Autor |
Wiadomość |
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-15, 17:46 lakierowanie auta
|
0
|
|
|
|
Witam. Czy ktoÂś poradzi co to sÂą za grudki ktĂłre powstaÂły po naÂłoÂżeniu bezbarwnego. od jakiegoÂś czasu wychodzÂą mi takie jakby gĂłrki. wczesniej nic takiego sie nie dziaÂło a maluje ciÂągle w takich samych warunkach . czy to jest woda czy olej a moÂże jakiÂś brud ? a moÂże to wina sprĂŞÂżarki ?
lakier badf.jpg dodam jeszcze Âże nie wystĂŞpuje to na caÂłym lakierze a tylko miejscami . |
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 188.28 KB |
|
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-16, 12:57
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2017-06-16, 15:14
|
0
|
|
|
|
abc, Prawdopodobnie dostaÂłeÂś zwietrzaÂły lakier bezbarwny,lub uÂżyÂłeÂś zwietrzaÂłego lakieru.
Sprawa nie jest taka oczywista,mog³o byÌ coœ w kubku gdzie rozrabia³eœ lakier,mog³eœ za wczeœnie rozrobiÌ bezbarwny i odstawi³eœ go w ciep³e miejsce,po czasie który spêdzi³eœ na nak³adaniu bazy bezbarwny ju¿ zacz¹³ proces wi¹zania,lakier straci³ sw¹ lepkoœÌ robocz¹.
DuÂżo tez zaleÂży od samego utwardzacza jeÂżeli robisz na szybkim ,to go zmieĂą na standard lub wolny,rozcieĂączalnik rĂłwnieÂż standard bub wolny Âżaden szybki w tych temperaturach. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2017-06-16, 15:19
|
0
|
|
|

|
Ja obstawiam Âże woda jest sprawcÂą |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-16, 16:33
|
0
|
|
|
|
misias napisał/a: | abc, Prawdopodobnie dostaÂłeÂś zwietrzaÂły lakier bezbarwny,lub uÂżyÂłeÂś zwietrzaÂłego lakieru.
Sprawa nie jest taka oczywista,mog³o byÌ coœ w kubku gdzie rozrabia³eœ lakier,mog³eœ za wczeœnie rozrobiÌ bezbarwny i odstawi³eœ go w ciep³e miejsce,po czasie który spêdzi³eœ na nak³adaniu bazy bezbarwny ju¿ zacz¹³ proces wi¹zania,lakier straci³ sw¹ lepkoœÌ robocz¹.
DuÂżo tez zaleÂży od samego utwardzacza jeÂżeli robisz na szybkim ,to go zmieĂą na standard lub wolny,rozcieĂączalnik rĂłwnieÂż standard bub wolny Âżaden szybki w tych temperaturach. |
do puszki z lakierem wlaÂłem utwardzacz ktĂłry dostaÂłem w mieszalni i staÂł nie wiĂŞcej niÂż 15 min. a jeÂśli chodzi o rozpuch to novol thin 850. |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-16, 16:39
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | Ja obstawiam Âże woda jest sprawcÂą |
teÂż podejrzewaÂłem ale wczeÂśniej nic sie nie dziaÂło a filtry te same . dmuchaÂłem nawet na chusteczki przez kilka minut i nie zauwaÂżyÂłem Âżeby jakaÂś wilgoĂŚ siĂŞ pojawiÂła choĂŚ we filterku przed gunem troszke wody siadÂło. zrobiÂłem nawet takÂą spirale z pexa do wiadra z wodÂą bo sprĂŞÂżarke mam dosyĂŚ mocnÂą 500l/min a zbiornik tylko 50 l .
dziwne jest to Âże maluje juÂż od jakiegoÂś czasu a ten problem od niedawna dopiero wystĂŞpuje. |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2017-06-16, 17:32
|
0
|
|
|
|
abc, A ÂżeÂś za mocno nie przylaÂł tym klarem,szpachla ci nie nie spuchÂła od wilgoci. |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-16, 21:53
|
0
|
|
|
|
misias napisał/a: | abc, A ÂżeÂś za mocno nie przylaÂł tym klarem,szpachla ci nie nie spuchÂła od wilgoci. |
auto nie byÂło szpachlowane a malowaÂłem bo kolor wyblakÂł ale z tym przylaniem to moÂże i prawda bo wylaÂłem moÂże wiĂŞcej tylko Âże kiedys jak wylewaÂłem to sie zaciek zrobiÂł a w tym wypadku nie byÂło zaciekĂłw. |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-16, 22:43
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | Ja obstawiam Âże woda jest sprawcÂą |
ale to wyglÂąda jakby byÂł lakier bo po spolerowaniu papierem 2000 powierzchnia jest idealna
nie jestem pewien ale jesli to by byÂła woda to po zeszlifowaniu byÂłby krater |
|
|
|
 |
hematol
|
Wysłany: 2017-06-17, 00:23
|
0
|
|
|

|
abc, wez to przebij,oderwij lakier i sie dowiesz co tam siedzi,i tak jest do ponownego lakierowania a bĂŞdziesz mieĂŚ wiedze co byÂło przyczynÂą takiego zjawiska. |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-17, 09:02
|
0
|
|
|
|
zastanawia mnie dlaczego robia sie takie jakby kreski na tym "wulkanie" . zdjecie oczywiÂście jest powiĂŞkszone i w rzeczywistoÂści widaĂŚ tylko maÂłe grudki. przebic siĂŞ tego nie da bo jak twarda gĂłra.
lak_kre.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 40 raz(y) 110.96 KB |
|
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2017-06-17, 12:37
|
0
|
|
|
|
abc, Cieniej panie,r¹czka Ÿle posz³a za d³ugo w jednym miejscu i z bulgota³o,za grubo bazy przyla³eœ, póŸniej klaru te¿ i to w tym samym miejscu i siê sta³o,nie zwi¹za³o siê jak trzeba i mamy tego efekt.
Zedrzyj to, póŸniej epoksyd 2k,po paru minutach, na to akryl 2k,niech porz¹dnie wyschnie,obrób psiknij i wyœlij foty po korekcie. |
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-17, 23:21
|
0
|
|
|
|
dzieki za wszystkie sugestie w tygodniu sprĂłbuje jeszcze raz tylko skrĂŞce dysze materiaÂłu bo moÂże faktycznie przelaÂłem |
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2017-06-18, 10:41
|
0
|
|
|
|
zamiast skrĂŞcaĂŚ to szybciej pistoletem machaj, krĂłcej bĂŞdziesz malowaÂł |
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2017-06-18, 21:26
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
abc
|
Wysłany: 2017-06-20, 12:54
|
0
|
|
|
|
sawmaster napisał/a: | zamiast skrĂŞcaĂŚ to szybciej pistoletem machaj, krĂłcej bĂŞdziesz malowaÂł |
tylko Âże wczeÂśniej malowaÂłem i nic siĂŞ nie dziaÂło a rĂŞka juÂż z automatu idzie . jedynie guna kupiÂłem nowego i byĂŚ moÂże Âźle wyregulowaÂłem. jutro malujĂŞ jakiÂś bÂłotnik i sprĂłbuje pokrĂŞciĂŚ jeszcze to sie przekonam. obecnie coraz bliÂżej jestem stwierdzenia Âże za grubo wylaÂłem i zagazowaÂło jakoÂś. ale pewnoÂści nie mam |
|
|
|