Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:40 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
SpeedGold
|
Wys³any: 2008-12-22, 22:49 Kompresor w³asnej roboty - sprê¿arka z ciê¿arówki ?
|
0
|
|
|
|
Witam
Co s±dzicie o zrobieniu w³asnego kompresora? Powiedzmy zastosowaæ sprê¿arke z ciê¿arówki jak wiemy taka sprê¿arka jest bardzo wytrzyma³a - samochody takie robi± po kilka milionów kilometrów do tego jaki¶ mocny silnik. Zbiornik 100-200l czytam o tych kompresorach i ju¿ sam nie wiem co lepsze . Potrzebuje kompresora co da rade uci±gn±c szlifierke pneumatyczn± , pistolet Devilbiss'a HVLP. Wiecie mo¿e jak± wydajno¶æ ma taka sprê¿arka z ciê¿arowki ? Jaki by³ by najbardziej odpowiedni zbiornik pod tak± sprê¿arke? I czy to siê wogule ol³aca... |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-12-23, 08:30
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
s± wytrzyma³e ale
pracuja na nizszym cisnieniu (ok 4bar max)
maj± slaba wydajnosc
bardzo wal± olejem, bo nie kladzie sie tam az takiego nacisku na zanieczyszczenie.
ba, sprezarka taka w dobrym stanie to koszt wiekszy niz kupno jakiesgos 3 tlokowego 200litrowego kompresorka. |
|
|
|
jony1991
|
Wys³any: 2008-12-23, 13:09
|
0
|
|
|
jony
|
ja wola³ bym zrobiæ sprê¿arkê z silnika od malucha kiedy¶ nawet sie przymierza³em ale zakupi³em gotowy kapresor co do sprê¿arki z ciê¿arówki to mia³em takowa sprê¿arkê z jelcza na zbiorniku z kapresora j3w 60 czy cos tam ale nadawa³a sie jedynie do pistoletu i klucza a maszynka go zameczy³a po kilku minutach pracy ( brak wiatru) mia³o to wydajno¶æ jakie¶ 250l/m efektywnej |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-12-23, 13:22 Re: Kompresor w³asnej roboty - sprê¿arka z ciê¿arówki ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Cytat: | Co s±dzicie o zrobieniu w³asnego kompresora? | jest tyle choæby u¿ywanych fabrycznych kompresorów,które jako¶ wygl±daj± i pracuj± ,wiêc kombinowaæ z jakimi¶ wynalazkami to raczej trochê bez sensu.
Cytat: | Potrzebuje kompresora co da rade uci±gn±c szlifierke pneumatyczn±, pistolet Devilbiss'a HVLP. | a to ju¿ w ogóle nie ma o czym mówiæ, szukaj jakiej¶ porz±dnej sprê¿ary! |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-23, 14:13 Re: Kompresor w³asnej roboty - sprê¿arka z ciê¿arówki ?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
SpeedGold napisa³/a: | ...Potrzebuje kompresora co da rade uci±gn±c szlifierke pneumatyczn± , pistolet Devilbiss'a HVLP... |
jezeli zapniesz te dwa narzedzia na raz to sprezarka musi miec ok 700,800l/min wiec chyba srubowa albo poterzna tlokowa. |
|
|
|
|
SpeedGold
|
Wys³any: 2008-12-23, 18:05
|
0
|
|
|
|
Nie chce urzywaæ kilku urz±dzeñ na raz. Tylko ¿eby dawa³ rade np. pod sam± szlifierke lub samym pistoletem.
To jaki kompresor o jakiej wydajno¶ci by³ by odpowiedni ? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-23, 19:22
|
0
|
|
|
|
sam pistolet jaki posiadasz HVLP potrzebuje ok 500l/min,szlifierka pneumatyczna,zalezy jaka, ale srednio miedzy 200 a 400 l/min wiec sam rozumiesz. |
|
|
|
|
SpeedGold
|
Wys³any: 2008-12-23, 21:13
|
0
|
|
|
|
Mog³ by¶ mi podaæ jakie¶ linki z Allegro w miare dobrego i w rozs±dnej cenie kompresora ktory by siê nada³ ???
Tak ogl±dam i sam nie wiem który lepszy....
http://allegro.pl/item513...270_litrow.html
taki da³ by rade?? |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-23, 23:50
|
0
|
|
|
|
spokojnie,tylko nie dwa narzedzia na raz |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-24, 09:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Cytat: | wydajno¶æ teoretyczna 514 litrów/min |
To teoria czy praktyka...tak jak z bateriami w komórkach...TEORETYCZNIE trzymaj± a praktycznie sie wysrywaj±.
2 t³oki na 2 maszyny to ma³o. Zeby uciagnac pistol i maszynke naraz na jednym wêzu potrzeba 4 t³oki i 500l butle. Taki kompresorek spokojnie ci starczy na HVLP pistol i maszynke ale osobno.
Ze zdjecia widze ze g³owica jest jak z malucha wiec t³oczki malutkie...ale rekompensata jest w duzej butli. Tak mysle....ze przy ca³o¶ciówce to bedzie caly czas chodzi³ kompresorek z aukcji. Nie wy³aczy sie bo nie zdazy nabic.
Nie wiem czy u was jest firma SPAW. Oni na zamówinie robia kompresory bez butli a butle sobie sam sko³ujesz od z³omiarzy ze starego boilera. Tylko przy³±cza zrobic a to ci Pan Kazek zza miedzy za flaszke zrobi i masz niedrogo sprzêt. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-12-24, 22:44
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
ja z butla od bojlera te zbyl;em taki madry ze wytrzyma. jak puscilo to pozanmiatalo cala blacharnie.
Zbiornik musi byc odpowiedni i miec atest. strzezcie sie tego bledu, ktory popelnilem ja! a mowili mi... bylem sam swiadom, a jednak zle zrobilem. |
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-24, 22:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
[quote="online"]ja z butla od bojlera te zbyl;em taki madry ze wytrzyma. jak puscilo to pozanmiatalo cala blacharnie.
Racja.. grubo¶æ blachy na bojlerze jest du¿o mniejsza jak jest wymagana przy sprêzarkach i to jeszcze takich które maja 10 bar.. w bojlerze z sieci wodoci±gowej jest ok.1.5-3 bar wiêc wytrzyma |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2008-12-24, 23:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Dodaje to zdjecie 20sty raz...... nie da sie z boilera? i zapie**ala 10 bar sta³êgo wiatru na 4 t³okach. Wyrywa pistol dos³ownie. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
jacklack
|
Wys³any: 2008-12-24, 23:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 352
|
to nie jest bojler ..to jest zbiornik wysokich ci¶nieñ ..bojler na tak wielkiej powierzchni dawno by rozerwa³o |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-12-27, 00:08
|
0
|
|
|
MTGarage.