Wysłany: 2017-08-20, 17:18 Polerki i szlifierki Evoxa (byÂły Evoflex)
0
Witam wszystkich.
Zapraszam do zapoznania siê z now¹ mark¹ polerek dostêpnych na polskim rynku. Administracjê proszê o nieusuwanie tematu, chêtnie nawi¹¿emy wspó³pracê z forum.
Tak, wszystkie szlifierki i polerki orbitalne s¹ konstrukcyjnie podobne bo trudno tu coœ innego wymyœliÌ. Co do kszta³tu, to nie s¹ identyczne bo nie mog¹ byÌ ale jak to mówi¹ trzeba braÌ przyk³ad z najlepszych i ulepszaÌ ewentualnie to co mo¿na aby by³y jak najbardziej ergonomiczne. Liczy siê wygoda u¿ytkowania i solidna jakoœÌ a tego siê nie boimy.
Jak wiadomo, na cenê koùcow¹ zawsze maja te¿ wp³yw inne koszty które mocno obci¹¿aj¹ produkty najbardziej rozpoznawalnych marek i dziêki temu mniejsze firmy mog¹ z nimi skutecznie konkurowaÌ.
To nie jest takie proste wprowadziÌ na rynek produkt za który bierze siê odpowiedzialnoœÌ i aby by³ w najni¿szej pó³ce cenowej. Wiem ¿e s¹ na naszym rynku maszyny w cenie do 500z³ i da siê nimi coœ zrobiÌ ale raczej do ciê¿kiej pracy nie nadaj¹ siê. Natomiast je¿eli chodzi o maszynê z przek³adni¹ orbitaln¹ to wyboru nie ma, wiêc nasza HDX 8 jest dobr¹ alternatyw¹. Oczywiœcie mamy plany na kolejne propozycje i z pewnoœci¹ bêdzie mniejsza gabarytowo maszyna DA oraz zwyk³a rotacyjna ale za wczeœnie aby mówiÌ o konkretach.
Mam takÂą ale teraz dostaÂła drugie Âżycie . Na plus to Âże byÂła mocna i wygodna a na minus Âże elektronika zaczĂŞÂła ÂświrowaĂŚ, gubiÂła ustawienie obrotĂłw aÂż w koĂącu regulacja caÂłkiem siĂŞ zepsuÂła i teraz pracuje tylko na prawie maksymalnych obrotach wiĂŞc jako polerka siĂŞ juÂż nie za bardzo nadaje ale dobrze sobie radzi z tarczÂą "wÂłosy murzyna" jak mam jakieÂś wiĂŞksze zdzieranie
MiaÂłem w rĂŞkach te polerki Evoflex i nawet odbyÂłem szybkie prĂłbne polerowanie. Nic nie wybuchÂło, nie rozerwaÂło, nie urwaÂło siĂŞ, choĂŚ powiem Âże skok 21mm miaÂłem pierwszy raz w rĂŞkach i jest taki troche przeraÂżajÂący
Wczeœniej mia³em okazjê robiÌ przez 2 tygodnie 15mm Lare po¿yczone od kolegi i jeden z techników pokazywa³ mi Rupesa 15mm tego pierwszego ze s³abszym silnikiem. No to powiem tak, ¿e po Rupesie spodziewa³bym siê wiêkszej kultury pracy i mocy patrz¹c na ró¿nicê w cenie do Lare bo czuÌ by³o s³aboœÌ silnika przy mocniejszym docisku. Te nowe Rupesy s¹ mocniejsze ale nie próbowa³em.
Poniewa¿ ju¿ trochê czasu minê³o od tamtych prób, trudno mi siê jednoznacznie odnieœÌ z porównaniem do Evoflexa ale wra¿enie jest bardzo pozytywne. Moc silnika jest na tyle du¿a ¿e nie robi na niej wiêkszego wra¿enia dociskanie pada, sama praca silnika i przek³adni, ods³uchowo chyba porównywalna do Lare i Rupesa. Genialny, miêkki kabel bo w Lare to by³ taki jak od suszarki do w³osów Regulacja podoba mi siê bo startuje od niskich obrotów i mam wra¿enie ¿e 15mm by³a super wywa¿ona i mniej dr¿a³a ni¿ tamte wtedy bo 21mm to jednak ju¿ czuÌ ¿e ma co biÌ ale g³ównie na niskich bo na wysokich obrotach ju¿ uspokaja³a siê.
Natomiast pierwszy raz miaÂłem w rĂŞkach polerkĂŞ planetarnÂą (Evoflex HDX czyli kopiopodobna do Flexa VRG) i tu juÂż czuĂŚ wyÂższÂą kulturĂŞ polerko-nowoÂści parafrazujÂąc reklamĂŞ Aliora tyle Âże skok 8mm to wolniejsza praca. Pewnie teÂż sÂą zwolennicy takich maszynek ale mi jakoÂś najbardziej podchodzÂą te ze skokiem 15mm.
3M s³abo wspó³pracuje z oscylacyjnymi wiêc je¿eli podoba³o ci siê na zielonym korku to np. na Zephirze Rupesa by³byœ wniebowziêty Powa¿nie. No i odwrotnie, na polerce rotacyjnej to 3M bêdzie gór¹.
PatrzÂąc na to jak to robiÂłeÂś, podejrzewam Âże gdyby nie to Âże Âświetnie przygotowaÂłeÂś powierzchniĂŞ pod polerkĂŞ to byÂłbyÂś rozczarowany. Menzerna teÂż nie za bardzo chociaÂż znam typa ktĂłry robi ale moÂże tak samo jak ty wycacka powierzchniĂŞ przed pastÂą to wtedy dziaÂła.
To muszĂŞ siĂŞ zainteresowaĂŚ pastami Rupesa bo pewnie coÂś pohandlujĂŞ tymi polerkami. A jakieÂś taĂąsze pasty dedykowane do oscylacji, mniej markowe kojarzysz?
Koch bêdzie ciut taùszy ale na stronie Gakry nie ma nic ¿e ta H 8.02 nadaje siê do oscylacji choÌ wielu zachwala. O innych taùszych nie s³ysza³em a o dro¿szych tak wiêc póki co weŸ sobie Rupesa bo sprawdzony a ok. 20 z³ ró¿nicy na litrze w stosunku do Kocha to pomijalna sprawa. Jakby by³o coœ fajnego w okolicach 100 z³ na pó³ce to ju¿ gra warta œwieczki.
WprowadziliÂśmy do oferty polerkĂŞ rotacyjnÂą z dwustopniowÂą przekÂładniÂą kÂątowÂą. Cena detaliczna 736 zÂł brutto ale sÂą promocje u dystrybutorĂłw i u nas na facebooku moÂżna do polerki dostaĂŚ prezent. Jest teÂż wiĂŞcej zdjĂŞĂŚ www.facebook.com/pl.evoflex
Opis techniczny:
1. Obudowa to bardzo udany wzĂłr pod wzglĂŞdem ergonomii, wywaÂżenia i wykonania. ZdecydowaliÂśmy siĂŞ kontynuowaĂŚ kolorystykĂŞ Full Black bo wedÂług nas to ponadczasowa klasyka. Za rok, dwa nikt nie zarzuci, Âże trÂąci jarmarkiem 😉
2. Wykonanie maszyny Heavy Duty to juÂż u nas standard. JeÂżeli dajemy 2 lata gwarancji z moÂżliwoÂściÂą przedÂłuÂżenia to musimy wkÂładaĂŚ tam porzÂądne podzespoÂły.
3. Serce polerki to solidny i mocny silnik 1170W. Uzwojenia stojana i wirnika wykonane s¹ z prawdziwej miedzi a œrednica drutu nawojowego jest tak dobrana aby maszyna mog³a pracowaÌ d³ugotrwale z du¿ym obci¹¿eniem. Oczywiœcie drut jest izolowany emali¹ a w miejscach nara¿onych na drgania zalewany ¿ywic¹.
4. Przek³adnia k¹towa to drugi po silniku najwa¿niejszy element polerki. Nasza przek³adnia to konstrukcja dwustopniowa czyli mo¿na u¿yÌ takiego kolokwializmu, ¿e to taka trochê skrzynia biegów bez dr¹¿ka Dziêki temu moc przekazywana na talerz roboczy jest du¿o wiêksza ni¿ w klasycznych polerkach z przek³adni¹ k¹tow¹ jednostopniow¹.
5. Wszystkie ÂłoÂżyska w tej polerce to markowe NSK !!!
6. Tylne ÂłoÂżysko wirnika osadzone jest w gumowej izolacji ktĂłra zabezpiecza wytopienie gniazda w przypadku zatarcia co bardzo czĂŞsto powoduje Âże maszyna jest nienaprawialna.
7. Elektronika posiada Soft Start i stabilizacjĂŞ obrotĂłw z czujnikiem obrotĂłw. Na wirniku znajduje siĂŞ specjalny pierÂścieĂą magnetyczny, przez ktĂłry czujnik zlicza obroty i porĂłwnuje z zadanymi. Potencjometr obrotĂłw jest w tak zwanej wersji z "klikami"
8. Izolacja przewodu wykonana jest z bardzo miêkkiej gumy silikonowanej która nie skrêca siê nawet w niskich temperaturach. D³ugoœÌ kabla 5m.
9. RÂączka boczna wykonana z przyjemnej i pewnej do chwytu gumy. Tak samo jak grip na tylnej rĂŞkojeÂści i osÂłonie gÂłowicy.
Witam, nie zniknĂŞliÂśmy
Wrêcz przeciwnie, mamy siê coraz lepiej aczkolwiek byliœmy zmuszeni rok temu do zmiany nazwy ze wzglêdu na gro¿¹c¹ nam sprawê s¹dow¹ ze strony firmy Flex. Uznali oni ¿e nasza nazwa jest zbyt zbli¿ona do ich i skierowali sprawê do kancelarii prawnej a tak naprawdê pewnie bola³y ich dobre opinie o naszej maszynie HDX8 która by³a lepiej oceniana ni¿ ich VRG
TĂŞ maszynĂŞ teÂż musieliÂśmy wycofaĂŚ ale wrĂłci niebawem w nowej zmienionej obudowie o wiele funkcjonalniejszej niÂż stara
Dodam Âże w ofercie pojawiÂły siĂŞ szlifierki pneumatyczne, pady polerskie piankowe, futra polerskie i inne przydatne akcesoria.
Zapraszamy do wspó³pracy.
JuÂż kupowaÂłem dwukrotnie droÂższego LHR75 gdy pewny Pan, guru ze Âświatka motocyklowego customizingu powiedziaÂł Âże Evoxa speÂłni w peÂłni moje potrzeby.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum