Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-22, 14:59
Autor Wiadomość
sawmaster 
Wysłany: 2007-08-06, 15:19   sprĂŞÂżarka tÂłokowa do 1600zÂł do hvlp?
0
UP DOWN

coÂś co siĂŞ nie psuje...

kaczmi 
Wysłany: 2007-08-06, 17:26   
0
UP DOWN

za takie pieniÂądze nie kuposz sprĂŞÂżarki do tego pistoletu( chyba Âże bardzo uÂżywanego starocia.
Pistolet HVLP np Saty potrzebuje ciœnienie sta³e na wejœciu 8-10 bar i wydajnoœÌ ok 300 l na minute wiêc za takie nieni¹dze sprê¿atra siê nienada a starocia to odradzam bo ka¿dy pisze ¿e niezawodny i kupe czasu bezawarynie siê sprawowal a przychodzi do zaku[pu i po kilu u¿yciach zaczynaj¹ sioê problemy,na dobry kompresor do hvlp musisz wydaÌ minimum 4 tyœ.

Bodzio 
Wysłany: 2007-08-06, 19:24   
0
UP DOWN
--B_C_G--

kaczmi_company piszesz o roboczym 8-10 bar?? Bo i mnie szef ma satĂŞ 3000 i roboczego 2-2,3 bara mu wystarcza. Co do wydajnoÂści to masz racjĂŞ, sporo tego powietrza potrzebuje :razz:

sawmaster 
Wysłany: 2007-08-06, 20:17   
0
UP DOWN

a z wydajnoÂściÂą efektywnÂą 340litrĂłw/minute nada siĂŞ, bo wole juÂż kupiĂŚ pistolet w systemie LVLP

maras 
Wysłany: 2007-08-07, 00:02   
0
UP DOWN

Ja rok temu kupiÂłem uÂżywanego, polskiego WANa,z warsztatu stolarskiego. MiaÂł 13lat, ale od kilku lat byÂł uÂżywany sporadycznie(sÂą na nim jeszcze wszystkie naklejki). Nie ma z nim Âżadnego problemu, oleju nie puszcza, bardzo wydajny. Zbiornik niby tylko 120l,ale w zupeÂłnoÂści wystarcza. MyÂślĂŞ,Âże do hvlp by siĂŞ teÂż nadaÂł, bo z hp radzi sobie zapasem. Jednak zastanawiam siĂŞ nad kupnem lvlp i Tobie teÂż to radzĂŞ. Ja za swojego pÂłaciÂłem chyba 1300-1400, ale na allegro widziaÂłem je za 2000 i wiĂŞcej :neutral:

kaczmi 
Wysłany: 2007-08-07, 00:03   
0
UP DOWN

nie mylcie wyjÂścia z wejÂściem wejÂście 10 a wyjÂście 2 bary aby uzyskaĂŚ 2 bary na wyjÂściu musicie mieĂŚ na wejÂściu minimum 8 teÂż ma sate jet 3000 hvlp digital a kompresor 500 na min i w zupeÂłnoÂści taki wystarcza

[ Dodano: 2007-08-07, 01:06 ]
ps ja swojego Wana w [rawdzie troszke starszego bo ok 17 lat (270 litrĂłw butla i dochodziÂł nawet do 9 barĂłw sprzedaÂłem za 300 zÂł z uszkodzonym zaworkiem

DrCruel
Wysłany: 2007-08-09, 10:53   
0
UP DOWN

kaczmi_company napisał/a:
nie mylcie wyjÂścia z wejÂściem wejÂście 10 a wyjÂście 2 bary

kaczmi nie zgadzam siĂŞ :razz:

przy hvlp:
- na wejÂściu do pistoletu: 2 bary ustawione na reduktorze przy pistolecie (manual lub digital)

- na wyjÂściu z pistoletu czyli na dyszy jest ok. 0,7 bara ale na to wpÂływu nie mamy, wynika to z konstrukcji pistoletu

- a na sprê¿arce (butli) mo¿esz mieÌ i 20 barów je¿eli wytrzyma :roll: , wa¿ne aby daÌ to na reduktor przy sprê¿arce i zredukowaÌ do ok. 6-8 aby zbytnio nie obci¹¿aÌ reduktora przy pistolecie bo to delikatne konstrukcje. Redukcja do 2 barów na reduktorze przy sprê¿arce jest b³êdem bo w zale¿noœci od d³ugoœci i œrednicy wê¿a s¹ spore straty.

Generalnie trzeba zrobiĂŚ tak aby przed samym pistoletem byÂło 2 bary.

rbfm 
Wysłany: 2007-10-12, 17:33   
0
UP DOWN

hej
tez mam sata 300 hvlp digital i instrukcja podaje aby ustawic na wyswietlaczy 2 bary. a zeby tego dokonac trzeba dac prawei 9 bar na wejsciu. cos mi tu nie gra w sumie ale tak podobno ma byc. pobor powietrza przez ten gun jest miazdzacy. mam kompresor dwucylindrowy 3,75 kW i ledwo daje rade.

Amiggo 
Wysłany: 2007-10-12, 21:50   
0
UP DOWN

Tak jak pisa³ Administrator spadek ciœnienia od zbiornika do samego pistoletu zale¿ny jest od œrednicy i d³ugoœci przewodu. Na zbiornikach , mo¿e byÌ i 20 barów, a przy doœÌ d³ugim przewodzie na jego koùcu, bêdzie za ma³o. :wink:

rbfm 
Wysłany: 2007-10-23, 14:14   
0
UP DOWN

przyjmuje sie spadek 0,6 bara na kazde 10 metrow rury o srednicy wew. 10mm. tak podaje instrukcja do sata jet3000 hvlp

Wysłany: 2007-10-23, 20:28   
0
UP DOWN
MTGarage.

Daj przed pistolet reduktor z barometrem z tego maÂłego kompresorka, ktĂłrego masz w garaÂżu :] Na prĂłbe chodzby. Ja tak sobie zrobiÂłem, jest b. dokÂładne, nie jest to "delikatnÂą konstrukcjÂą" a maÂłe :wink:

Pzdr.

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 05:01   
Gość
DrCruel napisał/a:

przy hvlp:
- na wejÂściu do pistoletu: 2 bary ustawione na reduktorze przy pistolecie (manual lub digital)

- na wyjÂściu z pistoletu czyli na dyszy jest ok. 0,7 bara ale na to wpÂływu nie mamy, wynika to z konstrukcji pistoletu

- a na sprê¿arce (butli) mo¿esz mieÌ i 20 barów je¿eli wytrzyma :roll: , wa¿ne aby daÌ to na reduktor przy sprê¿arce i zredukowaÌ do ok. 6-8 aby zbytnio nie obci¹¿aÌ reduktora przy pistolecie bo to delikatne konstrukcje. Redukcja do 2 barów na reduktorze przy sprê¿arce jest b³êdem bo w zale¿noœci od d³ugoœci i œrednicy wê¿a s¹ spore straty.

Witam, kolego nie wprowadzaj ludzi w b³¹d, nie ma takich pistoletów. Jeœli pistolet ma w g³owicy rozpylaj¹cej 0,7 bara to na pewno ciœnienie na wejœciu do pistoletu jest du¿o wieksze ni¿ podajesz. Chyba pomyli³y Ci siê modele pistoletów HVLP z TrasTech :lol:

goœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 05:09   
Gość
rbfm napisał/a:
przyjmuje sie spadek 0,6 bara na kazde 10 metrow rury o srednicy wew. 10mm. tak podaje instrukcja do sata jet3000 hvlp

Typowy w¹¿ lakierniczy powinien mieÌ przekrój wew. 9mm i nie d³u¿szy ni¿ 10m, to gwarantuje ¿e pistolet otrzyma odpowiedni¹ iloœÌ powietrza w litrach. IloœÌ powietrza w litrach jest tak samo wa¿na jak jego ciœnienie. Info. dodatkowe przy przekroju 9mm spadek ciœnienia na 1m to 0,1 atm.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-04, 10:54   
0
UP DOWN

goœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:

Typowy w¹¿ lakierniczy powinien mieÌ przekrój wew. 9mm i nie d³u¿szy ni¿ 10m, to gwarantuje ¿e pistolet otrzyma odpowiedni¹ iloœÌ powietrza w litrach. IloœÌ powietrza w litrach jest tak samo wa¿na jak jego ciœnienie. Info. dodatkowe przy przekroju 9mm spadek ciœnienia na 1m to 0,1 atm.

instrukcja do sata jet3000 hvlp podaje ze waz ma miec min 10mm przekroju wewnetrznego, ale nie mowi nic o max 10 metrach dlugosci.

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 20:15   
Gość
rbfm napisał/a:
goœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:

instrukcja do sata jet3000 hvlp podaje ze waz ma miec min 10mm przekroju wewnetrznego, ale nie mowi nic o max 10 metrach dlugosci.

Intrukcja do³¹czona do pistoletu Sata Jet 3000HVLP nie podaje te¿ jaki model kompesora masz zastosowaÌ i jak wykonaÌ instalacjê sprê¿onego powietrza :lol:
Wszystkie inne firmy i chyba nawet lepsze ni¿ SATA podaj¹, ¿e 10m to najbardziej optymalna d³ugoœÌ dla typowego stanowiska lakierniczego "Ale nie musisz mi wierzyÌ, ja tylko czytam te posty"-jak na reklamie banku :wink: . A tak w ogóle, nie powinieneœ sie opieraÌ tylko na instrukcji do jednego modelu pistoletu.
Pozdrawiam

rbfm 
Wysłany: 2007-12-04, 21:26   
0
UP DOWN

a po co instrukcja ma podawac jaki kompresor uzyc? wystarczy ze podaje jakie cisnienie ma byc ustawione i to wystarczy. po tym parametrze dobierzesz kompresor.

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 22:37   
Gość
rbfm napisał/a:
a po co instrukcja ma podawac jaki kompresor uzyc? wystarczy ze podaje jakie cisnienie ma byc ustawione i to wystarczy. po tym parametrze dobierzesz kompresor.

Szkoda mojego czasu, nic do ciebie nie dociera :sad:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-04, 22:52   
0
UP DOWN

GoœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:

ok to wytlumacz laikowi co daje informacja jaki kompresor trzeba uzyc. podana informacja to cisnienie robocze i min srednica weza oraz zapotrzebowanie na powietrze. czy przypadkiem te parametry nie sa czesciowo parametrami kompresora? skoro sata pisze ze potrzeba 435(czy jakos tak) litrow na min to nie wystarczy dla ciebie zeby wiedziec juz jaki kompresor bedzie potrzebny? dla mnie ta informacja w zupelnosci wystarcza.

aha pewnie powinni napisac ze wymagany jest kompresor SATA model XXX :D bo na innym nie bedzie dzialac ?

[ Dodano: 2007-12-04, 22:54 ]
GoœÌ napisał/a:
A tak w ogĂłle, nie powinieneÂś sie opieraĂŚ tylko na instrukcji do jednego modelu pistoletu.

rozumiem ze wg ciebie, uzywajac saty 3000 powinienem sie kierowac instrukcja do np. devilbissa gti ?

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 23:13   
Gość
rbfm napisał/a:
GoœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:

ok to wytlumacz laikowi co daje informacja jaki kompresor trzeba uzyc. podana informacja to cisnienie robocze i min srednica weza oraz zapotrzebowanie na powietrze. czy przypadkiem te parametry nie sa czesciowo parametrami kompresora? skoro sata pisze ze potrzeba 435(czy jakos tak) litrow na min to nie wystarczy dla ciebie zeby wiedziec juz jaki kompresor bedzie potrzebny? dla mnie ta informacja w zupelnosci wystarcza.

aha pewnie powinni napisac ze wymagany jest kompresor SATA model XXX :D bo na innym nie bedzie dzialac ?

GoœÌ napisał/a:
A tak w ogĂłle, nie powinieneÂś sie opieraĂŚ tylko na instrukcji do jednego modelu pistoletu.

rozumiem ze wg ciebie, uzywajac saty 3000 powinienem sie kierowac instrukcja do np. devilbissa gti ?

No naprawdĂŞ przestaĂą, nic a nic nie skumaÂłeÂś....... :lol:
czytaÂłem twoje posty i wydawaÂło mi sie Âże kumasz czacze, ale widaĂŚ dzisiaj nie jestes w formie.. :lol:
dam Ci radĂŞ, przestaĂą ĂŚpaĂŚ to nitro... :lol:
Koniec tematu......

rbfm 
Wysłany: 2007-12-04, 23:37   
0
UP DOWN

GoœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:
GoœÌ napisał/a:
rbfm napisał/a:

GoœÌ napisał/a:

No naprawdĂŞ przestaĂą, nic a nic nie skumaÂłeÂś....... :lol:
czytaÂłem twoje posty i wydawaÂło mi sie Âże kumasz czacze, ale widaĂŚ dzisiaj nie jestes w formie.. :lol:
dam Ci radĂŞ, przestaĂą ĂŚpaĂŚ to nitro... :lol:
Koniec tematu......

takimi postami przyczyniasz sie do tego ze powoli stajesz sie dla mnie niepowazny. w zasadzie to juz nawet nie chce mi sie ciebie prosic zebys napisal cos merytorycznie.
nawet nie wiadomo do kotrej czesci mojego posta sie odnosisz....

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-04, 23:57   
Gość
rbfm napisał/a:
takimi postami przyczyniasz sie do tego ze powoli stajesz sie dla mnie niepowazny. w zasadzie to juz nawet nie chce mi sie ciebie prosic zebys napisal cos merytorycznie.
nawet nie wiadomo do kotrej czesci mojego posta sie odnosisz....

Faktycznie, Âźle cytujĂŞ cytowane wypowiedzi i doprowadza to do dezorientacji. ÂŹle siĂŞ rozumiemy. Z instrukcjami od pistoletĂłw lakierniczych chodziÂło mi o to, Âże kaÂżda sugeruje co innego. W zwiÂązku z tym nie moÂżna siĂŞ nimi podpieraĂŚ. DobĂłr d…ugoÂści wĂŞÂża oraz samego kompresora (jego wydajnoÂści) powinny byĂŚ ÂściÂśle dopasowane do parametrĂłw danego pistoletu, np. ciÂśnienie robocze, iloœÌ zuÂżywanego powietrza.
Dlatego teÂż chciaÂłem wytÂłumaczyĂŚ, Âże ÂścisÂłe stosowanie siĂŞ do wspomnianej przez Ciebie instrukcji SATA jest bez sensu w przypadku innego modelu pistoletu lakierniczego. Ustawienia danego modelu SATA nie odpowiadajÂą innym modelom tej firmy a juÂż w ogĂłle innych producentĂłw (Devilbiss itp.).
Dlatego naleÂży stosowaĂŚ siĂŞ do ogĂłlnie przyjĂŞtych zasad i korygowaĂŚ w zaleÂżnoÂści od modelu pistoletu.
Przepraszam, niezrozumienie wynika z mojej sÂłabej znajomoÂści obsÂługi forum internetowego (to mnie to nitro powaliÂło :wink: :lol: )

DrCruel
Wysłany: 2007-12-05, 00:23   
0
UP DOWN

GoœÌ napisał/a:
DrCruel napisał/a:

przy hvlp:

Witam, kolego nie wprowadzaj ludzi w b³¹d, nie ma takich pistoletów. Jeœli pistolet ma w g³owicy rozpylaj¹cej 0,7 bara to na pewno ciœnienie na wejœciu do pistoletu jest du¿o wieksze ni¿ podajesz. Chyba pomyli³y Ci siê modele pistoletów HVLP z TrasTech :lol:

Witam kolegĂŞ rĂłwnieÂż.

Ja nie uwa¿am siê za wszystkowiedz¹cego, dlatego jak czegoœ nie jestem pewny to siê nie wypowiadam. Muszê powiedzieÌ, ¿e informacjê o tych 0,7 bara mia³em od niemca z Saty i przyj¹³em j¹ jako prawdziw¹ i wiarygodn¹. Twoje zastrze¿enie zmusi³o mnie do potwierdzenia tego w internecie. Niestety nie uda³o mi siê znaleŸÌ takich informacji w jêzyku polskim ale uda³o siê za to w rosyjskim :grin: Jest tam taka fajna tabelka.

http://www.devilbiss.ru/UsefulInformation.shtml

A swojÂą drogÂą warto abyÂś siĂŞ zarejestrowaÂł na forum, czym wiĂŞcej ludzi z wiedzÂą tym lepiej. Zapraszam.

rbfm 
Wysłany: 2007-12-05, 00:33   
0
UP DOWN

GoœÌ napisał/a:
Dlatego teÂż chciaÂłem wytÂłumaczyĂŚ, Âże ÂścisÂłe stosowanie siĂŞ do wspomnianej przez Ciebie instrukcji SATA jest bez sensu w przypadku innego modelu pistoletu lakierniczego. Ustawienia danego modelu SATA nie odpowiadajÂą innym modelom tej firmy a juÂż w ogĂłle innych producentĂłw (Devilbiss itp.).
Dlatego naleÂży stosowaĂŚ siĂŞ do ogĂłlnie przyjĂŞtych zasad i korygowaĂŚ w zaleÂżnoÂści od modelu pistoletu.
Przepraszam, niezrozumienie wynika z mojej sÂłabej znajomoÂści obsÂługi forum internetowego (to mnie to nitro powaliÂło :wink: :lol: )

zgadza sie ale dlaczego uwazasz ze ja tego nie wiem?
tlumacze raz jeszcze : po co mam sie interesowac parametrami kompresora czy tez instalacji wymaganych np dla devilbissa, skoro sam posiadam sate i do niej mam dopasowane?

czy ty majac sprzet X i kupujac do niego osprzet sugerujesz sie parametrami sprzetu Y ?
od tego nitro cos chyba z twoja logika jest nie tak.

GoœÌ
Wysłany: 2007-12-05, 00:43   
Gość
DrCruel napisał/a:

Witam kolegĂŞ rĂłwnieÂż.

Ja nie uwa¿am siê za wszystkowiedz¹cego, dlatego jak czegoœ nie jestem pewny to siê nie wypowiadam. Muszê powiedzieÌ, ¿e informacjê o tych 0,7 bara mia³em od niemca z Saty i przyj¹³em j¹ jako prawdziw¹ i wiarygodn¹. Twoje zastrze¿enie zmusi³o mnie do potwierdzenia tego w internecie. Niestety nie uda³o mi siê znaleŸÌ takich informacji w jêzyku polskim ale uda³o siê za to w rosyjskim :grin: Jest tam taka fajna tabelka.

http://www.devilbiss.ru/UsefulInformation.shtml

No wÂłaÂśnie, tabelka potwierdza to co wczeÂśniej mĂłwiÂłem. Pistolety ktĂłre majÂą w gÂłowicy rozpylajÂącej ciÂśnienie 0,7 atm muszÂą byĂŚ zasilane ciÂśnieniem 3-4 atm, a nie tak jak podawaÂłeÂś wczeÂśniej ciÂśniem 2 atm.

DrCruel
Wysłany: 2007-12-05, 00:52   
0
UP DOWN

Nieeeeee, no kolego ja wiem Âże po rusku siĂŞ gorzej czyta ale chyba tabela jest na tyle czytelna, Âże widaĂŚ czarno na biaÂłym:

pistolety konwencjonalne: zasilanie 3,5-6 bar na gÂłowicy: 3-4 bar
pistolety HVLP: zasilanie: 1,7 - 2,5 bar na gÂłowicy: 0,7 bar
pistolety Trans Tech zasilanie: 1,5 - 2 bar na gÂłowicy: 0,7 -1,2 bar

rbfm 
Wysłany: 2007-12-05, 12:09   
0
UP DOWN

DrCruel napisał/a:
Nieeeeee, no kolego ja wiem Âże po rusku siĂŞ gorzej czyta ale chyba tabela jest na tyle czytelna, Âże widaĂŚ czarno na biaÂłym:

pistolety konwencjonalne: zasilanie 3,5-6 bar na gÂłowicy: 3-4 bar
pistolety HVLP: zasilanie: 1,7 - 2,5 bar na gÂłowicy: 0,7 bar
pistolety Trans Tech zasilanie: 1,5 - 2 bar na gÂłowicy: 0,7 -1,2 bar

nalezy dodac ze tu chodzi o cisnienie robocze czyli przy wcisnietym spuscie pistoletu.

baqo 
Wysłany: 2007-12-05, 12:41   
0
UP DOWN

:roll:

rbfm 
Wysłany: 2007-12-05, 13:25   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
:roll:

?