Autor |
Wiadomość |
 |
maciek gd
|
Wysłany: 2018-04-23, 14:04 Rdza na spodzie rantu maski
|
0
|
|
|
|
Panowie, mam takie ognisko rdzy jak na zdjêciu, podejrzewam ¿e ktoœ musia³ przytrzasn¹Ì maskê o coœ, uszkodzi³ lakier od spodu oraz uszczelniacz, po tej zimie wyskoczy³a korozja. poniewa¿ jest to w niewidocznym miejscu chcê sie za to zabraÌ sam, chodzi mi o zabezpieczanie przed korozj¹ na pierwszym miejscu, na drugim planie jest odbudowa pow³oki lakierowej. Proszê was o poradê
Planujê usun¹Ì rdze mechanicznie, na³o¿yÌ na to fertan. Po zmyciu go wod¹, podk³ad epoksy spectral under 395, potem uzupe³nione masy uszczelniaj¹c np. app pu 50, na to podk³ad akrylowy i baza.
Czy plan ma sens? jeszcze tego nie ruszaÂłem, wiec nie wiem jak to wyglÂąd pod powÂłokÂą lakierowÂą.
IMG_20180419_153209994.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 116 raz(y) 356.74 KB |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2018-04-23, 19:35
|
+1
|
|
|
|
porada jest taka, ¿e maska nadaje siê do wymiany, rdza wychodzi spod ³¹czenia 2 blach pod mas¹ i jej stamt¹d nie usuniesz - nied³ugo wyjdzie na wierzch. |
|
 |
maciek gd
|
Wysłany: 2018-04-24, 09:17
|
0
|
|
|
|
kalbi, no w³aœnie to ³¹czenie nie daje mi spokoju, ta rdza wyskoczy³a na takim 5-6cm odcinku, ale korozja musia³a ju¿ tam d³ugo zagoœciÌ. Dobrze wiedzieÌ ze siê tego nie da tego tak poprostuj usun¹Ì. Smutna i z³a wiadomoœÌ za razem. |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2018-04-24, 12:35
|
+1
|
|
|

|
Ratowanie na chwilê, zamiast ³adowaÌ siê w koszty materia³ów lepiej poszukaÌ lepszej u¿ywanej maski i zbieraÌ na przelakierowanie, tylko trzeba uwa¿aÌ ¿eby nie kupiÌ z podobnym problemem |
|
|
|
 |
maciek gd
|
Wysłany: 2018-04-24, 14:34
|
0
|
|
|
|
GMC napisał/a: | Ratowanie na chwilĂŞ, zamiast ÂładowaĂŚ siĂŞ w koszty materia³ów lepiej poszukaĂŚ lepszej uÂżywanej maski i zbieraĂŚ na przelakierowanie, tylko trzeba uwaÂżaĂŚ Âżeby nie kupiĂŚ z podobnym problemem |
Tak na szybko wyszuka³em ceny u¿ywanych masek zafira b to 400-600 pln nowej 1700, do tego przelakierowanie maski pewnie min 600pln-mogê sie myliÌ bo to du¿y element i mo¿e byc wiêcej. Kolor zielony jest bardzo ma³o popularny wœród zafir wiec nie mam co liczyÌ ¿e znajde idealna u¿ywana w kolorze. No có¿ taka amatorska naprawa tego to koszt min 150pln, na chwile tj do pierwszej zimy, pewnie masz racjê mo¿e nie warto. Muszê to przetrawiÌ. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2018-04-24, 17:20
|
+1
|
|
|
|
masz nowe maski na allegro po okoÂło 400 zÂł - sÂą i zamienniki oraz oryginaÂły pewnie lekko uszkodzone ale lepsze to niÂż zgnite |
|
 |
maciek gd
|
Wysłany: 2018-04-24, 18:09
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | masz nowe maski na allegro po okoÂło 400 zÂł - sÂą i zamienniki oraz oryginaÂły pewnie lekko uszkodzone ale lepsze to niÂż zgnite |
DziĂŞki. Nie zwrĂłciÂłem uwagi Âże niektĂłre to zamienniki, muszĂŞ to bardziej wybadaĂŚ.
Czy i jak bardzo jakoœciowo i kolorystycznie zamienniki odbiegaj¹ od orygina³ów? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2018-04-24, 20:28
|
+1
|
|
|
|
maski nowe zamienniki, czy orygina³y nie s¹ w kolorze. Wymagaj¹ podk³adu oraz bazy i lakieru bezbarwnego. Co do jakoœci zamienników to s¹ ró¿ne, czyli mo¿esz kupiÌ jakoœÌ typowego zamiennika, który bêdzie s³abo pasowa³, a mo¿esz kupiÌ jakoœÌ porównywaln¹ do orygina³u - musisz dopytywaÌ sprzedaj¹cego, któr¹ jakoœÌ oferuje. |
|
 |
maciek gd
|
Wysłany: 2018-04-24, 20:54
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | maski nowe zamienniki, czy oryginaÂły nie sÂą w kolorze. WymagajÂą podkÂładu oraz bazy i lakieru bezbarwnego. Co do jakoÂści zamiennikĂłw to sÂą ró¿ne, czyli moÂżesz kupiĂŚ jakoœÌ typowego zamiennika, ktĂłry bĂŞdzie sÂłabo pasowaÂł, a moÂżesz kupiĂŚ jakoœÌ porĂłwnywalnÂą do oryginaÂłu - musisz dopytywaĂŚ sprzedajÂącego, ktĂłrÂą jakoœÌ oferuje. |
dziĂŞki wielkie za pomoc. sporo siĂŞ wyjaÂśniÂło, wypytam siĂŞ o zamienniki na forum zafiry,moÂże ktos ma jakieÂś doÂświadczenia z produktami tych firm ktĂłre produkujÂą te czĂŞÂści. idealnym rozwiÂązaniem to chyba byÂłoby znalezienie oryginaÂłu w takim samym kolorze. |
|
|
|