Autor |
Wiadomo¶æ |
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 11:42 Samochod do malowania
|
0
|
|
|
|
Witam. Nie jestem jakims profesjonalnym lakiernikiem, ale samoukiem. Pomalowalem juz pare motorkow i blotnikow. Teraz tata chce zeby mu pomalowac samochod bo juz go rdza zrzera. Juz poszpachlowalem i mniej wiecej przygotowalem blache do malowania. Mam pare pytan co do malowania. Farbe i podklad kupilem.
I tak najpierw musze zmattowac cala powierzchnie a nastepnie nakladam podklad, podklad tez musze zmatowac i moge zaczac klasc baze. Nie mam lakieru bo to jest baza gotowa (kolor bez lakieru) Czyli do bazy domieszuje utwardzacz i rozcienczalnik. Jak juz kolorek uschnie to mam go przepolerowac albo cos?? czy zostawic tak?? Mam szmatke antystatyczna, kiedy mam nia przeczyscic i w jaki sposob?? Musze malowac cale auto podkladem czy tylko tam gdzie jest szpachla??
co mam zrobic z dachem? Teoretycznie nie trzeba go malowac bo nie jest zerdzowiany. Ale boje sie ze bedzie sie roznil od reszty. Czy tylko go przepolerowac??
Jakies wskazowki ktore moga mi pomoc w malowaniu i przygotowaniu??
Wiem ze zadaje duzo pytan i moze to byc denerwujace dla lakiernikow z zawodu
Wy sie na to uczyliscie a ja bym chcial zebyscie mi przekazali wiedze. Nie oczekuje ze zdradzicei mi swoje sekrety na sukces :P Tylkoi pare wskazowek ktore moga mi pomoc:)
Dla tych wszystkich dzieki i chwala
Pozdrowionka |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-09-28, 12:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
majster151 napisa³/a: | Tylkoi pare wskazowek | pierwsza wskazówka skorzystaj z opcji >>>szukaj<<< ,a potem pogadamy |
|
|
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 13:54
|
0
|
|
|
|
Przegladlem duza czesc forum i duzooooo tematow przeczytalem:P
I caly czas przegladam tylko kazda zprawa jest indywiduallna |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-09-28, 15:45
|
0
|
|
|
|
majster151 napisa³/a: | Nie mam lakieru bo to jest baza gotowa (kolor bez lakieru) Czyli do bazy domieszuje utwardzacz i rozcienczalnik | tzn. lakier ma kolor i po³ysk ,i nie jest to baza majster151 napisa³/a: | Mam szmatke antystatyczna, kiedy mam nia przeczyscic i w jaki sposob | ¶cierasz powierzchniê przed samym lakierem. majster151 napisa³/a: | Musze malowac cale auto podkladem czy tylko tam gdzie jest szpachla?? | tam gdzie jest szpachla. majster151 napisa³/a: | Czy tylko go przepolerowac?? | jak nie ma uszkodzeñ na lakierze,to polerka wystarczy. |
|
|
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 16:29
|
0
|
|
|
|
To jest tak ze jak wezme papier scierny i przetre po lakierze na aucie to na papierze jest czerwone a nie przezroczyste |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-09-28, 16:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
baqo napisa³/a: | Musze malowac cale auto podkladem czy tylko tam gdzie jest szpachla??
tam gdzie jest szpachla. |
no nie bardzo!!! a co z przecierkami do bazy albo do blachy go³ej - to te¿ musisz zapodk³adowaæ.
majster151 napisa³/a: | To jest tak ze jak wezme papier scierny i przetre po lakierze na aucie to na papierze jest czerwone a nie przezroczyste |
czyli masz akryl - rozrabiasz wg zaleceñ producenta - przewa¿nie 2akryl : 1utwardzacz + rozcieñczalnika.
Akrylem najpierw przepy³ka, potem 1 warstwa troszkê pe³niejsza i 2 na wylanie |
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 18:34
|
0
|
|
|
|
No no to wiem ze gdzie bylo cos robione z blacha to musze prysnac podklad. Tylko chodzi mi o miejsca gdzie stary lakier jest wporzadku bez skazy... |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-09-28, 18:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Dla swietego spokoju przepryskaj ca³e elementy podk³adem bo widze sam nie wiesz gdzie co masz |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 20:02
|
0
|
|
|
|
Wiem tylko ze myslalem ze piszac ze tam gdzie byla szpachla to zrozumiecie ze to te miejsca z ktorymi bylo cos robione
Chodzi mi o to czy baza mi przykryje dobrze na stary lakier |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-09-28, 20:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
majster151 napisa³/a: | Chodzi mi o to czy baza mi przykryje dobrze na stary lakier |
Je¶li chcesz mieæ pewno¶æ czy nowa baza przykryje ci stary lakier to pomaluj wszysko odpowiednim kolorem podk³adu czyli vs czyli kolorem podk³adu który jest dedykowany kolorowi bazy jak± bêdziesz malowa³ |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-09-28, 20:18
|
0
|
|
|
|
Jaki kolor lakieru? Zawsze mozna dobarwic podk³ad. Oby nie czerwony i nie zielony... |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-28, 20:39
|
0
|
|
|
|
Heh czerwony:P znaczy sie ciemno czerwony. Ale podklad tez kupilem czerwony takze mysle ze bedzie dobrze
Jesli kogos ratuje numer to LA3G golf 3. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-09-28, 20:40
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | baqo napisa³/a:
Musze malowac cale auto podkladem czy tylko tam gdzie jest szpachla??
tam gdzie jest szpachla.
no nie bardzo!!! a co z przecierkami do bazy albo do blachy go³ej - to te¿ musisz zapodk³adowaæ. | ale siê czepiasz ! wiadomo ¿e chodzi o ca³y obszar naprawiany |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-09-29, 16:10
|
0
|
|
|
|
majster151 napisa³/a: | Heh czerwony:P znaczy sie ciemno czerwony. Ale podklad tez kupilem czerwony takze mysle ze bedzie dobrze
Jesli kogos ratuje numer to LA3G golf 3. |
No to masz przesrane z kryciem bazy Jak mia³em czerown± pere³ke do malowania to zawsze barwi³em podk³ad. Raz kupi³em czerowny (chyba GOLDCAR) i smierdzia³ jak Unikor i sie to szlifowac nie chcia³o..jakies dziwne. ZWyk³y szary GC sie ³adnie szlifuje. Ale tego nikt nie przeskoczy ze zielony, czerowny i zó³ty sa przesranymi kolorami do wykrycia. Przejecha³em sie nawet na wodzie DPonta na zó³tym Iveco...nie dosc ze pokryc nie chcia³o to zla³em w cholere pó³ b³otniczka Ten plus ze ma³y element to nie by³o straty ale sie buja³em nie¼le. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
majster151
|
Wys³any: 2008-09-30, 20:44
|
0
|
|
|
|
Juz mnei podniesliscie na duchu ze bedzie mi ciezko :P
Prosilbym o jakieis wskazowki albo na co musze uwazac jak bede juz lakierowac. Musze powiedziec ze mam pistolet nie jakis firmowy ( Bo widzialem ze mowicie o jakis profesjonalnych) Ale tez nie z supermarketu bo dalem za niego kolo 200zl, z dysza 1,4.
Dziekuje za wszystko
Po wszystkim wrzuce fotki jak wyszlo |
|
|
|