Autor |
Wiadomość |
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 13:12 Lakierowanie caÂłego auta.
|
0
|
|
|
|
Witam, kupiÂłem lakier akrylowy 3L firmy Hecker, do tego utwardzacz oraz rozpuszczalnik oraz podkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol.
Chce polakierowaĂŚ caÂłe auto (rĂłwnieÂż jego wnĂŞtrze). W aucie musiaÂłem wstawiaĂŚ miejscami nowÂą blachĂŞ, bo starÂą praktycznie rdza zjadÂła. Mam teraz pytanie jakie czynnoÂści naleÂży wykonaĂŚ przy nakÂładaniu lakieru. Jak do tej pory dowiedziaÂłem siĂŞ, Âże:
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny czekam minute i nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawana blachĂŞ (choc nie jest to konieczne jesli miejsca te sa niewidoczne ). Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca.
3. Nastepnie nakÂładam na caÂłe auto podkÂład akrylowy czyli ten szary... czekam aÂż to wyschnie...nastĂŞpnie caÂłe auto trzeba zmatowiĂŚ...
4. NakÂładam lakier akrylowy...
Do nakÂładania podkÂładu akrylowego korzystam z pisteletu o grubosci dyszy .... natomiast do nakÂładania lakieru korzystam z pistoletu o gruboÂści dyszy ? No wÂłasnie jakiej gruboÂści powinny miec dysze pistoletĂłw?
Z gory dziekuje za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2008-11-09, 13:31
|
0
|
|
|

|
Masz napisane na puszkach z produktem... |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 14:04
|
0
|
|
|
|
Nie mam tego napisane, poniewaÂż lakier nie jest w oryginalnych puszkach. Poza tym czy mozesz mi powiedziec czy kolejnosc czynnosci jakie bede wykonywal jest poprawna ? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-09, 14:09 Re: Lakierowanie caÂłego auta.
|
0
|
|
|

|
Do nakÂładania podkÂładu akrylowego korzystam z pisteletu o grubosci dyszy .... natomiast do nakÂładania lakieru korzystam z pistoletu o gruboÂści dyszy ? No wÂłasnie jakiej gruboÂści powinny miec dysze pistoletĂłw?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.[/quote]
Do podkÂładu dysza 1,4-1,6
Do lakieru zalecana jest dysza 1,3-1,4 |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 14:14
|
0
|
|
|
|
POdkÂład akrylowy mieszasz jak jest napisane na puszce A JEST NAPISANE bo robiÂłem Novolem, nie pamietam juz 4:1 albo 5:1,jak masz nieoryginalna puszke z podkÂładem to mozesz zrobic 4:1-nic sie nie stanie. Malujesz nim dyszÂą 1.8, 2.0 , lub 1.6
Lakier akrylowy Heckera jest mieszany 2:1 czyli na litre lakieru wchodzi pó³ litra utwardzacza. Malujesz nim dysz¹ 1.3 lub 1.4.
PodkÂładu nie MATOWISZ tylko SZLIFUJESZ. On juz jest matowy...ma by gÂładki jak dupa niemowlĂŞcia bez dziurek i bez rysek i bez poprzedzieranych rantĂłw do blachy zwÂłaszcza. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 14:25
|
0
|
|
|
|
mebArth - dziekuje za odpowiedz W nieoryginalnej puszce mam jedynie lakier, natomiast podk³ad akrylowy firmy Novol kupowa³em normalnie w sklepie wiêc opis na nim jest. Mówisz, ¿e podk³ad Cytat: | mozesz zrobic 4:1-nic sie nie stanie | . Chcia³em zapytaÌ z czym mam go dorobiÌ w takiej propocji ? Do tej pory myœla³em, ¿e ten podk³ad akrylowy nak³ada siê bez rozcieùczania z niczym, prosto na auto. Z góry dziekuje za odpowiedz i prosze o wyrozumia³oœÌ jeœli stwierdzisz, ¿e moje pytania s¹ g³upie, ale na temat lakierowania jest kompletnie zielony i dopiero zaczynam sie rozpoznawaÌ w temacie. Z tego powodu zadaje pytania o ka¿dy szczegó³. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 14:53
|
0
|
|
|
|
Nie... POdkÂład mieszasz z utwardzaczem (proporcje napisane) i doewasz rozcienczalnika do podkÂładu (moze byc do lakieru bazowego - oba sa wolne) Jak nie dodasz rozcienczalnika to ci nic nie przeleci przez pistolet bo bedzie KIT. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 15:07
|
0
|
|
|
|
Dzieki za pomoc mebArth A moglbyÂś sie wypowiedzieĂŚ czy czynnoÂści opisane w pierwszym poÂście tematu przeze mnie jakie naleÂży przeprowadziĂŚ podczas lakierowania sÂą prawidÂłowe i w dobrej kolejnoÂści ? Masz moÂże jakieÂś wÂłasne uwagi bÂądÂź spostrzeÂżania, o ktĂłrych powienienem wiedzieĂŚ ? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 15:15
|
0
|
|
|
|
Nie uzywaÂłem nigdy podlÂładu reaktywnego wiec nie powiem ci wiele na temat. RobiÂłem tak ze, gola blache traktowalem tarczÂą winylowa (sciera wszystko do biaÂłej blachy) i od razu podkÂład akrylowy. potem kit podkÂład i farba. Niech sie inny ktos wypowie co do reaktywnego epoxy itd....
Moge ci pomĂłc od czasu jak dasz podkÂład akrylowy i co dalej. Jak cos to melduj
pzdr |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 15:23
|
0
|
|
|
|
Rozumiem mebArth . Jak juÂż naloÂże podkÂład akrylowy to w dalszej kolejnoÂści musze go zeszlifowaĂŚ ( jak pisaÂłeÂś w ktorymÂś z postĂłw ), jakiej gruboÂści papieru najlepiej uÂżyĂŚ ? Jak juz zeszlifuje caÂły podkÂład to od razu mogĂŞ nakladaĂŚ lakier akrylowy czy jeszcze przed tym musze coÂś zrobic ? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-11-09, 15:30
|
0
|
|
|

|
JeÂśli reaktywny jest z Novola to nakÂładasz 1 bÂądÂź 2 warstwy co 5-10 min. W praktyce jednak (temperatura) ja czekam aÂż reaktywny caÂłkowicie doschnie - stanie siĂŞ matowy. Przed naÂłoÂżeniem akrylowego producent piszae, aby odczekaĂŚ 15 min. Tutaj rĂłwnieÂż niezbĂŞdne jest aby reaktywny byÂł caÂłkowicie matowy - wyschniĂŞty bo akrylowy nie bĂŞdzie w stanie go pokryĂŚ. |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 15:48
|
0
|
|
|
|
Ryba czyli ten punkt:
Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny czekam minute i nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol
Nie jest do konca poprawny. Nalezy odczekaĂŚ aÂż podkÂład reaktywny wyschnie, naÂłoÂżyĂŚ go jeszcze raz, znowu poczekaĂŚ aÂż wyschnie i dopiero wtedy daĂŚ podkÂład ten akrylowy tak ?
Z gory dziekuje za odpowiedz |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-09, 16:21
|
0
|
|
|

|
PodkÂład reaktywny musi byĂŚ suchy.. w tedy moÂżna na niego naÂłoÂżyĂŚ jakikolwiek podkÂład czy to akrylowy czy epoxydowy |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 16:24
|
0
|
|
|
|
Rozumiem dziĂŞki za odpowiedÂź |
|
|
|
 |
siwy_1981
|
Wysłany: 2008-11-09, 20:07
|
0
|
|
|
siwy1981
|
JeÂżeli na samochĂłd nakÂładasz podkÂład akrylowy to musisz zmatowiĂŚ stary lakier bo podkÂład nie bĂŞdzie miaÂł przyczepnoÂści i po pewnym czasie odejdzie.
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny czekam minute i nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawana blachĂŞ (choc nie jest to konieczne jesli miejsca te sa niewidoczne ). Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca.
3. ZmatowiĂŚ stary lakier na elementach ktĂłre bĂŞdziesz naprawiaÂł (lakierowaÂł)
4. Nastepnie nakÂładam na caÂłe auto podkÂład akrylowy (lub elementy ktĂłre bĂŞdziesz naprawiaÂł) czyli ten szary... czekam aÂż to wyschnie...nastĂŞpnie caÂłe auto trzeba zmatowiĂŚ...
5. NakÂładam lakier akrylowy... |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-09, 20:22
|
0
|
|
|
|
kup sobie jeszcze epoxyd |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 22:45
|
0
|
|
|
|
Dzieki siwy_1981 za odpowiedz w temacie Moze to dziwne ale nie pomyÂślaÂłem o tym zupeÂłnie.
Baqo a po co mam kupowaĂŚ jeszcze epoxyd ? |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:05
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | Rozumiem mebArth . Jak juÂż naloÂże podkÂład akrylowy to w dalszej kolejnoÂści musze go zeszlifowaĂŚ ( jak pisaÂłeÂś w ktorymÂś z postĂłw ), jakiej gruboÂści papieru najlepiej uÂżyĂŚ ? Jak juz zeszlifuje caÂły podkÂład to od razu mogĂŞ nakladaĂŚ lakier akrylowy czy jeszcze przed tym musze coÂś zrobic ? Pozdrawiam. |
Szifujesz podk³¹d 600 lub 800 na mokro lub 400 maszynk¹ na sucho (mowa o przygotówce pod AKRYL) , potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepisz szpachl¹ (dobrze by by³o wykonczeniówka) Szlifujesz te fleki - pasuje na klocku bo na rêce to wychodz¹ ³aty p omalowaniu ze widac gdzie by³a dziurka)...Potem ca³osc dmuchasz, przemywasz zmywaczem do silikonu (polecam BOLL bo sie ³adnie wgryza w podklad i zmywa WSZYSTKO, zw³aszcza odbite ³apska z przenoszenia elemntów itp)) potem przecierasz scieraczka antystayczn¹ zeby zdjac paprochy ze szmatki która przemywa³es i malowanko.
A jescze co do szlifowania podkÂładu... ja uzywam 400 na sucho na maszynce + 800 poprawka na mokro pod akryl (pod perÂłe 1200 )
Jakbym miaÂł materaiÂł odpowiedni to bym tylko na sucho 600 robiÂł. No ale.... Jak to Polska - jestesmy w dupie z technologiÂą. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:25
|
0
|
|
|
|
mebArth kilka pytaĂą do Twojego ostatniego posta.
Cytat: | potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepisz szpachlÂą (dobrze by byÂło wykonczeniĂłwka) |
Rozumie Âże szpachel uni plus z Univolu nie bĂŞdzie do tego dobra tak ? Trzeba zastosowaĂŚ szapchel wykoĂączeniowÂą tak ? JeÂśli tak to czy taka szpachel jest w sprzedaÂży firmy Univol ?
Cytat: | Szlifujesz te fleki - pasuje na klocku bo na rĂŞce to wychodzÂą Âłaty p omalowaniu ze widac gdzie byÂła dziurka)... |
Fleki czyli te miejsca gdzie byÂły dziurki, ktĂłre uzupeÂłniÂłem szpachla wykoĂączeniowÂą tak ?
"Na klocku" oznacza, Âże mam papier Âścierny mieĂŚ owiniĂŞty na jakimÂś klocku drewnianym tak?
Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:35
|
0
|
|
|
|
Szpachel UNI Novola bedzie dobra... CHodzi mi o dziurki ktore ci pozostaÂły po obrĂłbce szapchli i je zalaÂłes podkÂładem. Jak szlifniesz podkÂład to pod swiatÂło widac czasem dziurrki (zawsze sÂą) i to nie jest zalezne od szpachli tylo od wykonczenia czyli od Ciebie.
SZpachlĂłwka wykonczeniowa jest SUPER poniewaz zatyka dziurki i rysy i Âładnie sie szlifuje 240 na sucho co zapobiega SIADANIU (odciecia w miejscach gdzie jest Âłaczenie Âłaty szpachli a starego lakieru). SZpachla wykonczeniowa jest bardzo drobnoziarnista...wykonczeniĂłwka to sie praktycznie LEJE ze szpachelki i sie pieknie obrabia lekkim papierkiem (240, 360 na sucho)
Edit:
KLOCEK... Najlepiej korkowy. Owijasz papier nim i masz pewnosc ze powierzchnia jest równa po szlifie. Zreszta poszukaj na allusie korków, klocków hebli itp. J akiedys zrovi³êm sam klocka...z awymiar przycia³em kawa³ek drzewa, oszlifowa³em go ³adnei 120 papierkiem rzeby nie k³ó³ w reke, podklei³em kawa³ek filcu (moze byc wysciólka do buta) butaprenem i takim sposobem za 1z³ mia³em klocek TAKI JAK CHCIA£EM na wymiar a nie jakie maja w sklepie.
Prosze sie nie smiac tylko pomyslec. Kawa³ek deszczó³ki deko filcu deko butaprenu i kloc jak talala
Tak zaraz ktos powie ze SA W SKLEPIE... a jak ja potzrebuje na wymiar np jakies gowniane zyki? Wyciecia jak w KIA dostawczym drzwi? WYgibasy jak w Hondzie civic USA dzwi dó³? Powodzenia bez gotowego kloca. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:50
|
0
|
|
|
|
Rozumiem czyli musze taka szpachel wykoĂączeniowa teÂż sobie kupiĂŚ dziĂŞki za pomoc mebArth. A sam lakier rozumiem, Âże nakÂłada sie tyle razy dopĂłki nie pokryje szarego podkÂładu tak ? Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:55
|
0
|
|
|
|
TEORETYCZNIE lakier powinien wykryc na 2x.
PRAKTYCZNIE kryje na 2, 3 lub 4x az zaleje podkÂład nie bedzie przeswitĂłw i ranty dolane. ZĂÂłty zaleje za 5 razem, czerwony za 3cim razem a biaÂły za 2gim razem...zalenie od firmy i rozcienczenia.
Co do szpachli wykonczeniowej - dobrze jÂą miec. Jak sam anazwa wskazuje sÂłuzy to wykonczenia powierzchni po szpachlowaniu UNi lub ALU lub FIBER. ÂŁadnie sie obrabia drobnym papierem.
Jesli malujesz akrylem to robisz 1 warstwe na pó³ wylewke, pauza 10 minut, dyuga warstwe na wylewke na gotowo..pauza 15 miunit i patrzysz czy sie ni eleje i czy nie swiec¹ ranty i nie ma przeswitów. Jesli sa to pauzujesz 10 minut jescze wylewasz 3 wartwe i powinno byc. Jasli lakier nie kryje to robisz d³uzsze pauzy miedzy warstwami bo sie pop³acze element czyli sie zleje |
_________________ Bart
 |
|
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-09, 23:59
|
0
|
|
|
|
ok mebArth serdecznie dziêkujê za pomoc... w razie problemów bêde pisa³ na bie¿¹co...a gdyby ich nie by³o to pochwalê sie swoja pierwsza robota pozdrawiam |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-10, 00:01
|
0
|
|
|
|
Pisz smiaÂło...jak ne ja to ktos inny ci pomoze. O problemach tez pisz - postaramy sie zapobiec nastepnym |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
siwy_1981
|
Wysłany: 2008-11-10, 09:59
|
0
|
|
|
siwy1981
|
Ciekawe jakiej serii masz akryl. Powinna byĂŚ karteczka czy jest to HS Serie 275 czy 257. JeÂżeli jest to 257 to robisz nim jak standartowym akrylem czyli 2-3 warstwy i rozabiasz w zaleÂżnoÂści od utwardzacza jaki dostaÂłeÂś w stosunku 2:1 jeÂżeli utw. to Permacron® MS Express Härter 3333 lub Permacron® MS Express Härter 3344 kurz i w tym przypadku dolewasz 5-10% rozpuchy. Natomiast jeÂżeli dostaÂłeÂś utwardzacz Permasolid® HS Härter 3310 lub Permasolid® HS Härter 3309 kurz to mieszasz go z akrylem w stosunku 3:1. OczywiÂście 3 czĂŞsci to akryl a jedna to otwardzacz. W tym przypadku dolewasz ok 15-20% rozpuszczalnika.
Jest jeszcze mo¿liwoœÌ ¿e dosta³eœ system 275. Robi siê nim podobnie co klarem typu VHS czyli aplikacja na 1,5 warstwy. Tutaj mieszasz z utwardzaczem w proporcji 3:1 i dodajesz 15% rozpuchy. |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-10, 12:15
|
0
|
|
|
|
Ok mebArth - dzieki . Witam siwy_1981 jeœli chodzi o sam lakier to mam go w nieoryginalnej puszce i jakiej serii on by³ to ju¿ raczej nie bêdê mia³ mo¿liwoœci siê dowiedzieÌ, ale by³ on rozrobiony w proporcji 2:1. Dodatkowo dosta³em taki plastikowy pojemniczek, a na nim od wewnêtrznej czêsci s¹ narysowane miarki dla ró¿nych proporcji jest miêdzyinnymi dla proporcji 2:1. Osoba, która mi to sprzeda³a objaœni³a mi, ¿e mam zmieszaÌ lakier z utwardzaczem dok³adnie w takiej proporcji jak wynika to z tego plastikowego pojemniczka. Czyli najpierw wlewam do niego lakier do pewnej kreski, póŸniej tak kreska ma taki ostry skok do góry do kolejnego poziomu, do którego muszê uzupe³niÌ w pojemniku utawdzacz, a póŸniej s¹ pionowe kreski ( ka¿da jest przeznaczona w zale¿noœci od tego ilu procentowy jest rozcienczalnik), moj rozpuszczalnik jest 10%, i do odpowiedniej pionowej kreski mam dolaÌ rozpuszczalnik. Tak przygotowany lakier mam wlaÌ do pojemnika z pistoletem. Na 3L lakieru gdzieœ okolo 250 ml rozpuszczalnika zu¿yje.
Wiesz o jakim pojemniku plastikowym mĂłwie ? Czy jest w porzadku to co opisaÂłem powyÂżej?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-10, 17:47 ]
Po wszystkich wypowiedziach postanowiÂłem zebraĂŚ wszystko razem:
1. Na wspawanÂą blachĂŞ nakÂładam podkÂład rekatywny i czekam aÂż do jego wyschniĂŞcia (czas schniĂŞcia zaleÂży od temperatury otoczenia przy 20ºC okoÂło 2 godzin i nakÂładam w ten drugÂą warstwĂŞ i znĂłw czekam, aÂż wyschnie), nastĂŞpnie nakÂładam podkÂład akrylowy czyli ten szary firmy Novol na podkÂład reaktywny i czekam do wyschniĂŞcia. Na podkÂład reaktywny nie moÂżna kÂłaœÌ bezpoÂśrednio szpachlĂłwki, ani nie wolno go szlifowaĂŚ. PodkÂład reaktywny dobiera siĂŞ w proporcji 1:1 z utwardzaczem do podkÂładu reaktywnego( wagowo 100:80 ). NiezbĂŞdne jest aby podkÂład reaktywny byÂł caÂłkowicie matowy – wyschniĂŞty, bo inaczej podkÂład akrylowy nie bĂŞdzie w stanie go pokryĂŚ.
2. Jak wyschnie to kÂładĂŞ szpachel uni plus z Univolu na te miejsca gdzie miaÂłem wspawanÂą blachĂŞ. Czekam aÂż to wyschnie i szlifuje te miejsca. Proporcje mieszania szpachlĂłwki 100czĂŞsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czĂŞÂści wagowe. Po zmieszaniu czas przydatnoÂści szpachlĂłwki od 4-6 min w temperaturze 20 stopni.
3. ZmatowiĂŚ stary lakier, bo inaczej nowy lakier bĂŞdzie odchodziÂł po jakimÂś czasie z auta.
4. Nastêpnie nak³adam na ca³e auto podk³ad czyli ten szary...Podk³ad nale¿y dorobiÌ w proporcji 4:1 z utwardzaczem i dodaÌ trochê rozpuszczalnika (objêtoœciowo 10%) , aby w ogóle przelecia³o przez pistolet. ... Zalecana gruboœÌ dyszy 1.8, 2.0, 1.6 (zwykle 1.6) Czekam a¿ to wyschnie...nastêpnie ca³e auto trzeba zeszlifowaÌ. Szlifujê podk³ad 400 maszynk¹ na sucho, potem poprawk¹ 800 na mokro. Jak szlifniesz podk³ad to pod œwiat³o widaÌ czasem dziurki (zawsze s¹) i to nie jest zale¿ne od szpachli tylko od wykoùczenia czyli od Ciebie. Potem jak masz dziureczki to je delikatnie zalepiasz szpachl¹ wykoùczeniow¹. Wykoùczeniówka to siê praktycznie LEJE ze szpachelki i siê piêknie obrabia lekkim papierkiem (240) Szlifujê te fleki (dziurki) najlepiej na klocku z korka ( lub zwyk³ym drewnianym ),bo na rêce to wychodz¹ ³aty i po malowaniu widaÌ gdzie by³a dziurka). Szpachlówka z utwardzaczem dorabiana w proporcji 100czêsci wagowych, utwardzacz 2 -3 czêœci wagowe. Szpachlówka wykoùczeniowa jest SUPER poniewa¿ ³adnie siê szlifuje 240 na sucho co zapobiega SIADANIU (odciêcia w miejscach gdzie jest ³¹czenie ³aty szpachli a starego lakieru). Potem ca³oœÌ dmuchasz, przemywasz zmywaczem do silikonu (polecam Novol bo siê ³adnie wgryza w podk³ad i zmywa WSZYSTKO, zw³aszcza odbite ³apska z przenoszenia elementów itp.) Potem przecierasz œciereczk¹ antystatyczn¹ ¿eby zdj¹Ì paprochy ze szmatki któr¹ przemywa³eœ i pozostaje malowanko.
5. Nak³adam lakier akrylowy...Mieszanie lakieru utwardzacza i rozpuszczalnika zgodnie z proporcjami na plastikowym pojemniku. Wa¿na jest kolejnoœÌ dodawania sk³adników: lakier, nastêpnie utwardzacz, a na koùcu rozpuszczalnik. Nigdy w odwrotnej kolejnoœci. Zalecana gruboœÌ dyszy 1.3 lub 1.4.
Potrzebne materiaÂły:
PodkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol 2L
PodkÂład reaktywny firmy Novol
Szpachla Uni Novol Plus
Szpachla wykoĂączeniowa FINISH Novol
Zmywacz do usuwania silikonu Novol
Utwardzacz do podkÂładu akrylowego H5520
Utwardzacz do podkÂładu reaktywnego H5910
RozcieĂączalnik do wyrobĂłw akrylowych standard THIN 850
ÂŚcierka antystatyczna
MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-10, 21:53
|
0
|
|
|
|
Cytat: | MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ? | Na 1litre wĂłdki trzeba 800 ml soku do przepicia Moze tak ci to wytÂłumacze.
Dobrze myslisz...nie boli cie rĂŞka od cytowania? To co piszesz jest OK wszystko. Masz tak zrobic jak napisaÂłes a bedzie cacy. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-10, 22:04
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | dobraĂŚ wagowo np. 100:80 |
mebArth napisał/a: | 1litre wĂłdki trzeba 800 ml | ale trzeba siĂŞ trzymaĂŚ albo wagowo albo objĂŞtoÂściowo . 800ml np.podkÂładu waÂży wiĂŞcej niÂż 800g. jak jest przewaÂżnie objĂŞtoÂściowo 2:1 ,to nie koniecznie 100 do 200g. mebArth napisał/a: | Na 1litre wĂłdki trzeba 800 ml soku do przepicia | ja tam na litra liczĂŞ dwie gÂłowy i ze dwa soki,tak Âżeby byÂło rano czego siĂŞ napiĂŚ. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-10, 22:12
|
0
|
|
|
|
@baq Nie sadze zeby kolega miaÂł wagĂŞ..wiec na 1000ml trzeba 800ml utwardzacza. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-10, 22:48
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 | powinien lepiej to sprawdziĂŚ.napisaÂł wagowo |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-10, 23:08
|
0
|
|
|

|
choya1986 napisał/a: |
MAM PYTANIE co znaczy dobraĂŚ wagowo np. 100:80 to znaczy Âże na 100gram podkÂładu naleÂży uÂżywĂŚ 80 gram utwardzacza ?
|
wagowo to znaczy wg wagi. jak napisales na 100 czesci podkladu dajesz 80 czesci utwrdzacza. tylko nie sadze zebys mial to robic wagowo bo kto ma taka dokladna wage??
zeby dzielic proporcje wagowo jest napisane zazwyczaj na szpachlach ale nie zwracaj na to uwagi bo to sie robi raczej na oko
jak masz jakies pytania odnosnie tych produktow ktore Ci sprzedano to wal smialo bo w mojej mieszalni akurat sprzedaje produkty novola i lakiery SH. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-11, 00:54
|
0
|
|
|

|
kazzik_yo napisał/a: | choya1986 napisał/a: |
|
wagowo to znaczy wg wagi. jak napisales na 100 czesci podkladu dajesz 80 czesci utwrdzacza. tylko nie sadze zebys mial to robic wagowo bo kto ma taka dokladna wage??
zeby dzielic proporcje wagowo jest napisane zazwyczaj na szpachlach ale nie zwracaj na to uwagi bo to sie robi raczej na oko
jak masz jakies pytania odnosnie tych produktow ktore Ci sprzedano to wal smialo bo w mojej mieszalni akurat sprzedaje produkty novola i lakiery SH. |
No takÂą dokÂładnÂą wage ma kaÂżdy posiadacz mieszalni |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-11, 11:08
|
0
|
|
|
|
dziêki mebArth za odpowiedŸ. Zrobiê wszystko wg Twoich wskazówek. TO pytanie o "dobraÌ wagowo" wynika z tego, i¿ wzi¹³em i czyta³em dokumentacjê techniczn¹ poszczególnych produktów i w³asnie tam jest napisane dobraÌ wagowo, tak jak mówi kazzik_yo.
kazzik_yo jeÂśli uÂżywasz tych produktĂłw to mam pytanie ile mnie wyniesie kupno tych produktĂłw Novola ? Nie za bardzo teÂż orientujĂŞ siĂŞ w jakiej iloÂści powinienem je kupiĂŚ ?
Zdajê sobie sprawê, ¿e iloœÌ szpachli zale¿y od tego ile mam dziur do szpachlowania, ale tak mniej wiêcej chocia¿ orientacyjnie chcia³em zapytaÌ ile wychodzi szpachli przeciêtnie na auto.
W moim aucie GOLF 1 wstawiaÂłem:
- nowe progi
- kawaÂłkiem pas tylni
- blachê b³otników musia³em wyci¹Ì i wstawiÌ now¹ z ty³u z ka¿dej ze stron
- w baga¿niku w kole zapasowym doœÌ du¿a dziura
- w bagaÂżniku kilka mniejszych dziur Âśrednica tak okolo 5cm
- troszke blachy przy podÂłodze
Mo¿e po tym opisie ktoœ bêdzie w stanie oceniÌ ile potrzeba na to materia³ów ?
Potrzebne materiaÂły:
PodkÂład akrylowy koloru szarego firmy Novol 2L
PodkÂład reaktywny firmy Novol
Szpachla Uni Novol Plus
Szpachla wykoĂączeniowa FINISH Novol
Zmywacz do usuwania silikonu Novol
Utwardzacz do podkÂładu akrylowego H5520
Utwardzacz do podkÂładu reaktywnego H5910
RozcieĂączalnik do wyrobĂłw akrylowych standard THIN 850
Druga sprawa to auto bêdzie lakierowane w domowym zaciszu, jakie kroki nale¿y podj¹Ì, aby by³o jak najmniej py³u który osi¹dzie na lakierze ? Wiem, ¿e trzeba posprz¹taÌ, ale przecie¿ jak siê malujê to i tak py³ jest wszêdzie- mam racjê ?
Co zrobiĂŚ gdy zobaczĂŞ na nowym lakierze jakieÂś pyÂłki kurz i tym podobne ? |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-11, 11:45
|
0
|
|
|

|
choya1986 napisał/a: | Co zrobiĂŚ gdy zobaczĂŞ na nowym lakierze jakieÂś pyÂłki kurz i tym podobne ? |
Trzeba taki pyÂłek zeszlifowaĂŚ papierem Âściernym 2000 na mokro i wypolerowaĂŚ pastÂą polerskÂą np;G3 ,G6,G10 Farecla na mokro...lub zeszlifowaĂŚ papierem Âściernym 1500 i poprawiĂŚ trizack(3000) na maszynce oscylacyjnej na sucho i wypolerowaĂŚ pastami na sucho np.Fastkad 3M-biaÂły korek i mleczko dla wykoĂączenia niebieski korek |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 11:54
|
0
|
|
|
|
Co do pyÂłu w DOMOWYM ZACISZU - POdwiesic folie na sufit, dzien wczesniej WSZYSTKO odmuchac czyli sciany sufit itd, na drugi dzien przed wjazdem zlac sciany i podloge i wjazd i mala. Dzien wczesniej dmuchac zeby pyÂł przez noc osiadÂł i smieciuchy.
Co do GDY ZOBACZE PYÂŁKI.... Jesli podczas lakierowania siadzie DUZY smiec mozesz go wyjÂąc pincetÂą lub odwrĂłconÂą stronÂą tasmy maskujacej. Jelsi siÂądzie syf na koniec malowania to da sie to spolerowac. ZakÂładam ze i tak nie "zÂłapiesz" wszystkich smieci wiec napewno czeka cie polerowanie czyli 2000 na mokro szlif i pasta na maszynie. ZakÂładam ze nie masz maszyny wiec mozna to zrobic wiertarkÂą z gabka z przejsciĂłwka na gwint gabki taki jak na szlifierce kÂątowej.
Co do golfa - TAK SIE NIE DA POWIEDZIEC ile Ci potrzeba materia³ów. Dawaj foty. To tak ja mia³em kiedys telefon ze ktos przerysowa³ drzwi...to mysle zalepie i mala...auto przyjezdza a okazuje sie ze z drzwi jest BANAN i nie wiem czy punkty pomoga. Ale mia³a byc RYSKA
A jescze co do ILOSCi... napewno musisz kupic puszke szpachli puszke podkÂładu po 1M papieru..jak masz maszynke to po 3 krÂązki kazdej grubosci itd.
pzdr |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-11, 12:28
|
0
|
|
|
|
kazzik_yo napisał/a: | ...bo kto ma taka dokladna wage??
zeby dzielic proporcje wagowo jest napisane zazwyczaj na szpachlach ale nie zwracaj na to uwagi bo to sie robi raczej na oko |
jezeli ty tak na oko lakiery tez dobierasz no to szczescia zycze.
Masz mieszalnie i wagi nie masz,czy jak ze sie o to pytasz?
Stosunek w gr to nie to samo co ml.
Np. podklad Dupont LE2004,ktory mozesz mieszac rowniez w stosunku 5:1,to jak to wedlug ciebie wychodzi? 100gr podkladu i 20 utwardzacza?
W technicznych jest ze na 100gr podkladu,13gr utwardzacza.
Owszem na 100 gramach duzej roznicy nie ma ale na 3000gr i owszem jest,pozatym sprobuj tak z lakierem bezbarwnym,to zobaczysz co sie stanie z biegiem czasu z tym lakierem na samochodzie. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 13:51
|
0
|
|
|
|
@ gola ok...ale jak kupuje np podkÂład Novola 1LITR to dostaje 250ml utwardzacza. Wiec jak to wychodzi wagowo wg Ciebie? Miesza sie wg miarki (linijki) lub wg kubka a nie na wadze. Zreszta nawet na puszcze jest napisane w ml proporcje a nie wagowo. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
choya1986
|
Wysłany: 2008-11-11, 15:17
|
0
|
|
|
|
a co oznacza"po 1M papieru" w Twojej wypowiedzi:
Cytat: | napewno musisz kupic puszke szpachli puszke podkÂładu po 1M papieru |
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-11, 15:18 ]
Jak kszta³tuj¹ siê ceny materia³ów, które musze kupiÌ ? Powiedzmy puszka szpachli czy litr któregoœ z preparatów ? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-11-11, 15:20
|
0
|
|
|
|
choya1986 napisał/a: | 1M papieru | jeden metr |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 17:18
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | choya1986 napisał/a: | 1M papieru | jeden metr | No a po co mu 5 metrĂłw czy rolka jak tego nie zuzyje? Do kibla zeby wisiaÂł? Skoro pisze o JEDNYM aucie to sie mĂłwi o jednym aucie a nie o masowej produkcji.
[ Dodano: 2008-11-11, 17:28 ]
choya1986 napisał/a: | a co oznacza"po 1M papieru" w Twojej wypowiedzi:
Cytat: | napewno musisz kupic puszke szpachli puszke podkÂładu po 1M papieru |
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-11, 15:18 ]
Jak kszta³tuj¹ siê ceny materia³ów, które musze kupiÌ ? Powiedzmy puszka szpachli czy litr któregoœ z preparatów ? |
Allegro city tam masz cennik. Szukaj szpachli profix, Novol, Carsystem.
Podk³¹dy Novol, Profix,goldcar
To sa przyk³¹dy z nizszej pó³ki.
Jelsi masz duzo $ to materiaÂły DuPont, Standox, Sikkens i SPies Hecker ale masz zaebista jakosc i gwarancje jesli oczywiscie roboty nie zepsujesz. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-11, 18:12
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | @ gola ok...ale jak kupuje np podkÂład Novola 1LITR to dostaje 250ml utwardzacza. Wiec jak to wychodzi wagowo wg Ciebie? Miesza sie wg miarki (linijki) lub wg kubka a nie na wadze. Zreszta nawet na puszcze jest napisane w ml proporcje a nie wagowo. |
nie powiem ci jak jest z novolem bo nie robie shitem ,kazda szanujaca sie firma podaje proporcje w ml i w gr,a ze novol nie podaje,widocznie nie sa szanujaca sie firma,nie wiem.
W kazdym razie ojetosc w mililitrach i waga to nie te same proporcje,i jezeli pisze na puszce 2:1 to nie mozesz pomieszac 200 gr lakieru np i 100 gr utwardzacza,bo to nie to samo. |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-11, 18:18
|
0
|
|
|

|
Cytat: | jezeli ty tak na oko lakiery tez dobierasz no to szczescia zycze.
Masz mieszalnie i wagi nie masz,czy jak ze sie o to pytasz? |
a czy ja powiedzialem ze nie mam wagi?? mam jedna swoja, druga wspolpracownika i jedna zawsze musi byc zapasowa!! a mowilem ze nie kazdy ma wage bo chodzilo mi o lakiernikow, bo to oni uzywaja te produkty przeciez. i nie rozmawiamy tu o LE2004 tylko o podkladzie novola ktory jest mieszany objetosciowo wiec nie odchodz nam od tematu i sie nie czepiaj szczegolow.
choya1986 napisał/a: | Jak ksztaÂłtujÂą siĂŞ ceny materia³ów, ktĂłre musze kupiĂŚ ? |
ceny moge podac z mojej mieszalni ale wiadomo ze ceny sa rozne w zaleznosci tez od regiony. a jestem z minska mazowieckiego.
szpachla novol uni - 29zl
szpachla novol finish 1700g - 35zl (ale mozesz spokojnie kupic mniejsze opakowanie)
zmywacz do usuwania silikonu - 11zl
rozcienczalnik - 20zl
podkladu novola jakos specjalnie nie sprzedajemy a jesli moge cos zaproponaowac to tani i dobry jest golda - 34zl
podklad reaktywny z tego co pamietam cos ponad 60zl
Cytat: | Druga sprawa to auto bĂŞdzie lakierowane w domowym zaciszu |
tak jak koledzy wczesniej napisali dobrze posprzataj, to podstawa. zderzaki maluj oddzielnie bo z nich leci najwiecej syfu.
maske maluj w pionie wtedy wpadnie mniej syfow.
i po mojemu to powinno wygladac tak:
nagrzewasz w pomieszczeniu, malujesz pierwsza warstwe, otwierasz drzwi zeby caly odkurz wylecial, zamykasz drzwi zeby sie znow nagralo itd |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 18:38
|
0
|
|
|
|
@gola od kiedy novol to shit? To jest jeden z lepszych produktĂłw polskich. To pokaz mi puszke w takim razie gdzie sa GRAMY pokazane a nie ml. OK? ogĂłlnie nie ma sprecyzowanych litrĂłw czi kiogramĂłw tylko cyferki 100:50 czy 100:20. Czekam na WZĂR w gramach. Na linijkach tez nie ma gramĂłw czy ml tylko sa podziaÂłki i kreski w % Nie czepiaj sie bo kazdy wie o co chodzi. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-11-11, 18:50
|
0
|
|
|
|
w novolu lakier bezbarwny miesza sie np 2;1 to wagowo tez jest 2;1 ale podklad np ms 4;1 to wagowo nie jest 100;25 tylko na 100 podkladu 16 utw |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-11, 19:02
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | @gola od kiedy novol to shit? To jest jeden z lepszych produktĂłw polskich. To pokaz mi puszke w takim razie gdzie sa GRAMY pokazane a nie ml. OK? ogĂłlnie nie ma sprecyzowanych litrĂłw czi kiogramĂłw tylko cyferki 100:50 czy 100:20. Czekam na WZĂR w gramach. Na linijkach tez nie ma gramĂłw czy ml tylko sa podziaÂłki i kreski w % Nie czepiaj sie bo kazdy wie o co chodzi. |
przyklad,puszka podkladu DP LE2007 np.,sa sprecyzowane tylko nie w shit-cie made in NOVOL.
Skoro novol jest znakomita firma to pokarz mi chciaz jednego producenta samochodow ktory uzywa jego produktow?,nie znajdziesz bo ich nie ma.
Patrzylem teraz na karty techniczne podkladow novola i tam tez podaja stosunek wagowy. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-11-11, 19:06
|
0
|
|
|
|
JA NIE MĂWIE ZE ZNAKOMOITA... nie zdziwiaj! tez robie na DP i na tym i na tamtym. podaÂłem suchy przykÂład byle jaki bo taki mi sie nasun¹³ na mysl.
A co do producentĂłw aut - pamietasz PPG? Fiat na tym jechaÂł a teraz juz nie ma PPG i do czego mam sie odniesc z kolorem? Przynjamniej PPG wchodziÂł na fiatach w miare jako tako.. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2008-11-11, 19:08
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | pamietasz PPG? Fiat na tym jechaÂł a teraz juz nie ma PPG i do czego mam sie odniesc z kolorem? Przynjamniej PPG wchodziÂł na fiatach w miare jako tako.. |
ppg jest i ma sie dobrze,moze u ciebie nie ma.Niedaleko mojej pracy wybudowali nie tak dawno dzial badan technicznych |
|
|
|
 |
kazzik_yo
|
Wysłany: 2008-11-11, 21:16
|
0
|
|
|

|
widze ze kolega @gola jest najmadrzejszy na tym forum i usilnie brobuje kazdemu dogrysc.
nie wiem tylko do czega darzy bo akurat w tym temacie kolega pytal tylko o pomoc w jego pracach |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-11-11, 21:45
|
0
|
|
|

|
Ja uwaÂżam, Âże materiaÂły Novola sÂą OK. Jade na nich od poczÂątku do koĂąca i jestem zadowolny. Ale ja mam inny system dziaÂłania niÂż "normalni" lakiernicy. |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2008-11-11, 21:51
|
0
|
|
|

|
Ryba napisał/a: | Ja uwaÂżam, Âże materiaÂły Novola sÂą OK. Jade na nich od poczÂątku do koĂąca i jestem zadowolny. Ale ja mam inny system dziaÂłania niÂż "normalni" lakiernicy. |
No to moÂże siĂŞ podzielisz wiedzÂą na temat swojego innego systemu dziaÂłania |
|
|
|