Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 03:40
Autor Wiadomość
S1600
Wysłany: 2008-12-16, 13:23   Lakiernia budowa
0
UP DOWN

Witam Panowie jestem tutaj nowy i myÂśle ze pomoÂżecie mi rozwiÂązac mĂłj problem.
Otó¿ od 4 lat zajmóje siê blacharstwem i lakiernictwem robi³em to na czarno u sibei w domu.... od jakiego,s czsu przerwa³em to bo wielu ludzi (zazdroœni s¹siedzi) patrzyli krzywo ... Lecz teraz chce juz legalnie zg³osic dzia³alnoœÌ i wejœÌ jeszcze w mechanike... pracowa³bvym z moim bratem ktory jest mechanikeim ja doœwiadczenie w lakiernictwie mam bo czyta³emwczeœniejsze posty w których by³a o tym mowa... dwa mia³bym ludzi któ¿y wo¿a samochody z prawie ca³ej Europy... Warsztat jako tako uzbrojony ju¿ jest... Da siê robiÌ... Ale chce siê ubiegaÌ o Dotacje z bezrobocia ¿eby go dodatkowo rozwin¹Ì .... i teraz mój dylemat ... zg³aszam dzia³alnoœ na blacharstwo i poprawki lakiernicze a maluje ca³e auta... Tylko czy przy dzisiejszym Kryzysie op³¹ca siê wogóle w to pchaÌ?? jest sens?? bo przy dotacji musze siê rok utrzymac na rynku inaczej musze kase zwróciÌ... i nastêpna ¿eÌ ... komora/pomieszczenie do malowania .... naowa komora to koszt ok 60tys z³otych ... narazie mnei na to nei staÌ ale... wybudowa³bym pomiesczenie nie proste posadzka oœwietlenie zlaÌ wszystko woda i hejaa malujemy ... Tylko konkretne...chce to poprostu wybudowac konkretnie ociepliÌ i zaadaptowac j¹ technicznie tak zeby warunkami dawa³a rade... prosze o naprawde ostra krytyke bo naprawde chce to zrobic jak najlepiej wiec kazdy pomys³ sie przyda... jeden warsztat juz jest z dotacji zainwestowa³bym w wykoùczenie go i w narzêdzia napewno w jkakiœ potêzny kompresor ¿eby pracowac w pneumatyce... nie pamietam juz o co jeszcze chcia³em zapytac ale to wyjdzie w trakcie... pozdrawiam i licze na pomoc

ewa 
Wysłany: 2008-12-16, 14:56   
0
UP DOWN

krótka pi³ka : jaka wysokoœÌ dotacji ?

S1600
Wysłany: 2008-12-16, 14:59   
0
UP DOWN

krótka odp. niewiadomo :/ zak³¹damy ze ok 20 tys jeden warsztat przygotowawczy jesy wiec to 20 tys inwestuje w wybudowanie pomieszczenia do mlaowania jeœli to bedzie to juz pójdzie z górki

mebArth 
Wysłany: 2008-12-16, 16:36   
0
UP DOWN

Bez komory si eobejdziesz tylko musisz miec osbne pomieszczenie na malunek.
Co do dotacji z bezrobocia - s³ysza³êm ze trza sie wykazac biznesplanem a ty mówi¹c ze masz uk³ady z handlazami to da nich zaden biznesplan.
Pomieszczenie do lakierowania = Wyciag doÂłem, nawiew gĂłrÂą ciepÂłego pow. (mozna sam piec kupic od komory), kafelki do sufitu. Musi byc zajebista szczelnosc i czystoÂśc zebys nie marudziÂł ze masz smieci na farbie. Nawiew z gĂłry oczywiscie filtrowany.
Najlepiej idÂź gdzies na komore i podglÂądnij zasade dziaÂłania ale jest prosta ze kazdy murarz to zrobi.
Co do 20 tysiecy.... stary da³ za sam piec bez rur golas bez niczego na rope (opa³) 8 tysiecy. A gdzie instalka? a gdzie rury? Mi sie widzi 20 tysiecy ma³o na du¿¹ bude. W ma³ej budzie bedzie kl¹³ sam na siebie ze sie przyklejasz bo ciasno. Jasli nie planujesz pieca do nawiewu to wyciag ci ca³e ciep³e powietrze zassa i bedziesz mia³ igloo.

S1600
Wysłany: 2008-12-16, 16:44   
0
UP DOWN

tak 6tak biznesplan musi byĂŚ .... mie rozumiem tej twojej wypowiedzi z biznesplanem... rozwiĂą temat.

dwa co do muraÂży mam w domu tate i wujka wiĂŞc to nie problem .... dalej piec juz mam jeden ale dokupie drugi i nie musi byĂŚ z komory koszt za taki lepszy ok 4000zÂł oczywiÂście na rope
dó³ bedzie wybrany i i bedzie krata tak jak normalnie w komorze z do³u bed¹ dwa wiatraki ktore zasysaj¹ i cisn¹ to przez filtry i z góry z ciep³ym powietrzem wpada czystew powioetrze oczywiœcie na górze na kracie bedzie tez jakiœ filtr zeby przypdkiem piec œmiecia nie wywali³ .... oœwietlenie to pikuœ jedynie najwiecej zap³ace za plany no i pozwolenie w gminie... tak w stanie surowym myœle ze 20 tys wystarczy i bedzie dorównywaÌ niektórym kabin¹ ... przynajmniej na pocz¹tek cos takiego... uk³¹dy z handlarzami by³yby bo w rodzinie jeden mechanik juz jest który dostaje auta z francji i nie wyrabia z robot ¹ i próbuje z nimi negocjowac zeby tez miec robote bo skoro naprawiaj¹ bite auta tyto napewno tez je klepi¹ i maluj¹

jacklack 
Wysłany: 2008-12-16, 17:26   
0
UP DOWN

S1600 napisał/a:
tak biznesplan musi byĂŚ

Chodzi o plan w ktĂłrym miĂŞdzy innymi chodzi o to dla kogo bĂŞdziesz wykonywaÂł usÂługi . i czy odbiorcy twoich usÂług sÂą stali (jakieÂś firmy jakieÂś umowy z nimi) ale jak na razie ich nie masz ..wiĂŞc bĂŞdziesz wykonywaÂł swoje usÂługi dla klientĂłw indywidualnych i to teÂż sÂą odbiorcy usÂług

(Jak ktoœ dostaje dotacje na otwarcie sklepu z odzie¿¹ to te¿ jest sprzedawc¹ dla klientów indywidualnych)

A co do reszty czyli do tego pomieszczenia z wyci¹gami to masz dobr¹ koncepcje i w ogóle masz swoj¹ dzia³ke to ju¿ bardzo du¿o .a uk³ady z handlzrzami powoli siê u³o¿¹ tylko nie szalej z cen¹ i prze dewszystkim to jakoœÌ:) musi byÌ na prawde dobra

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-16, 18:18   
0
UP DOWN

WysokoÂśc dotacji z urzĂŞdu od 2009r to 18tys. Oczywiscie musisz byc zarejestrowany jako bezrobotny bo inaczej nic z tego. Mam nadzieje Âże robiÂłeÂś legalnie te 4 lata i masz na to papiery Âżeby im pokazac w urzĂŞdzie. Jak cuÂś to pisz na PW bo przerabiaÂłem wÂłaÂśnie u siebie temat dotacji i otwierania firmy takÂże moge Ci coÂś podpowiedziec.

Homer S. 
Wysłany: 2008-12-16, 18:19   
0
UP DOWN

Z tym biznesplanem to ja wam powiem jak to siĂŞ robi.NaleÂży siĂŞ udaĂŚ do UrzĂŞdu Pracy do tej Pani/Pana co siĂŞ tym zajmuje i tak gadka szmatka trzeba siĂŞ wywiedzieĂŚ czy czasami nie ma kogoÂś znajomego co to potrafi napisaĂŚ (wiadomo parĂŞ groszy to kosztuje). To nie takie proste bo muszÂą byĂŚ podane w tym koszty miesiĂŞczne i dochody.Dochody muszÂą byĂŚ rosnÂące (tak rozpisane na ok. 2 lata ) tak Âżeby z biznesplanu wynikaÂło Âże firma siĂŞ rozwija i z kaÂżdym miesiÂącem dochody rosnÂą. Ja sobie zaÂłatwiaÂłem z ubezpieczalni (Warta-mam tam kolegĂŞ) taki Âświstek Âże teoretycznie podpiszÂą ze mnÂą umowĂŞ na naprawĂŞ samochodĂłw.Biznesplan musi byĂŚ napisany pod UrzÂąd Pracy (ja robiÂłem pod bank).Przy zgÂłaszaniu dziaÂłalnoÂści raczej bym nie podawaÂł lakiernictwo bo mogÂą byĂŚ problemy (pozwolenia,zgody,ekolodzy).Podaje siĂŞ usÂługi motoryzacyjne.

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-16, 18:24   
0
UP DOWN

Homer, przecierz przy zg³aszaniu dzia³alnoœci podajesz tylko numer pkd który dotyczy i blacharstwa i lakiernictwa. Dopuki nikogo nie zatrudni to nie bêdzie ¿adnych kontroli. Jak bêdzie mia³ pracownika to niestety musi pomyœlec o szatni, kiblu, i jakiejs sto³ówce bo inaczej sanepid szybko go zamknie. Nie wszêdzie potrzebny jest biznes plan, u mnie w urzêdzie nie potrzeba.

S1600
Wysłany: 2008-12-16, 18:25   
0
UP DOWN

Dlatego bedzie Blacharsto mechanika i poprawki lakiernicze.... ale to bym sie nie wypÂłaciÂł ... plan jest jak najbardziej taki zeby sie rozwijaĂŚ mysle ze w cigu dwĂłch lat postawie potezny nowy warsztat alle nie fantazjujmy... ja potzrebuje pieniedzy na pomieszczenie do malowania... wie ktos ile plany kosztyujÂą bo neistety to jest konieczne... ja sÂłyszaÂłem ze ok 2000 i od ilu m/kw trzeb zgÂłaszac w gminie?? ja bede mial gdzieÂś ok 40 m/kw caÂłe pomieszczenie z osobnym jeszcze na piec i kompresor

tak faktycznie ziĂŞba ma racje nie jesli nie ma siĂŞ pracownika to tak jest bo byÂł taki goÂściu niedalekop co tak miaÂł

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-16, 18:27   
0
UP DOWN

Do 25mk wystarczy zgÂłosic w gminie a powyÂżej musisz miec pozwolenie na budowe. I oczywiÂście musisz to zgÂłosic w energetyce bo energia na firme jest o poÂłowe droÂższa niÂż normalnie.

S1600
Wysłany: 2008-12-16, 18:33   
0
UP DOWN

yhm ile trzeba pÂłacic za pozwolenie tak jak mĂłwie 2000??

ZIEMBA
Wysłany: 2008-12-16, 18:37   
0
UP DOWN

Projekt ok 1500, geodeta ok 500, mapki i inne cenzuraÂły ok 500, musisz miec ze 3tys.

Dawid1989 
Wysłany: 2008-12-16, 23:57   
0
UP DOWN

DokÂładnie same plany budowy kosztujÂą ok 3 tys.Co do dotacji to na dzieĂą dzisiejszy jest w wysokoÂści 14 tys. od 2009 prawdopodobnie wzroÂśnie do 19tys. ÂŻeby jÂą dostaĂŚ trzeba przedstawiĂŚ biznesplan i firma musi sie utrzymaĂŚ przez min rok na rynku.Po otrzymaniu UrzÂąd Pracy przyjedzie sprawdziĂŚ lokum w ktĂłrym bĂŞdzie siedziba firmy.Przez pierwsze 2 lata jest ok 200zÂł zusu co miesiÂąc.Potem wiĂŞcej.Co do kontroli to jak bedzie to firma jednoosobowa to kontrol nie przyjdzie.jak powiedziaÂł mi mĂłj wujek"moÂżesz sobie siekiery przykleiĂŚ do sufitu,ich to ch... obchodzi" Jak firma zatrudnia pracownika zaczynajÂą sie schody

S1600
Wysłany: 2008-12-17, 10:01   
0
UP DOWN

No dokÂładnie tak ejst z tym ze zusu chyba jest 350zÂł .... pracownika narazie nie bedzie chociaÂż w przyszÂłoÂści jakbym siĂŞ robudowaÂł to napewno jeden lub dwĂłch by sie przydaÂło .... ale jak bede chciaÂł pracownikĂłw to sobie ich wpierw przetrestuje bo jak mi przychodzi tos i mi mowi Âże chce robioc to mnie szlak trafia.... ja tez chce i chĂŞci tez mam ale czy On umie to jesty pytanie a akurat ludzi ktĂłrzy umiejeÂą coÂś konkretnie zrobiĂŚ jest maÂło :/

[ Dodano: 2008-12-17, 23:06 ]
Oki byÂłem dzisiaj w uÂżedzie wiec juz woem co i jak mniej wiĂŞcej a ze sprtaw technicznytch naprawde potĂŞÂżnie miu pomogliÂście jak bede miaÂł jeszcze jakies pytania to siĂŞ odezwe a narazie dziĂŞki pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

zed
Wysłany: 2008-12-18, 20:35   
0
UP DOWN

dowiedz sie czy nie trzeba miec umowy z firma utylizacyjna (ja mam z remondis czy jakos tak)na odbior szyb ,zderzakow plast itp. ,oleju, rozp,puszek po chemii .lepiej sie wszystkiego dowiedziec niz potem kary jakies placic

ewa 
Wysłany: 2008-12-19, 00:12   
0
UP DOWN

jeÂżeli nie jesteÂś stary (czytaj: do 34 lat Âżywota) lepiej zacznij siĂŞ straĂŚ o "unijnÂą" zapomogĂŞ . na otwarcie firmy dajÂą teraz ok.40000 zÂł ,a to da ci szansĂŞ na przyzwoity ,chociaÂż bez rozpusty , start. ta dotacja ma jeszcze jeden(oprĂłcz wysokoÂści) duuÂży plus : 80% kasy moÂżesz dostaĂŚ bez potwierdzania zakupĂłw rachunkami.

gola 
Wysłany: 2008-12-19, 15:52   
0
UP DOWN

ewa napisał/a:
jeÂżeli nie jesteÂś stary (czytaj: do 34 lat Âżywota) ...

no to ja sie do tych starych juz niedlugo bede zaliczal,tak? ;)
34 lata to czlowiek juz stary? :x:

mebArth 
Wysłany: 2008-12-19, 15:54   
0
UP DOWN

No najwidoczniej...starosc nie radosc. he he :rotfl:

gola 
Wysłany: 2008-12-19, 15:56   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:
No najwidoczniej...starosc nie radosc. he he :rotfl:

tobie tez juz @mebArth duzo chyba nie brakuje,co? ^^

mebArth 
Wysłany: 2008-12-19, 16:02   
0
UP DOWN

Tak samo jak Tobie fachuro z powoÂłania.

gola 
Wysłany: 2008-12-19, 16:13   
0
UP DOWN

przemilcze to ,bo z pingpongami juz nie rozmawiam :D

mebArth 
Wysłany: 2008-12-19, 16:16   
0
UP DOWN

rozzmawac nie musisz ale popisac zawsze mozesz MISZCZU

gola 
Wysłany: 2008-12-19, 16:32   
0
UP DOWN

tacy jak ty to pistolet mi myja jak skoncze ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-12-19, 22:30   
0
UP DOWN

Bo sam nie umiesz takowego rozkrecic i zÂłozyc... a moze cie nie stac na rĂŞkawiczki wiec inni myjÂą? :D na BP sa za darmo przy dystrybutorze...nie bĂłj sie..pazurĂłw nie pobrudizsz.

gola 
Wysłany: 2008-12-19, 22:40   
0
UP DOWN

no comment :D

marcin 
Wysłany: 2008-12-19, 22:47   
0
UP DOWN

Co do tej dotacji to faktycznie slyszaÂłem o tych 40 tysiÂącach ale to chyba nie potwierdzone bo w urzĂŞdzie pracy informujÂą Âże do konca tergo roku jest 15 koÂła a od stycznia 19 koÂła nikt nie chce potwierdziĂŚ tych 40.

S1600
Wysłany: 2008-12-20, 15:52   
0
UP DOWN

No to ja dzieciek jestem hahahah mi 20 dopiero stuknie :D :D:D:D:D:D nie sÂłyszaÂłem o unijnej dotacji .... 40 tys.... hmmm to by byÂło cos wspaniaÂłego :spoko: a co do dotacji z bezrobocia byÂłem i gadaÂłem i powiedziano mize od stycznia sa nowe zasady i najprawdopodobniej bedzie wiĂŞksza dotacja ale o ile wiĂŞksza nie wiadomo

Panie Gola przleciaÂłem juz All na tym forum ... i w kazdym poÂście przewija siĂŞ twoja osoba... i moÂże i siĂŞ znasz ... ba znasz siĂŞ .... ale jak dla mnie jesteÂś oscentacyjny cwanym przemÂądrzaÂłym gburem ktĂłry czepia siĂŞ kaÂżdego i wszystkiego krytykujÂąc przy tym co robi.... widocznie traktujesz swoje zadnie na tym forum jako dogryzanie innym... heh mi siĂŞ wydaje Âże to nie na tym polega... To tyle z mojej strony wyraziÂłem swoje zdanie i nic wiĂŞcej nie mam do powiedzenia na twĂłj temat.... i znajÂąc Ciebie po tyg n tym forum moige siĂŞ spodziewac masy obelg ale to Âświadczy tylko o Tobie :)

gola 
Wysłany: 2008-12-20, 16:41   
0
UP DOWN

S1600 napisał/a:
...czepia siĂŞ kaÂżdego i wszystkiego krytykujÂąc przy tym co robi....

nie kazdego i nie wszystkiego,tylko tych,co pisza bzdury a maja sie za fachowcow,bo wydaje im sie ze poza ich praca to nie ma takiej innej.
Zauwaz ze jezeli nie mam pojecia o czym mowa w temacie to glosu nie zabieram,a ze jestem gburem jak mnie nazwales spowodowane jest to tym ze jezeli ktos mnie atakuje to dluzny nie pozostaje.
Jest masa ludzi na tym forum z ktorymi w dyskusje nie wchodze bo albo widzialem ich robote na zdjeciu albo znam z innych miejsc i chyle czolo ku czci ich pracy.Jezeli natomiast ktos drze np papierem cale auto po lakierowaniu bo mu paprochow z rekawa nasypalo i mowi jednoczesnie ze to cacy to (lakierujac w kabinie) wlasnie takim ludziom jestem gburem bo wedlug mnie przyzwoitej pracy na oczy nie widzieli.
Pozatym mam prawo pisac na co mam ochote,nie wiem czy zauwazyles ale to forum jest publiczne.

przyjmuje jednak z pokora co do mnie napisales i obiecuje poprawe od nowego roku,tzn nie bede juz gburem ;)

mebArth 
Wysłany: 2008-12-20, 18:01   
0
UP DOWN

Cytat:
od nowego roku,tzn nie bede juz gburem

Ty jestes nieformowalny wiec Twoje obietnice sÂą G warte. jak i TY. ^^

S1600
Wysłany: 2008-12-20, 18:14   
0
UP DOWN

Âżeby oczywiÂście nie byÂło Âże chceCiĂŞ obraziĂŚ ... ale i tak siĂŞ czepiasz :D np LackJacka najbardzie ... chÂłop siĂŞ zna na robocie a jak Ty to przed chwilÂą powiedziaÂłeÂś "tylko tych,co pisza bzdury a maja sie za fachowcow,bo wydaje im sie ze poza ich praca to nie ma takiej innej.".... on nie jest fachowcem?? ... no wÂłasnie ... wiĂŞc siĂŞ czepiasz panie.... a co do ostatniej wypowiedzi siĂŞ nie wypowiadam odemnie to Tyle ... odezwe siĂŞ jak bede coÂś potrzebowaÂł ;)

baqo 
Wysłany: 2008-12-20, 21:41   
0
UP DOWN

mebArth napisał/a:

Ty jestes nieformowalny wiec Twoje obietnice sÂą G warte. jak i TY. ^^
@S1600, zauwaÂż Âże i gola jest teÂż zaczepiany i prowokowany. po co mebi siĂŞ odzywa? aby znowu siĂŞ wyzywaĂŚ?

gola 
Wysłany: 2008-12-20, 21:46   
0
UP DOWN

dlatego napisalem kilka postow wyzej

ewa 
Wysłany: 2008-12-30, 23:09   
0
UP DOWN

marcin napisał/a:
Co do tej dotacji to faktycznie slyszaÂłem o tych 40 tysiÂącach ale to chyba nie potwierdzone bo w urzĂŞdzie pracy informujÂą Âże do konca tergo roku jest 15 koÂła a od stycznia 19 koÂła nikt nie chce potwierdziĂŚ tych 40.

to nie jest dotacja z UP . niestety ,Âżeby jÂą dostaĂŚ nie wystarczy byc mÂłodym -trzeba byĂŚ mÂłodym wieÂśniakiem .

S1600
Wysłany: 2009-01-03, 00:02   
0
UP DOWN

mÂłodym wieÂśniakiem?? tzn??

barczystyg 
Wysłany: 2009-01-03, 00:37   
0
UP DOWN

rolnikiem :D

S1600
Wysłany: 2009-01-03, 11:08   
0
UP DOWN

Prosze o odp tylko ewe on ma najwiĂŞcej pojeĂŚia chyba w tej papierkowej robocie

barczystyg 
Wysłany: 2009-01-03, 14:13   
0
UP DOWN

jeÂżeli uwaÂżasz ,Âże tylko ewa wie to ok

S1600
Wysłany: 2009-01-03, 20:01   
0
UP DOWN

nie no sorry w sumie kaÂżdy ma cos do powiedzenia wiĂŞ cdajecie od poniedziaÂłku zacyznam chodzi po urzedach itp

mebArth 
Wysłany: 2009-01-03, 20:14   
0
UP DOWN

S1600 napisał/a:
nie no sorry w sumie kaÂżdy ma cos do powiedzenia wiĂŞ cdajecie od poniedziaÂłku zacyznam chodzi po urzedach itp

Jakbys mĂłgÂł, zamelduj co zaÂłatwiÂłes i co potrzeba zeby dziaÂłac. I GDZIE tzn jakie urzĂŞdy.

S1600
Wysłany: 2009-01-04, 21:56   
0
UP DOWN

jeœli chodzi o dotacje z UE to moja gmina .... no id do Urzedu pracy te¿ musz iœÌ .... ale narazie chyba bede siê staraÌ o dotacje z Urzedu pracy i wezme kredyt na kabine ... chociaz podobno s³yszalem ze chêtniej daj¹ dotacja z UE takim pierwszy ma³ym co startuj¹ pierwszy raz ... jak to powiedzieliœcie wieœniakom bo jestem ze wsi

S1600
Wysłany: 2009-01-10, 15:42   
0
UP DOWN

w gminie pwoiedzieli mi ze mam sieudac albo do urzĂŞdu pracy lub do urzĂŞdu marszaÂłkowskiego w KAtowicach :/ w poniedizaÂłek ide do urzĂŞdu pracy ... ale sÂłyszaÂłem ze z tÂą iloÂściÂą bezrobotnych jest ciezko siĂŞ zarejestrowaĂŚ

ewa 
Wysłany: 2009-01-14, 00:33   
0
UP DOWN

nie musisz byÌ rolnikiem (czytaj: posiadaÌ gospodarstwa lub w nim wspó³gospodarzyÌ).wystarczy ,¿e mieszkasz na terenach wiejskich (ale nie np. od 2 dni).

PROJEKTER
Wysłany: 2009-05-20, 11:54   
0
UP DOWN

Jak ktoÂś potrzebuje rzetelnych informacji na temat BUDOWY LAKIERNI to proszĂŞ pytaĂŚ.
ProjektujĂŞ i warsztaty samochodowe i lakiernie przemysÂłowe od 1998 roku. Zajmuje siĂŞ elementami formalno prawnymi i doborem wyposaÂżenia ( ale niestety nimi nie handluje .... to pozostawiam innym ).

DostĂŞpne tematy :
1. Ile to kosztuje ( budowa 1m2 w trzech technologiach, wyposaÂżenie techniczne budynku, wyposaÂżenie technologiczne lakierni blacharni mechaniki SKP )
2. Gotowe propozycje zagospodarowania powierzchni od 200 m/2 do 1400 m/kw w czterech wariantach inwestycyjnych ECONOMI, CLASSIC, HI STANDARD, i TOP CLASSE.
3. FormalnoÂści zwiÂązane z budowÂą
4. Ile kosztuje projekt i z czego siĂŞ skÂłada ( niestety ale 3000 zÂł to tylko 1/3 wartoÂści projektu technologicznego ktĂłry stanowi 1 z 14 czĂŞÂści projektu wykonawczego obiektu
5. Ile kosztuje odbiĂłr i dopuszczenie do uÂżytkowania i co trzeba mieĂŚ
6. Jak zorganizowaĂŚ pracĂŞ warsztatu ( dokumenty wewnĂŞtrzne procedury regulaminy zasady wynagradzania pracownikĂłw w firmie powyÂżej 15 zatrudnionych osĂłb ).
7. SkÂąd pieniÂądze na inwestycje ( barter, leasing, kredyt, dotacje unijne )
8. Czy to siĂŞ opÂłaca tj. poniesione nakÂłady w stosunku do zakÂładanych dochodĂłw.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu