Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:36
Autor Wiadomość
zelek-lakiernictwo 
Wysłany: 2008-12-08, 16:09   pistolet lakierniczy
0
UP DOWN

Warto? wie ktos o tym cos co to za wynalazek?

http://allegro.pl/item500...let_okazja.htmlhttp://allegro.pl/item500...let_okazja.html

I jeszce jedno pytanie ktory pistolet lepszy RP HVLP HP do lakierowania zarowno bazÂą jak i klarem podkladem

ktos kto uzywa lub uzywal roznych niech sie wypowie bo ja uzywam pistoletu typu RP

mebArth 
Wysłany: 2008-12-08, 18:01   
0
UP DOWN

zelek wiesz....za 100zl to to ja mam butelke johny walkera. Sam zauwaz ze cena i nawet wykonanie kubka idbiega od NORM. Czego mozna sie spodziewac za 100zÂł? Szajsu na jedno malowanie - nawet na to nie patrz. To w MAKRO sa drozsze zestawy :) Oj zelek... poczytaj posty ludzikĂłw co do pistoli a ze 100zÂł nawet nie wyskakuj bo smiech na sali.
CO do TYPU RP HP HVLP. To nie ma znaczenia. Mozna miec HVLP za 400, 1500 czy 1000 uzywke. Liczy sie jakosc, a czym ty malujesz czy chcesz malowac to juz zalezy od Ciebie.
Z tanszych produkcji koledzy pisali o star evo i walcomie. Naprawde...za 100zÂł to mozna miec kupe a nie narzĂŞdzie.

kamilbusko
Wysłany: 2008-12-08, 18:22   
0
UP DOWN

cz³owieku daj sobie spokój z tym gównem. lepiej do³ó¿ 300 z³ z³ i kup star evo bo uwarzam ze jest warty swojej ceny. no chyba ze sata......

zelek-lakiernictwo 
Wysłany: 2008-12-08, 18:40   
0
UP DOWN

Ok dzieki wielkie chlopcy bo myslalem ze by byÂł jako dodatkowy pistolet do szpachli czy do podkladu ale jak szajs to niechce ;)

gola 
Wysłany: 2008-12-08, 20:05   
0
UP DOWN

waltery to sa naprawde dobre pistolety,nie wiem jak ten egzemplarz ktory jest na sprzedarz gdyz jest uzywany i w jakim faktycznie stanie jest?
Pracowalem kiedys czyms takim,jakies 3 lata temu i powiem ze porownalbym go do Iwaty z czystym sumieniem.
Mnie sluzyl do bezbarwnego,nie wiem jak sie na bazie spisuje bo nie probowalem nigdy.
Ceny tych pistoletow zaczynaja sie od 350 euro w gore.
Niemiecka produkcja,marka raczej slabo znana tak jak optima,ktora tez jest dobrym pistoletem.

mebArth napisał/a:
...wykonanie kubka idbiega od NORM......

no tutaj wlsnie bym sie nie zgodzil,bo ksztalt on ma dziwaczny ale za to bardzo praktyczny,bo przy kubkach standardowych przy malej ilosci materialu w srodkui wiekszym przechyle pistolet pluje a tutaj tego zjawiska nie ma.

zelek-lakiernictwo 
Wysłany: 2008-12-08, 20:21   
0
UP DOWN

gola napisał/a:
waltery to sa naprawde dobre pistolety,nie wiem jak ten egzemplarz ktory jest na sprzedarz gdyz jest uzywany i w jakim faktycznie stanie jest?
Pracowalem kiedys czyms takim,jakies 3 lata temu i powiem ze porownalbym go do Iwaty z czystym sumieniem.
Mnie sluzyl do bezbarwnego,nie wiem jak sie na bazie spisuje bo nie probowalem nigdy.
Ceny tych pistoletow zaczynaja sie od 350 euro w gore.
Niemiecka produkcja,marka raczej slabo znana tak jak optima,ktora tez jest dobrym pistoletem.

mebArth napisał/a:
...wykonanie kubka idbiega od NORM......

no tutaj wlsnie bym sie nie zgodzil,bo ksztalt on ma dziwaczny ale za to bardzo praktyczny,bo przy kubkach standardowych przy malej ilosci materialu w srodkui wiekszym przechyle pistolet pluje a tutaj tego zjawiska nie ma.

wyglÂądaÂł na solidny wiec dlatego tu zapytaÂłem ale widze ze zdania sa juz podzielone ja niemialem nigdy takiego w reku ani nieznaÂłem tej firmy ;)

jacklack 
Wysłany: 2008-12-08, 22:23   
0
UP DOWN

Cytat:
wyglÂądaÂł na solidny wiec dlatego tu zapytaÂłem ale widze ze zdania sa juz podzielone ja niemialem nigdy takiego w reku ani nieznaÂłem tej firmy ;)

Pistolet to podstawowe narzĂŞdzie lakiernika ..nie polecam nikomu Âżadnych uÂżywanych pistoletĂłw.. lepiej juÂż taĂąszy kupiĂŚ niÂż uÂżywany (moÂżna se rĂŞkĂŞ zepsuĂŚ ;) )

siwy_1981 
Wysłany: 2008-12-08, 22:49   
0
UP DOWN
siwy1981

JeÂżeli chodzi o firmĂŞ to jest to firma ktĂłra specjalizuje siĂŞ w technikach natrysku hydrodynamicznego, airless. Nie powiedziaÂłbym Âże to jest jakiÂś szajs i rozpadnie siĂŞ po kilku lakierowaniach. NaleÂży sobie uzmysÂłowiĂŚ Âże przy technikach natrysku bezpowietrznego i wspomaganego powietrzem, ciÂśnienia liczy siĂŞ w dziesiÂątkach barĂłw. Takie sprzĂŞty muszÂą byĂŚ niezniszaczalne, dlatego wydaje mi siĂŞ Âże takie pistolecik do nich bĂŞdzie rĂłwnie nie do zdarcia jak SATA, Devilbiss i Iwata.

Iwan
Wysłany: 2008-12-08, 23:30   
0
UP DOWN

Panowie - a wystarczy tylko wpisaĂŚ w Google de. markĂŞ pistoletu i juÂż wszystko jasne.OczywiÂście trzeba znaĂŚ choĂŚ trochĂŞ niemiecki albo angielski.
Te typy pistoletów nie s¹ do lakierowania.To typowe niskociœnieniowe pistolety do klejenia natryskowego.Pisze na stronie jak wó³ - do klejów wiskozowych i dyspersyjnych. !!!Na przyk³ad do klejenia p³ytek, albo p³yt styropianowych itp.

WALTHER PILOT Vario-ND (System HVLP)

Niederdruck Klebstoff-Spritzpistole fĂźr niedrigviskose Dispersionsklebstoffe.
PistolenkÜrper aus hochwertigem Kunststoff. Sämtliche
materialfĂźhrenden Teile sind aus Edelstahl gefertigt. Gewicht:390 g.

Breit-Rundstrahl-DĂźseneinlage nach Wahl:
0,5 / 0,8 / 1,0 / 1,2 / 1,5 / 1,8 / 2,0 / 2,2 / 2,5 mm ø

http://www.walther-pilot....lot-vario.shtml

Dalsza dyskusja w tym temacie chyba bĂŞdzie zbĂŞdna ^^ ^^
Typowe dla Allegro - ktoÂś coÂś sprzedaje tylko nie wie co i do czego to sÂłuÂży ^^

Ale tak z drugiej strony patrz¹c - to zgodnie z myœl¹ autora tego tematu - do nak³adania szpachli natryskowej to ten pistolet mo¿e i móg³by siê nadawaÌ - na stronie niemieckiej oferuj¹ do niego kupê ró¿nych dysz.

gola 
Wysłany: 2008-12-09, 09:11   
0
UP DOWN

Iwan napisał/a:
Panowie - a wystarczy tylko wpisaĂŚ w Google de. markĂŞ pistoletu i juÂż wszystko jasne.OczywiÂście trzeba znaĂŚ choĂŚ trochĂŞ niemiecki albo angielski.
Te typy pistoletów nie s¹ do lakierowania.To typowe niskociœnieniowe pistolety do klejenia natryskowego.Pisze na stronie jak wó³ - do klejów wiskozowych i dyspersyjnych. !!!Na przyk³ad do klejenia p³ytek, albo p³yt styropianowych itp.

0,5 / 0,8 / 1,0 / 1,2 / 1,5 / 1,8 / 2,0 / 2,2 / 2,5 mm ø

http://www.walther-pilot....lot-vario.shtml

Typowe dla Allegro - ktoÂś coÂś sprzedaje tylko nie wie co i do czego to sÂłuÂży ^^

Ale tak z drugiej strony patrz¹c - to zgodnie z myœl¹ autora tego tematu - do nak³adania szpachli natryskowej to ten pistolet mo¿e i móg³by siê nadawaÌ - na stronie niemieckiej oferuj¹ do niego kupê ró¿nych dysz.

a co powiesz na to lingwisto?
Miales ten pistolet kiedykolwiek w lapach?,jezeli nie to rzeczywiscie
Cytat:

ale z toba :D

po angielsku

i po niemiecku

tylko
Cytat:
OczywiÂście trzeba znaĂŚ choĂŚ trochĂŞ niemiecki albo angielski.

^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

kolejna z wielu bzdur jakie na tym forum napisales

Iwan
Wysłany: 2008-12-09, 10:54   
0
UP DOWN

A sprawdziÂłeÂś moÂże , Âże w tym linku co podaÂłeÂś masz tylko model Vario i nic wiĂŞcej (czyli pistolet do lakierowania).A w tej aukcji byÂło wyraÂźnie Vario - ND-k.Niestety juÂż tej aukcji nie ma - bo jÂą usunĂŞli wiĂŞc trudno teraz sprawdziĂŚ.Dlatego akurat ten pistolet byÂł do klejenia.Poza tym dysza 1,5 to taka trochĂŞ ni w 5 ni w 9 - ani do lakierowania , ani podkÂładu - bynajmniej dla mnie.
Ale co ja tam wiem - przecieÂż piszĂŞ na tym forum same bzdury - wiĂŞc nie ma co na to w ogĂłle patrzeĂŚ.
A tak miĂŞdzy nami - to moÂże wytkniesz mi publicznie te bzdury , ktĂłre na forum napisaÂłem - byĂŚ moÂże wtedy siĂŞ czegoÂś nauczĂŞ ( w szczegĂłlnoÂści jĂŞzyka niemieckiego - bo zapewne znasz go lepiej ode mnie).
Pisanie , Âże ktoÂś pisze same bzdury - nie oparte choĂŚby przykÂładem, to taka trochĂŞ lepperowska zabawa.Masz coÂś z niego?

gola 
Wysłany: 2008-12-09, 12:22   
0
UP DOWN

wlasnie trudno teraz to sprawdzic,bo aukcja usunieta.Ja tam nie widzialem k na koncu (moze przeoczylem).
Ty zreszta podales to w jezyku niemiecki odnoszac sie do pistoletu Vario ND

Cytat:

0,5 / 0,8 / 1,0 / 1,2 / 1,5 / 1,8 / 2,0 / 2,2 / 2,5 mm ø.

Co do ostatniego zdania mojego postu
Iwan napisał/a:
mebArth napisał/a:
NIE MA TAKIEJ OPCJI zeby 50l kompresorek wydoliÂł na Sacie 3000 po caÂłosci maske z okulara! Wiec CH...z takim sprzetem jak nie dziaÂła.

Ale Sata jet 100 wydoli bez problemu maskĂŞ okularnika i to bez problemu.

50 litrowym zbiornikiem w kompresorze to kola napompowac jest sztuka a nie wspomne juz o lakierowaniu maski mercedesa.

Pozniej lejesz tego lakieru ile wlezie na ta maske zeby byla gladka i dziwisz sie ze ci potem wychodza jak to nazwales mikroskopijne dziurki na bezbarwnym.

Iwan
Wysłany: 2008-12-09, 14:14   
0
UP DOWN

Co do tej nieszczĂŞsnej aukcji to rzeczywiÂście trudno teraz powiedzieĂŚ kto ma racjĂŞ - ja wcale nie negujĂŞ tego , Âże mogÂłem siĂŞ pomyliĂŚ - wydaje mi siĂŞ , Âże byÂła tam literka k bowiem skopiowaÂłem to z aukcji i wkleiÂłem w Google de i otwarÂł mi siĂŞ wÂłaÂśnie ten link.
Ale dla mnie to juÂż maÂło waÂżne, bowiem w/g mnie i tak ten pistol z dyszÂą akurat 1,5 do lakierowania zbytnio by siĂŞ nie nadawaÂł, a takie tylko dysze byÂły w komplecie.

Bardziej mnie interesuje wÂłaÂśnie to stwierdzenie:

gola napisał/a:

Co do ostatniego zdania mojego postu
Iwan napisał/a:
mebArth napisał/a:
NIE MA TAKIEJ OPCJI zeby 50l kompresorek wydoliÂł na Sacie 3000 po caÂłosci maske z okulara! Wiec CH...z takim sprzetem jak nie dziaÂła.

Ale Sata jet 100 wydoli bez problemu maskĂŞ okularnika i to bez problemu.

50 litrowym zbiornikiem w kompresorze to kola napompowac jest sztuka a nie wspomne juz o lakierowaniu maski mercedesa.

Pozniej lejesz tego lakieru ile wlezie na ta maske zeby byla gladka i dziwisz sie ze ci potem wychodza jak to nazwales mikroskopijne dziurki na bezbarwnym.

Ty twierdzisz , ¿e maski okulara nie da siê wylakierowaÌ 50 litrowym kompresorem - ja twierdzê , ¿e siê da.Pewna ró¿nica zdaù.Nie pisa³bym tego gdybym sam nie sprawdzi³.
Trudno mi teraz powiedzieÌ na ile maska od okularnika jest wiêksza (sic!) od dwóch tylnich b³otników od Omegi do tego jeszcze dwóch zderzaków i lotki na tylni¹ klapê, ale ja jakoœ bez najmniejszego problemu lakierowa³em w³aœnie te wszystkie elementy i to wszystko na raz.Co ciekawe jakoœÌ tej roboty zupe³nie mnie zadawala, a co wa¿niejsze - zadwoli³a równie¿ kilku podobnych Tobie malkontentów :)
I jakoœ kompresor 50 litrów poci¹gn¹³ bez najmniejszych problemów.Nie ukrywam faktu , ¿e w trakcie lakierowania lecia³ on prawie ca³y czas , ale nawet przez chwilê nie spad³o mi na reduktorze ciœnienie poni¿ej 6 bar.Wiêc jednak da siê , choÌ nigdy nie twierdzi³em , ¿e najlepszy kompresor to w³aœnie 50 litrowy.Wrêcz przeciwnie - na ca za³¹czê dowód:

"...Oczywiœcie zawsze lepiej mieÌ du¿y kompresor (wiêksza mo¿liwoœÌ zastosowania drogiego pistoletu) - to nie podlega dyskusji, ale na pocz¹tek ma³y te¿ tragiczny nie jest.A ju¿ bzdurzenie , ¿e przy ma³ym kompresorze zabraknie wiatru w po³owie b³otnika jest ca³kiem nie na miejscu.Nie ka¿dy zaraz lakieruje autobusy."

"Ja wszystko rozumiem - nawet napisa³em w poœcie powy¿ej, ¿e lepiej mieÌ du¿y i wydajny kompresor.Wiem równie¿ , ¿e Sat¹ jet 3000 hvlp na swoim kompresorku sobie nie polakierujê.Sporo poczyta³em na tym forum i nie tylko i wiem , ¿e wiêkszoœÌ pocz¹tkuj¹cych lub chc¹cych sobie sporadycznie coœ polakierowaÌ albo nie staÌ na bardzo drogi pistolet i kompresor , albo nie maj¹ a¿ takich wymagaù czy potrzeb..."

Jak sam teraz widzisz nie doczytaÂłeÂś wszystkich moich wypowiedzi - a bez wahania stwierdziÂłeÂś jednoznacznie , Âże piszĂŞ wiele bzdur.

Kto wiĂŞc w tym ukÂładzie bzdurzy????

gola napisał/a:

...Pozniej lejesz tego lakieru ile wlezie na ta maske zeby byla gladka i dziwisz sie ze ci potem wychodza jak to nazwales mikroskopijne dziurki na bezbarwnym.

A tu kolejna, wÂłaÂśnie Twoja bzdura - po pierwsze nigdy nie lejĂŞ lakieru ile wlezie , a problem z dziurkami byÂł rzeczywiÂście winÂą braku jakiegokolwiek odolejacza .
Po kupnie profesjonalnego odolejacza problemu z dziurkami nie mam Âżadnego.
Jako fachowiec powinieneÂś zauwaÂżyĂŚ, Âże nieregularne dziurki raczej nie bĂŞdÂą problemem nakÂładania duÂżej iloÂści lakieru , ale raczej oleju.ZnaleÂźli siĂŞ na forum tacy co to zauwaÂżyli od strzaÂłu i chwaÂła im za to - bo przynajmniej jako amator wiedziaÂłem dokÂładnie co mam za ich poradÂą dokupiĂŚ.
Ty jednak do nich nie naleÂżysz jak widzĂŞ , a wiĂŞc tym razem i Ty siĂŞ czegoÂś nauczyÂłeÂś, choĂŚby o dziurkach.

Dla jasnoœci dodam, ¿e w³aœnie teraz na wylakierowanie dwóch przednich b³otników, maski i przedniego zderzaka (czyli kompletnego przodu w œredniej wielkoœci samochodzie) zu¿y³em dok³adnie 700 ml bazy i pó³ litra klaru.
No có¿ jako amator mog³em sobie chyba pozwoliÌ na a¿ tak¹ rozrzutnoœÌ w materiale - szczególnie przy 50 litrowym kompresorze ;)

Pozdrawiam serdecznie

mebArth 
Wysłany: 2008-12-09, 16:46   
0
UP DOWN

Cytat:
Âże maski okulara nie da siĂŞ wylakierowaĂŚ

Polakierowac czy pomalowac? Bo ja Ci maske i 24l pomaluje...a 150l polakieruje. Ile pauzujesz na nabicie baniaka przy 50l? W miêdzyczasie ostatnia linia schnie i zanim sie dope³ni baniak na 4,6bar to przy ³¹czeniu masz poprusz.
NIKT mi nie powie ze 50l polakieruje strone np. czy nawet maske z okulara. NIKT. POMALOWAC sie da...owszem...swego czasu pelikana (taki rower) malowaÂłem...daÂło sie :D 24l.

gola 
Wysłany: 2008-12-09, 20:53   
0
UP DOWN

wlasnie ta roznice chcialem zauwazyc.Pomalowac a polakierowac to dwie rozne rzeczy.

Iwan
Wysłany: 2008-12-09, 21:44   
0
UP DOWN

No có¿ - je¿eli bez sprawdzenia w realu jesteœcie w stanie stwierdziÌ , ¿e ja pomalowa³em swoje elementy, a nie polakierowa³em - to w takim uk³adzie dalsza dyskusja jest chyba zbêdna.
Ja jedno wiem - po wylakierowaniu nawet nie musiaÂłem jechaĂŚ elementĂłw papierem 2500 na mokro.Lakier rozÂłaÂł siĂŞ idealnie - jak lustro.ZrobiÂłem to lekko tylko dlatego, Âże lakierujĂŞ w garaÂżu i zawsze mi trochĂŞ dziadostwa siÂądzie.Niestety kabiny nie mam.
Dodam tylko ,Âże taki sam efekt miaÂłbym robiÂąc to kompresorem 400 litrĂłw i satÂą - kurz rodzaju uÂżytych narzĂŞdzi raczej nie wybiera - wiĂŞc polerunek i tak by mnie czekaÂł.

A co najwaÂżniejsze - klient odbierajÂący samochĂłd z wymalowanym przodem przeze mnie - byÂł bardzo zadowolony i nawet jednego trefnego miejsca nie znalazÂł .Co wiĂŞcej - poleciÂł mnie nawet innym , mimo Âże jestem amatorem ;) . A przecieÂż o to chyba w tym wszystkim chodzi.

Niech moc kompresorĂłw bĂŞdzie jednak z Wami.
Pozdrawiam

mebArth 
Wysłany: 2008-12-09, 21:57   
0
UP DOWN

Iwan to no jedynie pogratulowac.
A co do sprawdzania w realu...ja juz przejadÂłem mase pistoli. Jedyne co to Iwata Sata i DeVilbiss zasÂługujÂą na miano narzedzia dla lakiernika. Do reszty mnie nikt nie przekona. CHocby skaÂły lawÂą sr..Âły. MOze jestem nerformowalny ale to najwazniejsze narzedzie w pracy lakiernika i naprawde duzo od niego zaleÂży.
Klient nie widzi blacharki, nie widzi szpachli, nie widzi podkÂładu, On widzi efekt koncowy ktĂły ty masz zrobic maja zajebisty pistol. Jak spieprzysz to musisz auto do pÂłota stawiac zeby nie widziaÂł abo modlic sie o deszcz. Jak umiesz malowac to idealny pistol to jak dlugopis z kiosku...jak posuniesz tak zostaje. Sa tancze alternatywy bo koledzy chwalÂą walcoma czy star evo ...Lepszy pistol = wiekszy budÂżet = waidomo co.

gola 
Wysłany: 2008-12-10, 09:19   
0
UP DOWN

Iwan napisał/a:
Jako fachowiec powinieneÂś zauwaÂżyĂŚ, Âże nieregularne dziurki raczej nie bĂŞdÂą problemem nakÂładania duÂżej iloÂści lakieru , ale raczej oleju.

Nie mialem z tym nigdy problemu,bo tam gdzie pracowalem lub pracuje nadal od takich rzeczy jest serwis wiec nie interesowal mnie twoj problem.

Iwan napisał/a:
Dla jasnoœci dodam, ¿e w³aœnie teraz na wylakierowanie dwóch przednich b³otników, maski i przedniego zderzaka (czyli kompletnego przodu w œredniej wielkoœci samochodzie) zu¿y³em dok³adnie 700 ml bazy i pó³ litra klaru.
No có¿ jako amator mog³em sobie chyba pozwoliÌ na a¿ tak¹ rozrzutnoœÌ w materiale - szczególnie przy 50 litrowym kompresorze ;)

Gratuluje,ja na sama maske i zderzak zurzywam wiecej lakieru,nie wspominajac o blotnikach ;)

Iwan napisał/a:
Ty jednak do nich nie naleÂżysz jak widzĂŞ , a wiĂŞc tym razem i Ty siĂŞ czegoÂś nauczyÂłeÂś, choĂŚby o dziurkach...

Duzo to ty sie jeszcze musisz uczyc aby zostac choc tak niedoswiadczonym fachowcem jak ja,zapewniam cie.

mebArth 
Wysłany: 2008-12-10, 19:16   
0
UP DOWN

Co do prporcji to ja licze 1.5 raza wartosci bazy co ma klaru wejsc. Jak na maske wchodzi 0.4 bazy to klaru musze miec 0.6 + dodatki.Inaczej wychodzi niedopylona kupa. Tylko ze ja na 1 raz wylewam prawie Âże..inni znĂłw pylÂą na 1 raz.

zed
Wysłany: 2008-12-15, 18:21   
0
UP DOWN

pistolety od 300 do 1300 pln

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu