Autor |
Wiadomość |
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-11, 17:49 Zlewka na bezbarwnym
|
0
|
|
|
|
Witam,
polakierowaÂłem bÂłotnik i niestety przy rozlewaniu klaru ciut za duÂżo w 1 miejscu mi siĂŞ go nalaÂło i powstaÂła zlewka.
Wyczyta³em na forum sposób ze szpachl¹ i w miarê to ogarn¹³em, ¿e a¿ tak nie rzuca siê w oczy.
Powsta³ 1 problem. Tam gdzie by³a zlewka inaczej tak jakby uk³ada siê teraz metalik. Ciê¿ko mi to okreœliÌ wiêc wrzucê zdjêcie. Tak jakby iloœÌ tych "bia³ych kropek" jest w tym miejscu wiêksza.
zaÂł1
zaÂł2
Da siĂŞ coÂś z tym zrobiĂŚ?
Jeszcze w 1 miejscu tak jakby ciut inny odcieĂą siĂŞ zrobiÂł, ale to taki 1x1cm, wiĂŞc praktycznie go nie widaĂŚ. Czy mĂłgÂłby ktoÂś poglÂądowo pokazaĂŚ jak wyglÂąda przetarcie do bazy, bo nie znalazÂłem zdjĂŞcia? |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-11, 23:04
|
+1
|
|
|

|
Nic z tym nie zrobisz ,, podniosÂło" bazĂŞ w tym miejscu i tutaj tylko powtĂłrne lakierowanie wchodzi w grĂŞ jeÂśli chcesz to poprawiĂŚ.
Przetarcie do bazy wyglÂąda tak jakby tam nie byÂło klaru w tym miejscu choĂŚ delikatnie siĂŞ Âświeci bo jest baza ,, wypolerowana" gÂąbka od polerki |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-12, 13:23
|
0
|
|
|
|
MichuMachu, dziĂŞki wielkie.
ZostaÂło mi trochĂŞ bazy wiĂŞc pewnie szybciej i lepiej bĂŞdzie pomalowaĂŚ to od nowa. Tym razem trzeba bĂŞdzie uwaÂżaĂŚ Âżeby znĂłw przypadkowo za blisko nie daĂŚ pistoletu.
A tak Âładnie wyszÂło, gdyby nie ta zlewka |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-12, 15:21
|
0
|
|
|

|
Poprawisz i bĂŞdzie
Tylko teraz nie przesadz z lakierem w tym ,,felczyku" bo tam lubi teÂż plynac opel jak mniemam???
I jak bêdziesz lakierowal jeszcze raz to wyrownaj dobrze miejsce zlewki na kostce bo póŸniej polakierujesz i bêdzie i tak widaÌ za³amanie w tym miejscu |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-12, 15:31
|
0
|
|
|
|
tak opelek, astra h. Na szczĂŞÂście nowy ori bÂłotnik, wiĂŞc nie spieszy mi siĂŞ.
Niby wyrĂłwnaÂłem zlewki przy pomocy szpachli + papier wodny, ale i tak jak juÂż mam lakierowaĂŚ bazÂą i bezbarwnym to wyczyszczĂŞ, aby w ogĂłle nie byÂło nawet delikatnego zaÂłamania, bo tak to ta dodatkowa robota nie ma sensu.
MuszĂŞ tylko poszperaĂŚ po forum jak bezpiecznie rozlewaĂŚ klar na ostatniej warstwie, bo wydaje mi siĂŞ, Âże ostatnio po prostu przejechaÂłem 1 pas pistoletem i jak koĂączyÂłem drugi niÂżej to po prostu naÂłoÂżyÂłem lakier na kawaÂłek wczeÂśniej rozlanej warstwy. |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-12, 19:09
|
0
|
|
|

|
Przy Klarze muszÂą byĂŚ pewne ruchy jeden obok drugiego. Tu nikt ci nie powie jak go poÂłoÂżyĂŚ bo to trzeba poprostu wyczuĂŚ.
Jaki masz bezbarwny i jaki pistolet? |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-14, 17:45
|
0
|
|
|
|
Jasne, w koĂącu jakby pierwsza lepsza osoba mogÂła sobie polakierowaĂŚ samochĂłd jak z fabryki to by lakiernicy nie mieli co robiĂŚ
Lakier bezbarwny: Deltron D800 - ale nie wiem czy go jeszcze mam, bo chyba ostatnio juÂż resztkĂŞ zuÂżyÂłem.
Pistolet: Devilbiss Gti Pro Clear dysza (chyba) 1.4 |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-15, 19:49
|
0
|
|
|

|
Po³ó¿ sobie 2 peÂłne warstwy w odstĂŞpach ok 6 minut przy tych temp. I bĂŞdzie 👍
Ciœnienie ustaw 2.2 bara szeroka miot³ê a materia³ ustaw tak na 70% do 80%.
No i pochwal siĂŞ jak wyszlo |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-07-16, 21:32
|
0
|
|
|

|
piotr_16 napisał/a: | Lakier bezbarwny: Deltron D800 |
MichuMachu napisał/a: | Po³ó¿ sobie 2 peÂłne warstwy |
Nie wiem czy dobrze znacie ten produkt PPG ...
ale u nas w obrocie ten lakier jest sprzedawany z utwardzaczem o symbolu 802
a chyba Âżaden sprzedawca (dystrybutor) nie informuje nabywcĂłw Âże ten utwardzacz jest w archaicznym juÂż systemie LS
nigdzie w sprzedaÂży nie ma do tego lakieru dedykowanego utwardzacza o symbolu 803 ktĂłry jest w systemie MS ... wszĂŞdzie oferujÂą ten lakier z utwardzaczem 802 a to powoduje Âże mamy lakier w systemie LS
System LS wymaga poÂłoÂżenia 3 warstw tego lakieru przez co w warunkach amatorskich (garaÂż) mamy dodatkowe iloÂści paprochĂłw na elemencie
w koĂącu trzecie wymagane przejÂście po elemencie przyciÂąga nam dodatkowe wtrÂącenia ... |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-16, 23:34
|
0
|
|
|
|
Tak sprĂłbuje zrobiĂŚ.
Ja jestem totalnym laikiem w kwestii lakiernictwa, wiĂŞc nie znam w ogĂłle produktĂłw. MogĂŞ tylko zaufaĂŚ sprzedawcy lub wyczytaĂŚ w internecie opinie.
Na pewno mam utwardzasz o symbolu 802. WÂłaÂśnie na 3 warstwie przykleiÂło mi siĂŞ chyba najwiĂŞcej paoprochĂłw, wiĂŞc to prawda.
Jako, Âże mi siĂŞ skoĂączyÂł ten lakier bezbarwny to moÂże polecacie jakiÂś z "ÂłatwiejszÂą obsÂługÂą"? |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-17, 08:15
|
0
|
|
|

|
SprĂłbuj MC 500jest bardzo przyjemny cena deko wyÂższa niÂż ten PPG ale Âłatwiej ci bĂŞdzie lakierowaĂŚ lub sprĂłbuj jakiÂś lakier ktĂłry jest przeznaczony do mniejszych napraw jeÂśli to tylko 1 element bĂŞdzie szybciej schnÂą i tyle syfu nie na Âłapiesz |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2021-07-20, 00:02
|
0
|
|
|

|
piotr_16 napisał/a: | Jako, Âże mi siĂŞ skoĂączyÂł ten lakier bezbarwny to moÂże polecacie jakiÂś z "ÂłatwiejszÂą obsÂługÂą"? |
A z jakiego mieszalnika masz dorobionÂą bazĂŞ ?
Podstawa aby mieĂŚ jak najmniej problemĂłw to uÂżywaĂŚ produktĂłw jednego producenta a nie miksĂłw z kilku firm .... |
|
|
|
 |
CzereÂśniak
|
Wysłany: 2021-07-20, 01:21
|
0
|
|
|
|
piotr_16 napisał/a: | mi siĂŞ skoĂączyÂł ten lakier bezbarwny to moÂże polecacie jakiÂś z "ÂłatwiejszÂą obsÂługÂą"? |
A bezbarwnym do drewna malnoÂłeÂś se panie juÂż jakie autosy ? Tanio i jak go nawalisz na autosa to tak samo sie Âświci |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-22, 09:18
|
0
|
|
|
|
Do drewna nie malowaÂłem.
Wczoraj jeszcze raz polakierowaÂłem bÂłotnik. ByÂł to ostatni dzieĂą, w ktĂłrym miaÂłem wiĂŞcej czasu i na szybko musiaÂłem szukaĂŚ bezbarwnego w lokalnych sklepach.
By³o pare ale dominowa³ boll i novol. Wzi¹³em novol novakryl 540, bo by³o, ¿e do szybkich napraw.
Ogólnie malowa³o siê nim fajnie. Moim 1 b³êdem ostatnio by³o nierozkrêcenie miot³y na maxa. Teraz nawet nie musia³em patrzyÌ za bardzo na warstwy, bo ten devilbiss ma dosyÌ szeroka.
ZrobiĂŞ zdjĂŞcie jak siĂŞ juÂż utwardzi.
Jedno pytanie, bo nie obyÂło siĂŞ bez nich. Jako, Âże malowaÂłem w garaÂżu to niestety nie moÂżna myÂśleĂŚ o sterylnych warunkach. Jak najlepiej wyczyÂściĂŚ wtrÂącenia?
„Wyci¹Ì” je delikatnie noÂżykiem i póŸniej papierem wyrĂłwnaĂŚ?
Boje siĂŞ, Âże jak od razu wezmĂŞ papier to mi odpadnÂą te wtrÂącenia z wiĂŞksza iloÂściÂą lakieru niÂż chce i bĂŞdĂŞ miaÂł dziurki. |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-22, 09:21
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | piotr_16 napisał/a: | Jako, Âże mi siĂŞ skoĂączyÂł ten lakier bezbarwny to moÂże polecacie jakiÂś z "ÂłatwiejszÂą obsÂługÂą"? |
A z jakiego mieszalnika masz dorobionÂą bazĂŞ ?
Podstawa aby mieĂŚ jak najmniej problemĂłw to uÂżywaĂŚ produktĂłw jednego producenta a nie miksĂłw z kilku firm .... |
Kurczê, nie pamietam tego, bo farbê dorabia³em ju¿ chwile temu i zanim siê zebra³em za lakierowanie to min¹³ z rok. Przy dorabianiu bazy w tym samym sklepie kupowa³em bezbarwny, a nie widzia³em u nich zbyt du¿ego wyboru, wiec mo¿na zak³adaÌ, ¿e mi dali te sama firmê wtedy. |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-22, 13:39
|
0
|
|
|

|
Najlepiej robi siĂŞ to cyklina lakiernicza
Ale zakÂładam Âże nie bĂŞdziesz jej kupowaÂł to kup sobie papier wodny p1500 p2000 p2500 p3000.
ZrĂłb z 1 arkusza cztery kawaÂłki zaokrÂąglij rogi noÂżyczkami i wrzuĂŚ do ciepÂłej wody.
WeÂź 1500 na kciuka i przecieraj wtrÂącenie ,,punktowo" w drugiej rĂŞce trzymaj rĂŞcznik papierowy i wycieraj co chwilĂŞ to miejsce ÂżebyÂś mĂłgÂł kontrolowaĂŚ co siĂŞ dzieje z wtrÂąceniem.
Potem to samo z papierem p2000 tylko szerzej i analogicznie to samo p2500 i caÂły bÂłotnik na koniec przelec papierem p 3000.
MaÂła kostkĂŞ odradzam plus papier wodny bo wyjdÂą ci doÂłki w tych miejscach w ktĂłrych sÂą wtracenia.
Powodzenia |
|
|
|
 |
piotr_16
|
Wysłany: 2021-07-22, 16:37
|
0
|
|
|
|
KupiÂłbym ale trochĂŞ cena 140zÂł to sporo jak na moje takie pojedyncze prĂłby lakiernicze, chyba, Âże sÂą jakieÂś taĂąsze godne uwagi?
Czyli pozostaje mi papier
A robiÌ to teraz? Dzieù po malowaniu czy daÌ wyschn¹Ì i robiÌ to za te 4 dni? |
|
|
|
 |
MichuMachu
|
Wysłany: 2021-07-24, 09:29
|
0
|