Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Czteryjedynki
Wysłany: 2019-04-03, 02:05   Lakierowanie plastiku
0
UP DOWN

DzieĂą dobry! PotrzebujĂŞ pomocy w lakierowaniu.
4 godziny spĂŞdziÂłem na czytaniu w internetach o lakierowaniu powierzchni sztucznych -plastiku
Zamierzam w samochodzie pomalowaĂŚ listwy zewnĂŞtrzne w kolor lakieru. Zabieg bĂŞdĂŞ przeprowadzaĂŚ sam i to moje wnioski do ktĂłrych doszedÂłem
1. ZmatowiĂŚ papierem 600 powierzchniĂŞ listew, odtÂłuÂściĂŚ benzynÂą ekstrakcyjnÂą
2. ZaaplikowaÌ podk³ad zwiêkszaj¹cego przyczepnoœÌ PZP
(Novol plus 700 to dobry wybĂłr?)
3. NastĂŞpnie podkÂład akrylowy z dodatkiem Âśrodka uelastyczniajÂącego
(Novol PLUS770 bĂŞdzie ok?)
4. zmatowiĂŚ wodnym 1200
5.Baza
6.Klar

i tu moje pytania
1. Czy dobrze dopasowaÂłem produkty? Jeszcze ich nie zamĂłwiÂłem, wiĂŞc mogĂŞ coÂś zmieniĂŚ
2. Dla lakierników wszystko jest takie proste i b³ache, podklad podklad baza klar. Dla mnie niekoniecznie, nie wiem ile warstw poszczególnych podk³adów, ile czekaÌ czasu miêdzy warstwami, kiedy nale¿y matowiÌ ponownie, z tego co wiem to po drugim podk³adzie ale czy nie trzeba gdzieœ wczeœniej/póŸniej jeszcze?
Wiem, Âże schniĂŞcie zaleÂży mocno od temperatury otoczenia ale w jednych poradnikach jest, Âże robiÂą kilka warstw podkÂładu i kÂładÂą co 7 minut inni, Âże czekajÂą 2 godziny, jakby ktoÂś mĂłgÂł mnie lekko naprowadziĂŚ na to byÂłbym przeogromnie wdziĂŞczny

sawmaster 
Wysłany: 2019-04-03, 23:08   
0
UP DOWN

maÂło czytaÂłeÂś bo benzynÂą ekstrakcyjnÂą siĂŞ nie przemywa

GMC
Wysłany: 2019-04-04, 00:38   
0
UP DOWN

eee tam, takie listwy to nie wiadomo ile maj¹ w sobie ró¿nych wosków wiêc nawet podgrzanie ich opalark¹ i przemycie nitrem im nie zaszkodzi. I tak nak³adasz na nie podk³ad wiêc nie ma siê co baÌ o strukturê.

Ten wodny P1200 w pkt. 4 to przesada. normalnie P800

P600 do matowania pod podkÂład za drobny, weÂź P320

MichuMachu
Wysłany: 2019-04-20, 14:56   
0
UP DOWN

Listwy sÂą prawdopodobnie chropowate wiec najpierw na sucho 180 na klocku bo maszynki pewnie teÂż nie masz póŸniej 320 lub 400 na sucho przebywasz zmywaczem dajesz pzP czekasz 15 min i na to zaraz mokro w mokro podkÂład akrylowy czekasz aÂż wyschnie matujesz 800 na mokro i kÂładzieszy bazĂŞ aÂż pokryje i bezbarwny potem piwko i na 2 dzieĂą zakÂładasz ☺ do podkÂładu i bezbarwnego powinieneÂś dodaĂŚ uelastyczniacz

mirusiek 
Wysłany: 2019-06-24, 18:09   
0
UP DOWN

po co ulastyczniacz na listwy, bo sa plastikowe?
Ulastyczniacz tylko na elementy plastiowe ktore pracuja , wyginaja sie w czasie urzytkowania.

Tak to na listwy przyklejone do drzwi na stale nie ma to sensu

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu