Autor |
Wiadomość |
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2021-07-05, 14:47 Stawka za element w waszych rejonach Polski
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie ile w waszych rejonach bierze siĂŞ za element nie mĂłwiĂŞ o aso i duÂżych warsztatach bo oni kasujÂą ostro, u mnie w okolicach BiaÂłegostoku nikt chyba nie zejdzie niÂżej niÂż 600zÂł za element w warsztacie legalnym. Dziwie siĂŞ trochĂŞ Âże cenowo za element to w branÂży lakierniczej wszystko stoi, a jak nie stoi to siĂŞ niemrawo rusza. Nie wiem czy jest sens robiĂŚ w tej branÂży. Jak myÂślicie? WykoĂączeniĂłwka 2 dni roboty i praktycznie 1500zÂł na czysto. |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-06, 13:36
|
0
|
|
|

|
BranÂża blacharsko lakiernicza idzie ku upadkowi...
Jak dla mnie to ten zawĂłd wg nie jest przyszÂłoÂściowy... Chyba Âże pracujesz w autoryzowanym serwisie bo takie jeszcze przez najbliÂższe lata bĂŞdÂą miaÂły racjĂŞ bytu lub powaÂżne zakÂłady zajmujÂące siĂŞ renowacja samochodĂłw zabytkowych...
A czy 600zl to du¿o czy ma³o to pojêcie wzglêdne bo sam wiesz ¿e ró¿nie schodzi z ró¿nymi elementami.... Dla mnie to nie jest du¿o wrêcz niezbêdne minimum np za nowy przedni b³otnik w kataforezie....
Jak nie musisz siĂŞ w to pchaĂŚ to siĂŞ nie pchaj jest duÂżo innych przyjemniejszych zawodĂłw w ktĂłrych siĂŞ nie o wkur.... A zarobisz |
|
|
|
 |
CzereÂśniak
|
Wysłany: 2021-07-08, 10:15
|
0
|
|
|
|
sawmaster napisał/a: | WykoĂączeniĂłwka 2 dni roboty i praktycznie 1500zÂł na czysto. |
to 15 tysiaka za 20 dnia roboty ... ale kasiora
rocznie masz 180 tysia na kontasie ... sporo ...
no walkiem tyle kasy na autosach to nie wymaluje |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-08, 22:00
|
0
|
|
|

|
CzereÂśniak napisał/a: | sawmaster napisał/a: | WykoĂączeniĂłwka 2 dni roboty i praktycznie 1500zÂł na czysto. |
to 15 tysiaka za 20 dnia roboty ... ale kasiora
rocznie masz 180 tysia na kontasie ... sporo ...
no walkiem tyle kasy na autosach to nie wymaluje |
Czesiu dobrze gada na usÂługach to jest hu... Nie zarobek....
Jedynie produkcja lub handel... Ale do pewnych wniosków trzeba dojœÌ samemu...
Dobrych parê lat temu udziela³ siê tu na forum taki goœÌ jak PROJEKTER i ¿a³ujê ¿e go wtedy nie s³ucha³em ¿eby tym ca³ym refinischem pieprzn.... I iœÌ w przemys³... Dopiero teraz cz³owiek zm¹drza³ ale jak to mówi¹ lepiej póŸno ni¿ wcale |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-07-10, 01:40
|
+1
|
|
|

|
MichuMachu napisał/a: | BranÂża blacharsko lakiernicza idzie ku upadkowi...
Jak dla mnie to ten zawĂłd wg nie jest przyszÂłoÂściowy... |
Ca³a nie idzie tylko sektor "komórkowy" pada na pysk ... no có¿ "warsztatów" tyle ¿e roboty brakuje
poza tym teraz juÂż auta nie opÂłaca siĂŞ reanimowaĂŚ tylko zezÂłomowaĂŚ i kupiĂŚ nastĂŞpnego kondona i przejeÂżdziĂŚ znĂłw jak siĂŞ uda z 3-4 lata i jak zaczyna juÂż i ten caÂłkiem sypaĂŚ to nastĂŞpnego ...
Dobry rower kosztuje wiĂŞcej jak auto ktĂłre jeszcze ma waÂżny przeglÂąd i ubezpieczenie
Tylko to nie jest "klientela" ktĂłra pozwoli siĂŞ komukolwiek rozwijaĂŚ ... niestety ale to samobĂłjstwo na wÂłasne Âżyczenie ... jak zaczynasz babraĂŚ siĂŞ w takich Âśmieciach i liczysz na to Âże bĂŞdÂą do Ciebie przyjeÂżdzaĂŚ
To dziaÂła wg starej zasady - z kim przystajesz takim siĂŞ stajesz ... lepisz biedakom to zostajesz biedakiem ...
proste jak budowa cepa
Trzeba niestety ale uderzyĂŚ wysoko Âżeby byÂły z tego monety i perspektywy rozwoju poza tym nie tylko same usÂługi ale teÂż np. handel czy produkcja np. bram wjazdowych itp
I tak ludzie idÂą do przodu a nie klepiÂą Âże bida straszna bo za element cena nie roÂśnie ...
600zÂł ... maÂło ... a pomyÂślcie Âże sÂą biedacy ktĂłrzy dla handlarzy kÂładÂą lakier na te elementy po 250zÂł nie zaleÂżnie czy maska czy drzwi .. teÂż jak to usÂłyszaÂłem od takiego bieda lakiernika z PrzemyÂśla to myÂślaÂłem Âże Âżle usÂłyszaÂłem ...
Biedak narzekaÂł Âże tyra tyra i gĂłwno z tego ma a jeszcze mu przyjeÂżdzajÂą i pokazujÂą Âże tu paproszek tam coÂś wpadÂło Âżeby z tej bieda ceny urwaĂŚ jeszcze ...
Zobaczcie co siê ju¿ zrobi³o na forum ... kiedyœ to by³a jakaœ wymiana informacji a teraz to takie "porady" dla takich co zamiast daÌ bieda lakiernikowi zarobiÌ za pomalowanie elementu to sami sprayem zw³oki swojego auta opryskaj¹ ... jeszcze s¹ pe³ni nadziej ¿e te ich pordzewia³e progi po próbie zeskrobania rdzy oka¿¹ siê jak prosto z fabryki ...
PROJEKTER nie miaÂł do i dla kogo tutaj przekazywaĂŚ swoje uwagi i jakie sÂą czy bĂŞdÂą trendy na rynku lakierniczym dlatego daÂł sobie spokĂłj
Chcecie poczytaĂŚ co pisze obecnie to siĂŞgnijcie po pisma branÂżowe dla lakiernikĂłw tam sÂą teÂż i jego artykuÂły
PrzecieÂż ostrzegaÂł Âże lepienie za grosze to droga do wÂłasnego unicestwienia siĂŞ ...
Chcesz zarabiaĂŚ to musisz zainwestowaĂŚ inaczej bĂŞdziesz wegetowaĂŚ ...
Lakiernictwo byÂło jest i bĂŞdzie i jest to branÂża ktĂłra sie rozwija trzeba tylko popatrzeĂŚ gdzie siĂŞ w niej wkrĂŞciĂŚ a nie siedzieĂŚ u siebie i wygladaĂŚ czy przyjedzie Pan Klient i moÂże da nam zarobiĂŚ ... 600zÂł albo Pan Handlarz i wciÂśnie nam 500set za 2 elementy
Za polakierowanie Junaka od podstaw woÂłajÂą juÂż od 4.5 tys zÂł a wiem Âże sÂą warsztaty co za takÂą kwotĂŞ nie chcÂą siĂŞ dotykaĂŚ bo tyle majÂą zleceĂą
Znam lakiernie ktĂłra jest tak obÂłoÂżona Âże robi zapisy na lakierowanie tylko ceny tych aut zaczynajÂą siĂŞ od 100 tys zÂł ... masz coÂś taĂąszego to nawet nie masz po co tam jechaĂŚ
Znajomy w zakÂładach lakieruje ÂśmigÂłowce ... znam ludzi ktĂłrzy siedzÂą w szkutnictwie i lakierujÂą jachty motorĂłwki ...
Po co lakierowaĂŚ osobĂłwki jak moÂżesz lakierowaĂŚ ciĂŞÂżarĂłwki busy wagony czyli juÂż wchodzimy do przemysÂłu ... inna klientela bez wymagaĂą Âże gdzieÂś paproszek jest na drzwiach od kabiny albo moÂże troche kolor nie pasuje do tego co byÂł
To sÂą narzĂŞdzia pracy do zarabiania a nie oglÂądania majÂą przynosiĂŚ firmie zysk
Co np. w Âśmieciarce bĂŞdÂą pracownicy ogladaĂŚ czy polakierowana klapa ma inny odcieĂą od reszty auta ... |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-10, 08:02
|
0
|
|
|

|
ZgodzĂŞ siĂŞ z tobÂą Robercie, ale i tak jakbym miaÂł teraz zaczynaĂŚ od poczÂątku to bym siĂŞ w to nie pchaÂł
W tej chwili mam warsztat z lakiernia blacharnia i mechanika i tak jak wspomniaÂłeÂś lakieruje tylko ciĂŞÂżarowe bo w okolicy nikomu nie wjedzie taki samochĂłd na warsztat... Ale i tak siĂŞ z tego powoli wycofujĂŞ i wchodzĂŞ w produkcjĂŞ maszyn i powiem ci szczerze Âże jak na razie nic mnie nie zachĂŞca Âżeby wrĂłciĂŚ do samochodow
CelowaĂŚ wysoko moÂżna owszem ale weÂź pod uwagĂŞ ile to jest nerwĂłw z takimi samochodami powyÂżej 100 tys. Do tego dochodzÂą pracownicy bo sam nie ogarniesz wszystkiego. I to jest to co mĂłwiÂłem wczeÂśniej jest duÂżo innych zawodĂłw ktĂłre sÂą zbliÂżone do blacharstwa czy lakiernictwa i jakby to powiedzieĂŚ duÂżo ,, prostsze" ,,Âłatwiejsze" a zarobkowo wg mnie duÂżo lepsze. Ja osobiÂście bym siĂŞ juÂż w usÂługi nie pchaÂł
Ka¿dy ma swoje zdanie a co do forum to masz racjê dobrych parê lat temu to z samego czytania da³o siê wiele nauczyÌ i wyci¹gn¹Ì wnioski bo by³ przemia³ informacji. Teraz to wszystko klapnelo tak jak te wszystkie przydomowe warsztaciki. Nie chcê tu nikogo obra¿aÌ absolutnie ale zerknij jak wygl¹daj¹ domy w³aœcicieli tam gdzie jest baner BLACHARSTWO LAKIERNICTWO. Myœlê ¿e to daje samo do myœlenia a jak np wygl¹da dom czy podwórko u goœcia który coœ produkuje...
Ja ciĂŞ Robercie bardzo szanujĂŞ bo twoja wiedza jest o wiele wiĂŞksza niÂż moja i zawsze sÂłuÂżysz dobra radÂą i znajdujesz na to czas caÂłkowicie charytatywnie a to siĂŞ ceni |
|
|
|
 |
Kondzio
|
Wysłany: 2023-12-24, 15:08
|
0
|
|
|