Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
bart
Wysłany: 2008-10-05, 18:35   novol spectral klar 505
0
UP DOWN

Witam.Czy ktoÂś z was moÂże powiedzieĂŚ coÂś o tym lakierze?Z tego co wiem schnie szybciej od vhs 510.Interesuje mnie teÂż czy nie gazuje,szczegĂłlnie na rantach,gdy siĂŞ go zbierze deko grubiej i jak wyglÂąda powÂłoka po wyschniĂŞciu.Obecnie lakieruje dupontem 3750 i jest ok ale szukam czegoÂś taĂąszego,czym by siĂŞ przyzwoicie pracowaÂło.PrĂłbowaÂłem kiedyÂś novola vhs 510 ale gazowaÂł tam gdzie zebraÂło siĂŞ go wiĂŞcej i przebarwiaÂł siĂŞ na biaÂło.OgĂłlnie powÂłoka wyglÂąda Âładnie,nie traci poÂłysku,tylko ten defekt z gazowaniem jest przykry.

kpopis
Wysłany: 2008-10-05, 18:56   
0
UP DOWN

Mam ten sam problem z novolem 510 vhs. Zacieki mi nie lecialy ale gazowal na rantach tam gdzie sie go grubiej zbieralo. Trzeba przyznac ze tak latwo nie plynie jak ms'y ale to gazowanie bylo na tyle problematyczne ze powrocilem do novola 570. Podlaczam sie do pytania o novol 505.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-06, 11:30   
0
UP DOWN

RBFM by wiedziaÂł...on jest zakochany w Novolu

kpopis
Wysłany: 2008-10-06, 18:42   
0
UP DOWN

Ale 505 raczej nie probowal. Ciezko dostac.

malarz
Wysłany: 2008-10-07, 08:15   
0
UP DOWN

Ja robi³em vhs 515 (510) w lecie i nic mi nie gazowa³o, trzeba tylko ma³¹ dysz¹ nak³adaÌ, 1,3 to max. A rantów nie wolno poprawiaÌ, tylko jeden raz przelecieÌ na pocz¹tku a póŸniej nawet dotkn¹Ì siê nie mo¿na!!!
Teraz przeszedÂłem wÂłaÂśnie na 505 bo szybciej schnie i to sporo a zima idzie. RobiĂŞ nim tak samo jak 515 i wychodzi perfekt :spoko:

Tylko zwróÌcie uwagê ¿e 505 jest 3:1 a utwardzacz jest ten sam co do 515 pó³ litrowy, wiêc mo¿na siê machn¹Ì! Trzeba uwa¿aÌ.

I jeszcze jeden patent ktĂłry stosujĂŞ do niego to podgrzewam sam lakier przed zmieszaniem z utwardzaczem tak do 30 stopni, rozlewa siĂŞ wtedy przepiĂŞknie :)

bart
Wysłany: 2008-10-07, 11:12   
0
UP DOWN

A jak jest z gazowaniem w porĂłwnaniu do 510?OgĂłlnie lakier jest ok,wychodzi nawet Âładniej niÂż na duponcie 3750 bo nie siada i ma poÂłysk po wysuszeniu.Dupont nie lubi jak siĂŞ go kÂładzie na grubÂą warstwĂŞ bazy,szczegĂłlnie przy sÂłabo kryjÂących kolorach.

malarz
Wysłany: 2008-10-07, 23:04   
0
UP DOWN

bart napisał/a:
A jak jest z gazowaniem w porĂłwnaniu do 510?

bart, a kiedy ostatnio robi³eœ i ci zgazowa³o, bo mi tak na samym pocz¹tku jak siê pokaza³ 510 to puœci³ gazy :D a póŸniej by³o oki. Mo¿e w³aœnie trafi³ ci siê jeden z tych pierwszych na rynku.

bart napisał/a:
wychodzi nawet Âładniej niÂż na duponcie 3750 bo nie siada i ma poÂłysk po wysuszeniu.Dupont nie lubi jak siĂŞ go kÂładzie na grubÂą warstwĂŞ bazy,szczegĂłlnie przy sÂłabo kryjÂących kolorach.

To sie zgadza nie wpija go tak jak 3750. A ty robisz na cromaxie czy na innych bazach?

adas
Wysłany: 2008-10-31, 16:40   
0
UP DOWN

505 jest bardzo dobra ale prz wzgrubieniach lakieru na rantach sie gazuje i na zaciekach trzeba byc ostroznym w uzytkowaniu tego lakieru

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu