Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
barkley3434
Wysłany: 2015-04-08, 15:45   NOWA DYNA
0
UP DOWN

By³ dzisiaj u mnie mój przemi³y i najlepszy w regionie dystrybutor produktów Akzo. Odwiedzi³ mnie gdy¿ od 15 kwietnia Akzo wymienia wszystkie stare mieszalniki Dyny na nowe i ma to trwaÌ oko³o 3 miesiêcy . Ca³a sytuacja przedstawia siê tak i¿ zabieraj¹ z mieszalnika wszystkie puchy w zamian wstawiaj¹ nowe oko³o 85l . I wszystko by³o by ok by nie jeden ma³y szczegó³ no mo¿e 2. Po pierwsze zostanie wystawiona fv na 3 tyœ netto do zap³aty po drugie w zestawie brak nowego wzornika . Wzornik trzeba sobie dokupiÌ lub podpisaÌ umowê na obrót . Tak sobie myœlê zabior¹ mi towar z szafy np: 60 litrów oraz zapas w moim przypadku 45 litrów za który ju¿ zap³aci³em i jeszcze ¿¹daj¹ kasy . Coœ tu jest nie tak a wy co o tym myœlicie ???? Mo¿e dostaliœcie inne propozycje to napiszcie .

Siekiera
Wysłany: 2015-04-08, 21:51   
0
UP DOWN

A za wzornik chcÂą pewnie z 4 tys. No to faktycznie Âśredni biznes. :blee:

lakierok 
Wysłany: 2015-04-18, 21:32   
0
UP DOWN

Z tego co wiem to nowa Dyna ma byĂŚ Systemem ÂŻywicznym . :tak:

Lackdoctor 
Wysłany: 2015-04-19, 14:28   
0
UP DOWN

PytaÂłem z ciekawoÂści w mieszalni o koszty wymiany dyny.
Powiedzial Âże wszystko za free :rotfl: i pigmenty i wzorniki.

To taki przykÂład lokalnego uprawiania prawdy.
Prawda, caÂła prawda i gĂł..o prawda. :fiu:

barkley3434
Wysłany: 2015-04-20, 20:47   
0
UP DOWN

hm... sprawdza³em u 4 dystrybutorów Akzo i wszêdzie powiedzieli mi tak samo jak wy¿ej napisa³em 3tyœ za wsad i 4tyœ za wzornik albo podpiszesz umowê na obrót . Nieliczni dystrybutorzy dla swoich dobrych klientów robi¹ to faktycznie za free . Jest inny sposób - zerwaÌ z nimi umowê i wzi¹Ì nowy mieszalnik jako nowy klient wówczas p³acisz tylko za wsad 3tyœ a wzornik w u¿yczenie . AKZO myœli ze jest pêpkiem œwiata - ja postanowi³em zakoùczyÌ wspó³pracê w pi¹tek wyjecha³ Lesonal w przeci¹gu 2 miesiêcy wyjedzie Dyna . Na ich miejsce ju¿ w œrodê staje Debeer . Wydaje mi siê ze R-M , SH i Debeer do tego 2 spektra wystarczy mi by godnie konkurowaÌ z goni¹c¹ mnie ci¹gle konkurencj¹ .

Elissa
Wysłany: 2015-04-20, 21:11   
0
UP DOWN

A widzial ktoÂś z was te nowa Dyne? To prawda, ze udoskonalili receptury? Tak cos mĂłj kolega z konkurencji wspominal ostatnio...

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-04-20, 22:04   
0
UP DOWN

barkley3434 napisał/a:
Na ich miejsce juÂż w ÂśrodĂŞ staje Debeer

Ja robiê podmiankê na APP. 30% na kolorze to sporo. W skali roku ró¿nica w zakupie zwróci siê a potem mieszalnik ju¿ zarabia na czysto. APP od pocz¹tku istnienia ani razu nie podnios³o cen pigmentów.

Siekiera
Wysłany: 2015-04-20, 22:25   
0
UP DOWN

APP pewnie nie musi podnosiĂŚ a Valsparowi raczej nie wypada byĂŚ tak tanim skoro to firma ktĂłra w USA jest porĂłwnywalna z AxaltÂą. Moim zdaniem w najbliÂższych latach bĂŞdÂą gonili peleton wiĂŞkszymi podwyÂżkami niÂż Âśrednia rynkowa.

lakierok 
Wysłany: 2015-05-14, 11:33   
0
UP DOWN

Robi ktoÂś z Was na nowej dynie ? :shock:

Frostt.pl

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-05-14, 13:21   
0
UP DOWN

KupiÂłeÂś tego DeBeera?

lakierok 
Wysłany: 2015-05-14, 17:48   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
KupiÂłeÂś tego DeBeera?

Nie , zastanawiam siĂŞ nad dynÂą ale najpierw muszĂŞ jechaĂŚ zobaczyĂŚ, jak kolory i jaka cena

barkley3434
Wysłany: 2015-05-14, 20:41   
-1
UP DOWN

Rozmawia³em dzisiaj z pracownikiem dystrybutora na mój rynek ( mamy takie same zdania i spostrze¿enia co do mieszalników i kolorystyki ró¿nych producentów) który pracuje na nowej Dynie od 2 tygodni . Powiedzia³ mi wprost - kolorystyka dupy nie urywa . Jest trochê lepiej ni¿ by³o . Nowe spektro gorzej wspó³pracuje ni¿ poprzedni model i woli rêcznie dobarwiaÌ mimo tego ¿e to nowy system i musi wiêcej czasu na to poœwiêciÌ . Cenowo - cena wzros³a o 2,5% w stosunku do starej. Ja na obecn¹ chwilê Akzo mam w .... i do puki mam dostep do starych mixów bêdê robi³ na starej a dostêp bêdê mia³ jeszcze d³ugo . Ma³o tego na obecn¹ chwile wzi¹³em Debeera i siê szkole z dobarwiania . Powiem szczerze klienci sa lepiej zadowoleni i z krycia i ceny.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-05-14, 22:01   
0
UP DOWN

barkley, to pomyÂśl, Âże APP jest 30% taĂąsze niÂż DeBeer na rabacie 29% :D

barkley3434
Wysłany: 2015-05-15, 06:40   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
barkley, to pomyÂśl, Âże APP jest 30% taĂąsze niÂż DeBeer na rabacie 29% :D

TrzeŸwy ja z APP jestem na wojennej œcie¿ce . Da³em im 2 szansy trzeciej nie dostan¹ . Przez ich debiln¹ politykê obopólnie potraciliœmy wspólnych klientów którzy przeszli do Inter Carsu lub bezpoœrednio bior¹ od dystrybutora Gold Cara . Tak na marginesie ju¿ na dniach APP-y bêd¹ mieli w swych osobowo-ciê¿arowych magazynach na 4 kó³kach pe³en colorbox i bêd¹ jezdziÌ od stodo³y do stodo³y i sprzedawaÌ bazy . Najmniejsza iloœÌ do zamówienia 0,5l i dzisiaj zamawiasz i na rano masz. Jak to powiedzia³ APP-c 5 x 12 z³ daje 60 z³ - cena czyni cuda a za taka kwotê to sobie pocieniuj¹. Pomyœl sobie TrzeŸwy ty wstawisz maszynê a za rogiem APP- c bêdzie ten sam towar sprzedawa³ po 12 z³ i ma³o tego bêdzie Ci jeŸdzi³ na oko³o twojego komina i przyk³ada³ fiszki do wszystkiego co na drzewo nie spier..dala .

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-05-15, 13:30   
0
UP DOWN

ÂŻaden z nas nie ma wpÂływu na politykĂŞ sprzedaÂży APP. Ja natomiast patrzĂŞ na ich mieszalnik z innej perspektywy. PrzeciĂŞtny rabat na DeBeer wynosi 26%. Czyli zakÂładajÂąc, Âże wyprodukowanie litra lakieru kosztuje CiĂŞ 100zÂł netto, to ten sam lakier, tej samej jakoÂści mnie kosztuje 77zÂł netto (29% + 30%). W skali 20 litrĂłw to daje kwotĂŞ ok. 460zÂł. W skali roku 5500zÂł.

barkley3434
Wysłany: 2015-09-11, 06:17   
0
UP DOWN

CZY KTO¦ MO¯E Z FORUMOWICZÓW MA NOW¡ DYNE I MO¯E SIÊ O NIEJ WYPOWIEDZIEÆ

lakierok 
Wysłany: 2015-09-11, 13:25   
0
UP DOWN

MĂłj znajomy ma i mĂłwiÂł Âże trochĂŞ lepiej ale Dupy nie urywa, na dodatek jak mu zamieniali to wymienili mu tylko caÂłe puszki na caÂłe puszki a te w ramie co byÂły ponapoczynane to strata, czyli jak miaÂłeÂś w rami 30 litrĂłw a w nowych 15 litrĂłw to dostaÂł tylko te 15 , te w ramie juÂż nie. Ciekawe po co wymieniali caÂły system :shock:

Frostt.pl

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-09-11, 21:06   
0
UP DOWN

Pewnie go sprzedali. Czyli niebawem kolejny gracz na rynku pod nazwÂą ......?

Siekiera
Wysłany: 2015-09-11, 21:54   
0
UP DOWN

A byÂł kiedyÂś u mnie jakiÂś handlowiec od Dyny i chwaliÂł siĂŞ Âże bĂŞdÂą zamieniaĂŚ sztuka za sztukĂŞ czyli peÂłna za napoczĂŞtÂą. Kolejne bajki koncernowe ^^

barkley3434
Wysłany: 2015-09-12, 22:38   
0
UP DOWN

Z tÂą wymianÂą jeden wielki waÂłek . Za caÂłe pÂłacÂą w cenie zakupu a rozpoczĂŞte zabierajÂą sobie w gratisie. I juÂż na sam poczÂątek jestem w plecy Âładnych pare stĂłwek . MaÂło tego jeszcze mam zapÂłaciĂŚ za wsad 3... zÂł netto i kupiĂŚ kolorbox za 4.... zÂł lub dadzÂą mi go w obrĂłt. Normali dystrybutorzy wymieniajÂą mixy gratioswo a inni chciwi , mniej zamoÂżni itp woÂłajÂą kasĂŞ . Z tego co wiem z dobrego ÂźrĂłdÂła to za wiele tych mieszalnikĂłw nie wymienili . Drugi problem jest to Âże nowy mieszalnik bardzo sÂłabo sprawdza siĂŞ ze spektro. Nowe mixy to niby Autobaza Plus sikkensa z dodatkiem tanich Âżywic . Powiem tak kolorystycznie odpowiadajÂą sikkensowi i nawet tak samo ÂśmierdzÂą . Zastanawiam sie nad wymianÂą ale z drugiej strony frajerem nie jestem . Porozmawiam z innym dystrybutorem jako nowy klient zobacze co mi zaproponuje .

Dementor
Wysłany: 2015-09-28, 19:33   
0
UP DOWN

barkley3434 napisał/a:
Nowe mixy to niby Autobaza Plus sikkensa z dodatkiem tanich Âżywic

He he, taka moda nastaÂła bo o Challengerze teÂż tak mĂłwiÂą Âże to Spies Hecker rozrzedzony taniÂą ÂżywicÂą ^^

barkley3434
Wysłany: 2015-09-28, 22:01   
0
UP DOWN

a mi powiedzieli ze to stary DP

Dementor
Wysłany: 2015-09-28, 23:23   
0
UP DOWN

MĂłwiÂą co komu wygodnie Âżeby tylko kupiĂŚ ^^ DP raczej nie jest jego dawcÂą bo to mixowy system a nie Âżywiczny chociaÂż cholera ich tam wie. Jedno jest pewne Âże co by to nie byÂło przerobione to na dobre mu nie wyszÂło :D

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-09-29, 08:19   
0
UP DOWN

A ja tam wczoraj odkryÂłem ciekawÂą rzecz. NamieszaÂłem sobie lakier z 4M i wtopa. Inny kolor. WiĂŞc odpaliÂłem program ze Spectrala gdzie ten sam kolor miaÂł te same pigmenty, tyle, Âże w innych proporcjach. Po namieszaniu teÂż wyszedÂł inny kolor, ale najlepsze jest to, Âże kolor z 4M i Spectrala wyszedÂł taki sam, mimo innych receptur :sciana:

Siekiera
Wysłany: 2015-09-29, 08:54   
0
UP DOWN

Pewnie Novol przerobiÂł sobie recepturĂŞ w ramach procesu reklamacyjnego tyle Âże nie trafili w kolor ;P To u nich normalne, jak siĂŞ odpali stare wersje programĂłw to moÂżna siĂŞ lekko przeraziĂŚ bo wiele receptur sprzed kilku lat jest zupeÂłnie innych niÂż obecnie. Na pytanie ktĂłre lepsze, odpowiedÂź przedstawiciela: "zaleÂży do ktĂłrej wersji kolorboxu" ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2015-09-29, 22:15   
+1
UP DOWN

Generalnie to 4M jest zdecydowanie lepszym systemem, i je¿eli ktoœ trzyma Spectrala wy³¹cznie jako atrapê, zachêcam do dogadania siê z CSV albo Inter Cars. Zdecydowana wiêkszoœÌ pigmentów jest taùsza. Te kilka dro¿szych, mo¿na kupowaÌ ze Spectrala, wtedy wychodzi naprawdê tanio. System jest lepszy kolorystycznie. S¹ wtopy ale o wiele wiele mniej. Jedyna przewaga Spectrala, to kolorbox, bo jednak chromatyczne u³o¿enie fiszek, znacznie przyœpiesza prace.

Siekiera
Wysłany: 2015-09-29, 22:37   
0
UP DOWN

Trupa siĂŞ nie reanimuje ;P

dejmon
Wysłany: 2015-10-01, 00:11   
0
UP DOWN

niedaleko mnie jest mieszalnia dyny i mĂłwilem z kolesiem to mĂłwiÂł ze caÂła wymian jest za free tzn

wszystkie pigmenty ze starego systemu oddaÂł i dostaÂł nowy wkÂład+fiszki . musiaÂł zapÂłaciĂŚ jedynie jakieÂś nowe dodatkowe pigmenty . ale ma caÂły system z spektofoto czy jak sie to tam zwie
i nowy program wgrali w komp + i tyle

krzychu129
Wysłany: 2015-12-30, 14:32   
0
UP DOWN

od pazdziernika mam nowÂą dynke i jest super solidy kryjÂą na 1.5 warstwy kolorystyka chromatyczna cieÂżko siĂŞ byÂło przestawiĂŚ ale teraz mogĂŞ powiedzieĂŚ Âże nie chce starej. Pozdro z Krk :D

kameleon
Wysłany: 2016-01-07, 10:55   
+1
UP DOWN

ja mam nowÂą DYNE , i jestem zadowolony kolorki pasujÂą krycie dobre i cena ok

barkley3434
Wysłany: 2016-01-07, 14:17   
0
UP DOWN

hm... a ja powiem tak krycie faktycznie lepsze a co do kolorystyki to sie poprawi³a wzglêdem starej dyny ale sza³u nie robi. Nie porównujê tego do r-m czy sh tylko ogólnie . Problematyczne jest odszukanie fiszek oraz to ze jedni technicy mówi¹ by wlewaÌ 60 , 70 a inni 80 % rozpucha . Hm... id¹c dalej piêknie wychodz¹ srebra ze spektro oraz bia³e. Do czarnych jak w starej i w nowej nie podchodzê po to wielka kicha jest . Co do korygowania ró¿nicy nie widzê jesli ktoœ mia³ dobrze opanowan¹ star¹ dynê to nie odczuje ró¿nicy przy nowej.

krzychu129
Wysłany: 2016-01-08, 12:15   
0
UP DOWN

jesli chodzi o rozpuszczalnik to technologia przewiduje to wyglÂąda to tak solidy i perÂły 2:1 a metaliki 100:80 :tak:

[ Dodano: 2016-01-08, 12:17 ]
a kolorystyka teÂż miaÂłem problem na poczÂątku ale kwestja przyzwyczajenia teraz jest ok i ta opcja skanowania telefonem kodu i receptura na telefonie jest super :D :D :D

Dementor
Wysłany: 2016-06-04, 08:46   
0
UP DOWN

krzychu129 napisał/a:
a kolorystyka teÂż miaÂłem problem na poczÂątku ale kwestja przyzwyczajenia teraz jest ok i ta opcja skanowania telefonem kodu i receptura na telefonie jest super :D :D :D

O co chodzi z tym skanowaniem telefonem :shock: Stary wpis ale zaciekawiÂł mnie

Siekiera
Wysłany: 2016-06-06, 22:38   
0
UP DOWN

A widzisz, ÂżartowaliÂśmy w temacie o mieszalniku on-line a tu Panie cuda juÂż na wyciÂągniĂŞcie rĂŞki :D

Dementor
Wysłany: 2016-06-13, 10:58   
0
UP DOWN

Cuda cudami ale o co chodzi?

barkley3434
Wysłany: 2016-06-13, 14:25   
0
UP DOWN

hm na fiszkach dyny s¹ kody QR i niby po zeskanowaniu przechodzi³o sie od razu do receptury ale to w ogóle nie dzia³a i w ogóle ten mieszalnik nie dzia³a i ten kolorbox nie dzia³a . Mia³o byc lepiej a moim zdanie jest gorzej jedynie co sie poprawi³o to krycie i tyle. Od miesi¹ca mam Challengera i jestem o wiele bardziej zadowolony z pasowwalnoœci¹ ni¿ ...ale to nie jest t w ... . W starej dynie spektro o wiele bardziej fruwa³o ni¿ w nowej a tu z prostymi kolorami nie mo¿e sobie poradziÌ nie jest to tylko moje zdanie ale kilku osób. Nastêpn¹ rzecz¹ jest to ¿e wchodzimy w jak¹œ recepturê i okazuje sie ze podstawa ma taki sam numer jak odcieù np. R czyli bardziej czerwony i sie cz³owiek zastanawia czy to R czy podstawa. Mnóstwo jest takich b³êdów niedopracowaù itp. Tak naprawdê moim zdaniem ten system jest niedopracowany i AKZO za wczeœnie wypuœci³o go na rynek .

Dementor
Wysłany: 2016-06-13, 18:57   
0
UP DOWN

Teraz jarzĂŞ ;) Rozumiem Âże jak zeskanujesz QR to przechodzisz do bazy online? Ale pewnie normalnie z palucha moÂżna wklepaĂŚ do kompa nr fiszki czy jednak nie?

barkley3434
Wysłany: 2016-06-13, 22:02   
0
UP DOWN

Tak jest z palucha tez mozna wklepac numer fiszki bez problemĂłw .

Dementor
Wysłany: 2016-06-13, 22:10   
0
UP DOWN

No to ok, wszystko teraz jasne :spoko:

kalbi 
Wysłany: 2016-09-30, 15:43   
0
UP DOWN

ktoœ porabia jeszcze na tej nowej dynie? dziœ lakierowa³em czerwony 3e5 z toyoty i powiem, ¿e krycie zajebiste na 2 razy i kolor te¿ wszed³ piêknie to tak na pocz¹tek, chcê trochê lizn¹Ì tego systemu bo s³ysza³em trochê pochlebnych opinii a i cena niez³a

barteek933
Wysłany: 2016-09-30, 16:57   
0
UP DOWN

ja robiÂłem na dynie. krycie to masz racjĂŞ. 2 warstwy wystarczajÂą w 100%.

PasowalnoœÌ kolorów ostatnio kupowanych myœlê ¿e w 80-90%. Wszystko sz³o bez cieniowania

Siekiera
Wysłany: 2016-10-01, 21:31   
0
UP DOWN

Jak sam nie robisz kolorĂłw tylko dostajesz gotowy to jak najbardziej normalna baza ;)

kalbi 
Wysłany: 2016-10-03, 10:26   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Jak sam nie robisz kolorĂłw tylko dostajesz gotowy to jak najbardziej normalna baza ;)

a jak sam robisz to jaka? nienormalna? ;) masz z nowÂą DynÂą doÂświadczenie, jak wchodzÂą kolory, jak z tym co na fiszcze do tego co w kubku? czy duÂżo jest zabawy?

Siekiera
Wysłany: 2016-10-03, 10:57   
0
UP DOWN

Nie mam u siebie tej Dyny. MĂłj dobry kolega jÂą ma i twierdzi Âże jest duÂżo takich wku.wiajÂących niuansĂłw w tym systemie ale tylko na etapie przygotowania koloru bo samo malowanie jest ok.barkley3434, ma u siebie i z tego co pisze moÂżna wywnioskowaĂŚ Âże coÂś w tym jest.

kalbi 
Wysłany: 2016-10-03, 13:39   
0
UP DOWN

a moÂżesz spytaĂŚ kolegi co to sÂą te niuanse ? bede bardzo wdziĂŞczny, :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu