Wysłany: 2016-09-23, 07:43 PĂŞkajÂący bezbarwny na zderzakach
0
Witam,
Mam k³opot otó¿ przy delikatnych odkszta³ceniach zderzaka pêka lakier bezbarwny (tworz¹ siê tzw. paj¹czki) natomiast lakier bazowy jest ok.
Pierwsze pytanie dlaczego tak siĂŞ dzieje. Czy lakiernik nie dodaÂł uelastyczniacza czy jest to po prostu nieuniknione na takich elastycznych elementach?
Drugie pytanie jak to naprawiaÌ. Domyœlam siê ¿e trzeba œci¹gn¹Ì klar do bazy ale czym i jak to najproœciej zrobiÌ. Zderzak nie jest idealnie p³aski ma du¿o ³ukowatych przejœc wiêc maszynowo wszêdzie siê nie da. Mo¿e s¹ jakieœ elastyczne tarcze które to œci¹gn¹?
I trzecie pytanie jaki uelastyczniacz i jak¹ iloœÌ dodaÌ do lakieru jaki mam na stanie tzn. Troton Master 2:1 HS. Na ich stronie nie maj¹ takich produktów spod w³asnego szyldu?
JeÂśli do podkladu tez nie zostaÂł dodany dodatek uelastyczniajacy lepiej go zedrzec. Lakiernicy nie zawsze dodajÂą do klaru dodatku bo potem ciĂŞÂżko im siĂŞ poleruje jak cos to dodaja 5%. Ostatnio lakierowalem zderzak i klar jaki uÂżylem to APP i tam do PP-EPDM jest 30% dodatku, musisz zobaczyĂŚ w karcie technicznej w jakiej proporcji i w stosunku do caÂłoÂści czy do samego klaru, taki uplastyczniony klar moÂże schnac dwa razy dÂłuÂżej. Pomimo dodaniu 30% nie miaÂłem problemu z usuniĂŞciem wtrÂąceĂą, tyle Âże zderzak schnol na slonku kilka dni;). Ja mam takÂą sprytnÂą szlifierke pneumatycznÂą 75mm, tam gdzie nie dojdziesz trzeba rĂŞcznie, chemia to nie wiem bo moÂże zareagowaĂŚ z plastikiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum