Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
LukasJuve
Wysłany: 2008-10-19, 22:46   Rybie oczka
0
UP DOWN

Problem wyglÂąda tak, po naÂłoÂżeniu drugiej warstwy klaru po ok 2 godzinach w pomieszczeniu w ktĂłrym znajdowaÂł siĂŞ lakierowany element zostaÂł rozpylony spray do kokpitĂłw :/ MoÂżecie wyobraziĂŚ sobie co siĂŞ staÂło z lakierem :sciana:
Czy po caÂłkowitym utwardzeniu i zmatowieniu lakieru bezbarwnego P800 na wodĂŞ bĂŞdĂŞ mĂłgÂł poÂłoÂżyĂŚ warstwĂŞ bezbarwnego? W jakim stopniu powierzchnia ma byĂŚ zmatowiona? tzn idealna bez Âżadnych nawet najmniejszych pozostaÂłoÂści oczek?
Czy moÂże istnieje inny sposĂłb na odratowanie powierzchni bez koniecznoÂści nakÂładania od poczÂątku podkÂładu itd?

jacklack 
Wysłany: 2008-10-19, 22:59   
0
UP DOWN

JeÂśli juÂż przeszlifowaÂłeÂś powierzchniĂŞ P800 i nie ma ÂśladĂłw oczek to sprĂłbuj jeszcze przeszlifowaĂŚ P 2000nawode i wypolerowaĂŚ
Ale podejrzewam ¿e na pewno jeszcze widaÌ pozosta³oœci chodz drobne oczek to wiêc przemyj dobrze powierzchniê zmywaczem i po³ó¿ bezbarwny jeszcze raz ;) :)

Takie spreje nie powinny byĂŚ w ogĂłle uÂżywane w jakichkolwiek lakierniach :tak:

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 17:14   
0
UP DOWN

Czy po matowieniu P800 mogê ju¿ k³aœÌ bezbarwny czy muszê jeszcze u¿yÌ P1500 lub 2000 by ponownie po³o¿yÌ lakier?
Jakie maksymalnie widoczne oczka mogĂŞ zostawiĂŚ aby nie byÂły widoczne po naÂłoÂżeniu kolejnej warstwy po matowaniu? Czy moÂże jedna powierzchnia musi byĂŚ idealnie wyczyszczona z tych oczek?
Jakiego dokÂładnie Âśrodka uÂżyĂŚ do zmycia powierzchni przed bezbarwnym?

jacklack 
Wysłany: 2008-10-20, 18:03   
0
UP DOWN

Tak po zmatowaniu P800 mo¿esz k³aœÌ bezbarwny ..i nie mo¿esz zostawiÌ widocznych oczek.. powierzchnia powinna byÌ idealna chyba ¿e przytniesz jakieœ (które pozosta³y)ma³e oczka na nowej pow³oce...zmywacz hmm zapytaj w sklepie jest ich bardzo wiele ja u¿ywam 3911W ale to typowy jest pod wodê :)

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 18:07   
0
UP DOWN

Co w przypadku gdy przetre powÂłoke bezbarwnego do bazy? Czy nie bĂŞdzie to widoczne po kolejnym poloÂżeniu warstwy bezbarwnego?

Homer S. 
Wysłany: 2008-10-20, 18:26   
0
UP DOWN

Ja jak przetrê to k³adê jedn¹ warstwê ¿ywicy do cieniowania(przynajmniej tam gdzie przetarte i trzeba prysn¹Ì now¹ bazê) na to dopiero cieniutko warstwa bazy i lakier.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-20, 18:28   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
Co w przypadku gdy przetre powÂłoke bezbarwnego do bazy? Czy nie bĂŞdzie to widoczne po kolejnym poloÂżeniu warstwy bezbarwnego?

Jak przetrzesz to bêdzie to widaÌ musisz wtedy k³aœÌ jeszcze raz bazê ..staraj siê nie przetrzeÌ ;)

[ Dodano: 2008-10-20, 18:38 ]
Homer S. napisał/a:
Ja jak przetrê to k³adê jedn¹ warstwê ¿ywicy do cieniowania(przynajmniej tam gdzie przetarte i trzeba prysn¹Ì now¹ bazê) na to dopiero cieniutko warstwa bazy i lakier.

Owszem tak by³o by wskazane ale LukasJuve nie ma jeszcze chyba wprawy i mo¿e porobiÌ cienie na bazie myœlê ¿e najlepiej w jego przypadku przepyliÌ ca³¹ powierzchnie ;)

Homer S. 
Wysłany: 2008-10-20, 18:52   
0
UP DOWN

No tak lepiej przepyliÌ ca³oœÌ bêdzie bezpieczniej :spoko: :tak: i ³atwo po³o¿yÌ now¹ warstwê lakieru na zapylony ca³y element.

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 19:10   
0
UP DOWN

Przepraszam za lamerskie pytanie ale co znaczy "przepyliÌ ca³¹ powierzchnie"?

mebArth 
Wysłany: 2008-10-20, 19:15   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:

Polakierowac baz¹ ca³¹ powierzchnie.

@ JACK i @Homer... jesli kolega umie malowac bazÂą dostatecznie to moze przepylic z dalsza ale jak nie umie to porobi cienie i blaski :)

jacklack 
Wysłany: 2008-10-20, 19:15   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:

POMALOWAĂŚ ;)

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 19:32   
0
UP DOWN

ReasumujÂąc, jeÂżeli uda mi siĂŞ zmatowic bezbarwny P800 na mokro nie wnikajac w bazĂŞ to mogĂŞ poloÂżyc nowÂą warstwĂŞ bezbarwnego?
Oczka wygladaj¹ na bardzo g³êbokie jednak na niewielkiej powierzchni uda³o mi siê wyrównac powierzchniê z oczek. Nie wiem tylko na jak du¿¹ swobode w matowaniu mogê sobie pozwoliÌ (rêcznie czy kostka) nadmienie ¿e polo¿y³em 2 warstwy bezbarwnego.

jacklack 
Wysłany: 2008-10-20, 19:56   
0
UP DOWN

Cytat:
ReasumujÂąc, jeÂżeli uda mi siĂŞ zmatowic bezbarwny P800 na mokro nie wnikajac w bazĂŞ to mogĂŞ poloÂżyc nowÂą warstwĂŞ bezbarwnego?

Tak moÂżesz[

Cytat:
Oczka wygladaj¹ na bardzo g³êbokie jednak na niewielkiej powierzchni uda³o mi siê wyrównac powierzchniê z oczek.

JeÂżeli w Âśrodku tego oczka nie widaĂŚ suchej bazy(podejrzewam Âże nie widaĂŚ) to zn.Âże jest tam bezbarwny wiĂŞc szlifuj do momentu aÂż siĂŞ ta powierzchnia zrĂłwna musisz sam to wyczuĂŚ bo przecieÂż wiesz jak grubo masz tego bezbarwnego

Homer S. 
Wysłany: 2008-10-20, 20:00   
0
UP DOWN

Rêcznie to trzeba trochê wprawy kostka to tak sobie(jak twarda) ja u¿ywam coœ co sprzedaj¹ jako szpachelka gumowa (prostok¹t z gumy gruby na 5-7mm) dobrze siê dopasowuje do elementu .Po zmatowaniu fragmentu zbieram wodê wycieraczk¹ do szyb ¿eby kontrolowaÌ czy ju¿ star³em do ¿¹danej g³êbokoœci a tu akurat to dno oczka a¿ zniknie.Dwie warstwy lakieru to grubo oczka raczej nie dosz³y do bazy jak po miêdzy warstwami lakieru by³a przerwa w ich nak³adaniu .Trzeba próbowaÌ :) i siê nie przejmowaÌ :spoko:MatowaÌ i co kawa³ek zbieraÌ wodê- kontrola ,matowaÌ zbieraÌ wodê kontrolowaÌ......

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 20:02   
0
UP DOWN

jacklack napisał/a:
Tak po zmatowaniu P800 mo¿esz k³aœÌ bezbarwny

Czy tak pomalowany element moÂże roÂżnic sie odcieniem od elementu na ktĂłrym nie byÂł robiony taki zabieg?

jacklack 
Wysłany: 2008-10-20, 20:12   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
jacklack napisał/a:
Tak po zmatowaniu P800 mo¿esz k³aœÌ bezbarwny

Czy tak pomalowany element moÂże roÂżnic sie odcieniem od elementu na ktĂłrym nie byÂł robiony taki zabieg?

Nie nie ma takiej moÂżliwoÂści bo kÂładziesz tylko klar a on przecieÂż jest bez barwny wiĂŞc nie zmieni siĂŞ kolor :)

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 20:15   
0
UP DOWN

Panowie, dziekujĂŞ za pomoc i wszelkie informacje. :spoko:

Homer S. 
Wysłany: 2008-10-20, 20:20   
0
UP DOWN

Trzeba wszystko zrobiĂŚ dokÂładnie zmatowany lakier to coÂś innego jak zmatowany podkÂład .Pierwsza warstwa bazy delikatnie tak Âżeby ,,przypruszyĂŚ,, po lakierze druga tak na 1/2 no i ostatnia taka jak na wczeÂśniejszych elementach z zachowaniem tego samego ciÂśnienia i odlegÂłoÂści od elementu a nawet konta nachylenia pistoletu.A jaki to kolor?ciemny-jasny?

LukasJuve
Wysłany: 2008-10-20, 20:43   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Pierwsza warstwa bazy delikatnie tak Âżeby ,,przypruszyĂŚ,,

Tyle Âże ja chce polozyc od razu bezbarwny na zmatowiony bezbarwny.

Kolor to Hondowska biel NH0.

mebArth 
Wysłany: 2008-10-20, 20:53   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
Homer S. napisał/a:
Pierwsza warstwa bazy delikatnie tak Âżeby ,,przypruszyĂŚ,,

Tyle Âże ja chce polozyc od razu bezbarwny na zmatowiony bezbarwny.

Kolor to Hondowska biel NH0.

No to skoro sie nie przedrzesz do bazy to smiaÂło wylewasz bezbarwny bez PRUSZENIA i cudowania. Tylko uwazaj: zeszlifowany bezbarwny jest bardziej sliski niz baza - zeby sie elemet nie popÂłakaÂł :) (zlaÂł) Uwazaj z pierwsza warstwÂą.

przemo1972 
Wysłany: 2008-10-21, 13:10   
0
UP DOWN

A ile bracie miales tych oczek?Jesli kilka-kilkanascie to dobra metoda jest podsuszyc lakier jakies 10-15min (do pulosuchosci) i po prostu powypelniac "kratery "klarem (np. za pomoca ostrego pedzelka) Pozniej pelne suszenie i na drugi dzien (pelna twardosc lakieru!) papier1200, piankowy lub korkowy klocek i do przodu :) Pozniej 2000,polerka i po ptakach ;) Gorsza sprawa z woda, wode musisz najpierw zebrac, najlepiej dotykajac kropli rogiem husteczki higienicznej lub kawalkiem zlozonej srajtasmy.Papier "wypije"ci wode a dalej j/w. :tak:

LukasJuve
Wysłany: 2008-11-01, 15:37   
0
UP DOWN

Jak rozpoznam miejsce przetarcia bezbarwnego? Mam wyczyszczony element P800 na mokro i widaĂŚ na nim takie jakby plamy bardziej w poÂłysku od reszty.

mebArth 
Wysłany: 2008-11-01, 18:40   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
Jak rozpoznam miejsce przetarcia bezbarwnego? Mam wyczyszczony element P800 na mokro i widaĂŚ na nim takie jakby plamy bardziej w poÂłysku od reszty.

Po tym zobaczysz ze 800 puszcza kolor czyli zachaczyÂłes o bazĂŞ. Zreszta pod swaito z kÂąta widac przejscie na baze.

LukasJuve
Wysłany: 2008-11-01, 18:49   
0
UP DOWN

Z tym kolorem to ciĂŞÂżko, bo baza jest biaÂła a bezbarwny teÂż na biaÂło puszcza

mebArth 
Wysłany: 2008-11-01, 19:03   
0
UP DOWN

UH..no to dla swietego spokoju zalej caÂłosc bazÂą. Ale pod swiatÂło naprawde widac odciĂŞcie klaru od bazy. Jest bardziej matowy placek. A jescze jdno...jak wyszÂły ci oczka na pierwszej warstwie to zapomnij o NIEprzedarciu sie do bazy. Bankowo wyjdÂą Âłaty. Jak widze ze idÂą oczka, to robie dÂługa pauze z 30 minut, zamykam to z daleka bezbarwnym tak przyprusze z 2x, pauza 15 minut i dolewam na 2x. Cos tam zawsze wyjdzie ale 2, 3 oczka a nie milion. I mam z czego zebrac bo jest dowalone bezbarwnego tylk sÂą waÂżne pauzy Âżeby nie zgazowaÂło znĂłw :D bo jak nie urok to ... :D

jacklack 
Wysłany: 2008-11-01, 23:25   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
UH..no to dla swietego spokoju zalej caÂłosc bazÂą. Ale pod swiatÂło naprawde widac odciĂŞcie klaru od bazy. Jest bardziej matowy placek. A jescze jdno...jak wyszÂły ci oczka na pierwszej warstwie to zapomnij o NIEprzedarciu sie do bazy. Bankowo wyjdÂą Âłaty. Jak widze ze idÂą oczka, to robie dÂługa pauze z 30 minut, zamykam to z daleka bezbarwnym tak przyprusze z 2x, pauza 15 minut i dolewam na 2x. Cos tam zawsze wyjdzie ale 2, 3 oczka a nie milion. I mam z czego zebrac bo jest dowalone bezbarwnego tylk sÂą waÂżne pauzy Âżeby nie zgazowaÂło znĂłw :D bo jak nie urok to ... :D

A ja jak widzĂŞ na 1 warstwie Âże jest coÂś nie tak to dolewam do bezbarwnego anty silikonu ...to taka szczepionka sylikonowa powodujÂąca zamykanie kraterĂłw przy wylewce ;)

LukasJuve
Wysłany: 2008-11-02, 09:42   
0
UP DOWN

Jeœli mam ca³¹ powierzchniê wyczyszczon¹ P800 lecz z widocznymi przetarciami to nie ma szans aby na to po³o¿yÌ bezpoœrednio bazê? Czy muszê wszystko zdzieraÌ i od nowa k³aœÌ podk³ad?

mebArth 
Wysłany: 2008-11-02, 10:16   
0
UP DOWN

Jezeli masz IDELANIE gÂładka powierzchniĂŞ bez ANI JEDNEGO oczka to ozesz kÂłasc baze. No i jak JACK mĂłwi, od razu dolej antysylikonu do BEZBARWNEGO.

LukasJuve
Wysłany: 2008-11-02, 16:53   
0
UP DOWN

Jeszcze w kwestii przetarĂŚ bezbarwnego, czy pomimo tego Âże na elemencie sÂą niewielki przetarcia do bazy mogĂŞ przemalowaĂŚ ten element bezbarwnym? Czy problem z malowaniem przetartego klaru polega tylko na tym Âże te miejsca bĂŞdÂą widoczne po ponownym naÂłoÂżeniu bezbarwnego czy mogÂą siĂŞ z lakierem dziaĂŚ jakieÂś inne historie?

jacklack 
Wysłany: 2008-11-02, 17:12   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
Jeszcze w kwestii przetarĂŚ bezbarwnego, czy pomimo tego Âże na elemencie sÂą niewielki przetarcia do bazy mogĂŞ przemalowaĂŚ ten element bezbarwnym? Czy problem z malowaniem przetartego klaru polega tylko na tym Âże te miejsca bĂŞdÂą widoczne po ponownym naÂłoÂżeniu bezbarwnego czy mogÂą siĂŞ z lakierem dziaĂŚ jakieÂś inne historie?

Jeœli matowa³eœ bezbarwny i jesteœ pewien ¿e przetar³eœ siê do bazy ..czyli( uszkodzi³eœ p³ytki metaliku) powinieneœ polakierowaÌ dany el.jeszcze raz baz¹ i bezbarwnym..ale jeœli to kolor ciemny mo¿esz pomalowaÌ tylko te miejsca przetarte baz¹ .. jeœli to kolor jasny to pomaluj ca³oœÌ baz¹ bo mo¿esz narobiÌ plam ;)

LukasJuve
Wysłany: 2008-11-02, 20:20   
0
UP DOWN

Baza jest biaÂła niemetaliczna.

jacklack 
Wysłany: 2008-11-02, 20:31   
0
UP DOWN

LukasJuve napisał/a:
Baza jest biaÂła niemetaliczna.

Po mimo Âże nie metaliczna to bym polakierowaÂł bazÂą miejsca przetarte dla bezpieczeĂąstwa (choĂŚby dla tego Âże to biaÂłe i mogÂło siĂŞ pobrudziĂŚ) ;)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu