Autor |
Wiadomość |
 |
Czteryjedynki
|
Wysłany: 2019-04-03, 02:05 Lakierowanie plastiku
|
0
|
|
|
|
DzieĂą dobry! PotrzebujĂŞ pomocy w lakierowaniu.
4 godziny spĂŞdziÂłem na czytaniu w internetach o lakierowaniu powierzchni sztucznych -plastiku
Zamierzam w samochodzie pomalowaĂŚ listwy zewnĂŞtrzne w kolor lakieru. Zabieg bĂŞdĂŞ przeprowadzaĂŚ sam i to moje wnioski do ktĂłrych doszedÂłem
1. ZmatowiĂŚ papierem 600 powierzchniĂŞ listew, odtÂłuÂściĂŚ benzynÂą ekstrakcyjnÂą
2. ZaaplikowaÌ podk³ad zwiêkszaj¹cego przyczepnoœÌ PZP
(Novol plus 700 to dobry wybĂłr?)
3. NastĂŞpnie podkÂład akrylowy z dodatkiem Âśrodka uelastyczniajÂącego
(Novol PLUS770 bĂŞdzie ok?)
4. zmatowiĂŚ wodnym 1200
5.Baza
6.Klar
i tu moje pytania
1. Czy dobrze dopasowaÂłem produkty? Jeszcze ich nie zamĂłwiÂłem, wiĂŞc mogĂŞ coÂś zmieniĂŚ
2. Dla lakierników wszystko jest takie proste i b³ache, podklad podklad baza klar. Dla mnie niekoniecznie, nie wiem ile warstw poszczególnych podk³adów, ile czekaÌ czasu miêdzy warstwami, kiedy nale¿y matowiÌ ponownie, z tego co wiem to po drugim podk³adzie ale czy nie trzeba gdzieœ wczeœniej/póŸniej jeszcze?
Wiem, Âże schniĂŞcie zaleÂży mocno od temperatury otoczenia ale w jednych poradnikach jest, Âże robiÂą kilka warstw podkÂładu i kÂładÂą co 7 minut inni, Âże czekajÂą 2 godziny, jakby ktoÂś mĂłgÂł mnie lekko naprowadziĂŚ na to byÂłbym przeogromnie wdziĂŞczny |
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2019-04-03, 23:08
|
0
|
|
|
|
maÂło czytaÂłeÂś bo benzynÂą ekstrakcyjnÂą siĂŞ nie przemywa |
|
|
|
 |
GMC
|
Wysłany: 2019-04-04, 00:38
|
0
|
|
|

|
eee tam, takie listwy to nie wiadomo ile maj¹ w sobie ró¿nych wosków wiêc nawet podgrzanie ich opalark¹ i przemycie nitrem im nie zaszkodzi. I tak nak³adasz na nie podk³ad wiêc nie ma siê co baÌ o strukturê.
Ten wodny P1200 w pkt. 4 to przesada. normalnie P800
P600 do matowania pod podkÂład za drobny, weÂź P320 |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2019-04-20, 14:56
|
0
|
|
|

|
Listwy sÂą prawdopodobnie chropowate wiec najpierw na sucho 180 na klocku bo maszynki pewnie teÂż nie masz póŸniej 320 lub 400 na sucho przebywasz zmywaczem dajesz pzP czekasz 15 min i na to zaraz mokro w mokro podkÂład akrylowy czekasz aÂż wyschnie matujesz 800 na mokro i kÂładzieszy bazĂŞ aÂż pokryje i bezbarwny potem piwko i na 2 dzieĂą zakÂładasz ☺ do podkÂładu i bezbarwnego powinieneÂś dodaĂŚ uelastyczniacz |
|
|
|
 |
mirusiek
|
Wysłany: 2019-06-24, 18:09
|
0
|
|
|

|
po co ulastyczniacz na listwy, bo sa plastikowe?
Ulastyczniacz tylko na elementy plastiowe ktore pracuja , wyginaja sie w czasie urzytkowania.
Tak to na listwy przyklejone do drzwi na stale nie ma to sensu |
_________________ https://www.flickr.com/photos/51928327@N08/sets/ |
|
|
|