Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 04:42
Autor Wiadomość
kpopis
Wysłany: 2008-09-28, 15:57   Pistolet do bezbarwnego - wplyw na wyglad powloki
0
UP DOWN

Mam czasem problem z rozlaniem bezbarwnego na lekka morke. Uzywam podroby Iwaty W-400 za 250zl. Strumien nie jest idealnie rowny a gdy podkrece cisnienie powyzej 3bar to robia sie "widly" tj miotla nie ma srodka. O wiele latwiej by mi bylo gdyby strumien byl szerszy i rowniotki. Myslalem o kupnie jakiegos porzadniejszego sprzetu np:

-CHS'a z karlowicza w Warszawie - koszt kolo 300zl
-Walcoma slim HP - 420zl
-Sata 2000RP, tu wyzsza cena min 800zl

jacklack 
Wysłany: 2008-09-28, 16:03   Re: Pistolet do bezbarwnego - wplyw na wyglad powloki
0
UP DOWN

kpopis napisał/a:
Mam czasem problem z rozlaniem bezbarwnego na lekka morke. Uzywam podroby Iwaty W-400 za 250zl. Strumien nie jest idealnie rowny a gdy podkrece cisnienie powyzej 3bar to robia sie "widly" tj miotla nie ma srodka. O wiele latwiej by mi bylo gdyby strumien byl szerszy i rowniotki. Myslalem o kupnie jakiegos porzadniejszego sprzetu np:

-CHS'a z karlowicza w Warszawie - koszt kolo 300zl
-Walcoma slim HP - 420zl
-Sata 2000RP, tu wyzsza cena min 800zl

JeÂśli mogĂŞ poleciĂŚ to Sata 3000 HVLP Digital z dyszÂą 1,3 wtedy bĂŞdziesz miaÂł ru :spoko: wnuteĂąki i szerszy strumieĂą :spoko:

kpopis
Wysłany: 2008-09-28, 16:07   
0
UP DOWN

A nie lepiej do bezbarwnego Sate 3000 RP?

Mam Devilbissa Gti HVLP nowke ale tylko do baz go uzywam. Troche mi go szkoda do klaru do ktorego chcialem kupic sobie HP lub RP.

jacklack 
Wysłany: 2008-09-28, 16:10   
0
UP DOWN

Przy HVLP bĂŞdziesz miaÂł wiĂŞksze oszczĂŞdnoÂści lakieru :)

gola 
Wysłany: 2008-10-02, 11:55   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:

i wieksza morke na nim ;)

jacklack 
Wysłany: 2008-10-02, 13:23   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
jacklack napisał/a:

i wieksza morke na nim ;)

Jak se go skrĂŞci na 0,5bar to siĂŞ zgodzĂŞ :D

mebArth 
Wysłany: 2008-10-02, 17:09   
0
UP DOWN

Sata 3000 HVLP jest dpbra i do bazy i do klaru...a jak sie nie umie skrêcac odkrecac regulowac pokrêta³kami to niech sobie pêdzel kupi. 2z³ w TESCO. OD tego s± pokrêta³ki plus ewentualny reduktor pod pistoletem ze mozna go ustawic JAK SIÊ CHCE.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-02, 21:22   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
Sata 3000 HVLP jest dpbra i do bazy i do klaru...a jak sie nie umie skrêcac odkrecac regulowac pokrêta³kami to niech sobie pêdzel kupi. 2z³ w TESCO. OD tego s± pokrêta³ki plus ewentualny reduktor pod pistoletem ze mozna go ustawic JAK SIÊ CHCE.

tak Sata to bardzo elastyczny postolet Ale ciœnienie przy jego pracy musi byÌ odpowiednie najlepiej 2bar 2,05 bar i do klaru i do bazy wtedy morka jest idealna oczywiœcie musi byÌ zachowana odpowiednia odleg³oœÌ styku strumiena z el.
A co do pedzli za 2 z³ ? to niska pó³a proponowa³ bym ³awkowiec krótki bo i wydajny i aplikacja szybka

gola 
Wysłany: 2008-10-03, 08:14   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:

dobrze ze ty umiesz pokretalkami regulowac i piszesz ze baze na 0.8 nakladasz . ^^ ^^ ^^ :fiu: :fiu: :fiu:

pedzlem to ty umiesz operowac bo sie uczyles zapewne jak meble malowales ;)

mebArth napisał/a:
Baze kÂłade na 0.8 a bezbarwny 1.2- 1.5 wg cyferek na rekojesci S3000...

mebArth 
Wysłany: 2008-10-03, 14:47   
0
UP DOWN

GOLA nie fikaj do mnie i zejdÂź...czepiasz sie mnie w kazdym poscie a ja nic do Ciebie nie mĂłwie. O...eb sie jednym sÂłowem. MOja sprawa jak maluje i jakos innym sie podoba. A ze ty sie trzymasz ksiazek to Twoja sprawa. Jakby sie nie podobaÂło to bym nie miÂł roboty = proste chyba? Dodam ze to baza woda...wiec jakbym nie poÂłozyÂł i tak jest gÂładka po odparowaniu. Jescze raz cie prosze zejdÂź ze mnie bo zrobi sie niemiÂło.

gola 
Wysłany: 2008-10-03, 16:19   
0
UP DOWN

oki,myslalem ze to
mebArth napisał/a:
...a jak sie nie umie skrĂŞcac odkrecac regulowac pokrĂŞtaÂłkami to niech sobie pĂŞdzel kupi.

bylo do mnie,jezeli nie to przepraszam za zle zrozumienie tekstu.
pozatym,
mebArth napisał/a:
..jakos innym sie podoba ... Jakby sie nie podobaÂło to bym nie miÂł roboty = proste chyba?.

jest pojeciem wzglednym,moze musi sie podobac ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-10-03, 17:06   
0
UP DOWN

GOLA nie byÂło do Ciebie...byÂło ogĂłlnie. Ze jak ktos nie umie sobie wiatru czy materiaÂłu ustawic to niech nie pÂłacze ze ma ch...pistolet.
Co do PODOBA SIE - moi szefowie tez nie sa palcem robieni i widzÂą co jest. Jakby byÂło Âźle to by meldowali a ja miaÂłbym poprawki. Bywa ze cos zdupce ale to cenzuraÂły...dziurka w bazie czy paproch biaÂły..nieistotne rzeczy a Ty szurasz do mnie i nie wiem po co. Radosc Ci to sprawia?

jacek
Wysłany: 2008-10-03, 18:47   
0
UP DOWN

Mam pytanie jeÂśli ktoÂś zna sposĂłb regulacji ciÂśnienia Sata 3000 RP digital ,w szczegĂłlnoÂści czy wskazania wyÂświetlacza dotyczÂą ciÂśnienia na dyszy czy ciÂśnienia wlotowego

dawid
Wysłany: 2008-10-03, 19:33   
0
UP DOWN

cisnienie, gestosc, jakosc materialu, odleglosc od panelu (predkosc malowania), dawkowanie materialu(grubosc warstw), wielkosc-krztaut elemetu,temperatura podczas aplikacji, dostosowanie rozpuszczalniku do warunkow, wygrzewanie lub pozostawienie w warunkach pokojowych do wyschniecia

Od tego zalerzy wyglad koncowy polakierowanej powierzchni pistolet to tylko narzedzie bardziej lub mniej oszczedne

Pozdrawiam

baqo 
Wysłany: 2008-10-03, 20:15   
0
UP DOWN

jacek napisał/a:
Sata 3000 RP digital ,w szczegĂłlnoÂści czy wskazania wyÂświetlacza dotyczÂą ciÂśnienia na dyszy czy ciÂśnienia wlotowego
no co to za pytanie :?: :?: ciÂśnienie pracy na wyÂświetlaczu 2 atm, ciÂśnienie na dyszy 0,7 atm. na dyszy trzeba mierzyĂŚ oddzielnym manometrem , ale to tylko chyba w fabryce.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-04, 10:25   
0
UP DOWN

Cisnienie pokazane na liczniku jest wartoscia robocz¹. Jak mój kompresor nabje 8 bar to po odkreceniu na full cisnienia na S3000 HVLP pokazuje 2.5 wiec mi sie wydaje ze to 2.5 to jest to co wylatuje z pistoletu a nie przed rêkojsci¹. Tak czy inaczej, lubie ustawic pistolet na s³uch. Dawniej nie by³o liczników w rêkojesci ani reduktorów pod pistolet. By³y "warszawy" i tez sie malowa³o. Najlepiej przetestowac na jakims starym elemencie i sam dojdziesz gdzie jest w³¹sciwe ustawienie.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-04, 10:54   
0
UP DOWN

Cytat:
Cisnienie pokazane na liczniku jest wartoscia roboczÂą. Jak mĂłj kompresor nabje 8 bar to po odkreceniu na full cisnienia na S3000 HVLP pokazuje 2.5

U mnie jak ma kompresorze mam 8 bar to na S3000 mam 4,5 bar u ciebie 2,5 myœlê ¿e te ró¿nice powoduje od d³ugoœci i gruboœci linii miêdzy kompresorem a pistoletem :)

JeÂśli juÂż mamy manometry i to cyfrowe w rĂŞkojeÂści to powinniÂśmy ich uÂżywaĂŚ chodzby dla samego porzÂądku bardzo czĂŞsto zdarza siĂŞ Âże auto juÂż przez nas lakierowane wraca z nowÂą podobnÂą naprawÂą i przy utrzymaniu porzÂądku ciÂśnieĂą roboczych nie musimy lakierowaĂŚ juÂż el. przylegÂłych a jak wiemy zmiana ciÂśnienia to zmiana odcienia ja tak robiĂŞ i jest ok ;)

gola 
Wysłany: 2008-10-04, 11:24   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
...pokazuje 2.5 wiec mi sie wydaje ze to 2.5 to jest to co wylatuje z pistoletu a nie przed rĂŞkojsciÂą.

niemozliwa rzecza jest aby cisnienie na wyjsciu bylo takie samo jak na wejsciu.
Przy 2 bar-ach na rekojesci masz 0.7 bara na glowicy wiec sam widzisz ile jest zredukowane.

angelo
Wysłany: 2008-10-04, 12:03   sata 3000 ciÂśnienie
0
UP DOWN

CiÂśnieni max to 2 atm. naleÂży mierzyĂŚ na zegarze bezpoÂśrednio na wlocie do pistoletu, jeÂżeli mamy wersjĂŞ digital z pomiarem ciÂśnienia w rĂŞkojeÂści to wynik pomiaru +0,2 atm.Ja klar nakÂładam 1,8-2,0 ,baza 1,7 ,wypyÂłka zaleÂżnie od tego jak kolor wyszedÂł na prĂłbce od 1,4 -1,7(lakier bazowy Aqamax MaxMeyer).

mebArth 
Wysłany: 2008-10-04, 19:55   
0
UP DOWN

no GOLA. a smiaÂłes sie ze mnie ze maluje na 0.8bar. Powiem tak...odkrece na full wiatru to mi pistolet wyrywa a na budziku jest 2.5 bar. GOLA i wiedz ze na HVLP inaczej sie ustawia wiater niz na zwykÂłym pistolecie. Ale chyba to wiesz...zreszta ja przewaznie na sÂłuch krece pokrĂŞtaÂłkami :D

gola 
Wysłany: 2008-10-05, 15:46   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
no GOLA. a smiaÂłes sie ze mnie ze maluje na 0.8bar. Powiem tak...odkrece na full wiatru to mi pistolet wyrywa a na budziku jest 2.5 bar. GOLA i wiedz ze na HVLP inaczej sie ustawia wiater niz na zwykÂłym pistolecie. Ale chyba to wiesz...zreszta ja przewaznie na sÂłuch krece pokrĂŞtaÂłkami :D

i co chciales tym postem udowodnic ? Czytaj ze zrozumieniem czlowieku,nikt nie napisal ze lakieruje baza na 0.8 :D
angelo napisał/a:
CiÂśnieni max to 2 atm. naleÂży mierzyĂŚ na zegarze bezpoÂśrednio na wlocie do pistoletu, jeÂżeli mamy wersjĂŞ digital z pomiarem ciÂśnienia w rĂŞkojeÂści to wynik pomiaru +0,2 atm.Ja klar nakÂładam 1,8-2,0 ,baza 1,7 ,wypyÂłka zaleÂżnie od tego jak kolor wyszedÂł na prĂłbce od 1,4 -1,7(lakier bazowy Aqamax MaxMeyer).

mebArth napisał/a:
...Powiem tak...odkrece na full wiatru to mi pistolet wyrywa a na budziku jest 2.5 bar.

a ja powiem tak ;) ,odkrece na full u mnie to na zegarze jest 4.5 atm.,i to zalezne od tego ile na reduktorze w kabinie ustawie bo i 6.5 atm moge osiagnac.Prawidlowe ustawienie HVLP SATA300 to na reduktorze w kabinie miedzy 5-6Atm a na pistolecie 2atm max.Proponuje ci kompresor zmienic skoro tak ci sie dzieje ;)

mebArth napisał/a:
...i wiedz ze na HVLP inaczej sie ustawia wiater niz na zwykÂłym pistolecie.

powaznie :shock: ,nie wiedzialem,ale dzieki za informacje :x:

angelo
Wysłany: 2008-10-05, 19:55   
0
UP DOWN

Kolego mebArth do saty 3000 kompresor musi mieÌ wydajnoœÌ coœ ok 430 l/m inaczej wychodza takie spadki ciœnienia jak u ciebie przyczyn¹ te¿ mo¿e byÌ za ma³a przepustowoœÌ filtrów.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-06, 10:24   
0
UP DOWN

GOLA prosiÂłem Cie zejdÂź....Co ci nie pasuje? maluje 16 lat...mam prasce i ludzie sa ZADOWOLENI, tylko Tobie wiecznie cos nie lezy. JEstes gorszy niz moja przed okresem.OgĂłlnie zlewam co piszesz do mnie bo WIESZ LEPIEJ ale stary...ja na Tobie nie jezdze. I jak masz bawic sie emotami z GG to sobie daruj bo nic ciekawego nie wnosisz do tematu.

Kolego angelo mam dobry kompresor. Tzn daje rade. Czasem rzygnie wodÂą :D Juz sie zabezpieczyÂłem w tym kierunku. W sumie nie jest to rewelacja ale pracowaÂłem na gorszych. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :)

gola 
Wysłany: 2008-10-06, 11:14   
0
UP DOWN

nic do ciebie nie mam stary,to byla riposta na to ;
mebArth napisał/a:

mebArth 
Wysłany: 2008-10-06, 17:50   
0
UP DOWN

No ok... tylko wytÂłumacz zielonemu jak na sÂłuch skrecic pokrĂŞtaÂłki.

jacek
Wysłany: 2008-10-06, 18:12   
0
UP DOWN

dlaczego zegarek w digital wskazuje np. ( .50) a nie( 5.0) co rozumia³bym jako 5 atm niewiem mo¿e tylko mój tak ma,i dlaczego regulowanie szerokoœci strunienia wp³ywa na wskazania wyœwietlacza, (przy zwê¿aniu wzrasta) poza tym za³o¿y³em kiedyœ dla porównania reduktor z manometrem to wskazania zancznie ró¿ni³y siê. Chcia³bym u¿ywaj¹c tego pistoletu rozumieÌ co wskazuje ten bajer.

dawid
Wysłany: 2008-10-06, 18:59   
0
UP DOWN

zwykly pistolet, zwykly manometr i twoje klopoty znikna:))

roskrec strumien na maksa, matarial jak tam lubisz ( ja preferuje na maksa) cisnienie w raczce na maksa, digital na maksa i teraz ustawiaj cisnienie poprzez manometr posredni np na filtrach wodnych ustawiajac wartosc oczekiwanego cisnienia na digidigi manometrze i wtedy bedzie gitara mialem gigitala bevilbisa ale czasami swirowal i do tego cierzki byl jak sztanga

mebArth 
Wysłany: 2008-10-06, 20:38   
0
UP DOWN

5.0 ? Oszala³es ch³opie? moze mowisz o 0.5? czyli PÓ£ bara. ALbo czytac nei umiesz i masz 50 za przecinkiem. Przecie to s³ychac - 5 barów pistolet wyrywa a 0.5 pluje.

jacek
Wysłany: 2008-10-07, 18:50   
0
UP DOWN

moÂże zle wskazuje ale chodzi o to Âże przed kropkÂą nie ma nic tylko za kropkÂą np.(.20) i dlatego nie wiem o co chodzi. Czy .50 oznacza 5 atm, nie wiem ale u mnie na max tyle wskazuje nawet .60

mebArth 
Wysłany: 2008-10-08, 15:24   
0
UP DOWN

Tutaj http://allegro.pl/item446...r_1_4_cala.html juz wiadomo co znaczy 60 czy tam 50... Chodzi o PSI. PodziaÂłka amerykancka tak samo oni mierzÂą w calach a my w cm. Niebieskie to BAR a czerwone PSI.

jacek
Wysłany: 2008-10-08, 19:40   
0
UP DOWN

faktycznie fajny :rotfl:

mebArth 
Wysłany: 2008-10-09, 14:52   
0
UP DOWN

Co fajny? Chodzi³o mi o SKALÊ a nie o manometr. Jestes madrzejszy to znajdz na allusie cos ciekawszego...na biegu szuka³em zeby wyjasnic o co chodzi z tymi 50 a 5. To samo jest napisane na liczniku to pompowania kó³ z MAKRO za 12 z³...tez FAJNY co nie?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu