Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
abc
Wysłany: 2017-06-15, 17:46   lakierowanie auta
0
UP DOWN

Witam. Czy ktoÂś poradzi co to sÂą za grudki ktĂłre powstaÂły po naÂłoÂżeniu bezbarwnego. od jakiegoÂś czasu wychodzÂą mi takie jakby gĂłrki. wczesniej nic takiego sie nie dziaÂło a maluje ciÂągle w takich samych warunkach . czy to jest woda czy olej a moÂże jakiÂś brud ? a moÂże to wina sprĂŞÂżarki ?

lakier badf.jpg
dodam jeszcze Âże nie wystĂŞpuje to na caÂłym lakierze a tylko miejscami .
Plik ściągnięto 72 raz(y) 188.28 KB

abc
Wysłany: 2017-06-16, 12:57   
0
UP DOWN

:help:

misias
Wysłany: 2017-06-16, 15:14   
0
UP DOWN

abc, Prawdopodobnie dostaÂłeÂś zwietrzaÂły lakier bezbarwny,lub uÂżyÂłeÂś zwietrzaÂłego lakieru.

Sprawa nie jest taka oczywista,mog³o byÌ coœ w kubku gdzie rozrabia³eœ lakier,mog³eœ za wczeœnie rozrobiÌ bezbarwny i odstawi³eœ go w ciep³e miejsce,po czasie który spêdzi³eœ na nak³adaniu bazy bezbarwny ju¿ zacz¹³ proces wi¹zania,lakier straci³ sw¹ lepkoœÌ robocz¹.

DuÂżo tez zaleÂży od samego utwardzacza jeÂżeli robisz na szybkim ,to go zmieĂą na standard lub wolny,rozcieĂączalnik rĂłwnieÂż standard bub wolny Âżaden szybki w tych temperaturach.

GMC
Wysłany: 2017-06-16, 15:19   
0
UP DOWN

Ja obstawiam Âże woda jest sprawcÂą

abc
Wysłany: 2017-06-16, 16:33   
0
UP DOWN

misias napisał/a:
abc, Prawdopodobnie dostaÂłeÂś zwietrzaÂły lakier bezbarwny,lub uÂżyÂłeÂś zwietrzaÂłego lakieru.

Sprawa nie jest taka oczywista,mog³o byÌ coœ w kubku gdzie rozrabia³eœ lakier,mog³eœ za wczeœnie rozrobiÌ bezbarwny i odstawi³eœ go w ciep³e miejsce,po czasie który spêdzi³eœ na nak³adaniu bazy bezbarwny ju¿ zacz¹³ proces wi¹zania,lakier straci³ sw¹ lepkoœÌ robocz¹.

DuÂżo tez zaleÂży od samego utwardzacza jeÂżeli robisz na szybkim ,to go zmieĂą na standard lub wolny,rozcieĂączalnik rĂłwnieÂż standard bub wolny Âżaden szybki w tych temperaturach.

do puszki z lakierem wlaÂłem utwardzacz ktĂłry dostaÂłem w mieszalni i staÂł nie wiĂŞcej niÂż 15 min. a jeÂśli chodzi o rozpuch to novol thin 850. :)

abc
Wysłany: 2017-06-16, 16:39   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:

teÂż podejrzewaÂłem ale wczeÂśniej nic sie nie dziaÂło a filtry te same . dmuchaÂłem nawet na chusteczki przez kilka minut i nie zauwaÂżyÂłem Âżeby jakaÂś wilgoĂŚ siĂŞ pojawiÂła choĂŚ we filterku przed gunem troszke wody siadÂło. zrobiÂłem nawet takÂą spirale z pexa do wiadra z wodÂą bo sprĂŞÂżarke mam dosyĂŚ mocnÂą 500l/min a zbiornik tylko 50 l .
dziwne jest to Âże maluje juÂż od jakiegoÂś czasu a ten problem od niedawna dopiero wystĂŞpuje.

misias
Wysłany: 2017-06-16, 17:32   
0
UP DOWN

abc, A ÂżeÂś za mocno nie przylaÂł tym klarem,szpachla ci nie nie spuchÂła od wilgoci.

abc
Wysłany: 2017-06-16, 21:53   
0
UP DOWN

misias napisał/a:
abc, A ÂżeÂś za mocno nie przylaÂł tym klarem,szpachla ci nie nie spuchÂła od wilgoci.

auto nie byÂło szpachlowane a malowaÂłem bo kolor wyblakÂł ale z tym przylaniem to moÂże i prawda bo wylaÂłem moÂże wiĂŞcej tylko Âże kiedys jak wylewaÂłem to sie zaciek zrobiÂł a w tym wypadku nie byÂło zaciekĂłw.

abc
Wysłany: 2017-06-16, 22:43   
0
UP DOWN

GMC napisał/a:

ale to wyglÂąda jakby byÂł lakier bo po spolerowaniu papierem 2000 powierzchnia jest idealna
nie jestem pewien ale jesli to by byÂła woda to po zeszlifowaniu byÂłby krater :?:

hematol 
Wysłany: 2017-06-17, 00:23   
0
UP DOWN

abc, wez to przebij,oderwij lakier i sie dowiesz co tam siedzi,i tak jest do ponownego lakierowania a bĂŞdziesz mieĂŚ wiedze co byÂło przyczynÂą takiego zjawiska.

abc
Wysłany: 2017-06-17, 09:02   
0
UP DOWN

zastanawia mnie dlaczego robia sie takie jakby kreski na tym "wulkanie" . zdjecie oczywiÂście jest powiĂŞkszone i w rzeczywistoÂści widaĂŚ tylko maÂłe grudki. przebic siĂŞ tego nie da bo jak twarda gĂłra.

lak_kre.jpg
Plik ściągnięto 40 raz(y) 110.96 KB

misias
Wysłany: 2017-06-17, 12:37   
0
UP DOWN

abc, Cieniej panie,r¹czka Ÿle posz³a za d³ugo w jednym miejscu i z bulgota³o,za grubo bazy przyla³eœ, póŸniej klaru te¿ i to w tym samym miejscu i siê sta³o,nie zwi¹za³o siê jak trzeba i mamy tego efekt. :D

Zedrzyj to, póŸniej epoksyd 2k,po paru minutach, na to akryl 2k,niech porz¹dnie wyschnie,obrób psiknij i wyœlij foty po korekcie. :cool:

abc
Wysłany: 2017-06-17, 23:21   
0
UP DOWN

dzieki za wszystkie sugestie w tygodniu sprĂłbuje jeszcze raz tylko skrĂŞce dysze materiaÂłu bo moÂże faktycznie przelaÂłem :spoko:

sawmaster 
Wysłany: 2017-06-18, 10:41   
0
UP DOWN

zamiast skrĂŞcaĂŚ to szybciej pistoletem machaj, krĂłcej bĂŞdziesz malowaÂł

misias
Wysłany: 2017-06-18, 21:26   
0
UP DOWN

sawmaster, O np. tak https://www.youtube.com/watch?v=O3RSAMkqgYI

abc
Wysłany: 2017-06-20, 12:54   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:
zamiast skrĂŞcaĂŚ to szybciej pistoletem machaj, krĂłcej bĂŞdziesz malowaÂł

tylko Âże wczeÂśniej malowaÂłem i nic siĂŞ nie dziaÂło a rĂŞka juÂż z automatu idzie . jedynie guna kupiÂłem nowego i byĂŚ moÂże Âźle wyregulowaÂłem. jutro malujĂŞ jakiÂś bÂłotnik i sprĂłbuje pokrĂŞciĂŚ jeszcze to sie przekonam. obecnie coraz bliÂżej jestem stwierdzenia Âże za grubo wylaÂłem i zagazowaÂło jakoÂś. ale pewnoÂści nie mam :roll:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu