Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Karl
Wysłany: 2008-05-23, 18:02   Autorenolak - ile warstw i jak je nakÂładaĂŚ ?
0
UP DOWN

Mam taki wynalazek do naÂłoÂżenia - moje pytanie brzmi ile Âśrednio warstw tego cuda potrzeba, Âżeby dobrze pokryÂło szpachlowane elementy i jak to nakÂładaĂŚ ?
Mokro na mokro czy jak... ? :-)

tomekgrula 
Wysłany: 2008-05-23, 18:33   
0
UP DOWN

RĂłb wszystko jak pisze na puszcze i napewno bedzie dobrze.

Joker_Paint
Wysłany: 2008-05-23, 18:56   
0
UP DOWN

2-3 warstwy w odstĂŞpach 15 - 20 minutowych.
RozcieĂączaĂŚ w stosunku 2:1
MoÂżna zostawiĂŚ lekkÂą morke - sam siĂŞ rozleje.

A na szpachle polecam najpierw poÂłoÂżyĂŚ podkÂład do Renolaka najlepiej Gruntokor C (nie pogryzÂą siĂŞ)

mebArth 
Wysłany: 2008-05-23, 19:36   
0
UP DOWN

JOKER od kiedy Autorenolaka sie miesza 2:1? przecie to zywica...dodajesz jedynie korektor jak kupisz a nie musisz. Dawniej sie malowaÂło zywicÂą z puszki, troche rozcienczalnika ftaowego albo nitro i Âładnie byÂło. POtem wprowadzili korektory ( nie wiem po co, mozna zwykÂłego utwardzacza wlac np od podkÂładu i nic sie nie stanie i sie zmiesza i nie matowieje pozniej i szybciej schnie ale nie 50% tylko 20,30)
3 warstwy

rbfm 
Wysłany: 2008-05-23, 20:25   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
przecie to zywica.

a coz to za nazewnictwo ?

kazdy lakier to zywica. tyle ze sa rozne zywice (akrylowe, epoksydowe, ftalowo karbomidowe w tym przypadku itd...)

mebArth 
Wysłany: 2008-05-23, 21:16   
0
UP DOWN

CĂłz to za nazwnictwo? POTOCZNE. Tak jak AKRYL, METALLIC PERÂŁA ZYWICA SYNTETYK, PRZEMYSÂŁOWKA. Nie spotkaÂłes sie nigdy z takim czyms?.
Gosc maluje lakierem ftalowo karbamidowym i chodzi o to zeby go nakierowac na wÂłasciwy tor a nie szukanie problemĂłw ze sÂłowem ZYWICA. To jest potoczne wyrazenie n.t tych lakierĂłw.
RB ... udajesz greka czy se jaja robisz?

rbfm 
Wysłany: 2008-05-23, 22:05   
0
UP DOWN

po prostu takie nazywanie jest mylne dla ludzi ktorzy sie nie znaja a takich jest tutaj najwiecej. ja wiem co to zywica czy klar ale jednoczesnie wkurza mnie takie nazewnictwo. nie powinno sie tak nazywac. oki juz sie nie czepiam.

f_maciej
Wysłany: 2008-08-26, 11:45   
0
UP DOWN

PodepnĂŞ siĂŞ pod temat. Mam do malowania ciĂŞÂżarĂłwkĂŞ. Ma byĂŚ pomalowana tanio i Âładnie ;) Ojciec kupiÂł autorenolak... I teraz pytanie, jaki podkÂład pod renolak?? Jaki utwardzacz mogĂŞ wykorzystaĂŚ?? Autorenolak siĂŞ rozcieĂącza??Jaka proporcja?? Jedyny plus dla renolaku to to,Âże zawsze mi siĂŞ Âładnie rozlewa, malowaÂłem juÂż nim kilka rzeczy,ale nie tak waÂżnych i schÂły ok 7dni :/

gola 
Wysłany: 2008-08-26, 21:42   
0
UP DOWN

f_maciej napisał/a:
PodepnĂŞ siĂŞ pod temat. Mam do malowania ciĂŞÂżarĂłwkĂŞ. Ma byĂŚ pomalowana tanio i Âładnie ;) Ojciec kupiÂł autorenolak... I teraz pytanie, jaki podkÂład pod renolak?? Jaki utwardzacz mogĂŞ wykorzystaĂŚ?? Autorenolak siĂŞ rozcieĂącza??Jaka proporcja?? Jedyny plus dla renolaku to to,Âże zawsze mi siĂŞ Âładnie rozlewa, malowaÂłem juÂż nim kilka rzeczy,ale nie tak waÂżnych i schÂły ok 7dni :/

utwardzacz do podkladu,podklad akrylow badz poliuretanowy,rozcienczalnik ftalowo karbamidowy,proporcja rozcieczalnika 15-20%.

autorenolak

f_maciej
Wysłany: 2008-08-27, 11:56   
0
UP DOWN

Pewnie bĂŞdĂŞ musiaÂł kupiĂŚ zwykÂły akryl, renolak tylko na metalowe karoserie?? Nie wiedzialem o tym :/

przemo1972 
Wysłany: 2008-08-29, 13:23   
0
UP DOWN

To jeszcze ktos maluje tym smierdzielem :?: ;) Cena tego syfu jest porownywalna z tanim akrylem na ciezarowki, a efekt nieporownywalny :tak: Ja tam bym wolal pare zeta dolozyc i akrylem machnac :cool: Renowacja jest cholernie szkodliwa, zreszta jak to polerowac :?: I po jakim czasie :?: :sciana:

gola 
Wysłany: 2008-08-29, 18:44   
0
UP DOWN

tego sie nie poleruje ;)

f_maciej
Wysłany: 2008-08-29, 21:55   
0
UP DOWN

To rozejrzĂŞ siĂŞ za jakimÂś tanim akrylem. Renolak jest tylko na metalowe karoserie??

przemo1972 
Wysłany: 2008-08-30, 08:47   
0
UP DOWN

Z 10 -15 lat temu renolakiem robilo sie bardzo czesto, dawalismy 30-40% zwyklego utwardzacza 2K i suszenie w 60-70*C.Na drugi dzien polerka.Dawalo sie to polerowac acz nie byl to jakis superefekt ;) Coz , w tamtych latach oszczedzalo sie na wszystkim :sciana:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu