Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
krzysiek82
Wys³any: 2016-09-03, 19:53   Likwidacja ubytków na progu
0
UP DOWN

Witajcie
Kupi³em auto w którym próg wygl±da nastêpuj±co a dok³adniej jego koñcówka.
link

Chcê miejsce ubytku rozszlifowaæ, na³o¿yæ podk³ad epoksydowy, na to, podk³ad akrylowy a na koniec bazê w kolorze auta. Taka jest moja koncepcja ale mo¿e Wy podpowiecie mi inne sensowniejsze rozwi±zanie. Prosi³bym o podanie specyfików których powinienem do tego celu u¿yæ (my¶la³em o novolu) z racji ma³ego obszaru naprawy chcia³bym u¿yæ pêdzelka lub podk³adu w sprayu

My¶la³em jeszcze aby na potrzeby tego zadania kupiæ taki ma³y pistolet lakierniczy których pe³no na allegro w cenie ok 30-40z³.

Z góry dziêkujê za porady.

MAX MAYER 
Wys³any: 2016-09-03, 20:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: Lubelskie
mo¿esz tak zrobiæ jak piszesz ale czy jest sens robiæ to samemu??? policz koszty materia³ów plus pistolet który chcesz kupiæ ile Ciê to wyniesie? i albo siê uda albo nie.

krzysiek82
Wys³any: 2016-09-03, 23:50   
0
UP DOWN

Epoksyd 70z³ z utwardzaczem, akrylowy mam, baza tak¿e jest. Tutaj bardziej chodzi o to, ¿eby nie dopuszczaæ obcych r±k do swojego auta. Z ka¿dym autem zwi±zuje siê emocjonalnie i ka¿dy pojazd jest dla mnie nauk±. Tak ju¿ mam, ¿e jako¶ nie mam zaufania do nikogo zw³aszcza, ¿e w mojej okolicy fachowców od spraw lakierniczych brak. Dla mnie lakiernictwo to sztuka a jak patrzê na tych okolicznych speców to jedyna sztuka jak± opanowali to opró¿nianie butelek.

Robertlodz09 
Wys³any: 2016-09-04, 15:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
krzysiek82 napisa³/a:
Dla mnie lakiernictwo to sztuka

A dla mnie ¿ród³o dochodu ...
ka¿dy ma inne podej¶cie

krzysiek82 napisa³/a:
My¶la³em jeszcze aby na potrzeby tego zadania kupiæ taki ma³y pistolet lakierniczy których pe³no na allegro w cenie ok 30-40z³.

Spróbuj przecie¿ nic nie masz do stracenia oprócz finansów i w³asnego czasu
jak to mówi± - "nauka kosztuje" ;)
Polecam tylko kupiæ trochê dro¿szy pistolecik do tej zabawy

saghoo
Wys³any: 2016-09-05, 09:23   
0
UP DOWN

Tylko czy nie lepiej uczyæ siê na jakim¶ starym aucie zamiast na swoim tudzie¿ klienta?

krzysiek82
Wys³any: 2016-09-06, 09:54   
0
UP DOWN

To moje auto nie zajmuje siê lakiernictwem, samochód ma dopiero 4 lata ale niestety poprzedni w³a¶ciciel nie zareagowa³ w porê i z odprysku zrobi³a siê korozja.

Przesympatyczny cz³owiek ze sklepu lakiereo.pl zaproponowa³ mi podk³ad valspar 2k na³o¿ony pêdzelkiem punktowo w miejscach uszkodzeñ. Akrylowy mam motipa w sprayu. Nastêpnie na to baranek tak aby naro¿nik wygl±da³ po ca³ej operacji fabrycznie oraz gdy baranek wyschnie baza w kolorze auta. Nie wiem tylko czy bazê potraktowaæ jeszcze bezbarwnym?

Oczywi¶cie jestem otwarty na wszelkie sugestie w tym temacie. Oczywi¶cie do³o¿ê nale¿ytej staranno¶ci w oczyszczaniu tego fragmentu, odt³uszczê zmywaczem silikonowym. I zachowam rygory temperaturowo - wilgotno¶ciowe. Zale¿y mi na trwa³ym efekcie je¶li mo¿na w ogóle mówiæ o trwa³o¶ci progów w aucie w którym producent zaprojektowa³ je tak ¿eby co chwile siê co¶ dzia³o gdy¿ nie s± os³oniête jak np ma to miejsce w vectra c.

Novol rafman
Wys³any: 2016-09-06, 10:44   Â¯adnych aerozoli 1K
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Witam!
¯adnych aerozoli 1K tylko chemoutwardzalne .Epoksyd OK ,ale musi byæ idealnie wyczyszczona powierzchnia . Mo¿na odwróciæ kolejno¶æ przy dobrym podk³adzie akrylowym -najpierw akryl a potem epoksyd.
Bazê(kolor ) mo¿na poprosiæ o zapakowanie w aerozolow± bañkê ,ale reszta musi byæ utwardzalna ,aby by³o dobrze.

Rafa³ Mania NOVOL

krzysiek82
Wys³any: 2016-09-06, 10:59   
0
UP DOWN

czyli czeka mnie zakup akrylu 2k a ten w sprayu od razu do kosza. Na protect 340 w temp 20c po odczekaniu 10min wed³ug karty technicznej mogê od razu k³a¶æ akryl protect 330? Czy przy tak niewielkich uszkodzeniach muszê u¿ywaæ THIN 850 dodatkowo? Przyszed³ mi pistolet ale do niczego siê nie nadaje, tak± niewielk± powierzchniê dopuszczacie k³a¶æ pêdzelkiem?

Marcino 
Wys³any: 2016-09-06, 11:40   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
krzysiek82 napisa³/a:
Przyszed³ mi pistolet ale do niczego siê nie nadaje

A co to takiego "wspania³ego?

krzysiek82
Wys³any: 2016-09-06, 11:45   
0
UP DOWN

Marcino napisa³/a:
krzysiek82 napisa³/a:
Przyszed³ mi pistolet ale do niczego siê nie nadaje

A co to takiego "wspania³ego?

no name jaki¶ niestety ma³e pieni±dze to i jako¶æ ¿adna, puszcza bokiem gdyby nie google to bym po oczach farb± dosta³.

Marcino 
Wys³any: 2016-09-06, 14:47   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
Ja na swój pierwszy kupi³em Sico.... i jako¶ tam daje rady, do robót niezwiazanych z zaawansowanym lakiernictwem samochodowym. Konterner w ¶rodku nim malowa³em np...
Teraz kupi³em Devbilisa FLG-5

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: