Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:36 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
zed
|
Wys³any: 2008-09-29, 22:25 ogrzewanie warsztatu
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
jakie ogrzewanie macie u siebie w warsztatach ,ja mam kaloryfery i piec na gaz ziemny ale malo wydajne to grzanie .mysle o zalozeniu nagrzewnicy wodnej. |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-09-30, 09:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
Ja w tym roku bede robil piec na przepracowany olej z plaszczem wodny (kilka kaloryferow). Wydajnosc 30kW. Zuzycie oleju od 1 do 3 litrow na godzine. |
|
|
|
|
krzysztof66
|
Wys³any: 2008-09-30, 22:13
|
0
|
|
|
|
Ja od trzech lat ogrzewam warsztat piecem nadmuchowym na olej przepracowany w³asnej konstrukcji jest prosty jak budowa cepa,ale bardzo skuteczny,zu¿ywa 2-2,5 litra na godz.zim± jest przyjemnie ciep³o w dwóch sporych pomieszczeniach.Gor±ce powietrze jest t³oczone dmuchaw± przez podwójne ¶ciany pieca i podawane do lakierni z s±siedniego pomieszczenia rur± spiro.Spalanie ca³kowicie bezdymne. |
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-09-30, 22:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
krzysztof66 napisa³/a: | Ja od trzech lat ogrzewam warsztat piecem nadmuchowym |
Je¶li to ciep³e powietrze jest podawane do lakierni no to jeszcze oki ale mówisz ¿e jest jeszcze podawane do innego pomieszczenia ?? je¶li w tym drugim pomieszczeniu jest szlifowana szpachla lub podk³ad to nie wskazany jest jakikolwiek nadmuch owszem przep³yw powietrza tak,ale nie nadmuch szlifowany py³ zaklei ci p³uca |
|
|
|
|
krzysztof66
|
Wys³any: 2008-10-01, 13:00
|
0
|
|
|
|
A od czego maska przeciwpy³owa??W drugim pomieszczeniu nie ma nadmuchu,piec grzeje ca³ym swoim korpusem,dodatkowo sporo ciepla daje rura odprowadzaj±ca spaliny.Do lakierni nadmuch jest te¿ umiarkowany ¿eby ¶mieci w powietrzu nie lata³y. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-10-01, 15:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
U nas jest centralne ale go nie urzywamy. Na chali stoi rumcajs (taki ma³y piecyk na wegiel) i on wszystko wystarczaj±co ogrzewa. Uwarzam ¿e nie ma nic lepszego je¿eli chodzi o stosunek ilo¶ci ciep³a do kosztów. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-10-01, 16:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Dobra "koza' spali i puszki po Harnasiu Zostanie denko bo za grube ALU |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-10-02, 16:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
mebArth napisa³/a: | Dobra "koza' spali i puszki po Harnasiu Zostanie denko bo za grube ALU |
dok³adnie |
|
|
|
|
jony1991
|
Wys³any: 2008-11-18, 14:57
|
0
|
|
|
jony
|
mam s³oneczko na butle z gazem i jest git ale powiezchnia mojego garazu to 20m2 |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-06-03, 21:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Czy móg³bym prosiæ o zmianê tego tematu na :
JAK NA W£ASNE ¯YCZENIE SZYBKO TANIO I SPRAWNIE .... WYLECIEÆ W POWIETRZE !
Brawo ch³opaki brawo !!! Koza, Rumcajs, s³oneczko ... w LAKIERNI !!!!!!!! BRAWO ! |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
zed
|
Wys³any: 2009-06-04, 06:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 328
|
PROJEKTER napisa³/a: | Koza, Rumcajs, s³oneczko | |
_________________ Inteligentni ludzie s± czêsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spêdzaæ czas z idiotami |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2009-06-04, 07:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
zed ! Wystarczy jak masz kaloryfery i wywo³asz sta³y ruch powietrza w pomieszczeniu ! ... i ju¿ bêdziesz mia³ cieplej o 2 -3 st C a to siê naprawdê odczuwa. Ale nagrzewnica wodna to bardzo doby pomys³. Pamiêtaj tylko ¿eby jej wiatrak zasysowy by³ poza lakierni± bo szybko siê pozapychaj± otworki w samej g³owicy ( takiej jak ch³odnica samochodowa). Jak masz jakie¶ pomieszczeni obok lakierni to zamontuj tam nagrzewnicê i skieruj jej wlot do lakierni. To urz±dzenie re cyrkulacyjne zasysa powietrze z pomieszczenia podgrzewa i wt³acza ponownie i tak na okr±g³o.... wiec w drzwiach lub ¶cianie do tego pomieszczenia musisz zrobiæ otwór zamontowaæ siatkê a pod ni± filtr Paint Stop taki jak w kabinie na pod³odze. I do uk³adu grzewczego wlej P£YN DO CH£ODNIC ALUMINIOWYCH DO - 30 st C ... bêdziesz móg³ spokojnie spaæ i balowaæ zim± w ¶wiêta i wolne dni od pracy ( bez kosztownej i przykrej niespodzianki na drugi dzieñ w warsztacie ! ) |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-06-05, 20:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
PROJEKTER napisa³/a: | Czy móg³bym prosiæ o zmianê tego tematu na :
JAK NA W£ASNE ¯YCZENIE SZYBKO TANIO I SPRAWNIE .... WYLECIEÆ W POWIETRZE !
Brawo ch³opaki brawo !!! Koza, Rumcajs, s³oneczko ... w LAKIERNI !!!!!!!! BRAWO ! |
GIT!Jeszcze butla z acetylenem i tlenem i |
|
|
|