Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
czarjusz
Wysłany: 2019-10-05, 13:56   konserwacja podwozia
0
UP DOWN

ChciaÂłbym samodzielnie wykonaĂŚ konserwacjĂŞ podwozia i nadkoli. W aucie pojawiÂły siĂŞ juÂż ogniska rdzy. ProszĂŞ o doradzenie w jakiej kolejnoÂści i jaki rodzaj chemii najlepiej zastosowaĂŚ.

Plan mam taki:
1. Maksymalne oczyszczenie ognisk rdzy.
2. Odpylenie, miejsca zaatakowane rdzÂą potraktowaĂŚ Âśrodkiem R Stop. (chyba Âże jest coÂś lepszego).
3. Ca³oœÌ zamalowaÌ podk³adem: farb¹ reaktywn¹ np. Corizon, albo jakaœ ¿ywica epoksydowa - co bêdzie najlepsze ?
4. Po wyschniêciu ca³oœÌ zabezpieczyÌ barankiem bez Bitumenu, np. APP BARANEK.

Mam kanaÂł i kompresor.

fryc
Wysłany: 2019-10-09, 00:16   
0
UP DOWN

Do takich rzeczy tylko tani pistolet do piaskowania na korund,dysza 6-7 mm,korund najdrobniejszy.
W aucie nie ma za bardzo jak dojsc do tych miejsc co rdzewiejÂą.A na duze wzery pierwsze piaskowanie zgrubsza.cartaninF obficie w szczeliny i za dwa dni piaskowanie finalne i malowanie epoksydem.

Na to warstwa chroniÂąca podkÂład(nie bitgum i inne gowno itp) i na to farba domykajÂąca a ja na farbe domykajÂącÂą daÂłem jeszcze konserwacje Bodysafe z pedzla bo to Âżaden koszt.Na Âładne miejsca body safe lub moÂżna doÂłoÂżyĂŚ warstwy np.dinitrol z pistoletu.

MozliwoÂści jest wiele.

czarjusz
Wysłany: 2019-10-09, 10:23   
0
UP DOWN

Cortainf trzeba chyba póŸniej sp³ukaÌ wod¹ ?

Jaki epoksyd bĂŞdzie najlepszy ?

Jaka najlepsza warstwa chroniÂąca podkÂład ?

Jaka farba domykajÂąca ?

fryc
Wysłany: 2019-10-10, 01:30   
0
UP DOWN

Cortanin trzeba zmyc zmywaczem tak aby zostalo tylko to co przereagowane ja bym sie nie spieszyl na 24 godz tylko dluzej zostawil.
Ale generalnie na ma³e powierzchnie to nie ma znaczenia.Cosik poreagowa³o jak sykn¹³em to na drugi dzieù przy niskim temp. bez czyszczenia wiêc nieprzereagowany cartanin by³ poprostu na elemencie.
Z mojej strony bardziej chodziÂło o podwojne piaskowanie z uÂżyciem cortaninu i w szczeliny Âżeby wleciaÂło tam gdzie juz kratery wulkanĂłw sÂą...
Te wszystkie trawienia trzeba usuwaĂŚ,bo kwasie dopiero co mi zostawaÂło na elementach siara jak nie wiem ale po piaskowaniu byÂły idealne a wszystkie wÂżery pozbawione nalotu na poÂłysk.

PodkÂład ja stosowaÂłem zawsze Novol i nigdy nic mi siĂŞ nie dziaÂło w tych miejscach.Trotona mi odradzali.
Reaktywny kilka razy proba i zawsze maÂła przyczepnosc odpadanie w pÂłatach,uszczerbywanie(nie wiem jaka przyczyna do dzis)

PodkÂład musi byĂŚ czymÂś przykryty-czym?-zaleÂży od podkÂładu.
Guma,baran,akryl,poliuretan
Poliuretan mo¿esz mokro na mokro z epoksydem.Akryl te¿ robi³êm ale po przeschniêciu podk³adu na oko.

Na baranka moÂżesz co bÂądÂź daĂŚ.Ja po przemyÂśleniach daÂłem poliuretan bo wykorzystywaÂłem go do innych detali a wÂłaÂściwoÂści dobre -czarny poÂłysk wiĂŞc uniwersalnie to byÂło.

DoÂświadczeni ludziĂŞ twierdzili Âże barana trzeba zamykaĂŚ bo ciÂągnie wilgoĂŚ.Tak jak jest w oryginale.

Moje wywody dotyczÂą tylko elementĂłw bez koniecznoÂści estetyki czyli podwozie ,nadkola itp i to bez problemu moÂżna myĂŚ ekstrakcyjnÂą.

czarjusz
Wysłany: 2019-10-10, 10:39   
0
UP DOWN

podkÂład novol np: PROTECT 360 ? + utwardzacz H5950 ?

fryc
Wysłany: 2019-10-10, 22:38   
0
UP DOWN

Tak ten 1/1 epoxy

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu