Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Mati28
Wysłany: 2018-04-14, 16:38   Dziwna korozja nawozia
0
UP DOWN

Witam KolegĂłw,
Sprawa wyglÂąda nastĂŞpujÂąco:
WyszÂły drobne pĂŞcherze rdzy, wiĂŞc zrobiÂłem kompletnÂą "amatorskÂą" naprawĂŞ lakierniczÂą w lakierni pistoletami. WyszlifowaÂłem do goÂłej blachy->odtÂłuszczenie->podkÂład epoksyd->podkÂład akryl->lakier. Po okoÂło 3 miesiÂącach zaczĂŞÂły pokazywaĂŚ siĂŞ znaczne pĂŞcherze, z ktĂłrych wypÂływaÂła ruda woda.
PostanowiÂłem na szybko zrobiĂŚ porzÂądnÂą zaprawkĂŞ szlif do goÂłej blachy->odtÂłuszczenie->podkÂład reaktywny->akryl. Tak zostawiÂłem, Âżeby sprawdziĂŚ czy siĂŞ to spisze. ParĂŞ dni byÂło ok, po deszczu zobaczyÂłem, Âże na powierzchni widoczne sÂą podwaÂżone kropki oraz wychodziÂła ruda woda.
Ostatecznie znowu to zdarÂłem i zabezpieczyÂłem to podkÂładem 1K i oczywiÂście zaczĂŞÂła pokazywaĂŚ siĂŞ ruda woda. Pomimo, Âże jÂą czasem wycieram to znowu siĂŞ pojawia, ale mniejszÂą intensywnoÂściÂą
Zastanawiam siĂŞ czy ten prĂłg nie posiada jakiÂś mikro dziurek i ta ruda woda wychodzi z wewnÂątrz??
Czy jakiÂś kolega moÂże nawet w innym aucie miaÂł podobny problem?
MoÂże jakiÂś pomysÂł co to moÂże byĂŚ? Bo w koĂącu zrobiÂłbym to porzÂądnie, ale obawiam siĂŞ Âże znowu mi to wyskoczy :/ ...

aaaaa.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 298.18 KB

aa.jpg
Plik ściągnięto 29 raz(y) 668.59 KB

a.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 607.58 KB

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-04-16, 22:53   
0
UP DOWN

Mati28 napisał/a:
MoÂże jakiÂś pomysÂł co to moÂże byĂŚ?

Z drugiej strony masz powaÂżnÂą korozjĂŞ oraz wilgoĂŚ lub normalnie zatkane odpÂływy i masz tam taki mini basen ...
GruboœÌ tej Twojej blachy to jest na poziomie "papieru toaletowego" ....

MiaÂłem juÂż kilka takich przypadkĂłw (drzwi samochodowe) gdzie deszcz dostawaÂł sie do Âśrodka po uszczelkach i najnormalniej w Âśrodku byÂł basen czasami nawet siĂŞgaÂł do wysokoÂści poÂłowy drzwi
jak nimi ruszaÂłeÂś to normalnie byÂło sÂłychaĂŚ "chlupanie wody" w nich...
Po przetkaniu otworĂłw to woda leciaÂła i leciaÂła....

Mati28
Wysłany: 2018-04-17, 14:33   
0
UP DOWN

No tak siĂŞ domyÂślaÂłem...
Raczej wody tam nie ma (mo¿e wilgoÌ) bo od spodu jest dziurka mocuj¹ca takie dziwne plastikowe podpro¿e, które usun¹³em bo by³y pe³ne piachu i wilgoci.
Mo¿e ktoœ z kolegów doradzi jak to by zrobiÌ na jakiœ czas ¿eby nie wychodzi³y parchy (wiem ¿e trzeba by zrobiÌ wstawkê u blacharza ale na razie nie chcê inwestowaÌ). Czy uszczelnienie tego epoksyd potem zestaw naprawy (¿ywica+w³ókno) potem wyrównanie szpachl¹ podk³ad baza lakier, wytrzyma jakiœ czas?

kalbi 
Wysłany: 2018-04-17, 19:29   
0
UP DOWN

tam sÂą DZIURY i wilgoĂŚ wydostaje siĂŞ na zewnÂątrz. Jedyna z moÂżliwych napraw to wyciĂŞcie i wstawienie nowej blachy lub bardziej amatorsko wyciĂŞcie - epoksyd - mata z ÂźywicÂą

Robertlodz09 
Wysłany: 2018-04-18, 23:01   
0
UP DOWN

Tutaj to stara metoda na tzw. handel ....
wbiĂŚ to do Âśrodka i ksztaÂłt wyprowadzasz ÂżywicÂą i matÂą szklanÂą ...
reszta szpachlówka z w³óknem i wykoùczeniowa .... i jak to próg to nak³adasz "baranka"
po caÂłoÂści i go na koniec lakierujesz ...
A po tym "zabiegu" moÂżesz powiedzieĂŚ - "Panie progi w nim jak dzwon ...." ;)

A tak na powaÂżnie to jak mĂłwi stare przysÂłowie ...
- " z gĂłw..na bata nie ukrĂŞcisz..."

Mati28
Wysłany: 2018-04-19, 10:09   
0
UP DOWN

Robertlodz09 no wiem wiem Âże z bata...:P ale auto fajnie siĂŞ spisuje tylko ten zasrany prĂłg ! chciaÂłem go jakoÂś zrobiĂŚ Âżeby trochĂŞ jeszcze poÂśmigaĂŚ bo oprĂłcz tego miejsca (jakieÂś 4x6cm) z autem nie jest najgorzej. OczywiÂście moÂże mi ktoÂś to "profesjonalnie" zrobiĂŚ ale juÂż siĂŞ naoglÂądaÂłem na youtube jak to potem wygada. Jak nie zrobisz sam to nie masz pewnoÂści...;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu