Autor |
Wiadomość |
 |
Mejtun
|
Wysłany: 2021-03-07, 15:28 Pomoc w lakierowaniu felg
|
0
|
|
|
|
DzieĂą dobry wszystkim
Jestem nowym czÂłonkiem grupy i postaram siĂŞ jak najlepiej opisaĂŚ mĂłj problem
Otó¿ dosta³em na œwiêta felgi które by³y w stanie œrednim, odda³em je do galwanizeri by zdjêli z nich chrom.
Wiadomo po zdjĂŞciu jest masa ubytkow
Poszpachlowa³em wiêkszoœÌ szpachl¹ do alu Trotonem
ZrobiÂłem test i naÂłoÂżyÂłem podklad czarny firmy Racing, jako Âże jest dosyĂŚ zimno (a ja jestem laikiem i robie dla siebie we wÂłasnym zakresie )
Podk³ad o dziwo nie sp³yn¹³ a grub¹ warstw¹ zala³ pozosta³e ubytki i teraz pytanie
1 czy pod jasny kolor czarny PodkÂład zda egzamin ?
2 jeÂśli nie to jakiej firmy polecacie PodkÂład jasny by Âładnie pokryÂł ewentualne ubytki ?
3. ChciaÂłbym uzyskaĂŚ powiedzmy efekt chromu lakierem w puszce ktoÂś testowaÂł moÂże ktĂłryÂś kolor RAL i wyrazi swojÂą opiniĂŞ?
Czy w³óknina nada siê do zmatowienia podk³adu?
JeÂśli nie to jak to najefektywniej zrobiĂŚ?
I na koniec chyba po jakim czasie nakÂładaĂŚ lakier bezbarwny i w jakich iloÂściach by stworzyÂł twardÂą strukturĂŞ?
Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ miÂłej niedzieli |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-03-07, 19:07
|
0
|
|
|

|
Czarny pod jasny kolor akurat w przypadku felg bĂŞdzie teÂż w ostatecznoÂści ale pĂłjdzie wiĂŞcej farby Âżeby to pokryĂŚ minus tego jest taki Âże jak ci coÂś odprysnie od kamyka to bĂŞdzie widaĂŚ czarne kropki... Zapomnij o jakichÂś efektach chromu sprayem. Pistoletem trzeba mieĂŚ spore doÂświadczenie Âżeby to zrobiĂŚ dobrze i nie spitolic malowania. Lakierowanie pod efekt chromu jest to caÂłkiem inne lakierowanie niÂż takie ,,zwykle".
W³óknina sama nie wystarczy. Jeœli jest to podk³ad w sprayu musisz zacz¹Ì od p600 na g¹bce i skoùczyÌ w³óknina 1500.
PodkÂład w sprayu mocno wypeÂłniajÂący taki ma sens. Lakier bezbarwny nakÂładasz w 2 warstwach po ok 15 do 20 minut w temperaturze 20 stopni. |
|
|
|
 |
Mejtun
|
Wysłany: 2021-03-07, 19:28
|
0
|
|
|
|
MichuMachu napisał/a: | Czarny pod jasny kolor akurat w przypadku felg bĂŞdzie teÂż w ostatecznoÂści ale pĂłjdzie wiĂŞcej farby Âżeby to pokryĂŚ minus tego jest taki Âże jak ci coÂś odprysnie od kamyka to bĂŞdzie widaĂŚ czarne kropki... Zapomnij o jakichÂś efektach chromu sprayem. Pistoletem trzeba mieĂŚ spore doÂświadczenie Âżeby to zrobiĂŚ dobrze i nie spitolic malowania. Lakierowanie pod efekt chromu jest to caÂłkiem inne lakierowanie niÂż takie ,,zwykle".
W³óknina sama nie wystarczy. Jeœli jest to podk³ad w sprayu musisz zacz¹Ì od p600 na g¹bce i skoùczyÌ w³óknina 1500.
PodkÂład w sprayu mocno wypeÂłniajÂący taki ma sens. Lakier bezbarwny nakÂładasz w 2 warstwach po ok 15 do 20 minut w temperaturze 20 stopni. |
MoÂżesz poleciĂŚ mi konkretne produkty typu wÂłaÂśnie podkÂład mocno wypeÂłniajÂący, i jakiÂś najbardziej srebrny kolor z palety RAL? |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-03-07, 20:05
|
0
|
|
|