Autor |
Wiadomość |
 |
Chasz
|
Wysłany: 2021-06-08, 21:28 Pomoc w ocenie sytuacji.
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ,
Jestem szczêœliwym posiadaczem 14 letniego Citroena Xsara Picasso. Auto posiada kilka ognisk rdzy którymi trzeba siê zaj¹Ì. Jednak nie chcê w nie inwestowaÌ zbyt wiele. Cytryna nie jest wiele warta a i nie specjalnie ja lubiê . Z drugiej strony szkoda mi z³omowaÌ sprawne autko wiêc tak sobie razem egzystujemy a ja naprawiam od czasu to i owo mo¿liwie po kosztach.
A jako siĂŞ rzekÂło po kosztach rĂłwnieÂż chciaÂłbym rozwiÂązaĂŚ problem rdzy.
Prosze poradÂźcie ktĂłre z tych usterek mogĂŞ sprĂłbowaĂŚ rozwiÂązaĂŚ sam, a jeÂśli nie to to jakiej kwoty siĂŞ spodziewaĂŚ siĂŞ u fachowca.
1 - Próg lewy z przodu, tu pewnie trzeba ci¹Ì. Przy okazji, czy progi generalnie s¹ elementem noœnym auta? Widzia³em w internecie sprzeczne opinie.

2 - PrĂłg lewy, odpryski, czy w tym przypadku trzeba coÂś robiĂŚ?
3 - PrĂłg prawy, spotkanie z krawĂŞÂżnikiem(?). Trzeba to wyklepaĂŚ a moÂże lepiej nie i tylko pomalowaĂŚ?
4 - Próg prawy, przód. Jest szansa na zrobienie tego samemu? Czy nale¿y spodziewaÌ siê dziury? A mo¿e warto spróbowaÌ to oczyœciÌ i ewentualnie wtedy zawieŸÌ do naprawy?
5 - PrĂłg praw, miejsce na podnoÂśnik. Wystarczy oczysciĂŚ i pomalowaĂŚ?
6 - BagaÂżnik
7 - Drzwi. ChciaÂłbym to tylko dobrze zabezpieczyĂŚ. Na walorach estetycznych mi jakoÂś bardzo nie zaleÂży, choĂŚ jeÂśli wyklepanie/ szpachlowanie byÂłoby moÂżliwe, to w ramach rozrywki czemu nie. WymieniaĂŚ drzwi nie chcĂŞ z przyczyn wymienionych w pierwszym akapicie.
W planach mam pomalowanie naprawionych elementĂłw sprayem. Czy ktĂłrekolwiek marki sÂą ewentualnie polecane?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-06-09, 10:29
|
+1
|
|
|

|
Chasz napisał/a: | czy progi generalnie sÂą elementem noÂśnym auta? |
W przypadku Twojego auta gdzie nadwozie jest konstrukcji samonoÂśnej progi sÂą elementem bardzo istotnym z punktu sztywnoÂści tego nadwozia i bezpieczeĂąstwa poruszania siĂŞ nim
To co tutaj pokazaÂłeÂś na zdjĂŞciach jest typowe dla tego modelu auta ...
Jak "ruszysz" te progi to poka¿¹ Ci siê dziury w nich ... korozja zjada je nie tylko z zewn¹trz ale najbardziej w³aœnie od wewn¹trz
tam gromadzi siĂŞ wilgoĂŚ kurz bÂłoto itd ... czyli wszystko to co "ruda" lubi najbardziej Âżeby "byĂŚ przy Âżyciu" ... |
|
|
|
 |
Chasz
|
Wysłany: 2021-06-10, 00:14
|
0
|
|
|
|
Czyli oba progi do zrobienia u specjalisty. Jak z resztÂą, do ogarniĂŞcia w garaÂżu? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-06-16, 07:31
|
0
|
|
|

|
Chasz napisał/a: | Jak z resztÂą, do ogarniĂŞcia w garaÂżu? |
Bez problemu ale zamiast sprayu polecam poÂżyczenie maÂłego kompresora i wykonanie tych praz za pomocÂą mini pistoletu z dyszÂą 1.2
BĂŞdziesz miaÂł bez porĂłwnania inny efekt wykonanej pracy jak i komfort wykonywania prac
czyli regulacja iloÂści nanoszonego materiaÂłu iloÂści powietrza i szerokoÂści strumienia powietrza
czyli coÂś o czym moÂżesz tylko pomarzyĂŚ malujÂąc cokolwiek za pomocÂą puszki spray |
|
|
|