Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
MichuMachu
Wysłany: 2020-09-27, 20:14   
0
UP DOWN

CzereÂśniak napisał/a:
adam1991 napisał/a:
kupiĂŚ 2 pistolety taĂąsze?
:spoko:
Za 500 zeta to se kupisz z 5 pistoletos
kupuj Sico ;) tanioszka i autosa pomaluje :cool:

:spoko: :spoko: :spoko:
Dobrze prawisz :cool:

adam1991
Wysłany: 2020-09-29, 08:20   
0
UP DOWN

podumowujac

do podkÂładu jaki za 100pln jak piszecie?
SICO? (jaki model dysza?)

a do bazy i bezbarwnego

Star Evo T , air gunse , devilbisa flg lub sagole 3300. (ktĂłry najlepszy z jaka dysza?)

dobrze zrozumiaÂłem?

MichuMachu
Wysłany: 2020-09-30, 06:36   
0
UP DOWN

Jak ju¿ chcesz siko do podk³adu to sico bronze. Ma du¿¹ miot³ê ale ma te¿ du¿e zapotrzebowanie na powietrze.

Co do bazy i bezbarwnego który najlepszy. S¹ na podobnym poziomie ale moim zdaniem air gunsa jest najgorsza z nich Star Evo ma szersz¹ miot³ê.... Sagola ma t¹ przewagê nad devilbisem ¿e ma do wyboru 3 rodzaje dyszy i lepiej rozbija materia³. A dysza najlepiej na pocz¹tek 1.3. Co byœ nie wybra³ dam pistolet nie pomaluje za ciebie...

adam1991
Wysłany: 2020-09-30, 12:37   
0
UP DOWN

MichuMachu napisał/a:
Jak ju¿ chcesz siko do podk³adu to sico bronze. Ma du¿¹ miot³ê ale ma te¿ du¿e zapotrzebowanie na powietrze.

Co do bazy i bezbarwnego który najlepszy. S¹ na podobnym poziomie ale moim zdaniem air gunsa jest najgorsza z nich Star Evo ma szersz¹ miot³ê.... Sagola ma t¹ przewagê nad devilbisem ¿e ma do wyboru 3 rodzaje dyszy i lepiej rozbija materia³. A dysza najlepiej na pocz¹tek 1.3. Co byœ nie wybra³ dam pistolet nie pomaluje za ciebie...

biorĂŞ pod uwagĂŞ to co mĂłwisz dlatego ten temat bo jednak na leszym sprzecie lepiej sie uczyc jak na chu...

czyli Sagola albo devilbis do bazy i bezbarwnego

a z tym "chcesz siko " to nie chcesz tylko sÂłuchasz mÂądrzejszych od siebie. // a cos alternatywnego ewentualnie z mniejszmy zapotrzebowaniem

MichuMachu
Wysłany: 2020-09-30, 17:34   
0
UP DOWN

https://allegro.pl/oferta/speedway-hp-pistolet-lakierniczy-dysza-1-8mm-600ml-7753617155

CoÂś takiego ten bĂŞdzie przynajmniej materiaÂł rozbijaÂł bo sico bronze jak nie ma ciÂśnienia to nie rozbije....

Jaki masz kompresor od tego mo¿e zacznijmy? WydajnoœÌ...

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-10-07, 14:44   
0
UP DOWN

adam1991 napisał/a:
biorĂŞ pod uwagĂŞ to co mĂłwisz dlatego ten temat bo jednak na leszym sprzecie lepiej sie uczyc jak na chu...

To dorzuĂŚ jeszcze do tej kwoty i kup coÂś droÂższego zamiast kupowaĂŚ sprzĂŞt ktĂłry za chwilĂŞ bĂŞdziesz wymieniaÂł ...
Kup raz a dobrze

adam1991
Wysłany: 2020-10-12, 13:33   
0
UP DOWN

sprĂŞÂżarka zbudowana o pompĂŞ 3090

dorzuc co znaczy ile (Robertlodz09) i czy mowimy o obu czy jednym pistolecie?

MichuMachu
Wysłany: 2020-10-12, 20:13   
0
UP DOWN

To wiatru ci nie braknie :spoko: oby tylko olejem Âżeby nie rzygala ;)

Robertowi chodzi o to ¿eby iœÌ w markowy sprzêt od samego pocz¹tku. Ja z perspektywy czasu te¿ tak uwa¿am bo zaczyna³em identycznie jak ty :) aleeeee musisz sobie odpowiedzieÌ na pytanie czy chcesz iœÌ w ten zawód na 100 procent bo jeœli nie i ma to byÌ raczej hobby to nie ma sensu pakowaÌ siê w koszta ;) ;) takie moje zdanie :spoko:

adam1991
Wysłany: 2020-10-13, 09:21   
0
UP DOWN

MichuMachu napisał/a:
To wiatru ci nie braknie :spoko: oby tylko olejem Âżeby nie rzygala ;)

Robertowi chodzi o to ¿eby iœÌ w markowy sprzêt od samego pocz¹tku. Ja z perspektywy czasu te¿ tak uwa¿am bo zaczyna³em identycznie jak ty :) aleeeee musisz sobie odpowiedzieÌ na pytanie czy chcesz iœÌ w ten zawód na 100 procent bo jeœli nie i ma to byÌ raczej hobby to nie ma sensu pakowaÌ siê w koszta ;) ;) takie moje zdanie :spoko:

no hobistycznie ale lubiĂŞ robiĂŚ cos najlepiej :) w sensie na moÂżliwie dobrym poziomie. pracuje do 16 wiec zostaja mi weekendy i wieczory :)

MichuMachu
Wysłany: 2020-10-13, 13:17   
0
UP DOWN

To jeÂśli tak to ja bym zostaÂł przy tym sprzĂŞcie ktĂłry wybraÂłeÂś ;) na te potrzeby ktĂłre ty masz bĂŞdzie wystarczajÂący :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-10-14, 08:38   
0
UP DOWN

adam1991 napisał/a:
dorzuc co znaczy ile (Robertlodz09) i czy mowimy o obu czy jednym pistolecie?

adam1991 napisał/a:
no hobistycznie ale lubiĂŞ robiĂŚ cos najlepiej :) w sensie na moÂżliwie dobrym poziomie.

No to jeÂśli chcesz juÂż na jakimÂś poziomie jak piszesz wykonywaĂŚ pracĂŞ to ..
jak dla mnie lepiej dorzuciĂŚ i kupiĂŚ np. Devilbissa GPI 1.4 a do podkÂładu chiĂąskÂą kopiĂŞ Devilbissa GTI Pro pod nazwÂą Italco czy nawet coÂś innego od tej "firmy"
Ostatnio widziaÂłem tego GPI na portalu ogÂłoszeniowym za 400zÂł do kupienia ;)
Trzeba tylko przeglÂądaĂŚ ogÂłoszenia a znajdziesz coÂś dobrego na odpowiednim
juÂż poziomie dla siebie
adam1991 napisał/a:
pracuje do 16 wiec zostaja mi weekendy i wieczory :)

Nie jesteÂś w tym sam wiele osĂłb tak normalnie pracuje i to nie "hobbystycznie" ;)
baa nawet realizuj¹ ró¿ne "lakiernicze wyzwania" ;) np. lakierowanie od podstaw jakieœ zabytkowe pojazdy sprzêty militarne gdzie nak³ad czasu i pracy liczy siê ju¿ w miesi¹cach :spoko: ale finanse s¹ ju¿ takie gdzie siedz¹c w autach u¿ytkowych mo¿esz tylko o tym "pomarzyÌ" :cool:

Robertlodz09 
Wysłany: 2020-10-14, 08:46   
0
UP DOWN

adam1991 napisał/a:

MichuMachu napisał/a:
oby tylko olejem Âżeby nie rzygala ;)

Najlepsze i najtrafniejsze ... :spoko:

MichuMachu
Wysłany: 2020-10-15, 22:18   
0
UP DOWN

:spoko:
Robertlodz09 napisał/a:
adam1991 napisał/a:

MichuMachu napisał/a:
oby tylko olejem Âżeby nie rzygala ;)

Najlepsze i najtrafniejsze ... :spoko:
:spoko: :spoko: :spoko:

michallodz
Wysłany: 2021-09-08, 23:21   
0
UP DOWN

Helo³ widzê, ze w temacie rok ciszy to odœwie¿ê ;D
SzukaÂłem dziÂś mojego chiĂąskiego pistoletu ale go wciĂŞÂło ;] znalazÂłem tylko taki pizdryka 0,5 co siĂŞ nadaje do lakierowania dekli najwyÂżej.

Jaki pistolerro kupiÌ tak powiedzmy 200-300? Mam kompresor Kowal dwut³okowy niby 530l/min butla 100l. Da radê coœ LVLP wyrwaÌ? 1.4mm do podk³adu epoksodowego i póŸniej do lakieru bêdzie ok?

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-09, 06:44   
0
UP DOWN

Osobny pistolet do podkÂładu i osobny w ostatecznoÂści do bazy o klaru :spoko:
Do 200czy 300zl to Kupisz ewentualnie pistolet do podkÂładu :tak:
Do lakieru za coœ ,,sensownego" musisz daÌ ko³o 800 zl ewentualnie w tej kwocie jak¹œ u¿ywkê z deko wy¿szej pó³ki :spoko:

michallodz
Wysłany: 2021-09-09, 09:36   
0
UP DOWN

Polecisz coÂś konkretnego do podkÂładu przyzwoitego?

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-09, 11:02   
0
UP DOWN

To ma byĂŚ tylko jednorazowo uÂżywane na to twoje Scirocco? :)

michallodz
Wysłany: 2021-09-09, 14:40   
0
UP DOWN

Niekoniecznie 😃 nie zamierzam robiĂŚ tego zarobkowo ale jest opcja Âże bĂŞdĂŞ musiaÂł jeszcze coÂś polakierowaĂŚ w ciÂągu roku :p

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-09, 16:50   
0
UP DOWN

https://airpress.pl/pistolet-lakierniczy-hvlp-45103-2-0-45103-2-0?gclid=EAIaIQobChMI8uj0kJ7y8gIVj9-yCh3xXA2-EAQYAiABEgIrDvD_BwE

To coÂś takiego dla twoich potrzeb bĂŞdzie ok. :spoko:
Dysza do podkÂładu 1.7 HP
Ewentualnie coÂś podobnego byle motylek i dysze miaÂł podobnÂą ;)
Odrazu ci mĂłwiĂŞ Âże bĂŞdzie braÂł z 300 l/min. :tak:

michallodz
Wysłany: 2021-09-09, 21:57   
0
UP DOWN

Kurde szukam czegoÂś podobnego z ÂŁodzi Âżeby sobie odebraĂŚ jutro i w weekend coÂś zrobiĂŚ :P

np to wyglÂąda w sumie tak samo
https://allegro.pl/oferta/pistolet-lakierniczy-gt-828-hvlp-1-4-1-7-2-0-9563390554

ale cena o poÂłowĂŞ niÂższa jest podejrzana - co w nim jest nie tak? :P

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-09-10, 08:08   
0
UP DOWN

michallodz napisał/a:
cena o poÂłowĂŞ niÂższa jest podejrzana - co w nim jest nie tak?

Jak chcesz pistolet do podkladu to polecam pistolet wzorowany na modelu DeVilbissa GTI Pro
(skoÂśnooki klonik) o nazwie ITALCO H-929
Jego cena coÂś poniÂżej 400zÂł ale warto za niego tyle daĂŚ ;)
W ÂŁodzi widziaÂłem go na Pl. ZwyciĂŞstwa w sklepie Nexa Autocolor
MoÂżesz teÂż pojeÂżdziĂŚ po mieszalniach lakierĂłw w ÂŁodzi w kaÂżdej coÂś znajdziesz do kupna od rĂŞki

michallodz
Wysłany: 2021-09-10, 08:28   
0
UP DOWN

Nie majÂą w tej chwili nic z waszych propozycji na stanie ;p chyba sprĂłbujĂŞ tego Adlera w koĂącu oni wszyscy i tak u tego samego chiĂączyka kupujÂą tylko logo inne :p

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-10, 13:52   
0
UP DOWN

TeÂż bĂŞdzie ok :spoko:
Tyle Âże ten co ci poleca Robert ma duÂżo niÂższy apetyt na powietrze :cool:
MoÂże nie od tego samego ale na pewno od goÂści z tamtego kontynentu ;P

michallodz
Wysłany: 2021-09-10, 17:55   
0
UP DOWN

Poka¿e Wam póŸniej foty tego co kupi³em ale wygl¹da jak kopia tego airpressa ;)
A jeÂżeli chodzi o bazĂŞ i klar to ile trzeba kasy najmniej szykowaĂŚ Âżeby to byÂło coÂś z sensem?

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-11, 06:14   
0
UP DOWN

Miêdzy 800 a 1000 Kupisz ju¿ coœ co bêdzie ,, malowa³o" :D choÌ w tej cenie raczej bym siê nastawia³ na coœ u¿ywanego z wy¿szej pó³ki :spoko:

michallodz
Wysłany: 2021-09-11, 09:55   
0
UP DOWN

Mujborze :D mam juÂż za sobÂą malowanie maski pistoletem za 80zÂł zrobiÂłem nim i epoksyd i akryl i bazĂŞ i klar i byÂłem bardzo zadowolony z efektu :D co taki pistolet za 1000zÂł ma czego nie ma ten za 300?

MichuMachu
Wysłany: 2021-09-11, 11:00   
0
UP DOWN

Po pierwsze primo lepsze wykonanie , wiêksza miot³ê, du¿o lepsz¹ atomizacje materia³u, jest ergonomiczniej wykonany, efektywnoœÌ nak³adanego materia³u jest znacznie wiêksza i wiele innych musia³byœ przeleciec maskê tym za 80 z³ i np Sata za 2500 z³ i wiedzia³byœ ju¿ o czym mówiê :D
A po drugie primo ultimo nikt nie otwiera tych drzwi!! ;P

Robertlodz09 
Wysłany: 2021-09-11, 22:33   
0
UP DOWN

michallodz napisał/a:
Poka¿e Wam póŸniej foty tego co kupi³em ale wygl¹da jak kopia tego airpressa

Kopia kopi ....
michallodz napisał/a:
jeÂżeli chodzi o bazĂŞ i klar to ile trzeba kasy najmniej szykowaĂŚ Âżeby to byÂło coÂś z sensem?

KoÂło 900zÂł kosztowaÂł DeVilbiss GPI z dyszÂą 1.4 i polecam Ci go kupiĂŚ :spoko:
za te pieniÂądze nie kupisz nic lepszego a warto go kupiĂŚ zwÂłaszcza Âże juÂż temat tego pistoletu byÂł tutaj na forum przerabiany ;)

fcapri 
Wysłany: 2025-02-09, 16:04   
0
UP DOWN

Czesc,
mam pytanie w temacie doboru 'uniwersalnego' pistoletu tzn abym by? w stanie nim polakierowa? lakierem akrylowym a tak?e baza + klar.
Generalnie potrzebuje go na w?asny u?ytek, mam kilka zabytk?w kt?re zacz??em remontowa?.
Aktualnie na tapecie jest pierwszy z nich juz po blacharce i zabezpieczony novolem epoxydem - do tego mam flg-5.
Nast?pnie nied?ugo przyjdzie pora na lakier i b?d? potrzebowa? do tego pistoletu, wst?pnie my?la?em o jednym z tych modeli:
W400 bellaria 1.3
W400 wbx 1.3
WS400 sr2 clear 1.3hd (poprzednia wersja sr1 nie r??ni?a si? niczym mi?dzy base a clear, sr2 base maj? inne dysze i 1.3hd ma tylko clear)

Obecnie mam kompresor abac a39 100 L -teoretyczna 393l/min, efektywna 275l/min (mierzy?em i potwierdza?em). Z dokumentacji do pistolet?w wynika, ?e Bellaria ma zapotrzebowanie na poziomie 270l a wbx oraz ws oko?o 370.
Tak?e patrzac zapotrzebowanie pow to wybra?bym Bellaria. Dodatkowo tez przewija sie np w tabeli Spectrala z ustawieniami dla rekomendowanych pistoletow (zreszt?jak wbx oraz ws).
Czy bede w stanie nim uzyskac ladna gladka strukture bez efektu skorki pomaranczy? W przysz?o?ci nie wykluczam rozbudowy instalacji powietrznej i np dokupienia WS ale to raczej jeszcze nie tej wiosny, moze przy drugim aucie przy ktorym raczej nie bede robil kompromisow a dodatkowo ono bedzie srebrne co po przeczytaniu ilus tam watkow, recencji i filmikow yt wiem ze ze srebrnym nie jest tak latwo.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu