, ale po czasie przebija tylko miejscami... tylko zacznij to szlifowaĂŚ, a pod spodem wszĂŞdzie ruda... no, ale nie wychodziÂła.

hematol 
Wysłany: 2016-06-09, 23:21   
0
UP DOWN

KK napisał/a:
Minia teÂż trzyma pomalowana na rdze, ale po czasie przebija tylko miejscami... tylko zacznij to szlifowaĂŚ, a pod spodem wszĂŞdzie ruda... no, ale nie wychodziÂła.

DokÂładnie.
Tak naprawdĂŞ nie ma Âżadnego smarowidÂła,ktĂłre moÂże wyleczyĂŚ skorodowanÂą blachĂŞ,jedynie kaÂżdy z nich w gorszym lub lepszym stopniu spowalnia lub co gorsza przykrywa na jakiÂś czas korozje.
Najlepsza metoda to fleksa i spawarka.

hematol 
Wysłany: 2016-06-09, 23:25   
0
UP DOWN

Nie,no trochĂŞ przesadziÂłem,bo jest jeszcze taki Âśrodek ale to nie kaÂżdego staĂŚ na to,nazywa sie Rdza Killer 3000 :D
https://www.youtube.com/watch?v=dQca8Y2SObg

Robertlodz09 
Wysłany: 2016-06-09, 23:30   
0
UP DOWN

hematol napisał/a:
jest jeszcze taki Âśrodek ale to nie kaÂżdego staĂŚ na to,nazywa sie Rdza Killer 3000

Nie przesadzaj przecieÂż na reklamie widaĂŚ Âże czÂłowiek zlikwidowaÂł wszystkie "ogniska rdzy" i na koniec jeszcze dostaÂł "finanse do rĂŞki" ;)
Czyli rdzĂŞ likwidujesz i jeszcze na tym coÂś "zarabiasz" ... :spoko:

Biszkopt
Wysłany: 2016-06-11, 12:12   
0
UP DOWN

robson24-78 napisał/a:

Jak dla mnie popelina totalna - ktoÂś widziaÂł ten odcinek? A moÂże ktoÂś wie co za cuda stosujÂą na pordzewiaÂłe samoloty? ;)

Ja widzia³em ten odcinek. Program "Kup i zrób" zaliczam do kategorii rozrywka. Nie jest to telewizja edukacyjna. Nie oczekuj zbyt wiele. Plus jest taki, ¿e wk³adaj¹ czasami czêœci za free. FachowoœÌ prac oceniam na poziomie przypadkowego gara¿u.

Samoloty produkowane sÂą z aluminium, a ostatnio z kompozytĂłw.

stas
Wysłany: 2016-06-21, 23:37   
+1
UP DOWN

Przemek napisał/a:
Siekiera hameraid dziaÂła .Nie jest ta farba wcale taka gÂłupia jak sugerujesz .
Nie raz mnie klienci zagieli jak siĂŞ ta niby dziadowska farba potrafiÂła trzymaĂŚ lata pomalowana na rdze.

pomalowaÂłem hameraidem bÂłotniki w rowerze Âładnie to wyglÂądaÂło mÂłotkowy kolor , kilka lat trzymaÂło potem ÂłuszczyÂła siĂŞ pÂłatami jak lakier moÂżna byÂło zrywaĂŚ . i raz jeszcze felgi zrobiÂłem ale za dÂługo ich nie miaÂłem . na podwozie w samochodzie hameraid nie bardzo ,jak odpali pÂłat to rdza zeÂźre w tym miejscu , a na podwoziu sa inne warunki piach kamyki bÂłoto caÂły czas wilgoĂŚ o soli nie wspomnĂŞ ,na bramĂŞ czy pÂłot owszem Âładnie siĂŞ prezentuje . Minia byÂła by moÂże dobra tylko jak poÂłoÂżyĂŚ na niÂą konserwacje skoro konserwa jÂą rozpuszcza trzeba by sezonowaĂŚ z pĂłl roku

Marcino 
Wysłany: 2016-06-23, 08:22   
0
UP DOWN

stas napisał/a:
Minia byÂła by moÂże dobra tylko jak poÂłoÂżyĂŚ na niÂą konserwacje skoro konserwa jÂą rozpuszcza trzeba by sezonowaĂŚ z pĂłl roku

Jak psikniesz z pistoletu konserwe to podkÂład przykreyjeszi warstwy siĂŞ nie pomieszajÂą.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu