Autor |
Wiadomość |
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-10, 20:38 Problem z lakierowaniem elementĂłw na stojaku w pionie.
|
0
|
|
|
|
Witajcie ;] Szukam porad i podpowiedzi bo nie mogê znaleŸÌ konkretnej recepty na mój problem. Mianowicie lakierujê lakierem nawierzchniowym Hymax C060 HS z szybkim utwardzaczem, mocno rozcieùczony 15-20%. W Mojej dziupli mam temperaturê 25-29 stopni. Pistolet Sata dysza 1.4, 3.0 Bar rozkrêcony na 1,5 - 2 obrotów materia³. Przekraczam œwiadomie zalecenia producenta lakieru ( zaleca rozcieùczenie 5-10% ciœnienie od 2-2,5 Bar) zale¿y mi na maksymalnym rozlaniu i zrobieniu "lustra". Zdjêcia pomalowanego elementu w za³¹czniku. Na elemencie widoczna struktura/mora - powiedzcie mi jak tego unikn¹Ì, co zmieniÌ, jak sobie poradziÌ. Dla porównania dodajê fotki pomalowanego kasku przy tych samych ustawieniach i lakierze. Kask na stojaku i wylane na nim piêkne lustro. Jak uzyskaÌ ten sam efekt na niebieskim elemencie wisz¹cym w pionie?
15942453_1219683184746471_856251159_n.jpg lustro na kasku |
 |
Plik ściągnięto 128 raz(y) 51.01 KB |
15942041_1219683181413138_397002966_n.jpg lustro na kasku2 |
 |
Plik ściągnięto 162 raz(y) 46.1 KB |
15978242_1219683191413137_461467356_n.jpg element ze strukturÂą morkÂą |
 |
Plik ściągnięto 540 raz(y) 33.51 KB |
15942318_1219683174746472_2099791802_n.jpg element w caÂłoÂści zawieszony w pionie |
 |
Plik ściągnięto 171 raz(y) 49.35 KB |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2017-01-10, 22:03
|
0
|
|
|
|
utwardzacz normalny, baza musi byĂŚ gÂładka, daj pierwsza cienka zamknieta warstwĂŞ bezbarwnego, a druga normalna ale tez nie za grubo, co to za Sata, ze 3 bar. Sata miĂŞdzy 2, a 2,5 w zaleÂżnoÂści od modelu, dodatkowo dysza trochĂŞ spora, dawka materiaÂłu powinna byĂŚ full, lub minimalnie skrĂŞciĂŚ ale nie 1,5 obrotu |
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-11, 09:23
|
0
|
|
|
|
Baza musi byÌ g³adka - co mogê wiêcej zrobiÌ niz przetercie antystatykiem przed po³o¿eniem bezbarwnego? Przedstawiciel producenta hymaxa poleci³ mi szybki utwardzacz do pionowych powierzchni. Czy szbki stosuje siê przy ni¿szych temperaturach, u mnie za ciep³o na szybki? Stosujê wy¿sze Ciœnienie bo chcia³em poprawiÌ atomizacjê ale z tego mówisz to b³¹d? Mam drugi piatolet airgunsa z dysz¹ 1.0 do mniejszych elementów tutaj malowa³em nim baza. Czy mogê bazê nak³adaÌ wiêksz¹ dysz¹ a bezbarwny mniejsz¹? Czy zaopatrzyÌ siê w dwa piatolety o mniejszych dyszach do takich elementów? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2017-01-11, 19:15
|
0
|
|
|
|
podgrzej dodatkowo lakier, bêdzie siê lepiej rozlewa³. Ciœnienie ma byÌ takie jak nakazuje producent pistoletu, odleg³oœÌ taka jak¹ nakazuje producent. Musisz potestowaÌ ale najpierw trzymaj siê podstaw. |
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-11, 21:20
|
0
|
|
|
|
DowiedziaÂłem siĂŞ dzisiaj, Âże wina przede wszystkim leÂży w tym Âże uÂżyÂłem fast utwardzacza zamiast normalnego. Poza tym mam zmieniĂŚ dyszĂŞ na 1.3. Potestujemy zobaczymy... |
|
|
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-12, 23:59
|
-1
|
|
|
|
No to teraz dopiero mam zagwozdkê... zmieni³em pistolet na 1.3 iwata w400 bellaria, utwardzacz na normal z rozcieùczalnikiem, temperatura 20 stopni i ... to samo dok³adnie... na jednej grupie na fejsie zobaczy³em dok³adnie ten sam efekt u goœcia na malowaniu i powiedzia³ ¿e tak ma byÌ... sam ju¿ nie wiem... wola³bym lustro a tu tak wygl¹da jakbym na tych elementach nie mia³ szans wylaÌ lustra, powierzchnia jest idealnie g³adka a lakier nie uk³ada siê w lustro tylko w lekkie pofalowanie. Biorê jaki kolwiek inny element z innego motocykla, albo kas i mam lustro te same ustawienia, te same parametry. Ró¿nica jest tylko taka ¿e tutaj malujê na metalica bazê a tam na stary lakier. Czy baza mo¿e byÌ winna tego rozmycia? |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-01-14, 00:25
|
0
|
|
|

|
Bazy tanie nie sÂą idealnie gÂładkie. Np Dynowskie, szczegĂłlnie biaÂły solid.
Takie bazy teÂż wciÂągajÂą lakier, Âże po czasie pojawia siĂŞ minimalna struktura.
Najpewniej syfiastÂą bazĂŞ to poÂłoÂżyĂŚ w dwĂłch warstwach i jeszcze zsieciowaĂŚ utwardzaczem.
Lakier, Âżeby wylaĂŚ na lustro i Âżeby nie pomarszczyÂło to raz, Âże pewnie musiaÂłby byĂŚ specjalny lakier do takich celĂłw z polepszonÂą rozlewnoÂściÂą. Dwa, Âże byÂłby drogi. Trzy, Âże najlepiej byÂłoby poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ, klar, klar zmatowaĂŚ papierem po wyschniĂŞciu na gÂładko i na to ostatnie z dwie warstwy klaru o polepszonej rozlewnoÂści. Wtedy powinno byĂŚ gÂładko.
ChoĂŚ mi motocykl to kojarzy siĂŞ tylko z polerkÂą, kaÂżdy chce mieĂŚ na jajo wypolerowane.
Moim zdaniem takie struktury jak prezentowaÂłeÂś sÂą akceptowalne, chociaÂż ostatnio miaÂłem lakier z Autocoloru i rozlewaÂł siĂŞ na gÂładko np na masce, ale na pionowych pÂłaszczyznach nie sprawdzaÂłem. |
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-14, 08:26
|
0
|
|
|
|
DokÂładnie, po przeanalizowaniu, przetestowaniu wszystkiego co tylko mi do gÂłowy przyszÂło dochodzĂŞ do wniosku Âże to wina bazy. Baza z mobihella. Jeszcze tylko jednej rzeczy nie sprawdzilem czy baza w takiej stosunkowo wysokiej temp 25-29 stopni nie odsycha za szybko bo moze dlatego sie tak ulozyla. A jezeli to nie kwestia temperatury to po protu kwestia bazy i koniec. Znajomy doswiadczony duzo bardziej ode mnie lakiernik jak przyjechal i zobaczyl te elementy to sie za glowe zlapal ze ja sie czepiam. Powiedzial ze to jest zajebiscie zrobione i nie ma sie do czego przyczepic no i zbaranialem. Wiem Âże np na nowych beemkach w fabrycznym lakierze jest podobna steuktura i koniec bo ma byĂŚ i to kwestia zwiÂązana z odpowiedniÂą ochronÂą ktĂłrÂą lakier ma dawaĂŚ. A powiem Ci na koniec Âże wczoraj na jednym elemencie tak zrobilem zmatowilem lakier bezbarwny i wylalem jeszcze raz i dokladnie ten sam efekt rozmycia jest i koniec. W tej ji kompletnie nie chodzilo o ulozenie pion poziom bo to tez przetestowalem ten sam element wzialem w poziomie i w pionie i efekt ten sam dokladnie. Po prostu jak malowalem kask to na nim jest zupelnie inna baza i farby z aerografu ale widocznie ulozyly sie tak ze dalo sie na nich idealnie rozlac. A no i widzisz jak teraz to pisze to uswoadpomilem sobie ze to nie kwestia temp przy ktprej maluje baza bo te baze na kasku kladlem w identycznej temp. Po prostu kwestia niegÂładkiej bazy z mobihella nic innego mi do gÂłowy nie przychodzi. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2017-01-14, 13:18
|
0
|
|
|
|
cameeel napisał/a: | A jezeli to nie kwestia temperatury to po protu kwestia bazy i koniec. | kurde to zmieĂą rozcieĂączalnik do bazy bo moÂżliwe, Âże masz szybki. WeÂż normalny lub nawet wolny i zobaczysz kolosalnÂą ró¿nicĂŞ w gÂładkoÂści (oczywiÂście dÂłuÂżej bĂŞdzie schÂła) |
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-01-14, 21:12
|
0
|
|
|

|
W Dynie i na biaÂłym kolorze to moÂżesz braĂŚ najwolniejszy z wolnych i po drugiej warstwie bazy to baran wychodzi taki... a laĂŚ bazĂŞ moÂżesz jak lakier i nie rozleje siĂŞ.
A metalliki znowu Âładnie siĂŞ rozkÂładajÂą praktycznie na gÂładziutko... tylko, Âże lubiÂą lakier wciÂągaĂŚ.
Jakby naÂłoÂżyÂł tej bazy max 18 um tak jak w karcie technicznej to moÂże byÂłoby dobrze, ale jak nie kryje i trzeba daĂŚ 3-5 to jest juÂż tragedia z lakierem.
Natomiast kiedyÂś tam uÂżywaÂłem droÂższych baz Standoxa...jakiÂś bordo kolor i 5 warstw bazy poÂłoÂżone z utwardzaczem, na to lakier GeneraÂł 6000 i nic nie siadÂło.
I tu jest ciekawa sprawa, poniewa¿ na forum wiele osób pisa³o, ¿e np stosuj¹ epoxyd 360, na to akryl 330, póŸniej bazê np Dyna i jakiœ dowolny lakier... i zachwycaj¹ siê, ¿e jest idealnie. Chyba do bramy.
Na takich kompilacjach to takie cyrki siĂŞ dziejÂą, Âże siadanie trwa od pierwszego dnia lakierowania do kilku lat. Po 6 miesiÂącach to jest juÂż kompletna tragedia.
Najpierw jest pierwsza niespodzianka: wow, ale Âładnie wyszÂło, wylaÂłem lakier idealnie, maÂło syfkĂłw itd. Druga niespodzianka jest za 2-3 dni jak podeschnie i baza wciÂągnie lakier, juÂż jest lekko brzydko, ale znoÂśnie. Trzecia niespodzianka jest po 2-3 miesiÂącach jak posiada i czÂłowiek wmawia sobie, Âże to przez wilgoĂŚ, przez za niskÂą temperaturĂŞ, lub brak umiejĂŞtnoÂści.
Przy tanich bazach to im wiĂŞcej bazy tym bĂŞdzie gorszy efekt pracy/siadania. Utwardzenie bazy trochĂŞ pomaga i ja utwardzam od pewnego czasu. |
|
 |
Giezet
|
Wysłany: 2017-01-15, 22:46
|
0
|
|
|

|
Kolego @cameeel a w jakim systemie ta Sata RP, czy HVLP?
Tak,jak @Kalbi pisaÂł trzymaj siĂŞ ustawieĂą fabrycznych, przynajmniej ciÂśnienia, bo to jest punkt wyjÂściowy.
Z taka dysza jak piszesz to jest AK-47 na busy, albo caÂłoÂściowki, a nie sprzĂŞt do lakierowania tak maÂłych elementĂłw.
1.2 RP to maksimum.
UÂżywasz ori rozpucha do bazy Mobihel?
Wiele razy kÂładlem bazĂŞ Mobihel, i zawsze laÂłem oryginaÂł rozpuch, i nie miaÂłem problemĂłw, Âże szorstka czy coÂś podobnego.
Takie du¿e ciœnienie w parze z du¿¹ iloœci¹ lakieru bezbarwnego powoduje w³aœnie tak¹ strukturê.
SprĂłbuj mniejsze ciÂśnienie, mniej materiaÂłu, pierwsza warstwa cienka wylana,drugÂą odczekaj nieco dluzeji Âładnie dolej., |
|
|
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-15, 23:21
|
0
|
|
|
|
ZmieniÂłem sate na iwate w400 1.3 trzymaÂłem siĂŞ ciÂśnienia zalecanego i temperatury. Dodam wiĂŞcej pomalowaÂłem nowÂą bazÂą z debera 1:1 efekt dokÂładnie ten sam. Znajomy lakiernik zobaczyÂł te elementy i mĂłwi Âże to jest "zajebiscie" zrobione i Âże tak ma byĂŚ. No i gÂłupi jestem bo myÂślaÂłem Âże na wszystkim mogĂŞ wylaĂŚ lustro i nie bĂŞdzie tego rozmazania, rozproszenia swiatla w tle a na tych elementach nie potrafie tego efektu uzyskac. Lakier dolany i rozlany maksymalnie. Morka jak na nowym samochodzie heh a ja chciaÂłbym lusteo i co tu poczac? Spolerowanie tez nic nie zmienia bo to jest tak by taka byÂła struktura materialu i koniec. Ale malujĂŞ i plastiki i bak metalowy z tego moto i efekt wszedzie ten sam... |
|
|
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-15, 23:22
|
0
|
|
|
|
ZmieniÂłem sate na iwate w400 1.3 trzymaÂłem siĂŞ ciÂśnienia zalecanego i temperatury. Dodam wiĂŞcej pomalowaÂłem nowÂą bazÂą z debera 1:1 efekt dokÂładnie ten sam. Znajomy lakiernik zobaczyÂł te elementy i mĂłwi Âże to jest "zajebiscie" zrobione i Âże tak ma byĂŚ. No i gÂłupi jestem bo myÂślaÂłem Âże na wszystkim mogĂŞ wylaĂŚ lustro i nie bĂŞdzie tego rozmazania, rozproszenia swiatla w tle a na tych elementach nie potrafie tego efektu uzyskac. Lakier dolany i rozlany maksymalnie. Morka jak na nowym samochodzie heh a ja chciaÂłbym lusteo i co tu poczac? Spolerowanie tez nic nie zmienia bo to jest tak by taka byÂła struktura materialu i koniec. Ale malujĂŞ i plastiki i bak metalowy z tego moto i efekt wszedzie ten sam... |
|
|
|
 |
KK
|
Wysłany: 2017-01-15, 23:34
|
0
|
|
|

|
Po zmatowaniu papierem na gÂładko i polerce masz strukturĂŞ? CoÂś chyba odjaniepawlasz. |
|
 |
cameeel
|
Wysłany: 2017-01-16, 00:19
|
0
|
|
|
|
Moze cos nazywam nie tak... W dotyku idealnie gÂładka powierzchnia ale rozmycie swiatla jak na fotkach. |
|
|
|