Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
marikk 
Wys³any: 2008-11-09, 22:07   Szpachlowanie
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Co¶ tu nudno nikt sie nie odzywa ¿yje tu kto¶ jeszcze?? Nie wiem jak tam Wy robicie ja np gdy jaka¶ æwiartka jest gro¼nie w dole to zawsze pierwsz± warstwe cienko zaci±gam szpachl± z w³óknem szklanym i bez szlifowania ³aduje z py³em aluminiowym szpachel grubiej i powiem Wam ¿e przynosi ca³kiem przyzwoite rezultaty dzieliæ sie spostrze¿eniami i chwaliæ sie czym ciapracie klientom wózki jak najwiêcej postów mile widziane w tym temacie aha i jeszcze jedno w ogóle przesta³em u¿ywaæ ¿ó³tej szpachli uwa¿am ¿e to jest do dupy szpachel zw³aszcza te uniwesalne nak³adaæ sie do dupy nak³ada o szlifowaniu nie wspomnê pozdro

pitterek 
Wys³any: 2008-11-09, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
w³ókno nak³adam w dwoch przypadkach- gdy powierzchnia by³a skorodowana lub gdy musze pokryæ spawy, w innych wypadkach nak³adam ¿ó³ty szpachel ewentualnie w³ókno dla usztywnienia blachy jesli''chodzi''

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-11-09, 23:20   
0
UP DOWN

Sk±d: Jaworzno, Irlandia
Uzywam szpachli z wloknem na spawy i na mocno z korodowana blache i dziurki, szlifuje P40 lub P 60 i na to nakladam szpachel.

jacklack 
Wys³any: 2008-11-09, 23:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
W³ókno ,alu to dwie ró¿ne szpachle mo¿e byæ problem przy szlifie ..to dwie ró¿ne twardo¶ci mo¿e byæ problem z wyprowadzeniem powierzchni i z efektem koñcowym

Powinno siê przyci±æ choæ maszyn± t± 1 szpachlê :)

mebArth 
Wys³any: 2008-11-10, 00:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Cytat:
szlifuje P40

Hardcore :)
Ja maszyk± 80, hebel 80, recznie tez 80 - po 40 s± niesamowite rysy. 40by³a dobra jak sie maluchy i kredensy robi³o i by³ ruski papier na p³ótnie. Albo czeski. a szpachla zielona czestochowa i utwardzacz nak³adany zapa³k± z czarnego pude³eczka. TO BY£Y CZASY 40stek :) Dzisiaj nie potzrebujemy 40 bo sa szpachle dosc miêkkie ze i 120 mozna jechac ca³e elementy.

baqo 
Wys³any: 2008-11-10, 11:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
marikk napisa³/a:
chwaliæ sie czym ciapracie klientom wózki
DP 749 ;769 .¿adnych alu i z w³óknem

jacklack 
Wys³any: 2008-11-10, 12:36   
0
UP DOWN

baqo napisa³/a:

Te¿ robiê na tych szpachlach ..po co kombinowaæ i medytowaæ nad jakimi¶ alu czy w³ókno jak na 749R i 769R idzie wszystko jak nale¿y :)

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-11-10, 17:28   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Ja maszyk± 80, hebel 80, recznie tez 80 - po 40 s± niesamowite rysy.

No racja, ale jak sie nie ma czym robic to sie robi tym co ma, ta szpachle z wloknem ktora uzywam musze scierac 40 lub 60, jest franca tak twarda ze 80 to bym sie zajechal na to klade juz normalna szpachle lub wykonczeniowke.

mebArth 
Wys³any: 2008-11-10, 21:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Zmien w³okno na GOLDCAR zielon± - miêkka az mi³o :)

kazzik_yo 
Wys³any: 2008-11-10, 23:35   Re: Szpachlowanie
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Minsk Mazowiecki
marikk napisa³/a:
zawsze pierwsz± warstwe cienko zaci±gam szpachl± z w³óknem szklanym i bez szlifowania ³aduje z py³em aluminiowym szpachel grubiej

nakladasz szpachle na szpachle bez szlifowania?? przeciez trzeba przeszlifowac zeby miala sie do czego przyczepic;/

ja osobiscie uzywam tylko szpacli novola spectral soft. nie jestem lakiernikiem ale od czasu do czasu cos tam lakieruje zeby chociazby posprawdzac nowosci na rynku ;) szpachla ta jest miekka w obroce recznej ( jesli obrabiamy tylko maszynowo to moze okazac sie nawet za miekka) nie pozostawia dziurek jak szpachla finiszowa ale jest wysarczajaco twarda. sprzedaje jej najwiecej u siebie w mieszalni. zaraz za nia jet zolta golda ale osobiscie nie jestem do niej przekonany bo zostawia dziurki i dzieja sie czasem dziwne rzeczy zwlaszcza na srebrnych kolorach.

jacklack 
Wys³any: 2008-11-11, 00:09   
0
UP DOWN

Cytat:
za nia jet zolta golda ale osobiscie nie jestem do niej przekonany bo zostawia dziurki i dzieja sie czasem dziwne rzeczy zwlaszcza na

Ta ¿ó³ta golda to chyba jedna z najgorszych szpachli..oki fajnie siê ¶ciera ale po 3-4 latach pêka na ca³ej powierzchni na której jest po³o¿ona ;)

avenger-misiek 
Wys³any: 2008-11-11, 00:37   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Zmien w³okno na GOLDCAR zielon± - miêkka az mi³o

Jak by byla na tutejszym rynku to bym zmienil, uzywalem jej jak robilem auta w Polsce wiec wiem jaka jest :spoko:

raczej zmienie sobie prace bo juz mnie wk...a wyprowanie sobie zyl i ciagle tlumaczenia ze bez porzadnych materialow nie bedzie dobrych efektow.

[ Dodano: 2008-11-11, 00:39 ]
jacklack napisa³/a:
Ta ¿ó³ta golda to chyba jedna z najgorszych szpachli..oki fajnie siê ¶ciera ale po 3-4 latach pêka na ca³ej powierzchni na której jest po³o¿ona

Zgadzam sie, ta szpachla nie jest rewelacyjna a tym bardziej wytrzymala.

jony1991 
Wys³any: 2008-11-18, 18:49   
0
UP DOWN
jony

Sk±d: wiskonsin
ECONOMA NAWET DAJE RADE A NA WYKONCZENIE POLECAM DYNA COAT :spoko:

gdulus
Wys³any: 2010-01-25, 00:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
jacklack napisa³/a:

Te¿ robiê na tych szpachlach ..po co kombinowaæ i medytowaæ nad jakimi¶ alu czy w³ókno jak na 749R i 769R idzie wszystko jak nale¿y :)

co to jest 749r? 769r??
musze wiedziec jak wytlumaczyc to w angliskim sklepie
dzieki

crystal
Wys³any: 2010-01-25, 14:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Szpachlówki poliestrowe firmy Dupont.
http://color.dupontrefini...try=pl&page=tds

Jakim cudem brakuje Ci takiej elementarnej wiedzy skoro ju¿ przeszed³e¶ do praktyki?

obcy_69
Wys³any: 2010-01-31, 21:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Ta szpachlowka z pylem aluminiowym nie pamietam juz marki...to przysporzyla w mojej okolicy wielu klopotow..A mianowicie pekala w formie takich gwiazdek, jakby ktos od srodka elementu stukal czubatym mloteczkiem..Osobiscie wyrobilem tylko jedna duza puszke...ale i tak jedno auto wrocilo do poprawki...Koledzy mieli mniej szczescia, troche pozniej sie zorientowali..

PROJEKTER
Wys³any: 2010-02-01, 08:01   Re: Szpachlowanie
0
UP DOWN

Sk±d: MODULAR - equipment
kazzik_yo napisa³/a:
ja osobiscie u¿ywam tylko szpacli novola spectral soft.

@kazzik_yo ... masz fajnego avatara przy nicku to pad³o na ciebie ...

Najlepsz± szpachlówkê wykoñczeniow± na ¶wiecie ma SPIEC HECKER. Bia³a ( i tu mam w±tpliwo¶æ bo to chyba ... ) 9011 ! W ka¿dym razie dystrybutor na terenie ka¿dego z was bêdzie wiedzia³. Nie jest tania i w ma³ym opakowaniu ... ale polecam kupcie sobie jedn± tylko po to ¿eby mieæ punkt odniesienia do oceny innych produktów w przysz³o¶ci. Po u¿yciu tej szpachli i jej obróbce porzeczka waszych wymagañ i poziomu jako¶ci produktu, pójdzie wysoko w górê.

lukas
Wys³any: 2010-02-01, 12:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Teraz ju¿ siê odchodzi od szpachlówek wykañczaj±cych. To by³a dobra technologia jak tañsze od wykañczaj±cych, szpachlówki wype³niaj±ce by³y s³abej jako¶ci tzn. mia³y grube wype³niacze, by³y napowietrzone (zostawia³y dziurki) i zawiera³y du¿± ilo¶æ zwi±zków lotnych.
Wtedy taka dobra szpachlówka wykañczaj±ca mog³a poprawiæ efekt ale co¶ za co¶. By³a dro¿sza. Pó¼niej z czasem zaczê³y one tanieæ ale i jako¶æ siê pogarsza³a.

Teraz lepiej u¿yæ jedn± dobr± szpachlówkê ni¿ stosowaæ wykoñczeniówkê na tani± wype³niaj±c±. Powody s± dwa, ekonomiczny i jako¶ciowy.

Po pierwsze ciê¿ko dobraæ odpowiedni± wykoñczeniówkê do szpachlówki wype³niaj±cej. Nawet w obrêbie produktów jednej marki mo¿na siê w³adowaæ na minê. Wynika to z ró¿nych parametrów technicznych a g³ównie chodzi o ¶cieralno¶æ. Jak bêd± nie dobrane to przy przeszlifach bêd± siê inaczej ¶ciera³y i robi³y "fale". Tutaj przechodzimy ju¿ do ekonomii. Czas na wyprowadzenie powierzchni jest bardzo drogi w porównaniu z zyskiem na tej operacji wiêc lepiej kupiæ trochê dro¿sz± szpachlówkê, któr± mo¿emy pracowaæ od pocz±tku do koñca. Tym bardziej ¿e szpachlowania jest teraz coraz mniej.

lak 
Wys³any: 2010-02-28, 15:24   
0
UP DOWN

itu siê zgadzam :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-06-06, 11:10   
0
UP DOWN

Ja dopoki nie przeszedlem na materialy DP,radzilem sobie z rozna twardoscia szpachlowek w ten sposob..Otoz jezeli mialem juz uzyc wlokna jako pierwsza warstwe, to zaraz po lekkim zwiazaniu nakladalem druga warstwe szpachlowki uniwersalnej bez matowania tej pierwszej. Z wykonczeniowka tez mozna sobie poradzic, pokrywajac ta szpachlowka wiekszy obszar od naprawianego i zwracaja szczegolna uwage podczas obrobki by jej nie przetrzec.

crystal
Wys³any: 2010-06-07, 16:48   
0
UP DOWN

Nie mia³e¶ nigdy z tego wzglêdu problemów? przecie¿ dla poliestru margines czasu w którym mo¿na wykonaæ tak± dwuwarstwówkê to pewnie kilka minut.

obcy_69
Wys³any: 2010-06-07, 19:06   
0
UP DOWN

Oczywiscie konsultowalem to z labolatorium zanim zaczalem stosowac ta metode. Utwierdzono mnie w fakcie, ze taki rodzaj polaczenia czyli chemiczny jest nawet bardziej wskazany od "mechanicznego"...Od ponad dziesieciu lat stosuje takie rozwiazanie bez zadnych anomalii..
Oczywiscie crystal... jak slusznie zauwazyle, pierwsza warstwa szpachli nie moze zbytnio zwiazac, lecz tak jak napisalem wyzej lekko (moment w ktorym juz sie nie ciagnie)...Szczegolnie gdy mamy podwyzszona temperature nalezy uwazac.

crystal
Wys³any: 2010-06-07, 21:46   
0
UP DOWN

Masz wprawê :spoko:
Tym co by chcieli tak siê pobawiæ i unikn±æ frustracji polecam poszukaæ materia³ów nie przy¶pieszanych (najczê¶ciej je¶li w sk³adzie jest co¶ z kobaltem to znaczy ¿e przy¶pieszona).

obcy_69
Wys³any: 2010-06-07, 22:49   
0
UP DOWN

Duzo pracy to zaoszczedza..jak i materialu.

!pawel! 
Wys³any: 2010-06-16, 20:37   
0
UP DOWN

Sk±d: z £odzi
jacklack napisa³/a:
baqo napisa³/a:

W jakich przypadkach stosuje siê 749R a w jakich 769R. Czym siê one od siebie ró¿ni±?
Na stronie duponta jest opis bardzo ogólny. Widzia³em tam jeszcze szpachle natryskow±, robili¶cie tym? jak siê to ma w praktyce.

!pawel! 
Wys³any: 2010-06-16, 20:46   
0
UP DOWN

Sk±d: z £odzi
pitterek napisa³/a:
w³ókno nak³adam w dwoch przypadkach- gdy powierzchnia by³a skorodowana lub gdy musze pokryæ spawy, w innych wypadkach nak³adam ¿ó³ty szpachel ewentualnie w³ókno dla usztywnienia blachy jesli''chodzi''

Mam pytanie, czy przed na³o¿eniem szachlówki np. na spawy albo go³± blachê dajecie najpierw jaki¶ podk³ad? Ja przyznam siê szczerze ¿e nie daje ale ostatnio siê zastanawiw³e m nad tym. W sumie szpachla ci±gnie wilgoæ powinno siê chyba j± najpierw odizolowaæ. :idea:

misiek707
Wys³any: 2010-06-16, 22:12   
0
UP DOWN

!pawel! napisa³/a:
pitterek napisa³/a:

Mam pytanie, czy przed na³o¿eniem szachlówki np. na spawy albo go³± blachê dajecie najpierw jaki¶ podk³ad? Ja przyznam siê szczerze ¿e nie daje ale ostatnio siê zastanawiw³e m nad tym. W sumie szpachla ci±gnie wilgoæ powinno siê chyba j± najpierw odizolowaæ. :idea:

Powinno... Ja daje epoxydowy pó¼niej szpachla. Nie jestem znawc± ale tak siê powinno robiæ. Mo¿na jeszcze po epoxydowym daæ akrylowy by nie przetrzeæ siê do blachy przy docieraniu szpachli.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: