Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Bebuu
Wysłany: 2017-03-25, 18:31   PodkÂład epoksydowy, czy matowiĂŚ?
0
UP DOWN

CzeœÌ.

ChciaÂłbym siĂŞ dopytaĂŚ o podkÂład epoksydowy.

Naprawiam dwa maÂłe ogniska rdzy na rantach, dosÂłownie okoÂło 2cm na 2 cm.
Rdza rĂłwnieÂż byÂła dosÂłownie powierzchowna, starÂłem jÂą do Âżywej blachy i delikatnie naniosÂłem na blachĂŞ podkÂład epoksydowy.

Teraz pytanie, jak bĂŞdĂŞ chciaÂł po szpachlowaĂŚ naprawiany ubytek, to podkÂład trzeba zmatowiĂŚ czy bez zmatowienia? Pytam, bo gdzieÂś sÂłyszaÂłem, Âże podkÂład epoksydowy nie trzeba matowiĂŚ do kolejnej obrĂłbki.

A sam podk³ad bêdzie teraz przez weekend schn¹³ w temperaturze oko³o 15 stopni...

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-03-25, 21:45   
+1
UP DOWN

Bebuu napisał/a:
gdzieÂś sÂłyszaÂłem, Âże podkÂład epoksydowy nie trzeba matowiĂŚ do kolejnej obrĂłbki.

MuszĂŞ CiĂŞ zmartwiĂŚ ale powyÂżej 12 godz. od naÂłoÂżenia podkÂładu epoksydowego naleÂży
go zmatowiĂŚ przed poÂłoÂżeniem kolejnych warstw

SzczegĂłlnie Âże .....
Cytat:
sam podk³ad bêdzie teraz przez weekend schn¹³ w temperaturze oko³o 15 stopni...

Weekend trwa wiĂŞcej niÂż ... 12 godz. fakt ze temperatury nie masz za wysokiej ale jednak 48 godz. spowoduje ze epoksyd nie bĂŞdzie juÂż "aktywny" chemicznie ...

Nie musisz matowiÌ podk³adu epoksydowego przed kolejnymi warstwami na niego nak³adanymi czy te¿ szpachlówk¹ poliestow¹ jeœli czas jaki min¹³ od jego po³o¿enia jest krótszy ni¿ 12 godz. powy¿ej tego czasu podk³ad musi byÌ zmatowiony.

Bebuu
Wysłany: 2017-03-26, 00:56   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Bebuu napisał/a:
gdzieÂś sÂłyszaÂłem, Âże podkÂład epoksydowy nie trzeba matowiĂŚ do kolejnej obrĂłbki.

MuszĂŞ CiĂŞ zmartwiĂŚ ale powyÂżej 12 godz. od naÂłoÂżenia podkÂładu epoksydowego naleÂży
go zmatowiĂŚ przed poÂłoÂżeniem kolejnych warstw

SzczegĂłlnie Âże .....
Cytat:
sam podk³ad bêdzie teraz przez weekend schn¹³ w temperaturze oko³o 15 stopni...

Weekend trwa wiĂŞcej niÂż ... 12 godz. fakt ze temperatury nie masz za wysokiej ale jednak 48 godz. spowoduje ze epoksyd nie bĂŞdzie juÂż "aktywny" chemicznie ...

Nie musisz matowiÌ podk³adu epoksydowego przed kolejnymi warstwami na niego nak³adanymi czy te¿ szpachlówk¹ poliestow¹ jeœli czas jaki min¹³ od jego po³o¿enia jest krótszy ni¿ 12 godz. powy¿ej tego czasu podk³ad musi byÌ zmatowiony.

O taka konkretnÂą wypowiedz mi chodziÂło :)
Jeszcze tak z ciekawoÂści zapytam to, Âże podkÂład epoksydowy wysechÂł i muszĂŞ go zmatowiĂŚ, nie oznacza, Âże straciÂł on swoje wÂłaÂściwoÂści?

barteek933
Wysłany: 2017-03-26, 12:27   
0
UP DOWN

A jak myÂślisz? Sadzac po twoim pytaniu to wynika z niego ze chcial bys co dzien przed wyjazdem z garazu domalowywac kolejne warstwy bo inaczej straci swoje wÂłaÂściwoÂści ....
Sam sobie odpowiedz

Robertlodz09 
Wysłany: 2017-03-26, 23:52   
0
UP DOWN

Bebuu napisał/a:
z ciekawoÂści zapytam to, Âże podkÂład epoksydowy wysechÂł i muszĂŞ go zmatowiĂŚ, nie oznacza, Âże straciÂł on swoje wÂłaÂściwoÂści?

W³aœciwoœci a "aktywnoœÌ chemiczna" to nie jest to samo ...
AktywnoœÌ chemiczna oznacza ¿e jeszcze w nim zachodzi proces chemiczny dziêki któremu mo¿esz na³o¿yÌ na niego kolejne warstwy bez potrzeby zmatowienia go
poniewaÂż zachodzi wiÂązanie chemiczne pomiĂŞdzy kolejnymi warstwami
czyli praca w technice m-m

Natomiast podstawowa w³aœciwoœÌ podk³adu epoksydowego to jest tworzona przez niego bariera która zatrzymuje wilgoÌ i nie pozwala jej przenikn¹Ì do go³ej blachy która jest pokryta tym epoksydem

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu