Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Robster
Wysłany: 2017-05-07, 14:46   Ró¿nica koloru
0
UP DOWN

Autko ma 21 lat, kolor VW LC6N, dobierany 2 krotnie prawdopodobnie w innych mieszalniach.
W obydwu przypadkach uzyskany kolor ten sam, przez lakiernika i przeze mnie, ale nie zgadza siĂŞ z oryginaÂłem.

Z lewej lakier oryginalny, sprawdzane miernikiem przez profesjonalnego lakiernika, ok 120 mikrometrĂłw.

Czy moÂżliwe, Âże wiek auta i oddziaÂływanie sÂłoĂąca zmieniÂło odcieĂą w tym Passacie?
Pozatym odchodzi miejscami bezbarwny, np z dachu. Czy to normalne w tak startym aucie?

kolor mega.jpg
Plik ściągnięto 152 raz(y) 832.97 KB

max2014 
Wysłany: 2017-05-07, 21:05   
0
UP DOWN

witaj
jest takie prawdopodobieĂąstwo ale moÂże to byĂŚ teÂż wina podkÂładu jeÂśli pomalowane jest na czarny podkÂład
moÂże troszkĂŞ przyciemniĂŚ kolor
dobrze byÂł by zrobiĂŚ spektro zdjĂŞcie ale nie wszystkie mieszalnie posiadajÂą taki sprzĂŞt
a druga sprawa to cieniowanie tych drzwi do bÂłotnika

Robster
Wysłany: 2017-05-07, 23:52   
0
UP DOWN

zmiana koloru widoczna z daleka, wiec chyba cieniowanie za bardzo by nie pomog³o, w oryg. lakierze ewidentnie jest wiecej perly (jest jasniejszy, bardziej z³oto-¿ó³ty).
PodkÂład byÂł jasny. Ale skoro schodzi z dachu bezbarwny... to moÂże rĂłwnioeÂż efekt wieloletniego operowania sÂłoĂąca?

kalbi 
Wysłany: 2017-05-08, 08:10   
0
UP DOWN

Cytat:
PodkÂład byÂł jasny. Ale skoro schodzi z dachu bezbarwny... to moÂże rĂłwnioeÂż efekt wieloletniego operowania sÂłoĂąca?
nie wiem nad czym tu myœleÌ (mog¹ byÌ ró¿ne przyczyny - system, w którym dany odcieù nie pasuje, Ÿle dobrany odcieù, jest to stare auto i mo¿liwe, ¿e bezbarwny nie ma UV i pojaœnia³a baza od s³oùca), odcieù zosta³ Ÿle dobrany i nie ma tu winy w aucie czy te¿ mieszalniku ale w wykonawcy us³ugi

kzychu
Wysłany: 2017-05-08, 15:45   
0
UP DOWN

Kolor dobierany po numerze czy zawiozÂłeÂś element ?- jeÂśli to porĂłwnaj z nim.
Na moje oko to dobierany do lusterka? JakbyÂś drzwi ÂścieniowaÂł to nie raziÂło by tak.

Robster
Wysłany: 2017-05-11, 12:48   
0
UP DOWN

dobierany po numerze, lakier oryginalny na aucie

kalbi 
Wysłany: 2017-05-11, 14:58   
0
UP DOWN

Robster napisał/a:
dobierany po numerze, lakier oryginalny na aucie
no to nie dziwne, ¿e siê mo¿e ró¿niÌ jak dobierany po nr bez weryfikacji i natrysku próbnego

mirusiek 
Wysłany: 2017-05-15, 08:32   
0
UP DOWN

Musisz miec dobrany kolor z fiszki porownanej z autem. Kazdy kolor po numerze ma jeszcze odcienie jasniejszy ciemniejszy itp. czasem kilka nawet.
Zobacz zdjecie to baza galsurit do twojego auta jak widzisz masz 4 opcje. Na twoim miejscu poszedlbym w bardziej zolty trysnal karte kontrolna i sprawdzil z autem.
Tobie pewnie caly czas dorabiali standard.

kolor.jpg
Plik ściągnięto 90 raz(y) 241.37 KB

Robster
Wysłany: 2017-05-26, 04:10   
0
UP DOWN

mirusiek, masz racjê. Tym razem dorobi³em z ¿ó³tym odcieniem z lechlera. Z tym ¿e.... wykona³em z 8 natrysków próbnych i jedynie na jednym zbli¿y³em siê do orygina³u (3 wypylobne warstwy bez rozcieùczenia, cisnienie 4 BAR - pistolet HP, materia³ odkrêcony na 2 obroty, klar 1,5 wartswy, rozcienczony 25 %, wylany na lustro).
Co jeszcze mogê zmodyfikowaÌ w technice, ¿eby wysz³ed³ bardaziej jasny-¿ó³tawy?

mirusiek 
Wysłany: 2017-05-29, 07:35   
0
UP DOWN

jak dla mnie to strasznie duze cisnienie ustawisz. Ja daje 2.3 bara 2.5 max, matertal odkrecam na 2-3 obroty, ale czesto poprawiam w zaleznosci jak mi sie maluje.
maluje dwie pelne warstwy koloru (niewazne czy wodna baza czy nie)chyba ze nie kryje to wiecej ale zawsze ostatnia warstwe wypylam na pol otwartym spuscie. ( to rozjasnia kolor)

Robster
Wysłany: 2017-05-29, 14:09   
0
UP DOWN

producent pistoletu zaleca takie cisneinie.
a Ty uzyuwasz HP/RP czy HVLP/LVLP?

mirusiek 
Wysłany: 2017-05-30, 04:51   
0
UP DOWN

hvlp

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu