Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
kameleon
Wysłany: 2016-01-07, 11:02   nowy mieszalnik - co polecacie
0
UP DOWN

Witam wszystkich na forum jestem tu nowy ale mam nadziejĂŞ Âże pomoÂżecie ( podpowiecie ) w sprawie nowego mieszalnika , jaki wybraĂŚ +/- . Na dzieĂą dzisiejszy posiadam mieszalnik DYNAcoat i LESONAL ale zastanawiam siĂŞ nad jeszcze jednym . Mam kupione okazjonalnie pigmenty z systemu SPECE HECKER moÂże ktoÂś ma taki system i nie warto mi sprzedawaĂŚ pigmentĂłw za grosze tylko dokupiĂŚ mieszalnik

glover
Wysłany: 2016-01-07, 11:39   
0
UP DOWN

Spies Hecker to dobry system ale jak juÂż masz pigmenty to musiaÂłbyÂś dokupiĂŚ maszynĂŞ i kolorbox uÂżywany od kogoÂś bo dystrybotor to bĂŞdzie chciaÂł sprzedaĂŚ wÂłaÂśnie pigmenty a nie sprzĂŞt. Plusem jest to Âże nie musisz wtedy kupowaĂŚ pigmentĂłw u jednego dystrybutora tylko gdzie chcesz a wtedy wiadomo, moÂżna potargowaĂŚ cenĂŞ. ChoĂŚ z tÂą cenÂą na spies heckera to myÂślĂŞ ze teraz nie bĂŞdÂą juÂż szaleĂŚ bo majÂą taĂąszy system ktĂłry bĂŞdÂą chcieli pchaĂŚ zamiast zaniÂżaĂŚ cenĂŞ spiesa.

kameleon
Wysłany: 2016-01-07, 12:01   
0
UP DOWN

jak co to kupiÂłbym caÂły system a pigmenty byÂły by w zapasie bo kiedyÂś by trzeba wymieniĂŚ puszkĂŞ
:D

barkley3434
Wysłany: 2016-01-07, 14:33   
0
UP DOWN

kameleon - miaÂłem Lesonala i go wyje.... m ciÂągle problemy byÂły z ziarnem zbyt grube oraz z pigmentem 83 bo psuÂł kolorystykĂŞ. Ze spektro sÂłabo dziaÂłaÂł i ktĂłregoÂś dnia wymieniÂłem go na SH i to byÂł doskonaÂły wybĂłr. Na dzieĂą dzisiejszy posiadam R-m z spektro , SH oraz Dyne z spektro. Jesli robie francuza to z miejsca podchodzĂŞ do SH . Bardzo dobrze wchodzÂą niemcy czyli vw, audi,skoda, bmw , mercedes , opel itp. WstawiajÂąc SH mimo ze kupisz za gotĂłwkĂŞ bedÂą chcieli z TobÂą podpisaĂŚ umowĂŞ na obrĂłt itp.Jeszcze jedna rzecz to drogie xiraliki. Powiem Ci ze oglÂądaÂłem ich taĂąszy wyrĂłb Challengera i robi takie samo wraÂżenie jak SH tylko nie mam pojecia jak z kryciem.

Siekiera
Wysłany: 2016-01-07, 20:47   
0
UP DOWN

Lesonal tani nie jest wiĂŞc dobieranie kolejnego systemu w podobnej cenie to trochĂŞ nie na czasie, przynajmniej ja tak uwaÂżam. Ja bym celowaÂł w coÂś pomiĂŞdzy DynÂą a SH a Lesonala bym wywaliÂł.

barkley3434
Wysłany: 2016-01-07, 21:19   
0
UP DOWN

Siekiera pomiêdzy to Challenger, App, Debeer nie pamietam cen Gnera³a lub Profix. Fajna oferte na wsad ma Genera³ oraz Challenger . Ja osobiscie by³ bym za SH chocia¿ du¿¹ wad¹ SH jest s³abe krycie sreberek .

Siekiera
Wysłany: 2016-01-07, 23:43   
0
UP DOWN

Debera miaÂłem i powiem tak - kiedyÂś siĂŞ opÂłacaÂło :tak:
APP z tego co tu byÂło nie dostaniesz teraz ze starym dobrym kolorboxem, zresztÂą nie przepadam za nimi a mĂłwiÂąc szczerze to goniĂŞ jak psy ^^
Profix teraz ten nowy wyszedÂł wiĂŞc nie wiem co to warte, znajomy ma stary i coÂś tam krĂŞci.
Autolux - Âżadna rewelacja, fiszki drukowane
Challenger - mam ofertĂŞ i cenowo wychodzi spoko tylko ten maÂły kolorbox :/ , to w podobnej cenie wyjdzie General a fiszek ponad dwa razy wiĂŞcej choĂŚ czasami brakuje starych, no i lakierowane.
Mipa - wiem tyle Âże jeden z moich okazjonalnych klientĂłw ma u siebie w warsztacie i coraz czĂŞÂściej kupuje u mnie ale moÂże mu siĂŞ wsad przerzedziÂł ^^ wiĂŞc musiaÂłby ktoÂś inny zareklamowaĂŚ ;)
Ze ÂśredniakĂłw byÂłby jeszcze Lechler i Helios ale ten drugi to cenowo to juÂż raczej poziom Lesonala i Max Mayera.
No i na koniec nasz narodowy system Spectral vel 4M ;)

[ Dodano: 2016-01-07, 23:56 ]
ZapomniaÂłem jeszcze o:
Prospray - fajne fiszki, ceny Âśredniaka i podchodzi pod Autocolor ;) nie wiem jak z pasowaniem i kryciem.

lakierok 
Wysłany: 2016-01-08, 10:01   
0
UP DOWN

Ja bym braÂł Autocolor

Frostt.pl

barkley3434
Wysłany: 2016-01-08, 12:41   
0
UP DOWN

Siekiera - ja kupujê produkty Mipy na pó³kê bo s¹ bardzo dobre ale mieszalnika nawet 2 dystrybutorów mi nie poleca czyli o czymœ to œwiadczy . CHALLANGER - tani wsad i mo¿na sprzedawaÌ po 150 z³ na zajefajnej mar¿y no tylko te fiszki. GENRA£ - dobra oferta na wsad ale ceny nie przelicza³em jeszcze mo¿na zapytaÌ sie TrzeŸwego . Sprawdzi³em pasowalnoœÌ na 4 kolorach i mnie mi³o zaskoczy³ . APP - jak co tydzieù wczoraj odwiedzi³ mnie Appowiec mieli spotkanie firmowe no i wesz³y nowe nawet dobre warunki zakupu ich mieszalnika . Hm... kiedys sprawdza³em pasowalnosc i mnie nie zachwyci³a a teraz z nowym kolorboxem to nie mam pojêcia.

Siekiera
Wysłany: 2016-01-08, 13:08   
0
UP DOWN

Ja teÂż braÂłem klar z Mipy i nie powiem bo przyzwoity ale nie utrzymaÂł siĂŞ przy genrocku.
Jak weÂźmiesz Chalengera to i tak bĂŞdziesz z czasem sprzedawaÂł po 150 albo taniej, nawet jakbyÂś chciaÂł droÂżej bo niestety kanibalizm juÂż postepuje. Ja rozmawiaÂłem z jednym dystrybutorem o ofercie a moja konkurencja uderzyÂła prosto do Axalty i wiem Âże rozmowy juÂż byÂły wiĂŞc o czym tu mĂłwiĂŚ, chyba chcÂą nawstawiaĂŚ na kaÂżdym rogu tego Chellengera. Do tego miaÂłem jeszcze ofertĂŞ od dystrybutora z innego wojewĂłdztwa i nikt mi nie powie Âże jak bym siĂŞ zdecydowaÂł od jednego dystrybutora to drugi odpuÂści :> Zostawi ofertĂŞ w kolejnej mieszalni w mieÂście, tak by byÂło. Takie coÂś powinno siĂŞ nazywaĂŚ: "metoda na APP" :D ^^

GMC
Wysłany: 2016-01-08, 20:59   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
"metoda na APP" :D ^^

To juÂż nie na wnuczka? ^^

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-01-08, 22:08   
0
UP DOWN

Wszystkie systemy s¹ generalnie do dupy. Natomiast ja zauwa¿y³em, ¿e od czasu jak robimy na pigmentach 4M, stopniowo wiêcej lakierów idzie z 4M ni¿ z APP. Jak mia³em tylko APP i Spectrala to przewaga APP by³a mia¿d¿¹ca. Skoro te proporcje siê zrówna³y, to znaczy, ¿e albo APP siê popsu³o, albo Palinal to ca³kiem niez³y system, pod warunkiem, ¿e kupi siê go pod odpowiedni¹ etykiet¹. Chllenger ma ca³kiem przyzwoite krycie. Na poziomie segmentu w którym siê znajduje.
PS. Takie maÂłe info do SpectralowcĂłw. Jak chcecie robiĂŚ akryle z systemu BASE, wystarczy kupiĂŚ Âżywice F004 z 4M lub Profi RS i moÂżna robiĂŚ akryle na recepturach bazowych. Podmieniacie tylko ÂżywicĂŞ.

lakierok 
Wysłany: 2016-01-08, 22:33   
0
UP DOWN

[quote]ale mieszalnika nawet 2 dystrybutorĂłw mi nie poleca czyli o czymÂś to Âświadczy .

moÂże to ÂŚwiadczyĂŚ o nie wiedzy na temat mieszalnika, albo majÂą maÂłe marÂże a pchajÂą co majÂą lepszÂą kasÂą,
oczywiÂście nie ma co porĂłwnywaĂŚ do rm czy duponta czy autocolor ale siĂŞ przydaje. :tak:

Frostt.pl

ErykSTX 
Wysłany: 2016-02-02, 15:10   
0
UP DOWN

Witam ! Posiadam ca³¹ linie produktów Challenger ( mieszalnik, dodatki ). Istnieje mo¿liwoœÌ nawi¹zania wspó³pracy. Swoj¹ siedzibê mamy w Lublinie . Jeœli mielibyœcie pytania, czy byli byœcie zainteresowani wspó³prac¹ :arrow: Proszê dzwoniÌ 690800714 ;)

Frugo
Wysłany: 2016-11-24, 19:06   
0
UP DOWN

Witam, to mój pierwszy raz na forum wiêc proszê o wyrozumia³oœÌ. Czyta³em ju¿ sporo tematów ale nie znalaz³em informacji o bezpoœrednim porównaniu systemu Chalenger do Autoluxa. Szef chce wzi¹Ì do mieszalni jakiœ taùszy system bo teraz robimy na Standoxie i rozwa¿a w³aœnie te dwie oferty. Poniewa¿ to ja g³ównie mieszam wiec chcia³bym mu doradziÌ lepszy mieszalnik ¿ebym póŸniej nie musia³ siê chlastaÌ. Który waszym zdaniem jest lepszy i dlaczego? Trochê mnie przera¿aj¹ te wzorniki w paskach w Autoluxie, czy one daj¹ dobre odwzorowanie? Ceny obu mieszalników mamy na podobnym poziomie i oba s¹ z du¿ych koncernów wiêc jakoœÌ bazy powinna byÌ przyzwoita. Szef ju¿ odrzuci³ Heliosa bo trochê dro¿szy jest i nie chce aby posz³a fama ¿e wzi¹³ Heliosa i podstawia pod Standoxa. Dyna nie wchodzi w grê bo ma konkurencja, Debeer tez jest niedaleko. Ma ofertê jeszcze na Generali ale to chyba ma³o znane i szef siê coœ obawia choÌ oferta jest dobra.

glover
Wysłany: 2016-11-25, 08:53   
0
UP DOWN

Chyba ma³a szansa aby ktoœ mia³ i zna³ od podszewki oba te mieszalniki. Za krótko istniej¹ na rynku i najczêœciej stanowia dla siebie konkurencjê. Musisz siê jednak opieraÌ na tych szcz¹tkowych informacjach które s¹ porozrzucane w ró¿nych w¹tkach. Ka¿dy z nich ma minusy i to spore wiêc wybór nie jest ³atwy i myœlê ¿e najczêœciej jest podyktowany tym na co kto ma jak¹ ofertê cenow¹ i dostêp u swoich dotychczasowych dystrybutorów. Jak dla mnie to poza nisk¹ cen¹ oba te mieszalniki nie maj¹ innych zalet ;) Nawet dodatki w obu tych systemach s¹ drogie wiêc niska cena na bazê ma przyci¹gaÌ klienta a dalej to ju¿ tylko pod górkê.

Frugo
Wysłany: 2016-11-25, 09:42   
0
UP DOWN

Czyli najwiĂŞkszym minusem jest co? Wzorniki czy jeszcze coÂś? Jak jest z wydajnoÂściÂą bazy?

lakierok 
Wysłany: 2016-11-25, 17:10   
0
UP DOWN

MyÂślaÂłeÂś nad mieszalnikiem MIPA :spoko:

Frostt.pl

glover
Wysłany: 2016-11-25, 20:08   
0
UP DOWN

Ciebie jako kolorystê powinny interesowaÌ g³ównie wzorniki i pasowalnoœÌ do nich. Ju¿ tu pisaliœmy, nawet w tym w¹tku jak wygl¹da sprawa ze wzornikami, Challenger ma ma³o a Autolux drukowane a pasowalnoœÌ... hmm :roll: Z innych minusów to szef bêdzie siê musia³ pogodziÌ z mniejszym zarobkiem bo czêœÌ klientów wybierze tanioœÌ. Sama baza i w jednym i drugim przypadku nie jest chyba z³a.

Frugo
Wysłany: 2016-11-26, 11:36   
0
UP DOWN

O Mipie nic boss nie mówi³, spróbujê mu podsun¹Ì. Czyli jednak wszystko sprowadza siê do kolorystyki i w³aœnie tego sie obawiam bo szef zdecyduje a ja bêdê zasuwa³ z natryskami. Poczyta³em te¿ o Generali i widzê ¿e niektórzy robi¹ na tym, bêdzie to porównywalne z Autoluxem i Challengem czy gorsze bo na to te¿ dostalismy dobr¹ ofertê z ma³ym wsadem pocz¹tkowym.

[ Dodano: 2016-11-26, 11:44 ]
Glover pisa³eœ ¿e niska cena to zaleta a póŸniej ¿eto minus wiêc nie rozumiem?

Siekiera
Wysłany: 2016-11-26, 14:02   
0
UP DOWN

Siê wtr¹cê. Niska cena zakupu ma sens jedynie wtedy kiedy mo¿esz sprzedaÌ tak¹ bazê w cenie przynajmniej 200 z³ bo wiadomo ¿e jest coœ za coœ. Robisz na taùszej bazie czyli z za³o¿enia musisz siê wiêcej narobiÌ w sensie doboru koloru wiêc trzeba za t¹ pracê wiêcej wzi¹Ì. Jak nie jesteœ w stanie sprzedaÌ takiej bazy po 200 tylko np 150-160 to nic nie zyskujesz bo musisz wiêcej korygowaÌ, natryskiwaÌ itd a zarobku masz dalej tyle samo. Pytanie wtedy czy jest sens? Je¿eli to tylko walka z konkurencj¹ na zasadzie "ja mam taùsz¹ bazê" to jest droga donik¹d chyba ¿e lubisz sponsorowaÌ koncerny lakiernicze. One w³aœnie wykorzystuj¹ takich pragn¹cych sprzedawaÌ tanio do swojej polityki. Ty cenzura a oni swoje i tak zarobi¹. Na³api¹ chêtnych na promocje a póŸniej podnosz¹ cenê na system i jesteœ w przys³owiowej... czarnej D. Dalej zarabiasz tyle co zarabia³eœ tylko na gorszym systemie :D
A Generali ^^ nie musisz siĂŞ baĂŚ, przetestowane i kolorystyka Âśmiem twierdziĂŚ nie odbiega o tego co mam z bardzo drogiego koncernu. Starych fiszek z lat '90 i poczÂątku 2000 brakuje ale za to nowe sÂą zrobione kozacko. IloÂściowo to prawie 9 tyÂś fiszek a w Challenger ma jakieÂś 3,5 tyÂś.
Jest koniec roku wiĂŞc jak chcecie jeszcze teraz braĂŚ coÂś taniego to zapytaj dostawcĂŞ czy utrzyma wam cenĂŞ na przyszÂły rok bo mam wraÂżenie Âże przyszedÂł czas na podwyÂżki tanich systemĂłw :roll: ZnajÂąc Âżycie na pierwszy raz duÂżo nie podniosÂą ale 4-5% moÂżna siĂŞ spodziwewaĂŚ. W przyszÂłym roku kolejne 5 i procent skÂładany zrobi swoje :cool:

[ Dodano: 2016-11-26, 14:18 ]
Dobrym przykÂładem rynkowej ewolucji sÂą systemy AKZO. Wiele lat temu Sikkens byÂł bardzo powszechny w mieszalniach. Jak juÂż siĂŞ staÂł za drogi to zaczĂŞto promowaĂŚ Lesonala. Sikkens przepadÂł w czeluÂściach ASO a mieszalnie narzekaÂły na podwyÂżki Lesonala wiĂŞc teÂż Lesonal poszedÂł w odstawkĂŞ i wprowadzono taĂąszÂą DynĂŞ. ÂŻe byÂła sÂłaba wiĂŞc teraz po kilku latach ponoĂŚ "wsadzono" w niÂą tego starego Sikkensa ktĂłry kiedyÂś byÂł drogi. Nagle staniaÂł bo trzeba byÂło walczyĂŚ z Autoluxem i Challengerem. Ale z tego co tu ktoÂś pisaÂł to juÂż teÂż chyba droÂżeje. ChÂłpaki z AKZO bawiÂą siĂŞ w marketing a koszty ponoszÂą dystrybutorzy i mieszalnie :tak:

barkley3434
Wysłany: 2016-11-26, 20:35   
0
UP DOWN

SIEKIERA - prawisz dobrze i zgadzam sie z TwojÂą tezÂą . A co do Akzo to przerobiÂłem Lesonala i starÂą Dyne i Dyne Pro ktĂłrÂą obecnie zamieniÂłem na CH i jestem zadowolony !!!!

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2016-11-27, 13:14   
0
UP DOWN

ZaczynajÂą siĂŞ juÂż kolory ktĂłrych zrobiĂŚ siĂŞ nie da. Czerwona mazda 6, nawet do cieniowania siĂŞ nie nadaje bo miejsce cieniowania jest ciemniejsze. Ostatnio koleÂś przyszedÂł z nowym Focusem. 4M, Max i APP polegÂło a w R-M komunikat, Âże kolor na specjalne zamĂłwienie.
Za max 15 lat, nie bĂŞdzie juÂż mieszalni. GaraÂżowcy teÂż zrezygnujÂą z lakiernictwa bo bĂŞdzie za trudne. Nie inwestujÂą w sprzĂŞt i szkolenia, a technika lakierowania idzie coraz dalej. ZostanÂą Ci co myÂślÂą. Tak jak u naszych sÂąsiadĂłw z zachodu.

KK 
Wysłany: 2016-11-27, 19:49   
0
UP DOWN

O ile nie stanie siĂŞ tak, Âże auto bĂŞdzie tylko Âśrodkiem lokomocji i lakierowanie bĂŞdzie odbywaĂŚ siĂŞ jak we Francji pod blokiem ze spraya.
Tak czy siak mieszalnie mog¹ upaœÌ.

GMC
Wysłany: 2016-11-27, 21:12   
0
UP DOWN

Oby tylko nie upadÂły wszystkie jednoczeÂśnie bo zostaniemy z rĂŞkÂą w sedesie :D

KK 
Wysłany: 2016-11-28, 00:19   
0
UP DOWN

:tak:

Frugo
Wysłany: 2016-11-28, 11:25   
0
UP DOWN

Rozmawia³em dzisiaj z szefem i zgodzi³ siê ¿e nie ma co na si³ê braÌ lepiej poczekaÌ i rozs¹dnie wybraÌ. Trochê mu namiesza³em w g³owie tym co pisaliœcie :D

Siekiera
Wysłany: 2016-11-28, 23:46   
0
UP DOWN

Mieszalni jest teraz za du¿o do potrzeb rynku ale to my w³aœciciele tak to widzimy. Dla lakiernika to dobrze ¿e jest tego na ka¿dym rogu bo mog¹ funkcjonowaÌ zeszyty, mog¹ fukaÌ na ka¿dy kolor który nie wszed³ na krechê, ¿e ceny nie takie jak w internecie itd. Jak trochê by upad³o to rynek odzyska³by normalnoœÌ. Gdyby trzeba by³o jechaÌ po kolor 30-50 km do najbli¿szej mieszalni to ka¿dy by ceni³ to co ma. Wtedy ka¿dy umia³by cieniowaÌ, stosowaÌ widma szaroœci i nie by³oby szukania taniej bazy na podsik.
Mam nadziejĂŞ Âże koncerny tanimi systemami same wywrĂłcÂą rynek do gĂłry koÂłami albo ciekawiej by byÂło gdyby PIS jednak tĂŞ dyrektywĂŞ LZO uruchomiÂł ^^

[ Dodano: 2016-11-28, 23:49 ]
A moÂże by tak napisaĂŚ do Morawieckiego Âże jest kasa do zrobienia tylko trzeba pogoniĂŚ urzĂŞdasĂłw z PIH-u w teren :x:

glover
Wysłany: 2016-11-29, 15:02   
0
UP DOWN

Nie rĂłb sobie jajec, jak napiszesz to ciĂŞ znajdziemy i siekierÂą zaciupiemy ;)

Siekiera
Wysłany: 2016-11-30, 10:03   
0
UP DOWN

ÂŻartowaÂłem, a ty chcesz z siekierÂą na siekierĂŞ startowaĂŚ :x: ;)
Ale z tym przesyceniem rynku to nie Âżart tyle Âże jakoÂś nikt nie upada. Konkurencja jest dalej duÂża na poziomie mieszalni i wÂśrĂłd dostawcĂłw tyle Âże ja nie wierzĂŞ Âże wszyscy maja siĂŞ dobrze. Statystyka podpowiada Âże pewnie najbardziej tracÂą ci najwiĂŞksi a oni w poprzednich latach nachapali siĂŞ to majÂą z czego oddawaĂŚ . MaÂłe firmy sÂą bardziej elastyczne wiĂŞc dostosujÂą siĂŞ a koncerny nie upadnÂą wiĂŞc marazm bĂŞdzie trwaÂł :/

barkley3434
Wysłany: 2016-11-30, 16:48   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
ÂŻartowaÂłem, a ty chcesz z siekierÂą na siekierĂŞ startowaĂŚ :x: ;)
Ale z tym przesyceniem rynku to nie Âżart tyle Âże jakoÂś nikt nie upada. Konkurencja jest dalej duÂża na poziomie mieszalni i wÂśrĂłd dostawcĂłw tyle Âże ja nie wierzĂŞ Âże wszyscy maja siĂŞ dobrze. Statystyka podpowiada Âże pewnie najbardziej tracÂą ci najwiĂŞksi a oni w poprzednich latach nachapali siĂŞ to majÂą z czego oddawaĂŚ . MaÂłe firmy sÂą bardziej elastyczne wiĂŞc dostosujÂą siĂŞ a koncerny nie upadnÂą wiĂŞc marazm bĂŞdzie trwaÂł :/

Siekiera - faktycznie konkurencja jest duÂża i tych mieszalni jest peÂłno. WyobraÂżasz sobie ze pewna przedstawicielka jeÂździ po warsztatach jak APP i sprzedaje zielony korek po 82 netto zÂł do mojego miasta ma 80 km . Moim zdaniem internet teÂż mocno trzepie nas po kieszeni .

Siekiera
Wysłany: 2016-11-30, 17:39   
0
UP DOWN

82 z³ netto to taniej sprzedaje ni¿ ja kupujê u oficjalnego dystrybutora 3M. U mnie te¿ jest ten problem. Zada³em im pytanie jak to mo¿liwe to otrzyma³em odpowiedŸ ¿e oni jako dystrybutor robi¹ wszystko ¿eby ukróciÌ to ale 3M ma ich w D. ¯eby zniwelowaÌ ró¿nicê i jakoœ przeczekaÌ to dystrybutor sprzedaje po cenie zakupu + 1 grosz :roll: Sami zaœ dostaj¹ bonus po sprzeda¿y ale widocznie niektórzy oddaj¹ te¿ swój bonus. Tylko ciekawe jak to robi¹ formalnie? Zreszt¹ wali mnie to, wolê sprzedawaÌ Rupesa ;)

Przemek 
Wysłany: 2016-11-30, 19:51   
0
UP DOWN
Przemek

A ja wolĂŞ farcele za 70 zÂł brutto .I mam tak jak Ty [...] .
A jak masz [...] bĂŞdzie ci dane .

Siekiera
Wysłany: 2016-12-01, 00:01   
0
UP DOWN

CaÂły czas sÂą zwolennicy Farecli na mokro ale niegÂłupia jest teÂż ta na sucho.

Przemek 
Wysłany: 2016-12-01, 00:51   
0
UP DOWN
Przemek

Przepraszam miaÂłem na myÂśli mazernĂŞ . 1l.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu