Autor |
Wiadomość |
 |
Ap714
|
Wysłany: 2022-03-02, 22:06 Preparaty antykorozyjne
|
0
|
|
|
|
CzeœÌ, czy na Forch l237 mo¿na stosowaÌ app r stop? Chcia³bym z neutralizowaÌ ewentualn¹ rdzê po szlifowaniu i odci¹Ì wodê i powietrze APP R STOP. Robiê pod³u¿nice tylne u siebie. Na to Epoksyd + baranek + bitex.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
freddd
|
Wysłany: 2022-03-03, 16:58
|
0
|
|
|
|
Po co ³¹czyÌ ró¿ne konwertery rdzy? Trzeba siê zdecydowaÌ na jeden, a na to podk³ad epoksydowy.
L237 reaguje z rdz¹ i nie powinno siê go malowaÌ na go³¹ blachê. Nie znam tego App.
Baranki typu bitex ja odradzam, to stara szko³a. Niestety sam tak sobie zniszczy³em kilka samochodów. Kiedyœ nie by³o tak szerokiej gamy materia³ów jak obecnie.
Na podkÂład epoksydowy, mokro na mokro, polecam dwuskÂładnikowy poliuretan, tzn farba przemysÂłowa do mostĂłw itp, moÂżna sobie nawet kolor RAL wybraĂŚ. Uwaga na wentylacjĂŞ, to sÂą produkty dosyĂŚ szkodliwe. |
|
|
|
 |
Ap714
|
Wysłany: 2022-03-04, 07:10
|
0
|
|
|
|
MĂłgÂłbyÂś podaĂŚ mi przykÂład takiego dwuskÂładnikowego poliuretanu? |
|
|
|
 |
freddd
|
Wysłany: 2022-03-04, 10:05
|
0
|
|
|
|
Nie bĂŞdĂŞ podawaÂł konkretnej marki bo jeszcze by to zabrzmiaÂło jak kryptoreklama.
Poprostu czytaj w opisach, to nie ma byĂŚ poliuretan do malowania podÂłogi tylko konstrukcji stalowych, typu mosty, okrĂŞty itp. Taka powÂłoka bĂŞdzie twarda i Âśliska, brud i syf z drogi nie bĂŞdzie siĂŞ tego trzymaÂł. Ja akurat do barankĂłw jestem bardzo uprzedzony, moÂże ktoÂś inny doradzi coÂś innego.
Oczywiœcie jakoœÌ samego zabezpieczenia antykorozyjnego bêdzie zale¿a³a od wykonania pierwszej warstwy, czyli podk³adu, ten etap niestety jest najtrudniejszy. |
|
|
|
 |
Ap714
|
Wysłany: 2022-03-04, 13:38
|
0
|
|
|
|
A w³aœnie wczeœniej stosowa³em na naprawê elementów lakierniczych najpierw l237, a nastêpnie app r stop + epoksyd i na razie nigdzie rdza nie wychodzi. Raczej chodzi³o mi o to, ¿e te preparaty maj¹ troszeczkê inne dzia³anie ( neutralizator oraz inhibitor rdzy), a wiadomo ¿e zawsze znajdzie siê trochê nie usuniêtej rdzy w trudnych miejscach wiêc pomyœla³em ¿e to ma sens. Tylko czy te preparaty siê nie "gryz¹" ze sob¹ i po d³u¿szym czasie wyjd¹ kwiatki ró¿ne? |
|
|
|