Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
peter
|
Wys³any: 2008-06-15, 22:31 lakier impa HS
|
0
|
|
|
|
witam
czy ktos z was narabia,badz narabial tym lakierem.Chodzi mi o wasze opinie doswiadczenia z tym zwiazane.tutaj |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-06-16, 10:27
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Obejrza³em t± stronkê i z lakiernictwem samochodowym nie ma tam za wiele wspólnego. Tam s± farby- ale do ¶cian. To jest raczej firma zajmuj±ca siê wykañczaniem mieszkañ. |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-06-16, 11:26
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisa³/a: | Obejrza³em t± stronkê i z lakiernictwem samochodowym nie ma tam za wiele wspólnego. Tam s± farby- ale do ¶cian. To jest raczej firma zajmuj±ca siê wykañczaniem mieszkañ. |
z lakiernictwem to ty raczej nie masz za wiele wspolnego kolego,pozatym pytalem nie teoretykow lecz ludzi ktorzy wiecej praktykuja jak teoretykuja
trzeba by bylo tez troche znac angielski lub wloski aby sie sprawnie poruszac po tej stronce.
http://www.impa.it/lista_prodotti.php?id=L2 |
|
|
|
|
rbfm
|
Wys³any: 2008-06-16, 12:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 21 razy Posty: 1890 Sk±d: Kraków
|
podobaja mi sie parametry lakieru UHS acrylic clear-coat
zwlaszcza czas Dust free 10÷15 min |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wys³any: 2008-06-16, 12:32
|
0
|
|
|
Mów mi Bisu:D
Pomóg³: 9 razy Posty: 348
|
Proszê siê nie gniewaæ Wszed³em na stronkê, ale to by³o co¶ innego ni¿ to co poda³e¶ w 2 linku (teraz obydwa bobrze chodz±)
Dziwne lecz prawdziwe.
Czy produkty impa s± sprzedawane w pl Szkoda, ¿e nie podaj± cen. |
|
|
|
|
peter
|
Wys³any: 2008-06-16, 22:55
|
0
|
|
|
|
lakiery sa naprawde dobre.Ja uzywam caly czas Impa Magic HS,wczesniej Ms.
Lakier HS ma niesamowity polysk.
Kiedys widzialem w jakims sklepie internetowym w polsce lakier hs ale juz nie pamietam gdzie to bylo.
Tutaj place 21CHF za litr lakieru i 23CHF za litr utwardzacza,przy czym taka kwota to jest przy ilosci zamowienia 80-100 litrow lakieru i odpowiednio 35-50 lirow utwardzacza. |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-10-05, 18:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
a jak wyglada sprawa wydajnosci i gazowania hs'a? Robilem jakis czas na vhs 510 novola ale czesto gazowal mi na rantach. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-10-05, 18:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
kpopis napisa³/a: | a jak wyglada sprawa wydajnosci i gazowania hs'a? Robilem jakis czas na vhs 510 novola ale czesto gazowal mi na rantach. |
HS-em mozesz lakierowac tak samo jak i VHS-em czyli na 1.5 warstwy.
Ja ta impa lakieruje na 2 pelne,czasami na 3 i nawet przy zlewce i wygrzaniu w komorze nie ma efektu gazowania. |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-10-05, 18:33
|
0
|
|
|
|
A plynie podobnie jak MS czy blizej mu pod tym wzgledem do VHS'a?
Pod jakim cisnieniem go nakladasz i jakim gunem? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-10-06, 11:45
|
0
|
|
|
|
nic nie plynie,nie jest tak rzadki jak ms.
Nakladam go Iwata LPH z dysza 1.4 na 2,0-2,5 atmosfery (w zaleznosci jaka powloke chce osiagnac) |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-10-07, 18:43
|
0
|
|
|
|
Dzisiaj robilem Imp± pierwszy raz. Dalem trzy warstwy. Jedna ciensza i dwie pelne. Ladnie sie rozlewa i co najwazniejsze nic nie gazuje nawet na rantach gdzie zebralo sie dosyc duzo( przy tej ilosci na novolu 510 mialbym juz robote od nowa). Dobry polysk, mam wrazenie ze lepszy niz na novolu 570 ms. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-10-08, 08:14
|
0
|
|
|
|
ile placisz za litr tego lakieru ? i ile za utwardzycz.
Jest jeszcze tansza wersja impy ENERGY,jest to ms,rzadszy duzo wiecej od ms-a,ale na zderzaki np idealny,ale nie wiem czy znajdziesz go w polsce bo nie spelnia dyrektywy. |
|
|
|
|
lukas
|
Wys³any: 2008-10-08, 09:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 339
|
kpopis napisa³/a: | Ladnie sie rozlewa i co najwazniejsze nic nie gazuje nawet na rantach gdzie zebralo sie dosyc duzo( przy tej ilosci na novolu 510 mialbym juz robote od nowa) |
To nie jest dziwne, ¿e nie zagazuje w porównaniu do vhs-a bo to jest hs tylko w nowej wersji tzw. pod dyrektywê czyli dodali albo i nie trochê ceramiki i napisali ¿e kat. B5
Ka¿dy vhs a zw³aszcza dobry jest nara¿ony na gazowanie i tylko odpowiednia praca z nimi pozwala osi±gaæ dobre efekty i oszczêdno¶ci.
gola, pisze, ¿e robi dysz± 1,4 i zdarza siê mu na³o¿yæ nawet trzy warstwy. To ¶wiadczy o tym ¿e temu HS-owi bli¿ej do MS-a ni¿ do VHS-a.
Niestety nie ma przepisów które mówi³yby który lakier zaliczyæ do MS który do HS a który VHS czy UHS. Tutaj jest pe³na dowolno¶æ i te oznaczenia trzeba braæ tylko jako sugestia producenta. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-10-08, 11:13
|
0
|
|
|
|
lukas napisa³/a: | To nie jest dziwne, ¿e nie zagazuje w porównaniu do vhs-a bo to jest hs tylko w nowej wersji tzw. pod dyrektywê czyli dodali albo i nie trochê ceramiki i napisali ¿e kat. B5
Ka¿dy vhs a zw³aszcza dobry jest nara¿ony na gazowanie i tylko odpowiednia praca z nimi pozwala osi±gaæ dobre efekty i oszczêdno¶ci.
gola, pisze, ¿e robi dysz± 1,4 i zdarza siê mu na³o¿yæ nawet trzy warstwy. To ¶wiadczy o tym ¿e temu HS-owi bli¿ej do MS-a ni¿ do VHS-a.
Niestety nie ma przepisów które mówi³yby który lakier zaliczyæ do MS który do HS a który VHS czy UHS. Tutaj jest pe³na dowolno¶æ i te oznaczenia trzeba braæ tylko jako sugestia producenta. |
Kolega szukal rozwiazania problemu gazujacego Novola,wiec mu poradzilem ta Impe.Tym lakierem narabiam od okolo 8 lat,wiec przed wprowadzeniem dyrektywy,nigdy nie gazowal jezeli sie go odpowiednio zaaplikuje.
Nie pisz ze blizej mu do MS-a niz do VHS-a bo miedzy tymi dwoma lakierami jest roznica kolosalna.
lukas napisa³/a: | Niestety nie ma przepisów które mówi³yby który lakier zaliczyæ do MS który do HS a który VHS czy UHS. Tutaj jest pe³na dowolno¶æ i te oznaczenia trzeba braæ tylko jako sugestia producenta. |
okresla to sklad chemiczny a nie przepisy
Nie znam tego Novola,nigdy nim nie robilem,ale w ofercie impy jest tez VHS i nie gazuje na dwie pelne warstwy.(tylko nie pisz ze temu VHS-owi impy pewnie blizej do HS-a jak do VHS-a )
lukas napisa³/a: | gola, pisze, ¿e robi dysz± 1,4 i zdarza siê mu na³o¿yæ nawet trzy warstwy. To ¶wiadczy o tym ¿e temu HS-owi bli¿ej do MS-a ni¿ do VHS-a. |
a to HS-a na trzy warstwy nie wolno ?,niekiedy robie tez na 1,5 warstwy co w przypadku MS-a tej firmy jest rzecza niewykonalna. |
|
|
|
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-10-08, 13:18
|
0
|
|
|
|
Robilem novolem 580 hs i tez przy dwoch grubych warstwach gazowal na rantach. |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2008-10-08, 19:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
Mojemu jednemu klientowi te¿ ci±gle gazowa³ klar HS590. Wys³a³em go na szkolenie do novola i jak rêk± odj±³ VHSa to ba³em siê mu sprzedawaæ a teraz pierwszy pyta o nowo¶ci |
|
|
|