|
|
|
Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:40 |
Autor |
Wiadomość |
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2006-09-12, 10:50 Lakier typu kameleon
|
0
|
|
|

|
Autor WiadomoœÌ
nowy
GoœÌ
WysÂłany: 16 Mar 2006 10:51 am Temat postu: lakier typu kameleon
--------------------------------------------------------------------------------
Witam! Jak siĂŞ tym lakierujĂŞ? KiedyÂś sÂłyszaÂłem, Âże kÂładzie siĂŞ kilka warstw rĂłznych lakierĂłw aby otrzymaĂŚ dobry efekt. ChciaÂłbym pomalowaĂŚ tym samochĂłd, a wypadaÂłoby wiedzieĂŚ o czym gadaĂŚ z lakiernikiem. Co sÂądzicie o produktach tej firmy:www.kameleon.auto.pl wydaje mi sie, Âże w porĂłwnaniu do innych firm lakiery majÂą tanie. Da siĂŞ pomalowaĂŚ samochĂłd z 1.5 litra tego lakieru jak twierdzÂą na stronie?
Autor WiadomoœÌ
zed
Do³¹czy³: 30 Lis 2005
SkÂąd: POLSKA CENTRALNA
WysÂłany: 16 Mar 2006 06:17 pm Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
Fifka kiedys oferowal jakies kameleony mysle ze w podobnej cenie,a to to moga byc jakies cuda na kiju.Made in eu
fifka
Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: 17 Mar 2006 09:55 am Temat postu:
Poszukaj tu www.csw.net.pl
Produkt nazywa siĂŞ MULTIKAMELEON, producent to wÂłoski Ivat i wychodzi w cenie okoÂło 600zÂł za 1 litr.ZrobiÂłem nim OmegĂŞ B i uwaÂżam Âże lakierujÂąc bez ÂśrodkĂłw samochĂłd tej wielkoÂści potrzeba 2ltr kameleona,a najfajniej wyglÂąda na czarnym tle.
DroÂższy ,ale fajniejszy lakier Ivat nazywa siĂŞ SPECTRA EFFECT i ten lakier najlepiej naÂłoÂżyĂŚ na szare lub czarne tÂło.ÂŚwietny efekt rozszczepiena ÂświatÂła,idealny na jajowatÂą karoseriĂŞ,widaĂŚ wtedy jak widmo wĂŞdruje po aucie.
I rada dla lakiernika:
nie dzieliĂŚ malowania na elelmenty i budĂŞ
malowaÌ wszystko w kupie,bo wyjd¹ ró¿ne kolory
piszĂŞ o tym co miaÂłem i musiaÂłem cieniowaĂŚ caÂłe boki.To droga impreza i trzeba bardzo uwaÂżaĂŚ na to co i jak siĂŞ robi |
|
|
|
 |
Lee
|
Wysłany: 2006-12-29, 22:33
|
0
|
|
|
|
JeÂżeli ktoÂś moÂże opisaĂŚ lakierowanie kameleonem ? Z gĂłry dziĂŞkuje ! |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2006-12-29, 22:40
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ostatnio lakierowaÂłem Kameleonem moj motorek. WiĂŞĂŚ na przygotowana i zapodkladowana pow. poÂłoÂżyÂłem czarna bazĂŞ. Na to kameleon. Uwaga! Dlatego, Âże nikt mi nie powiedzial, Âże ten lakier jest przeÂźroczysty nawaliÂłem go, a tu zero efektu No ale klade bezbarwny, a tu moim oczom ukazuje sie piĂŞkny kameleon. Efekt bez claru byÂł mizerny, no ale potem to wiadomo
1. Czarna baza
2. Kameleon
3. Clar
Clar powinien byc jak najlepszej jakoœci- jest chyba specjalny dla Kameleona, twardy i o piekelnej glebi oznaczenie chyba 3050s czy cos takiego-chyba Iwat'a albo coœ innego, ale nie dam sobie g³owy uci¹Ì. Ja jednak u¿y³em 4CR 1L+ 0,5L utw. = ok 70zl.
RobiÂłem teÂż proby na czarnym renolaku matowym-efekt ten sma, ale nie polecam. |
|
|
|
 |
Lee
|
Wysłany: 2006-12-30, 00:26
|
0
|
|
|
|
DziĂŞki za odpowiedÂż,twoje doÂświadczenia zaoszczĂŞdzÂą mĂłj czas.
czy moÂżesz mi powiedzieĂŚ czy mogĂŞ z powodzeniem uzyĂŚ bazy akrylowej 2k oczywiÂście po utwardzeniu i zmatowaniu,czy muszĂŞ miec specjalnÂą bazĂŞ do kameleona.
z gĂłry dziekuje. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2006-12-31, 13:20
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Ja mam 14 lat ale juÂż troche robilem w Âżyciu- jeÂśli boisz siĂŞ polegac na moich wypowiedziach, to ok- zrozumiem
Ja uÂżylem najzwyklejszej czarnej bazy 10zÂł za 100 ml.
Kameleon- nie wiem jakiej firmy, jakie proporcje z rozcienczalnikiem- dostalem juÂż rozrobiony od znajomego lakiernika.
Bezbarny clarlack-4CR 2:1.
Lakiernik, od ktorego kupilem kameleon mowil mi, Âże to siĂŞ kladzie na czarne matowe nitro- troche wÂątpilem i daÂłem sobie spokoj- poÂłoÂżylem na bazie. Ale jak wczesniej wspominalem, robilem proby na renolaku matowyn firmy Nobiles i byÂło mniej wiecej to samo, ale nie polecam- bardzo prawdopodobne warzenie siĂŞ (podnoszenie) warstw
Pzdr.
JeÂśli chcesz caÂła karte technicznÂą na temat lakieru kameleon(aplikacja, co to jest kameleon, zachowanie itd.) to napisz na moj email - niedopadek@vp.pl . Napewno odesle!
EDIR: Aplikacja- wiadomo, na zmatowiony podklad kÂładziesz czarnÂą baze, po odparowaniu( ok 15, 20 minut) kladziesz kameleon. To juÂż zaleÂży od doÂświadczenia lakiernika. Pewna firma lakierow z Gliwic preferuje tak: pierwsza warstwa mokra, druga to taka wpylka, ale nie caÂłkiem na sucho. Po odpowiednim odparowaniu kladziesz Clar. Ja poloÂżylem 2 warswty, po jakimÂś czasie wypolerowalem i jest git. Zwalilem jedna sprawe- CiÂśnienie miaÂłem ok, ale zmniejsyzlem drastycznie iloÂśc powietrza na pistolecie. Lakier wyszedl ciemniejszy niÂż zwykle- dobrze wiedzialem, Âże tak bĂŞdzie, a jednak K*twa |
|
|
|
 |
grzesiek3210
|
Wysłany: 2007-01-25, 00:38
|
0
|
|
|
|
WITAM PO DÂŁUGIEJ NIEOBECNOÂŚCI!
Wiek nie zawsze Âświadczy o lakierniku...Âłatwiej mÂłodego czÂłowieka poduczyĂŚ niÂż starego poPRLowca przeszkoliĂŚ na nowy system.Tak jak kolega pisaÂł.TÂło robisz bazÂą,najlepsze efekty wychodzÂą na ciemnym tle...ale moÂżna eksperymentowaĂŚ.KrĂłtko mĂłwiÂąc zasada tak jak przy lakierowaniu 2 warstwowym(lub jak inni mĂłwiÂą 3 wliczajÂąc klar). |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
|
|