Autor |
Wiadomość |
 |
michallodz
|
Wysłany: 2018-11-23, 20:33 Naprawa blacharska kilka pytaĂą.
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ.
Pytanie nr 1 czy jeœli ca³e auto jest z czarnej blachy to warto wymieniane elementy takie jak próg zewnêtrzny, czêœÌ wewnêtrznego i czêœÌ pod³ogi dorabiaÌ z ocynku? Czy powstanie jakieœ ogniwo i nic dobrego z tego nie wyjdzie i lepiej zabezpieczyÌ dobrze czarn¹ stal?
Pytanie nr 2 za³¹czy³em rysunek jak w moim zdaniem wygl¹da³ próg zanim zosta³ zjedzony przez korniki. Na szaro pod³oga, czarny to próg wewnêtrzny a br¹zowy to zewnêtrzny. Auto vw scirocco 1984r mo¿e ktoœ wie czy tak jak narysowa³em po lewej oryginalnie wygl¹da³ próg? Czy tylko to zawiniêcie mi siê wydaje. Druga sprawa czy odbudowaÌ tak jak narysowa³em po lewej czy jak po prawej? Mam dostêp do pras i mog¹ mi zawin¹Ì jak bêdê chcia³.
Pytanie nr 3 w wielu miejscach blacha jest ju¿ bardzo cienka i no niestety zdarza mi siê przepaliÌ a dostêp do niektórych miejsc jest tak tragiczny, ¿e jak za du¿o nasmarkam bêdzie mi to ciê¿ko wyszlifowaÌ, zamówi³em sobie drut do lutospawania w teorii nie nadtapia on ³¹czonego materia³u wiêc dobrze myœlê, ¿e przy cienkich blachach mo¿e siê to sprawdziÌ i nie bêdzie przepalaÌ? Ponadto mam fobiê odnoœnie zabezpieczenia antykorozyjnego tego co pospawam. Wiadomo tam gdzie jest dostêp do blachy z obu stron to nie problem ale np. w progu nigdy nie jest ³atwo i przy lutospawaniu jednak temperatura du¿o ni¿sza. Pomijaj¹c koszty drutu uwa¿acie, ¿e to dobra technika do napraw?
UÂżywaĂŚ do tego czystego argonu?
Sprawa nr 4 szukam jakiegoœ specyfiku ¿eby po³o¿yÌ na krawêdzie przed zgrzewaniem i spawaniem te¿. Kiedyœ nawet znalaz³em info o jakiejœ paœcie 500g bodaj¿e za oko³o 260z³ ale nie pamiêtam nazwy i mi to uciek³o gdzieœ podobno k³ad¹ te¿ ró¿ne specyfiki na bazie miedzi ale jakie? Ka¿dy zwyk³y tani spray miedziany ma w sobie miedzi jakiœ tam procent reszta to smar. Mo¿ecie coœ poleciÌ do zabezpieczy dobrze zgrzew i spaw miêdzy blachami?
prĂłg.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 755 raz(y) 10.69 KB |
|
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2018-11-24, 22:13
|
0
|
|
|

|
Masz pó³automat z funkcj¹ lutospawania ?
PrĂłg zawiĂą tak jak masz na lewej stronie rysunek tylko nie podwijaj koĂąca do samej gĂłry i zrĂłb kanaÂły spÂływowe przynajmniej 3 szt. |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2018-11-24, 22:27
|
0
|
|
|

|
michallodz napisał/a: | jeÂśli caÂłe auto jest z czarnej blachy |
To z takiej blachy sÂą dorabiane elementy przy odbudowie zabytku
auto ma byÌ jak orygina³ nawet gruboœÌ blachy jest dobierana taka jak by³a oryginalnie.
Ale to Twoje auto i moÂżesz zrobiĂŚ jak uwaÂżasz |
|
|
|
 |
michallodz
|
Wysłany: 2018-11-25, 00:00
|
0
|
|
|
|
Mam spawarkĂŞ z funkcjÂą lutospawania.
O ten ocynk zapytaÂłem bardziej z ciekawoÂści bo i tak planujĂŞ dorobiĂŚ elementy z czarnej. Z gruboÂściÂą nie bĂŞdĂŞ popadaÂł w paranojĂŞ, raczej dam grubszÂą niÂż cieĂąszÂą. To nie bĂŞdzie raczej odbudowa do 100% oryginaÂłu nigdzie to auto nie pĂłjdzie nigdy bĂŞdzie u mnie do Âśmierci mojej albo jego wiĂŞc robiĂŞ dla siebie :P
A jakÂą gumĂŞ na spawy itd polecacie? Czy taka guma w takich niskich temperaturach ma szansĂŞ siĂŞ utwardziĂŚ i dobrze przylegaĂŚ czy z gumowaniem czekaĂŚ na ciepÂło? |
|
|
|