Autor |
Wiadomość |
 |
fryc
|
Wysłany: 2019-02-24, 12:19 Fosol i cortanin F
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam trochĂŞ elementĂłw w aucie ktĂłre nie mogÂą byĂŚ dorobione lub sÂą troszke zaatakowane jak czĂŞÂśc gwintu sruby a reszta sruby jest ok.
Mam teÂż takie podkladki do srub od zbieÂżnosci mocno skorodowane ktĂłrych juz nie kupiĂŞ nawet w samej Japoni i stÂąd ten temat.
KupiÂłem na prĂłbe fosol i cortanin f
Plan jest taki:
ÂŚruby:
-Zaatakowane zwoje gwintu przeczyscic delikatnie i zamalowac cortanin F aby nie trawiĂŚ ocynku ktĂłry na dalszej czĂŞÂści Âśruby jest idealny,niezareagowany cortanin F zmyĂŚ,wyczyscic czym?
-ÂŁby Âśrub ktĂłrych sÂą mocno zaatakowane a gwint ideaÂł wymoczyĂŚ w Fosolu
tak/nie? jak dÂługo? czy reakacja nie osÂłabi powierzchniowo stali? moÂże lepiej czysciĂŚ zamalowaĂŚ cortanin F i na to wosk profesjonalny?
W tych miejscach galwanach co myÂślaÂłem o jakimÂś cynkowaniu Âśrub to jest to gorsza robota niz bym to zostawiÂł tak jak jest a nic innego nie ma w wielkich okolicach.ZresztÂą nie ma skorodowanych duÂżo to siĂŞ nie opÂłaca.
Elementy takie jak wszelakie poduszki wyt³umiaj¹ce metalowo-gumowe w których zaczyna wybulaÌ gume bo blacha w srodku siê ¿re czy moge wrzucic ca³ê do fosolu z gum¹?
tak/nie? na jak dÂługo?
JakieÂś maÂłe elementy ktĂłre bĂŞdÂą wyczyszczone,piaskowane ale bĂŞdÂą duÂże wÂżery wrzucic do fosolu czy zamalowaĂŚ cortanin f i zmyĂŚ cortanin ten co niezareaguje-raczej Âłatwiejszy by byÂł fosol i zwykÂłe umycie caÂłego elementu w celu neutralizacji?
tak/nie?
Epoxyd do malowania bedzie?Po jakim czasie?Neutralizowac w pelnej kÂąpieli wodnej?ZmyĂŚ?
Np fertan pisaÂło ze 15 minut strumieniem laĂŚ i po co taki srodek w aucie jak lejemy 15 minut wode do podÂłuÂżnic???!To jest jakieÂś nieporozumienie!Super pomysl z ktĂłrego zrezygnowaÂłem tam gdzie fertan nie dotarl dotrze woda i spowoduje rdze ktĂłrej nie byÂło. |
|
|
|
 |
malarz
|
Wysłany: 2019-02-24, 14:26
|
0
|
|
|
|
Ja wolê te preparaty które s¹ na kwasie fosforowym ni¿ na taninach ale zawsze mechanicznie usuwam przereagowan¹ korozjê i powtarzam proces z zale¿noœci jak by³ pierwotnie zaatakowany element i czy by³ dostêp do zakamarków czy nie. Np. felce zalewam kilka razy a¿ spora czêœÌ przereagowanej rdzy wyjdzie w postaci takiej jakby piany i zaschnie. Wtedy mechanicznie œci¹gam i powtarzam. Na koniec porz¹dnie przemywam dwa, trzy razy ale nie wod¹ tylko zmywaczem antysilikonowym i k³adê wash primera, nigdy epoksyd!!! Na koniec podk³ad akrylowy gruntuj¹cy (z ma³¹ iloœci¹ wype³niacza).
Fosolu nie lubiĂŞ, szukaj innych preparatĂłw. Fertan i te inne na taninach teÂż omijam z daleka bo sÂą z tym tylko problemy a juÂż w ogĂłle te co majÂą w sobie dodatkowo Âżywice to poraÂżka jakaÂś typu Brunox czy R-Stop.
Nie wiem jak guma siĂŞ zachowa w kwasie, w sumie to muszĂŞ przetestowaĂŚ |
|
|
|
 |
fryc
|
Wysłany: 2019-02-24, 16:50
|
0
|
|
|
|
Fosol niby jest na kwasie fosforowym.
A co z gwintami?tu nie bardzo pasuje malowanie itp to trzeba jakoÂś zabezpieczyĂŚ ale nie robiĂŚ warstw na gwincie drobno zwojowym.
Wyczyszcze ale chciaÂłbym "odkazic" to
A moÂże gwinty wystarczy czyszczenie i doba w coca coli?skrecane bĂŞdzie na smarze miedzianym.
Co do maÂłych elementĂłw po caÂłkowitym wyczyszczeniu ile to moczyc dobe?
Co do przemywania chodzi mi o to Âże pierwsze naleÂży neutralizowac kwas wodÂą bo i tak bĂŞdzie wartswa niekorodujaca.mowa tutaj o prostych maÂłych elemntach bez zakamarkow.
Co do samej tej wartwy niektĂłrzy ja usuwajÂą i tam niby jest bÂłyszczÂąca blacha.jak dobrze pamiĂŞtam zmywaczem to schodzilo. |
|
|
|
 |
fryc
|
Wysłany: 2019-03-10, 20:25
|
0
|
|
|
|
malarz napisał/a: | Ja wolĂŞ te preparaty ktĂłre sÂą na kwasie fosforowym niÂż na taninach ale zawsze mechanicznie usuwam przereagowanÂą korozjĂŞ i powtarzam proces z zaleÂżnoÂści jak byÂł pierwotnie zaatakowany element i czy byÂł dostĂŞp do zakamarkĂłw czy nie. |
PrzemyÂłem wodÂą i wsadziÂłem do kÂąpieli wodnej na chwile.
Po wyjĂŞciu zaczyna siĂŞ zieleniĂŚ oraz czuc intensywnÂą woĂą karbidu czyli acetylen?
Nie wiem czy powinno byĂŚ dalej czuĂŚ czy za krĂłtka neutralizacja w wodzie i dalej reaguje?Nie wiem teÂż ile to ma leÂżeĂŚ przed malowaniem tym podkÂładem?
Generalnie chyba fosol spelnia swojÂą rolĂŞ jako usuniĂŞcie resztek rdzy. |
|
|
|