Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Tomek93
Wysłany: 2020-03-20, 23:01   Lakierowanie
0
UP DOWN

Witam
Chcem pomalowaĂŚ blotnik i zderzak kupilem podkÂład epoksydowy w sprayu podkÂład akrylowy i utwardzacz
Jaki lakier bezbarwny kupic 2:1 czy 4:1 I najwa¿niejsze jak to zrobiÌ ¿eby by³o poprawnie tzn jaka iloœÌ warstw jaki czas itd

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-03-21, 12:54   
0
UP DOWN

A czym chcesz pomalowaĂŚ ten zderzak i bÂłotnik ? Sprayem czy pistoletem ?
Kup lakier bezbarwny 2:1 w tej proporcji najczĂŞÂściej jest spotykany
chociaÂż to jest tylko proporcja pomiĂŞdzy lakierem a dodawanym utwardzaczem czyli na 200ml lakieru dodajesz 100ml utwardzacza + rozcieĂączalnik jeÂśli jest zalecany do danego lakieru
SÂą teÂż lakiery bezbarwne gdzie nie musisz juÂż dodawaĂŚ rozcieĂączalnika wystarczy zmieszaĂŚ lakier z utwardzaczem i wlaĂŚ to do pistoletu ;)

Tomek93
Wysłany: 2020-03-21, 16:58   
0
UP DOWN

PodkÂład epoksydowy mam w sprayu reszte puszka wiec Bede malowaĂŚ pistoletami.
Chodzi mi co i jak po kolei mam zrobic od zmatowienia blotnika po malowanie jaki czas ile warstw jaki papier do zmatowania itd

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-03-22, 11:42   
0
UP DOWN

Tak naprawdê to nie ma jednakowego schematu dla wszystkich materia³ów lakierniczych czy te¿ wykonywanych prac
Masz podkÂład akrylowy ale to jest jedyna informacja jakÂą podajesz ...
wiesz wró¿k¹ nikt tutaj nie jest ¿eby wiedzieÌ ¿e posiadasz podk³ad akrylowy np. z PPG a mo¿e kupi³eœ najtaùszy za 27z³ ... ka¿dy z nich jest inny i to nie tylko pod wzglêdem ceny ale te¿ i jakoœci a przez to te¿ komfortu pracy na takich materia³ach ...
Jak to mĂłwiÂą Âże tanie miĂŞso to psy jedzÂą ...
PodkÂład epoksydowy w sprayu to nadaje siĂŞ tylko na tzw. przecierki
PodkÂład akrylowy mieszasz tak jak masz podane w karcie technicznej tego produktu czyli jak masz 4:1 to na 400ml podkÂładu dajesz 100ml utwardzacza i do tego dodajesz rozcieĂączalnik
w zaleÂżnoÂści czy chcesz mieĂŚ go w wersji wypeÂłniajÂącej czy izolujÂącej ...
W wypeÂłniajÂącej dajesz (teraz strzelam bo nie wiem co masz) 10% a w izolujÂącej 20% jednak najbardziej pewny i zalecany sposĂłb to jest sprawdzenie jego lepkoÂści na kubku Forda
dodawanie tak na procent nie jest zalecane o wiele dokÂładniejsze jest przygotowanie materiaÂłu w proporcji wagowej a nie procentowej ...
NakÂładasz dwie warstwy w odstĂŞpie 30 min (widzisz czy element matowieje) wtedy moÂżesz naÂłoÂżyĂŚ kolejnÂą warstwĂŞ
Po utwardzeniu obrabiasz go papierem na sucho 500-600 pod lakier nawierzchniowy lub bazĂŞ metalicznÂą

Tomek93
Wysłany: 2020-03-22, 12:36   
0
UP DOWN

Rozumiem a ten nowy blotnik niby ma podkÂład ale czytaÂłem Âże lepiej co zmatowic tylko jakimi papierami przed naÂłoÂżeniem podkÂładu akrylowegom

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-03-23, 15:58   
0
UP DOWN

Nowy bÂłotnik jest (powinien) byĂŚ pokryty tzw. kataforeza
NajÂłatwiej moÂżesz sprawdziĂŚ czy warto to zostawiĂŚ poprzez "prĂłbĂŞ nitro"
czyli przyk³adasz dobrze nas¹czon¹ szmatê rozcieùczalnikiem nitro do tego b³otnika i patrzysz co siê bêdzie dzia³o ... jeœli to czarne zaczyna schodziÌ to niestety ale musisz wszystko najnormalniej zmyÌ tym nitro i ca³y element pó¿niej przematowiÌ papierem 320-360 i pokryÌ podk³adem reaktywnym czy epoksydowym a na to po³o¿yÌ ju¿ ten podk³ad akrylowy
w technice m-m (mokro na mokro) czyli bez matowienia dlatego ¿e podk³ady po³¹cz¹ siê chemicznie jeœli na³o¿ysz je w ten sposób w niedu¿ych odstêpach czasu
i dalej to co wczeÂśniej napisaÂłem

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu