Witajcie,
mam pewien problem. Od razu dodam ¿e jest to mój pierwszy post i pierwsza tego rodzaju praca Niedawno kupi³em Daewoo Espero. Chcia³em sam podj¹Ì siê jego renowacji kosmetycznej. Myœlê ¿e cena u lakiernika mog³aby byÌ wiêksza ni¿ jego wartoœÌ Problem tkwi w tym ¿e prawdopodobnie ktoœ kto u¿ytkowa³ go przede mn¹ mia³ jak¹œ obcierkê i nieudolnie stara³ siê naprawiaÌ drzwi przez co wygl¹da to dosyÌ s³abo. Chcia³bym pomalowaÌ sam te drzwi lakierem z puszki ( ju¿ znalaz³em dobry sklep gdzie dobieraj¹ kolor ). Moje pytanie jest takie :
Jak siê za to zabraÌ? Górna czêœÌ drzwi jest koloru jasnego niebieskiego a górna granatowego. Czy pomalowaÌ t¹ czêœÌ jaœniejsz¹ od razu lakierem czy zetrzeÌ i zrobiÌ od pewnego momentu? Dodatkowo chcia³bym poprawiÌ próg który jest widoczny na zdjêciu. Chcê siê tego sam podj¹Ì bo chcia³bym siê tego nauczyÌ ( przynajmniej wiedzieÌ jak siê to robi ). Co wiêc polecacie ? Zdjêcia poni¿ej.
Jeœli chodzi o to w prawym dolnym rogu to nie mogê tego domyÌ. Próbowa³em to sam czyœciÌ szmatk¹ i na myjce ciœnieniowej niestety ca³y czas jest tak samo. Myœlê ¿e kurz dosta³ siê tak g³êboko w lakier trudno go wymyÌ.
Tak szczerze to kolego takie "auta" to siĂŞ utylizuje a nie remontuje
JakMar napisał/a:
Witajcie,
mam pewien problem.
JakMar napisał/a:
Niedawno kupiÂłem Daewoo Espero.
Masz problem poniewaÂż kupiÂłeÂś Espero czyli auto ktĂłre z powodu potwornego gnicia
juÂż zniknĂŞÂło z naszych ulic
O swój nowy nabytek nie musisz siê martwiÌ poniewa¿ w tym stanie w jakim jest to dajê Ci szansê spokojnej eksploatacji do Nowego Roku pó¿niej ju¿ raczej chyba nim nie poje¿dzisz
no chyba Âże wydasz majÂątek na jego renowacje
kalbi napisał/a:
weÂź siĂŞ lepiej za progi i podÂłogĂŞ jeÂśli chcesz jeÂździĂŚ bezpiecznym autem
Po nowym roku ITD zajmie siê takimi autami ... mobilne stacje diagnostyczne doœÌ sprawnie wyeliminuj¹ je z ruchu drogowego
Dodatkowo przekazanie nadzoru nad wszystkimi stacjami diagnostycznymi pod ITD
spowoduje spadek ich liczby oraz strach diagnostĂłw przed dopuszczeniem takich
"rarytasĂłw" do ruchu drogowego
U mnie na wsi wszystkie maÂłe stacje diagnostyczne sÂą juÂż na wylocie po Nowym Roku ...
JakMar napisał/a:
Co wiĂŞc polecacie ? ZdjĂŞcia poniÂżej.
Teraz szczerze .... daj sobie spokĂłj z tym autem naciesz siĂŞ z jazdy nim i poszukaj czegoÂś w znacznie lepszym stanie technicznym
Zakres naprawy tego auta (blacharka) przekracza Twoje umiejĂŞtnoÂści a z drugiej strony
koszt zlecenia jej jest nieop³acalny ekonomicznie patrz¹c na model auta i jego wartoœÌ rynkow¹.
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc nie kupiÂłem tego auta bo chciaÂłem tylko bo musiaÂłem, nie miaÂłem wyjÂścia. ChciaÂłem sam sobie go jakoÂś wyremontowaĂŚ dlatego napisaÂłem tutaj. ChciaÂłbym chociaÂż w najmniejszym stopniu sprĂłbowaĂŚ coÂś z tym zrobiĂŚ. WiĂŞc wolaÂłbym ÂżebyÂś mi coÂś doradziÂł drogi kolego w naprawiĂŞ a nie tÂłumaczeniu jakim dnem jest ten samochĂłd Ale dziĂŞkujĂŞ. Masz jakieÂś rady odnoÂśnie tego progu? MoÂżna jakoÂś sprĂłbowaĂŚ to zabezpieczyĂŚ ?
Wybacz ale tam juÂż nie ma progu jest tylko ... sama rdza
jak nie wierzysz to weÂż mÂłotek i uderz w niego kilka razy ... wpadnie do Âśrodka na 100%
Jak ruszysz progi to okaÂże siĂŞ Âże podÂłoga podciÂągi nadkola ÂłaczÂące siĂŞ z progami teÂż wymagajÂą naprawy (wymiany) ... temat ciĂŞÂżki do ruszenia bez blacharza samochodowego
JakMar napisał/a:
nie kupiÂłem tego auta bo chciaÂłem tylko bo musiaÂłem, nie miaÂłem wyjÂścia.
Nie neguje Twojej decyzji tylko staram siĂŞ Ci wytÂłumaczyĂŚ Âże nie ma sensu "walczyĂŚ" z tym autem , szkoda Twojego czasu i pieniĂŞdzy
Tutaj cokolwiek ruszysz to zacznie siĂŞ "sypaĂŚ" ...
Pytasz o naprawe lakieru drzwi a przecieÂż one sÂą zgnite od Âśrodka (spĂłd) ...
wystarczy Âże otworzysz je spojrzysz pod ich spĂłd .... a tam jest rdza
Chcia³bym je chocia¿ jakoœ zabezpieczyÌ przed zimn¹. Nie wiem, mo¿e zetrzeÌ, na³o¿yÌ szpachli i pomalowaÌ? ¯eby chocia¿ zimê przesz³y. Podj¹³em pracê i musia³em kupiÌ jak najszybciej auto i jak najtaniej. Akurat to wpad³o w rêce ( ma zamontowany gaz i to przewa¿y³o na decyzji ). Dodam ¿e drugi prób jest w bardzo dobrym stanie ( 0 rdzy, na lakierze od strony zewnêtrznej i wewnêtrznej). Chcia³bym w jakikolwiek sposób go zabezpieczyÌ przed zim¹ i ¿eby jakoœ wygl¹da³, a tak w kwietniu dopiero kupiÌ inny.
Magister_123 Panie jesteÂś Pan wielki jeden filmik i wszystko wiemy
Dodam w tajemnicy Âże tyÂż tak z moim majstrem wszystkie auta szykuje na gieÂłde
Na to tylko inno jeszcze trza bitex przywalic grubo i na gieÂłde jadymy lapaĂŚ klientele
Jak byÂś miaÂł migomat to szÂło by coÂś porzeÂźbiĂŚ. Farby sprayem moÂżna naÂłoÂżyĂŚ ale do blachy to spawarka potrzebna.
Na moje to prĂłg byÂł juÂż robiony. Najgorzej to go ruszyĂŚ bo cholera wie co siedzi w Âśrodku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum