Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pitterek
|
Wys³any: 2008-12-30, 18:21 Naprawa bmw nowej serii 5. Nietypowy problem
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
Witam. Trafi³o do nas bmw serii 5 najnowszej generacji. Rostrzaskane solidnie- ponizej foto. jak widac wszelkie wzmocnienia sa po³aname lub pogiete. I tu w³asnie pojawia sie problem- sa one wykonane z lekkiego do¶c kruchego stopu- wydaje mi sie ¿e aluminium ale nie jestem pewien. Blacharze maja teraz nielada zagadke. W jaki sposób spawaæ-³aczyæ-prostowac ten stop i mo¿e ktos wie z czego tak na prawdê wykonane sa wzmocnienia w tej beemce. Noi potem furka trafi do mnie, jakich materia³ów u¿yæ do pokrycia i wyrównania spawów-³±czeñ pod mask±? prosze o dokladne podpowiedzi co do materia³ów i ich producentów.
Zdjêcie0795.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 284 raz(y) 383.41 KB |
Zdjêcie0794.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 308 raz(y) 533.73 KB |
Zdjêcie0792.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 295 raz(y) 403.64 KB |
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-30, 19:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Oczywi¶cie aluminium |
|
|
|
|
S1600
|
Wys³any: 2008-12-30, 20:16
|
0
|
|
|
|
hmm ... jedynie ¿eby to przetopiæ i jakos po³onczyzæ To metoda Tig ... niczym innym konkret6nie tego nie zrobicie... swoja drog± ³adna lipa |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-30, 20:22
|
0
|
|
|
|
Zrobi± zrobi±, s± elektrody do aluminium kturymi spawa siê tak jak by¶ lutowa³ cyn±. |
|
|
|
|
S1600
|
Wys³any: 2008-12-30, 21:21
|
0
|
|
|
|
owszem racja ... ale patrz co powiedzia³e¶ lutuje siê cyn±... wezm± i tylko posmarkaj± z góry tak jakby klejem a nie przetopia i nie po³oncz± ... |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-30, 21:23
|
0
|
|
|
|
Oj no tak to tylko poruwna³em, bo tak to wyglada, ale skuteczno¶c jest jak normalnego spawania. |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2008-12-30, 21:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2008-12-30, 22:33
|
0
|
|
|
|
Znalazlem w necie takie cudeñko do ³±czenia aluminum
http://elmech.ovh.org/
Stosowa³ to ktos kiedys moze? Lub cos w podobie? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-31, 16:11
|
0
|
|
|
|
Pitterek, bie¿esz zwyk³± spawarke transformatorow±, tak mi siê wydaje ¿e to jest zwyk³a transformatorówka, elektroda do aluminium i jedziesz jakby¶ spawa³ blache. Spawy wychodz± troche gorzej ni¿ migiem ale to pewnie kwestja mojej ma³ej wprawy do takiego spawania |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2008-12-31, 16:32
|
0
|
|
|
|
Ok mam kilka opcji co do ³±czenia- kowale niech sie martwi±. A co z drug± czê¶ci± zapytania z pierwszego postu? w jaki sposób poddaæ to obróbce lakierniczej?(jakie podk³ady, szpachle, jak wyglada technologia obrókli aluminum?) |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2008-12-31, 16:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
zagladnij w karty swoich produktow,skad mamy wiedziec czym to bedziesz obrabial?
podstawa to na goly material epox celem zlapania przyczepnosci,nastepnie tak jak z blacha |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-31, 16:49
|
0
|
|
|
|
Chyba normalnie tak jak ze stala. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2008-12-31, 17:52
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | skad mamy wiedziec czym to bedziesz obrabial? |
@gola gdybym wiedzia³ czym mam to obrabiac to bym nie pyta³. A pytam bo pierwszy raz bede obrabia³ aluminium.
Wystarczy epox na miejsce przetarc a na niego ewentualny szpachel??? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2008-12-31, 20:13
|
0
|
|
|
|
pitterek napisa³/a: | gola napisa³/a:
skad mamy wiedziec czym to bedziesz obrabial?
@gola gdybym wiedzia³ czym mam to obrabiac to bym nie pyta³. |
Piterek, jemu chodzi³o o to jakiej firmy materia³ami bêdziesz to robi³.
pitterek napisa³/a: | Wystarczy epox na miejsce przetarc a na niego ewentualny szpachel??? |
Tak. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-01, 03:28
|
0
|
|
|
|
materia³ów u¿ywamy ró¿¶nych, zalezy od samochodu( rocznika,. stanu ogólnego, klasy).
co do tej konkretnej bee,ki mrak mi pomys³ów czego uzyæ dlatego w³a¶nie prosi³em o podpowiedzi co do konkretnych produktow i ich producentów |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2009-01-01, 23:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 577
|
Napewno nie jest to czyste aluminium a z czego to tajemnica firmy, lekkie stopowe czesci powinny byc wymienione na nowe, wymiana powinna byc wykonana zgodnie z technologia albo po naprawie nie polecam nim jezdzic zbyt szybko, np tu gdzie pracuje kazda jena tak rozszarpana piatka wedruje do serwisu bmw bo oni maja patet na nitownice do tego typu napraw ( ale najczesciej pod prase ze wzgledu na koszt naprawy) wydaje mi sie ze ten co kupil to auto nie za bardzo wiedzial co robi. a niby taki tylko troszke z przodu niewinnie walniety ) |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
bart
|
Wys³any: 2009-01-02, 14:03
|
0
|
|
|
|
Mam u siebie na warsztacie jaguara xj6,który w ca³o¶ci jest zrobiony z alu,nie ma tam spawów,wszystko nitowane jak w samolocie,jedynie koñcowki pod³u¿nic z przednim pasem s± ³±czone na nity zrywalne,do których potrzeba nitownicy pneumatycznej poniewa¿ s± stalowe i bardzo twarde.Ja zastosowa³em takie jak w oryginale i jak siê pó¼niej okaza³o bmw stosuje takie same.Co do prostowania aluminium,to zale¿y od stopu.Pod³u¿nice ci±gnê³em po podgrzaniu,trzeba wyczuæ moment kiedy alu zrobi sê plastyczne bo jak siê za mocno podgrzeje to siê stopi jak cyna i sp³ynie a wtedy to ju¿ kicha.Tigiem nie spawa³em bo wszystko na nity,drobne pêkniêcia lutowa³em drutem do alu(taki amerykañski patent) |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2009-01-02, 16:55
|
0
|
|
|
|
Hmmm.. ale karzde grzanie szczegolnie w przypadku lekkich stopow mieszanych zmienia ich struktore i kakretnie oslabia material przez co traci on swoja specyficzna elastycznosc, co po wyruszeniu na droge moze spowodowac pekniecia a nastepnie tragedje. Nie polecam tego typu napraw naprawde !! czesci musza byc wymienione na nowe osobiscie nie bral bym takiej odpowiedzialnosci na siebie |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-02, 19:54
|
0
|
|
|
|
dawid napisa³/a: | wydaje mi sie ze ten co kupil to auto nie za bardzo wiedzial co robi. | @dawid a sk±d wiedzia³e¶ ¿e to auto handlarza??? |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2009-01-02, 20:10
|
0
|
|
|
|
ubezpieczalnia prawdopodobnie by sprasowala to auto, bo uszkodzenie jest duze, jak na taka technicznie zaawansowana furke, pewnie na szrocie oddawali prawie za darmo wiec kupil bo "okazja" przeciez tylko przud walniety a chlopaki zrobia:) |
_________________ hmmm |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-02, 21:40
|
0
|
|
|
|
dawid napisa³/a: | chlopaki zrobia:)
_________________ |
hehe ale sie u¶mia³em, trafi³es w ulubione hase³ko mojego szefa gdy przyjmuje auto do naprawy. powaga |
|
|
|
|
dawid
|
Wys³any: 2009-01-02, 21:57
|
0
|
|
|
|
to raczej popularne powiedzonko wsrod szefow:))
Pozdrawiam:)) |
_________________ hmmm |
|
|
|