Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
ramzes102
|
Wys³any: 2007-08-20, 11:10 Pytanie o podk³ad
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich. Mam pytanie na, które nie mog³em znale¼æ jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi o to ¿e chcê przemalowaæ zderzak ze z³otego metalika na srebrny metalik i nie wiem czy przed na³o¿eniem bazy mam daæ podk³ad czy nie? Czy wystarczy go tylko zmatowaæ?
Dziêkujê za wszelkie odpowiedzi. |
|
|
|
|
aeroarte
|
Wys³any: 2007-08-20, 11:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 110 Sk±d: Starachowice
|
Zmatowiæ ,odt³usciæ i lakierowacæ na srebrno. |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2007-08-20, 20:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
Mo¿na zmatowiæ, odt³u¶ciæ i pomalowaæ. Je¿eli poprzedni kolor ( z³oty ) by³ ciemny to mo¿na dla zaoszczêdzenia na bazie srebrnej daæ podk³ad szary jasny by rozja¶niæ pod³o¿e ( mo¿e byæ mokro na mokro dla oszczêdno¶ci czasu ). Wtedy jasny kolor srebrny bêdzie lepiej kry³ pod³o¿e. Pozdro |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wys³any: 2007-08-22, 05:53
|
0
|
|
|
|
Dolacze sie do tematu bo i mnie czeka za jakis czas podobna robota. A czy malujac taki zdezak mam uzyc preparat ktory uelastyczni farbe, czy wystarczy dobrze zmatowic i to wszystko? Jakim papierem matowac, moze byc 800?
pozdrawiam |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2007-08-22, 13:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
P800 na mokro bêdzie dobre. Uelastyczniacz musi byæ, ok10%do bazy i 30% do bezbarwnego |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2007-08-22, 13:47
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Pierwszy raz s³yszê, ¿e do bazy dodaje sie uelastyczniacz (nie twierdze, ¿e siê nie daje)
Nie zawsze jest konieczno¶æ dodawania uelastyczniacza do lakieru. Ja maluje owiewki motocyklowe i bardzo zadko stosuje uelastyczniacz. Moim zdaniem stosowac go warto na co¶, co siê strasznie wygina itd., a s± zderzaki bardzo sztywne |
|
|
|
|
Amiggo
|
Wys³any: 2007-08-22, 18:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 356
|
Ja tk¿e jeszcze o czym¶ takim nie s³ysza³em, choæ w linii turbo plus do bazy daje siê utwardzacz to mo¿e i plastyfikator ? Nie wiem ? I tak jak mówi przedmówca na sztywne plastiki nie dajê ale na miêkkie owszem do lakieru i do podk³adu akrylowego . Nie zapomnij o promotorze przyczepno¶ci na plastyki (podk³adzie do plastików). |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2007-08-22, 22:22
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Czekaj, czekaj, Turbo to te tanie bazy i akryle? Kiedy¶ cos takiego u¿ywa³em na ca³o¶ciówki, tj bazy 1:1 z rozp. itd? Z racji na nisk± pasowalno¶æ koloru stosuje siê je na ca³e budy, tiry itp
O linii PLUS nie s³ysza³em
A co do promotora przyczepno¶ci, tzw. Primer Plastiku itp. to zawsze go stosujecie? Tzn. nawet na plastiki (np. zderzak), który ju¿ by³ seryjnie lakierowany
Ja maluje wype³nienia plastików w motocyklach czyli go³e plastiki i czêsto zdarza mi siê je malowaæ bez promotora (sam oceniam kiedy trzeba a kiedy nie). A gdy ju¿ mam do czynienia z lakierowanym elementem to o nim zapominam.
Jak Wy to robicie? |
|
|
|
|
maras
|
Wys³any: 2007-08-22, 23:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 211 Sk±d: Sokolniki k.Poznania
|
Najczê¶ciej u¿ywam lakierów sikkensa, oni zalecaj± 10% do bazy, tutaj jest napisane:http://www.sikkenscr.pl/N...wSztucznych.pdf
co do gruntu na plastik, u¿ywam go zawsze w przypadku malowania plastików, które nie by³y malowane. Na elementy, które by³y fabrycznie lakierowane u¿ywam w przypadku, gdy element by³ naprawiany i jest gdzie¶ przeszlifowane do plastiku(np niedawno malowa³em owiewki po spawaniu). Mam za ma³e do¶wiadczenie,¿eby oceniæ, kiedy trzeba go u¿yæ, a kiedy nie, wiêc profilaktycznie u¿ywam na wszystkich plastikach i na szczê¶cie jeszcze nie mia³em z tym ¿adnych problemów |
|
|
|