Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
bartek 
Wysłany: 2019-08-07, 13:00   Podklad na mokro przy nowych elementach - kataforeza
0
UP DOWN

CzeœÌ, jak w temacie. Mam pytanie odnoœnie jednowarstwowego przygotowania do lakieru nowych elementów. W Polcarze dostêpne sa elementy galwanizowane, pokryte kataforeza. Jak postêpujecie z takimi elementami ?

lakier na nie zmatowiona warstwĂŞ kataforezy ? nie prĂłbowaÂłem
szlifowanie maszynka, mĂŞczÂące i generuje peÂłno przecierek, uszkadza warstwĂŞ galwaniczna.
szlif czerwona w³óknina - czy wystarczaj¹cy ?

Generalnie najlepiej mi siĂŞ sprawdziÂło usuwanie tej warstwy chemia (scansol i podobne produkty) Wszystko piĂŞknie schodzi i nie uszkodzimy warstwy galwanicznej, ale co dalej ?

Mamy do dyspozycji P97 z Hymaxa, który ma tez swoje minusy, w razie b³êdów czy wtr¹ceù jest cholernie ciê¿ki w dalszej obróbce, P500 na maszynce zapycha siê momentalnie, P800 na mokro idzie ale ciê¿ko.

Zwykle podkÂłady akrylowe w rozcienczeniu typu 30% do M/M no nie mam jakos zaufania

Jest jeszcze Epoxy primer z NOVOLA classic 3:1 - nie prĂłbowaÂłem, wg karty technicznej nadaje siĂŞ na jedyna warstwĂŞ jeÂżeli jej gruboœÌ wynosi min 80μm. MoÂże ma ktoÂś jakieÂś doÂświadczenia z tym produktem ?

A moÂże macie inny sprawdzony system ?

Robertlodz09 
Wysłany: 2019-08-24, 23:04   
0
UP DOWN

bartek napisał/a:
Jak postĂŞpujecie z takimi elementami ?

Robisz tzw. test nitro ... czyli mokr¹ szmatê nas¹czon¹ tym rozcieùczalnikiem przyk³adasz do takiego elementu ... jeœli zaczyna sie coœ dziaÌ z t¹ pow³ok¹ to musisz j¹ usun¹Ì
natomiast jeÂśli nic siĂŞ nie dzieje to nakÂładasz podkÂład na niÂą bezpoÂśrednio podkÂład akrylowy np. masz w Novol Spectral podkÂład akrylowy ktĂłry moÂżesz naÂłoÂżyĂŚ na kataforeze bez matowienia powierzchni elementu ktĂłry lakierujesz
ewentualnie jak nie ma zaufania to zmatuj w³óknin¹ do podk³adu (ró¿owa) i nak³adaj podk³ad

bartek napisał/a:
Epoxy primer z NOVOLA classic 3:1

bartek napisał/a:
Moze ma ktos jakies dostwiadczenia z tym produktem ?

Dobry podkÂład mogĂŞ go poleciĂŚ z czystym sumieniem tak samo jak podkÂład akrylowy z tej samej linii Novola dedykowanej do renowacji "klasykĂłw"
Tylko jak chcesz naÂłoÂżyĂŚ podkÂład epoksydowy na kataforeze to musisz jÂą zmatowiĂŚ i dopiero
wtedy nakÂładaĂŚ epoksydowy podkÂład

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu