Autor |
Wiadomość |
![](templates/TECH/images/spacer.gif) |
tomek82
|
Wysłany: 2009-01-06, 22:04 Kabiny lakiernicze - zakup
|
+1
|
|
|
|
Witam koledzy chciaÂłem zapytaĂŚ i doradziĂŚ sie w sprawie kabiny. W niedÂługim czasie chce kupiĂŚ kabinĂŞ ale sam nie wiem co wybraĂŚ bo wybĂłr jest tak ogromny Âże czÂłowiek ma mĂŞtlik w gÂłowie. Co myÂślicie o tych chiĂąskich typu yoki czy fobo koledzy z mieszalni nie polecajÂą mi takich poniewaÂż twierdzÂą Âże czĂŞÂści brakuje i stale trzeba do nich dokÂładaĂŚ. ChciaÂłem zapytaĂŚ czy ktoÂś z was ma takÂą? albo pracowaÂł na takiej lub pracuje?
Na kabinĂŞ chcĂŞ przeznaczyĂŚ tak 70tyÂś zÂł wiem ze oryginalne markowe zaczynajÂą siĂŞ od 100tyÂś w gĂłrĂŞ. Nigdy nie lakierowaÂłem w kabinie do tej pory lakierowaÂłem dobrych parĂŞ lat w garaÂżu ale to mĂŞczarnia i syf.Koledzy doradÂźcie co o tym myÂślicie? a moÂże szukac uÂżywki? w tej cenie???? Co wy na to? Z gĂłry dziĂŞki pozdro..... |
|
|
|
kalbi
|
Wysłany: 2009-01-06, 22:20
|
0
|
|
|
|
pw |
|
M_Wiewiorek
|
Wysłany: 2009-01-06, 23:12
|
0
|
|
|
|
Witam!
Mo¿esz spokojnie kupiÌ kabinê u¿ywan¹ markowej firmy, ja w 2001 roku zakupi³em o 6 lat starsz¹ kabinkê Omie i œmiga do tej pory bez ¿adnej awarii jedyne, co zosta³o zrobione po poprzednim w³aœcicielu to gruntowne czyszczenie kana³ów i polakierowanie jej na bielutko, bo by³a trochê pozamalowywana, w tej chwili komora ma 14 lat a nie mo¿na na ni¹ z³ego s³owa powiedzieÌ, je¿eli dbasz o czystoœÌ to praktycznie œmiecików nie uœwiadczysz, wiadomo kilka zawsze gdzieœ siê przylepi , ale w fabrykach aut te¿ tak jest. Pozdrawiam. |
|
|
|
kazzik_yo
|
Wysłany: 2009-01-08, 00:02
|
0
|
|
|
![](images/avatars/7604680754918b31ec2dab.gif)
|
napewno lepiej kupic jakas oryginalna ale uzywana niz chinska nowke jakas.
u mnie w sklepie popsul sie dzis kompresor. pekla blaszka dlugosci 5 cm. niestety nigdzie takiej blaszki nie dokupie bo kompresor jest firmy einhell i smielismy sie ze pewnie do chin ktorys bedzie musial jechac po kawalek blaszki.. smieszne ale prawdziwe bo w markowych kompresorach nawet czegos podobnego nie ma |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 05:49
|
0
|
|
|
![](images/avatars/14027340934c98c25726be8.jpg)
|
Trudno jest siĂŞ spieraĂŚ z powszechnÂą opiniÂą ... ale !
Wiecie Âże w Chinach sÂą autoryzowane serwisy samochodowe Mercedesa i VW i Toyoty i BMW i ... itd ? Wiecie Âże producenci tych samochodĂłw udzielili zgody na naprawy gwarancyjne ? Czy naprawdĂŞ ktoÂś powaÂżnie myÂśli Âże tamte warsztaty ÂściÂągajÂą kabiny i ramy naprawcze i wyposaÂżenie z europy ?
Drodzy Koledzy .... By³em i Widzia³em co mog¹ zrobiÌ i robi¹. Robi¹ bardzo nowoczesne urz¹dzenia dla renomowanych koncernów z naprawdê super materia³ów ... ale ?... tam jest tak ¿e klient z europy i USA dostaje co chce, a polscy biznesmeni chc¹ kupowaÌ tanio tanio tanio i koùczy to siê zakupem urz¹dzeù ze styropianu ( to nie ¿art 80 % kabin z Chin ma wype³nienie œcian styropianem ) i starych rozwi¹zaù technicznych. Wystarczy jedno s³owo i ( po chiùsku ! ) i kabina bêdzie bardzo nowoczesna i niestety tak droga jak te z europy lub Polski ( nadmieniê, ¿e te z polski to bardzo fajne urz¹dzenia i ciekawe rozwi¹zania techniczne )
Co do serwisu urz¹dzeù. Zawsze tak jest ¿e jak nie ma serwisu to i opinia o sprzêcie jest kiepska bo ka¿da kabina wczeœniej, czy póŸniej siê popsuje. Na szczêœcie w kabinie lakierniczej ka¿da ( ka¿da ka¿da ) czêœÌ da siê zast¹piÌ elementem od innego producenta, lub standardem np silniki paski filtry elektryka sterowniki szyby falowniki a nawet wymiennik ciep³a i palnik. Jak macie wybór to kupujcie nowe urz¹dzenia - je mo¿na np leasingowaÌ a u¿ywek ju¿ nie ! Co innego to dobór odpowiedniego wyposa¿enia i parametrów urz¹dzenia. Jak ktoœ bêdzie potrzebowa³ informacji o tym jak dzia³a kabina na co zwróciÌ uwagê, a co to tylko banialuki handlowo marketingowe napiszcie na mój e-mail. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
![](images/signatures/14232510134b7a813aaa377.jpg) |
|
|
|
kalbi
|
Wysłany: 2009-05-21, 13:55
|
0
|
|
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 17:10
|
0
|
|
|
|
TO GRATULACJE ! INWESTYCJE W FIRMIE TO ZAWSZE KROK DALEJ OD DOTYCHCZASOWYCH KONKURENTĂW.
Ale obok gratulacji mam dla ciebie bardzo bardzo z³¹ wiadomoœÌ :
nie pamiĂŞtam lokalizacji ale sprĂłbuj poszukaĂŚ tak - google LAKIERNIK - LAKIERNIA WYMAGA POZWOLENIA.
Jak przeczytasz i ju¿ bêdziesz przera¿ony to napisz na mój e-mail wyœlê ci nowy tekst jeszcze nie publikowany !!! ... a póŸniej trochê konkretnych informacji ¿ebyœ nie poszed³ siedzieÌ na 12 miesiêcy ( Przepisy Prawa Ochrony Œrodowiska z kwietnia 2001 nowela 2005 i 2007 mówi¹ miêdzy innymi, ¿e :
Kto bĂŞdÂąc obowiÂązany do zgÂłoszenia informacji dotyczÂących eksploatacji instalacji, nie speÂłnia tych obowiÂązkĂłw, lub eksploatuje instalacjĂŞ niezgodnie ze zÂłoÂżonÂą informacjÂą, podlega karze grzywny – zgodnie z Art. 342 ust. 1. i jeszcze Art. 351 ust. 1 - Kto eksploatuje instalacjĂŞ bez wymaganego pozwolenia, lub z naruszeniem jego warunkĂłw, podlega karze aresztu, albo ograniczenia wolnoÂści, albo grzywny, oraz Art. 359 ust.1 tej ustawy - Kto bĂŞdÂąc do tego zobowiÂązany nie prowadzi wymaganej ewidencji podlega karze grzywny. W Art. 187 Ustawa mĂłwi o tym, Âże naleÂży prowadziĂŚ ewidencjĂŞ m.in. o iloÂści i rodzajach gazĂłw i py³ów wprowadzonych do powietrza , oraz dane na podstawie ktĂłrych okreÂślono te iloÂści. OprĂłcz tego WIOÂŚ moÂże naÂłoÂżyĂŚ na podmiot ró¿ne kary, w tym co najgorsze b i e g n Âą c e , tzn. naliczane, aÂż do usuniĂŞcia naruszenia przepisĂłw. Stawki kar sÂą w ustawie i rozporzÂądzeniach. Ponadto zgodnie z art. 367. WIOÂŚ wstrzyma w drodze decyzji uÂżytkowanie instalacji eksploatowanej, bez wymaganego pozwolenia, a w samej decyzji ustala termin usuniĂŞcia naruszenia i sÂą to z reguÂły krĂłtkie terminy, np. 2 tygodnie maksymalnie miesiÂąc. JeÂśli naruszenie nie zostanie usuniĂŞte wstrzymane jest uÂżytkowanie instalacji. WIOÂŚ moÂże rĂłwnieÂż wstrzymaĂŚ uÂżytkowanie obiektu, jeÂżeli stwierdzi, Âże przy oddawaniu go do uÂżytkowania nie zostaÂły speÂłnione wymagania ochrony Âśrodowiska tj. min. uzyskanie stosownych decyzji, zgÂłoszeĂą, pozwoleĂą. Taka decyzja ma rygor natychmiastowej wykonalnoÂści zgodnie z art. 366. ) Kary wynoszÂą 500 % aktualnych opÂłat tj tak z .... 4 000 zÂł.
problem 2 - twoja nowa kabina stoi blisko granicy ! je¿eli te dzia³ki nie nale¿¹ do ciebie to skarga wystosowana przez s¹siadów przy braku pozwolenia na u¿ytkowanie instalacji skutkuje rozmontowaniem urz¹dzenia !!!! a i dopuszczenie do u¿ytkowania w tej lokalizacji nie bêdzie ³atwe. Natychmiast uzgodnij z firm¹ która to sk³ada ¿e zwrócisz siê do nich z proœb¹ o podniesienie emitera do góry ( kilka stalowych kana³ów ) nie wiem o ile bo .... nie znam tzw. t³a DOPUSZCZALNEJ EMISJI NA TWOIM TERENIE oraz ile tej emisji bêdzie i co to bêdzie. Podniesienie emitera z regu³y daje doskona³e efekty .... a o ile metrów to ju¿ wyjdzie z obliczeù w operacie powietrza!
[ Dodano: 2009-05-21, 18:16 ]
WÂłaÂśnie spojrzaÂłem Âże jesteÂś z Warszawy .... no straszliwy PECH ... dwie godziny temu wrĂłciÂłem z Warszawy w sprawie dopuszczenia nowo postawionej kabiny ASTHERM na Ursynowie !!!.... ale bĂŞdĂŞ tam za dwa tygodnie juÂż ze wstĂŞpnÂą dokumentacjÂą !
bardzo waÂżne ... dokumenty zgÂłoszeniowe tzw zgÂłoszenie, lub wystÂąpienie o pozwolenie skÂłada siĂŞ 30 dni przed planowanym uruchomieniem instalacji ale niestety juÂż po jej zainstalowaniu .... WIOÂŚ ma prawo sprawdziĂŚ czy tam jest i czy wyglÂąda to tak jak opiszesz w zgÂłoszeniu ... choĂŚ rzadko przychodzÂą !
[ Dodano: 2009-05-21, 18:24 ]
proszĂŞ bardzo link do cennych informacji - http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/22.html
[ Dodano: 2009-05-31, 13:45 ]
PLANUJESZ ZAKUP KABINY LAKIERNICZEJ : Nie waÂżne nowa czy uÂżywana! W necie jest mnĂłstwo oferentĂłw i maÂło informacji podanych dla uÂżytkownika. Wszystko od fachowcĂłw dla fachowcĂłw. MoÂże Najpierw uwaÂżnie przeczytaj to : http://www.astherm.pl/mity.html |
|
|
|
kaczmi
|
Wysłany: 2009-07-09, 20:48
|
0
|
|
|
|
do postawienia kabiny oprócz projektu, zezwolenia, mapek , zgody s¹iedztwa itp jest potrzebny OPERAT ŒODOWISKOWY, przy staraniu siê o niego uwzglêdnij ¿e stawiasz kabine w celu poprawy warunków przcy, bezpiczeùstwa oraz ochrony œrodowiska, nie uwzglêdniaj zwiêkszenia przerobu bo niedostaniesz ja wszystko ju¿ przerobi³em nawet musia³em mieÌ projekt przebudowy wodoci¹g bo akurat linia sz³a oraz musisz prawdziÌ jak¹ masz przydzielon¹ energie na dzia³ke bo mo¿e niepodŸwign¹Ì kabiny,wtedy musisz linie energetyczn¹ przerabiaÌ lub prosiÌ wiêkszy przydzia³ energi
[ Dodano: 2009-07-09, 21:50 ]
ogĂłlnie MASAKRA !!! |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-07-12, 13:24
|
0
|
|
|
|
@kaczmi_company ! Ktoœ Ciê chyba wprowadzi³ w b³¹d ! Do postawienia kabiny lakierniczej nie jest wymagany projekt, ani zezwolenie, ani mapy terenu, ani zgoda s¹siadów, a ju¿ na pewno nie OPERAT ŒRODOWISKOWY czyli RAPORT O OCENIE ODDZIA£YWANIA OBIEKTU NA ŒRODOWISKO ! To urz¹dzenie technologiczne tak samo traktowane w przepisach jak rama, podnoœnik, tokarka, czy piec grzewczy.
.... moÂże piszesz o formalnoÂściach dotyczÂących caÂłej lakierni ( warsztatu ) ? ... wtedy te opisane procedury to juÂż sÂą bardziej zbliÂżone do formalnych wymogĂłw ...
Ale zgoda s¹siadów to jest wymagana jedynie wtedy gdy stawiasz obiekt w granicy, lub metr od niej. W innym przypadku to Urz¹d powiadamia zainteresowanych na swojej stronie www o planowanej inwestycji i mo¿na co najwy¿ej j¹ oprotesotowaÌ ale trzeba podaÌ podstawê prawn¹ i przyczynê protestu. Powiadomienia korespondencyjne s¹siadów to rzadkoœÌ. Niczyja zgoda z s¹siedztwa nie jest wymagana nawet .... gdyby to by³o sk³adowisko odpadów radioaktywnych !
P.S Przebudowa wewnĂŞtrznej linii wodociÂągowej to oczywiÂście sprawa wÂłaÂściciela terenu tak i jej projekt bo wczeÂśniejsza lokalizacja teÂż byÂła objĂŞta projektem !
Warunki zasilania trzeba uzgodniÌ z ZE. Je¿eli nie ma zapasu mocy na linii przesy³owej ¿adne przeróbki linii nie wchodz¹ w grê. Wy³¹cznie nowe trafo.... a to problem ZE ... oczywiœcie mog¹ odmówiÌ i wtedy do S¥DU ! Zgodnie z orzeczeniem NSA koszty inwestycji w instalacje przesy³owe le¿¹ po stronie w³aœciciela linii. Jak ktoœ potrzebuje mieÌ np. gaz, a PGNiG oferuje budowê linii za np 10 lat to mo¿na zawrzeÌ umowê
cywilno-prawn¹ i zap³aciÌ czêœÌ inwestycji z w³asne kasy ... TAK JEST NA NOWYCH OSIEDLACH.... ale jak siê wypniesz to poniesiesz tylko op³aty przy³aczeniowe.... niestety dopiero za te 10 lat !
ZupeÂłnie innym tematem jest pozwolenie na uÂżytkowanie instalacji lakierniczej czyli POZWOLENIE NA EMISJĂ GAZĂW I PYÂŁĂW ... ale to zagadnienie jest szeroko opisane powyÂżej. |
|
|
|
stek
|
Wysłany: 2009-07-12, 18:59
|
0
|
|
|
|
@Projekter, mam pytanie bo widze ¿e przepisy masz w ma³ym palcu, jakie gro¿¹ kary gdy ktoœ poprostu podkabluje ¿e lakieruje w budynku gdzie nie mam filtrów (poprostu gara¿ wiêkszy), chodzi mi o kary z tytu³u ochrony œrodowiska? Sprawy skarbówki OK. pzdr. |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-07-13, 16:11
|
0
|
|
|
|
@stek ! tak najkrĂłcej to ... do 20 000 zÂł kary ... a w skrajnych przypadkach do roku pozbawienia wolnoÂści. ( to z ochrony Âśrodowiska ! ) jeszcze StraÂż tj. PSP tu do 1000 zÂł mandatu lub 3 lata pozbawienia wolnoÂści ( ... ale musiaÂłbyÂś mieĂŚ dowiedzione Âże stwarzasz zagroÂżenie dla zdrowia i Âżycia innych osĂłb ) ... i jeszcze Starostwo Powiatowe za budynek tj uÂżytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem i / lub WojewĂłdzki NadzĂłr Budowlany - oni kierujÂą do SÂądu Grodzkiego takie sprawy i kary sÂą nieprzewidywalne.
Tak szeroko i szczegó³owo to tu w publikacji :
http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/26.html
i jeszcze trochĂŞ w tej : http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/22.html |
|
|
|
stek
|
Wysłany: 2009-07-13, 19:56
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | @stek ! tak najkrĂłcej to ... do 20 000 zÂł kary ... a w skrajnych przypadkach do roku pozbawienia wolnoÂści. ( to z ochrony Âśrodowiska ! ) jeszcze StraÂż tj. PSP tu do 1000 zÂł mandatu lub 3 lata pozbawienia wolnoÂści ( ... ale musiaÂłbyÂś mieĂŚ dowiedzione Âże stwarzasz zagroÂżenie dla zdrowia i Âżycia innych osĂłb ) ... i jeszcze Starostwo Powiatowe za budynek tj uÂżytkowanie niezgodnie z przeznaczeniem i / lub WojewĂłdzki NadzĂłr Budowlany - oni kierujÂą do SÂądu Grodzkiego takie sprawy i kary sÂą nieprzewidywalne.
Tak szeroko i szczegó³owo to tu w publikacji :
http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/26.html
i jeszcze trochĂŞ w tej : http://www.lakiernik.com.pl/aktualnosci/22.html |
Dzieki wielkie @projekter, jestem pod wraÂżeniem po przeczytaniu tego ,( trza sÂąsiadom postawiĂŚ i byĂŚ miÂłym) |
|
|
|
baqo
|
Wysłany: 2009-07-13, 21:50
|
0
|
|
|
|
stek napisał/a: | Dzieki wielkie @projekter, jestem pod wraÂżeniem po przeczytaniu tego | mĂłwiÂłem Âże to nie zabawa w klocki i drogie hobby |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-07-20, 23:01
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | stek napisał/a: | Dzieki wielkie @projekter, jestem pod wraÂżeniem po przeczytaniu tego | mĂłwiÂłem Âże to nie zabawa w klocki i drogie hobby |
A jak sasiad sie poskarzy to przynajmniej bede wiedzial kto? Czy anonimowe dodnosy tez sa przyjmowane? |
|
|
|
przemo1972
|
Wysłany: 2009-07-21, 12:11
|
0
|
|
|
![Moderator](templates/TECH/images/ranks/rank_mod.gif)
|
DonKichot napisał/a: | Czy anonimowe dodnosy tez sa przyjmowane? |
Na szczescie nie. |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-07-21, 20:43
|
0
|
|
|
|
NIESTETY KAÂŻDE ZGÂŁOSZENIE JEST PRZYJMOWANE. nie anonimowo bo tzn. bez podania danych personalnych w ogĂłle... Ale kaÂżdy WIOÂŚ ma swĂłj wydziaÂł kontroli i wystarczy wypeÂłniĂŚ formularz zgÂłoszeniowy lipnymi danymi i juÂż moÂżna UPRZEJMIE DONOSIĂ !
a tu ciekawa statystyka kontrolna WIOÂŚ z Warszawy : http://www.wios.warszawa....kontrolnej.html
Trzeba œci¹gn¹Ì PDF... i zobaczyÌ jak sobie WIOŒ "pou¿ywa³" w pierwszym pó³roczu 2008 na ³ami¹cych przepisy ... na ponad milion z³otych. |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-07-22, 20:14
|
0
|
|
|
|
przemo1972 napisał/a: | DonKichot napisał/a: | Czy anonimowe dodnosy tez sa przyjmowane? |
Na szczescie nie. |
O tyle dobrze, Âże przynajmniej wiesz komu moÂżesz odpÂłaciĂŚ pieknym za nadobne.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-22, 21:37 ]
PROJEKTER napisał/a: | NIESTETY KAÂŻDE ZGÂŁOSZENIE JEST PRZYJMOWANE. nie anonimowo bo tzn. bez podania danych personalnych w ogĂłle... Ale kaÂżdy WIOÂŚ ma swĂłj wydziaÂł kontroli i wystarczy wypeÂłniĂŚ formularz zgÂłoszeniowy lipnymi danymi i juÂż moÂżna UPRZEJMIE DONOSIĂ !
|
Jak to wypÂłeniĂŚ formularz lipnymi danymi (kogoÂś innego czy wymyÂślonymi)? PrzecieÂż to kryminaÂł... Przeciez chyba dowod kurna sprawdzajÂą jak sie wyplenia jakies formularze... |
|
|
|
przemo1972
|
Wysłany: 2009-07-23, 12:26
|
0
|
|
|
|
DonKichot napisał/a: | Jak to wypÂłeniĂŚ formularz lipnymi danymi (kogoÂś innego czy wymyÂślonymi)? PrzecieÂż to kryminaÂł... Przeciez chyba dowod kurna sprawdzajÂą jak sie wyplenia jakies formularze... |
Formularza nikt nie sprawdza, mozesz go pobrac ze strony internetowej lub piszesz poprostu list-zgloszenie do np.WIOS i podpisujesz np.Tadeusz Rydzyk Donos jest podpisany, wiec WIOS wszczyna postepowanie. |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-07-23, 18:20
|
0
|
|
|
|
Dok³adnie tak jak pisze @przemo1972 ! Na stronie internetowej program wymaga wpisania danych w okienku z gwiazdk¹. Wpisujesz ... GAL ANONIM - kronikarz ! i program przyjmuje zg³oszenie. List to gorsza sprawa bo tu rzeczywiœci musia³byœ k³amaÌ z adresem nadawcy i nazwiskiem a to mo¿e byÌ krymina³ ... ale list to ju¿ rzadkoœÌ !
... czy WIOÂŚ ZAREAGUJE NA ZGÂŁOSZENIE ? na 90 % TAK ... ale zawsze jest to 10 % i moÂżesz mieĂŚ szczĂŞÂście .... przez chwilĂŞ !
KaÂżdy urzĂŞdnik doskonale wie Âże maÂło kto odkrywa swoje personalia przy donosach... a szczegĂłlnie na sÂąsiadĂłw. Jak zadzwonisz na policjĂŞ, Âże sÂąsiad hoduje ziele w naÂświetlonej szafie ... to teÂż moÂżesz powiedzieĂŚ Âże nie pamiĂŞtasz jak siĂŞ nazywasz ... bo sÂąsiad przed chwilÂą wrzuciÂł to ziele do grilla i siĂŞ nawÂąchaÂłeÂś .... a brygada w kominiarkach i tak przyjedzie !
SANEPID w trakcie kontroli to nawet ma czasami w decyzji o kontroli wpisane w pozycji powĂłd i zakres kontroli .... ZGÂŁOSZENIE NIEPRAWIDÂŁOWOÂŚCI W STANIE SANITARNYM OBIEKTU ! .... i chust wie czyje zgÂłoszenie i kiedy i jakich nieprawidÂłowoÂści ?
SANEPID dzia³a jednak na podstawie odrêbnej ustawy i tak jak US musi mieÌ decyzjê o postêpowaniu kontrolnym.... ale WIOŒ nie ! ... bo to czeœÌ Urzêdu Marsza³kowskiego - W£ADZY WYKONAWCZEJ ! Mog¹ zajrzeÌ na kawkê i przy okazji spytaÌ o te cholerne pozwolenia ! |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-07-23, 21:43
|
0
|
|
|
|
przemo1972 napisał/a: |
Formularza nikt nie sprawdza, mozesz go pobrac ze strony internetowej lub piszesz poprostu list-zgloszenie do np.WIOS i podpisujesz np.Tadeusz Rydzyk Donos jest podpisany, wiec WIOS wszczyna postepowanie. |
Nie no, nie wierze. SkÂąd masz takie informacjĂŞ. Jak ktoÂś podpiszĂŞ Tadeusz Rydzyk to traktujÂą to jak normalne zgÂłoszenie A jak przyjdÂą na kontrolĂŞ to dowiem siĂŞ kto mnie cenzura...?
[ Dodano: 2009-07-23, 22:56 ]
PROJEKTER napisał/a: | DokÂładnie tak jak pisze @przemo1972 ! Na stronie internetowej program wymaga wpisania danych w okienku z gwiazdkÂą. Wpisujesz ... GAL ANONIM - kronikarz ! i program przyjmuje zgÂłoszenie.
... czy WIOÂŚ ZAREAGUJE NA ZGÂŁOSZENIE ? na 90 % TAK ... ale zawsze jest to 10 % i moÂżesz mieĂŚ szczĂŞÂście .... przez chwilĂŞ ! !
KaÂżdy urzĂŞdnik doskonale wie Âże maÂło kto odkrywa swoje personalia przy donosach... a szczegĂłlnie na sÂąsiadĂłw.
SANEPID w trakcie kontroli to nawet ma czasami w decyzji o kontroli wpisane w pozycji powĂłd i zakres kontroli .... ZGÂŁOSZENIE NIEPRAWIDÂŁOWOÂŚCI W STANIE SANITARNYM OBIEKTU ! .... i chust wie czyje zgÂłoszenie i kiedy i jakich nieprawidÂłowoÂści ?
SANEPID dzia³a jednak na podstawie odrêbnej ustawy i tak jak US musi mieÌ decyzjê o postêpowaniu kontrolnym.... ale WIOŒ nie ! ... bo to czeœÌ Urzêdu Marsza³kowskiego - W£ADZY WYKONAWCZEJ ! Mog¹ zajrzeÌ na kawkê i przy okazji spytaÌ o te cholerne pozwolenia ! |
Zawsze myslaÂłem, Âże osoba ktĂłra skÂłada donos jest potem powiadamiana o wynikach. Czy to sÂą pewne informacje czy tylko zgaduj zgadula. Nie wydaje mi sie ze mozna ot tak wysÂłac sobie maila do kogos z wios i nie podpisywac sie (lub podpisywac Gal Anonim - co to za roznica) Bo jakby byÂło tak naprwde to czas konczyc lakierowanie w garazu...
Ale sasiedzi raczej mnie nie podkabluja bo dobrze z nimi zyje.
Od czego zalezy czy przyjdzie Sanepid czy WIOS i jak sie zachowac przy takiej kontroli? |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-08-12, 08:16
|
0
|
|
|
|
DonKichot ! Najlepiej to sprawdziĂŚ ! podaj adres swojego garaÂżu a ja pod donosem podpiszĂŞ siĂŞ Gal Anonim !!! Zobaczymy ile czasu potrzeba na reakcjĂŞ urzĂŞdu. W ÂŁodzi do dwĂłch tygodni ... w Warszawie nawet miesiÂąc ... a np w Katowicach i Rybniku juÂż tylko siedem dni !
Jak siĂŞ podpiszesz pod donosem to juÂż nie jest donos tylko ZGÂŁOSZENIE NIEPRAWIDÂŁOWOÂŚCI ... a procedury i terminy odpowiedzi na takie zgÂłoszenia okreÂśla KODEKS POSTĂPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO i sporo wyrokĂłw NSA.
i ... raczej siĂŞ nie zdarza Âżeby urzĂŞdnicy kontrolni informowali kto ciĂŞ .... sprzedaÂł !
No i na koniec TWOJA sÂłuszna konkluzja ... CZAS KOĂCZYĂ LAKIEROWANIE W GARAÂŻU ! ... oczywiÂście zarobkowe ... bo amatorĂłw nie prowadzÂących dziaÂłalnoÂści gospodarczej to trudno zdzieliĂŚ PRAWEM OCHRONY ÂŚRODOWISKA ... niby moÂżna bo sÂą przepisy ... ale nigdy nie sÂłyszaÂłem o takim przypadku ! ... a wyniki dziaÂłaĂą kontrolnych przedsiĂŞbiorstw przez WIOÂŚ sÂą oficjalnym raportem czĂŞsto dostĂŞpnym na stronach WIOÂŚ lub UrzĂŞdu MarszaÂłkowskiego.... a w raporcie sumy kar podawane sÂą w setkach tysiĂŞcy zÂłotych ! |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-09-20, 21:52
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | DonKichot ! Najlepiej to sprawdziĂŚ ! podaj adres swojego garaÂżu a ja pod donosem podpiszĂŞ siĂŞ Gal Anonim !!! Zobaczymy ile czasu potrzeba na reakcjĂŞ urzĂŞdu. W ÂŁodzi do dwĂłch tygodni ... w Warszawie nawet miesiÂąc ... a np w Katowicach i Rybniku juÂż tylko siedem dni ! |
DziĂŞki PROJEKTER, moÂże lepiej nie A tak na powaÂżnie, to skÂąd masz takie informacje, Âże tyle siĂŞ czeka i Âże wystarczy podpisaĂŚ gal anonim? Sam zgÂłaszaÂłeÂś
PROJEKTER napisał/a: |
i ... raczej siĂŞ nie zdarza Âżeby urzĂŞdnicy kontrolni informowali kto ciĂŞ .... sprzedaÂł !
|
A to niedobrze, powinni mĂłwiĂŚ.
No i na koniec TWOJA sÂłuszna konkluzja ... CZAS KOĂCZYĂ LAKIEROWANIE W GARAÂŻU ! ... oczywiÂście zarobkowe ... bo amatorĂłw nie prowadzÂących dziaÂłalnoÂści gospodarczej to trudno zdzieliĂŚ PRAWEM OCHRONY ÂŚRODOWISKA ... niby moÂżna bo sÂą przepisy ... ale nigdy nie sÂłyszaÂłem o takim przypadku ! ... a wyniki dziaÂłaĂą kontrolnych przedsiĂŞbiorstw przez WIOÂŚ sÂą oficjalnym raportem czĂŞsto dostĂŞpnym na stronach WIOÂŚ lub UrzĂŞdu MarszaÂłkowskiego.... a w raporcie sumy kar podawane sÂą w setkach tysiĂŞcy zÂłotych ! |
I jeszcze jedno, jak to wygl¹da na wsi? Czy wieœ mo¿e liczyÌ na ulgi? I czy jakoœ zamykaj¹ (plombuja) warsztat, wyci¹g po kontroli. I czy robi siê póŸniej jakieœ rekontrole. Jak np. bêde sobie robi³ po nocach to mnie nie z³api¹? No bo wtedy ju¿ nie bede mia³ zg³oszonej dzialalnoœci |
|
|
|
mebArth
|
Wysłany: 2009-09-21, 00:43
|
0
|
|
|
|
A ny mamy kabinke schowanÂą w pomieszczeniu miedzy blacharniami i nic nie widac ze tam cokolwiek jest za tymi drzwiami A kontrole WIOÂŚ juz mieliÂśmy to nawet do kibla patrzyli czy woda przypadkiem nie spÂływa gdzieÂś na ulicĂŞ. 2 dni kontroli po 6h. |
_________________ Bart
![](images/signatures/1826998503496089ca4c1b5.gif) |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-09-21, 22:42
|
0
|
|
|
|
mebArth napisał/a: | A ny mamy kabinke schowanÂą w pomieszczeniu miedzy blacharniami i nic nie widac ze tam cokolwiek jest za tymi drzwiami A kontrole WIOÂŚ juz mieliÂśmy to nawet do kibla patrzyli czy woda przypadkiem nie spÂływa gdzieÂś na ulicĂŞ. 2 dni kontroli po 6h. |
no i jak to wyglÂąda? ByÂł jakiÂś donos czy ot tak sobie przyszli? |
|
|
|
mebArth
|
Wysłany: 2009-09-22, 16:45
|
0
|
|
|
|
przyszli bo zrobilismy stacje demontazu i recyklingu aut. To wszystko sptrawdzali zeby dostac zgodê na dzia³alnoœÌ.
WszedÂł na lakiernie i mĂłwi ze smierdzi... to stary na to: skarpetki tez smierdzÂą i co? i nic
Lakiery baza wodne w bezbarwny mamy z normÂą VOC wiec moze nas w d... caÂłowaĂŚ. |
_________________ Bart
![](images/signatures/1826998503496089ca4c1b5.gif) |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-09-22, 21:32
|
+1
|
|
|
|
I co ja mam wam teraz napisaÌ ? Ze kraœÌ jest cool ? czy ¿e ... najlepiej zakopaÌ kabinê 4 metry pod ziemi¹, a wjazd zamaskowaÌ s³om¹ ? mo¿e ¿e urzêdnicy s¹ g³upi albo przepisy cenzura ? ... Proszê was panowie !... ruszcie trochê g³ow¹ ... jak ka¿dy dojdzie do wniosku, ¿e mo¿na robiÌ co chce to za rok dwa bêdziecie rzucaÌ kamieniami w kancelariê rz¹du i domagaÌ siê chleba i pracy !!! ... a emigranci cztery metry pod ziemi¹ ukryci za snopkami ze s³omy bez rejestracji firmy i p³acenia zusówsrusów i podatków bêd¹ lakierowaÌ pod waszym domem na podwórku za 3,25 z³ ( ok. 1 dolar ) element !!! i w ogóle do Polski trafi¹ wszystkie syfy z Europy ... no bo skoro wolno smrodziÌ lakierami i truÌ wszystko w ko³o to dlaczego nie cenzura¹Ì wam do œmietnika przydomowego toksycznej beczki z 200 litrami odpadami z ruskiej fabryki farb ?
Wszyscy mĂłwiÂą W NIEMCZECH TO JEST PORZÂĄDEK - NO JEST bo tam kaÂżdy na kaÂżdego kabluje a kontrola jest w na drugi dzieĂą albo za godzinĂŞ !!! to jest porzÂądek !
... i do nas przyjdzie taki zwyczaj niech tylko wiĂŞcej bĂŞdzie prywatnych posesji w koÂło takich syficznych lakierni a juÂż wÂłaÂściciele tych domĂłw i firm postarajÂą siĂŞ Âżeby was nie byÂło ! Nie jestem zwolennikiem radykalnych ograniczeĂą wolnoÂści gospodarczej ... ale te pozwolenia uzyskuje siĂŞ banalnie Âłatwo ... tylko trzeba zapÂłaciĂŚ za to, Âże truje siĂŞ innych ... a ci ktĂłrzy tego nie robiÂą to po prostu zÂłodzieje !!!
MyÂślcie Âże bĂŞdĂŞ broniÂł jakiegoÂś bezczelnego zasranego truciciela zÂłodzieja przed atakiem sÂąsiadĂłw i donosami ? .... a niech was wdepczÂą w ziemiĂŞ i ograbiÂą ze wszystkiego co macie !!! Po to sÂą te przepisy Âżeby coÂś zmieniĂŚ na lepsze, a kontrole po to Âżeby normalni ludzie nie pracowali w gĂłwn... po pas 10 godzin dziennie za 800 zÂł !
... a po publikacji ka¿dego tekstu w prasie na temat pozwoleù przychodzi 5 - 10 e-mil z pytaniem jak dowaliÌ takiemu syfiarzowi za p³otem co myœli, ¿e wszyscy mog¹ go cmokn¹Ì !
Œwietnie Panowie - Brawoo ! Oprzyjcie te swoje firemki na zamaskowanych kabinach i podrobionych etykietkach na puszkach z lakierem .... œwietlana przysz³oœÌ przed wami ! Zaoszczedzicie 240 z³ rocznie op³aty œrodowiskowej za emisjê i 1500 za pozwolenie a stracicie miejsca pracy firmê i pieni¹dze ... i jeszcze napiszecie na forum, ¿e to urzêdnicy was zniszczyli a system jest do kitu !!!!
... i gdzie sÂą te wasze firmy ? bo nie doczytaÂłem ? |
|
|
|
Siekiera
|
Wysłany: 2009-09-23, 07:17
|
0
|
|
|
![](images/avatars/16338888764f685dd2a9beb.jpg)
|
uuuuuu.... ostro sie zrobiÂło, choĂŚ masz duÂżo racji to prawda jest taka Âże choĂŚby siĂŞ czÂłowiek bardzo staraÂł mieĂŚ wszystko na tip top to kontrolerzy i tak znajdÂą jakiegoÂś knyfa Âżeby daĂŚ mandat, stÂąd ta odwieczna walka w kotka i myszkĂŞ |
|
|
|
DonKichot
|
Wysłany: 2009-09-23, 20:38
|
0
|
|
|
|
... i gdzie sÂą te wasze firmy ? bo nie doczytaÂłem ? |
W Polsce
DziĂŞki bardzo za wyczerpujÂące informacjĂŞ:) |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-09-23, 21:53
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | uuuuuu.... ostro sie zrobiÂło, choĂŚ masz duÂżo racji to prawda jest taka Âże choĂŚby siĂŞ czÂłowiek bardzo staraÂł mieĂŚ wszystko na tip top to kontrolerzy i tak znajdÂą jakiegoÂś knyfa Âżeby daĂŚ mandat, stÂąd ta odwieczna walka w kotka i myszkĂŞ |
Nie wiem sk¹d te obawy przed kontrol¹. Prawda jest taka ze albo siê nie staracie, a to ignorancja i nale¿¹ siê wam te mandaty choÌby za bezczelnoœÌ ... albo urzêdnicy s¹ chamscy i siê przychrzaniaj¹ do ka¿dego naruszenia przepisów co z ich strony jest faktycznie œwiùstwem i wtedy to uratuje was jedynie drobiazgowa znajomoœÌ przepisów bo ... Jest taka z³ota zasada : Wy mo¿ecie ³amaÌ prawo i przepisy ( obywatele RP ) i poniesiecie tego konsekwencje, a kontroluj¹cy urzêdnik nie mo¿e nawet spróbowaÌ wysun¹Ì paluszka poza posiadane uprawnienia i obowi¹zuj¹ce prawo !
Ja ... to siĂŞ tylko irytujĂŞ tym, Âże po tak wielu postach na tym forum ( kurde ludzie !!! to jest skarbnica informacji i cennych porad za free ! ) WY nadal wypisujecie takie dyrdymaÂły !!! WyciÂągajcie wnioski i do przodu , a nie na Âślepaka do tyÂłu ... i tyle mam do napisania ! |
|
|
|
klex44
|
Wysłany: 2009-10-04, 19:57
|
0
|
|
|
|
Podejrzewam ze jesli mam zaklad stolarski rowniez powinienem miec pozwolenie na lakierowanie .
mowisz ze takie pozwolenie razem z oplatami na ochrone srodowiska wyniesie mnie 2 tys zl ? |
|
|
|
karczochrulez
|
Wysłany: 2009-10-05, 00:45
|
0
|
|
|
|
Trudno jest siĂŞ spieraĂŚ z powszechnÂą opiniÂą ... ale !
Wiecie Âże w Chinach sÂą autoryzowane serwisy samochodowe Mercedesa i VW i Toyoty i BMW i ... itd ? Wiecie Âże producenci tych samochodĂłw udzielili zgody na naprawy gwarancyjne ? Czy naprawdĂŞ ktoÂś powaÂżnie myÂśli Âże tamte warsztaty ÂściÂągajÂą kabiny i ramy naprawcze i wyposaÂżenie z europy ?
Z Europy to napewno nie, bo juÂż eurokolesie zadbali Âżeby to nie byÂło opÂłacalne, ale z Japonii albo Korei to na luzie i za Âśmieszne pieniÂądze
SkÂąd o tym wiem? A Ty skÂąd wiesz Âże ChiĂączycy nie sÂą w stanie sprowadziĂŚ? |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-05, 20:19
|
0
|
|
|
|
@klex44 pozwolenie wymaga operatu powietrza i projektu technologicznego dla lakierni. ÂŁÂącznie to ok 5 tyÂś zÂłotych. Natomiast zgÂłoszenie lakierni to koszt ok 900 zÂł + 504 opÂłaty Âśrodowiskowej ... i jeszcze Âśmieci, czyli odpady staÂłe ok. 300 opracowanie + 204 opÂłata.
Razem ... 1908 + vat dla niektĂłrych pozycji ( opÂłaty bez vat )
[ Dodano: 2009-10-05, 21:37 ]
@karczohrulez ... moÂże nie sprowadzajÂą kabin z Japonii i Korei bo to nie jest wolny kraj w ktĂłrym wszystko wolno ? ... a moÂże dlatego, Âże sami produkujÂą kabiny w ogromnych iloÂściach i super tanio ? ... i moÂże dlatego Âże nie sÂą idiotami tylko potrafiÂą liczyĂŚ ?
SkÂąd wiem ... pytasz ? JakoÂś nie sÂłyszaÂłem Âżeby polscy, lub wÂłoscy producenci prĂłbowali eksportowaĂŚ urzÂądzenia do Chin ... nie sÂłyszaÂłem i nie widziaÂłem aby na AUTO -MECHANICE we FRANKFURCIE JapoĂąscy producenci kabin, lub koreaĂąscy potentaci wystawiali swoje urzÂądzenia obok kilkunastu wystawcĂłw z Chin. No i jak wiemy Japonia i Korea pd. to kraje w ktĂłrych pracuje siĂŞ za miskĂŞ ryÂżu i kradnie technologie wiĂŞc na pewno te ich kabiny sÂą taĂąsze niÂż ChiĂąskie i to siĂŞ naprawdĂŞ opÂłaca. Tylko dlaczego Polacy tak siĂŞ upierajÂą Âżeby taszczyĂŚ te droÂższe i gorsze z Chin zamiast z Japonii lub Korei ? SkÂąd ty wytrzepaÂłeÂś takÂą teoriĂŞ ? PomyÂśl trochĂŞ jak i w ktĂłrym kierunku dziaÂł Âświatowa gospodarka zanim ponownie napiszesz jakiÂś gÂłupi komentarz. Kabiny z Japonii do Chin .... pewnie ich JapoĂączycy zarzucili tymi kabinami, a chiĂąski dealer Mercedesa Âżyje w wolnym kraju zarabia kilkanaÂście milionĂłw jenĂłw i kupi sobie lepszÂą kabinĂŞ od JapoĂącĂłw bo sra na tÂą z Chin !
To chyba tylko w Polsce tak jest ¿eby Policja jeŸdzi³a samochodami z Korei ! Chiùczycy jakoœ nie je¿d¿¹ Toyotami ani Polonezami ! |
|
|
|
karczochrulez
|
Wysłany: 2009-10-05, 21:08
|
0
|
|
|
|
No có¿ komentarz dostosowa³em poziomem do komentowanego tekstu, ale i tak niewiele z niego zrozumia³eœ. Masz nieznoœn¹ manierê pouczania wszystkich dooko³a w oparciu wy³¹cznie o rozbuchane ego. Wracaj¹c do tych kabin - by³eœ w Chinach? Widzia³eœ na czym pracuj¹ te autoryzowane serwisy? Czy mo¿e nie by³eœ, ale jak chiùskie to musi byÌ kiepskie?
Mam dla Ciebie zÂłotÂą myÂśl jednego z klasykĂłw - zupeÂłnie za free, nie musisz braĂŚ kredytu z unijnÂą dopÂłatÂą. Powtarzaj jÂą sobie kilka razy zanim wypuÂścisz kolejnego posta:
"KaÂżdy co jakiÂś czas mĂłwi gÂłupstwa, ale dopiero gÂłupstwa mĂłwione z patosem sÂą naprawdĂŞ nieznoÂśne"
bez urazy ale przeczytaÂłem wÂątek o warsztacie za 3,5 baĂąki ..... |
|
|
|
przemo1972
|
Wysłany: 2009-10-05, 22:53
|
0
|
|
|
|
karczochrulez, przypominam ze Piszesz w temacie "Kabiny lakiernicze-zakup" .Jesli jednak lubisz zlote mysli i aforyzmy-
"Niech bĂŞdzie bÂłogosÂławiony czÂłowiek, ktĂłry nie majÂąc nic do powiedzenia powstrzymuje siĂŞ od ubrania tego faktu w sÂłowa."
George Eliot (1819-1880) |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-06, 20:24
|
0
|
|
|
|
@karczochrulez ? sprzedajesz te ChiĂąskie kabiny w Polsce czy jak ? Jak na razie to po za niskÂą cenÂą nie sÂą w stanie niczym konkurowaĂŚ z produktami z europy ... tak jak i podnoÂśniki, pistolety, aerografy, montaÂżownice do opon , klucze, szlifierki, sprĂŞÂżarki, filtry, promiennik ... nie masz pojĂŞcia o ChiĂąskiej produkcji. MyÂślĂŞ Âże teÂż nie wiesz dlaczego tak jest Âże 60% markowych produktĂłw najwyÂższej jakoÂści produkowanych jest w Chinach i jednoczeÂśnie 90 % tego co trafia do polski z Chin to szajs ?
A ta twoja zÂłota myÂśl to dla kogo ??? dla tych co grajÂą w totka, czy odziedziczÂą majÂątek ? Bo chyba nie dla normalnych ludzi planujÂących wÂłasny biznes !
a co do urazy .... to musia³byœ siê naprawdê postaraÌ b³ysn¹Ì wiedz¹, lub chocia¿ jakimœ doœwiadczeniem, ¿eby siê przebiÌ przez moje rozbuchane ego !
co do warsztatu za 3,5 baĂąki to gdybyÂś naprawdĂŞ przeczytaÂł temat zamiast przeglÂądaĂŚ literki bez rozumienia tekstu to byĂŚ dotarÂł do punktu w ktĂłrym siĂŞ okazuje, Âże to nie 3,5 mln tylko 538 000 EURO i Âże to wyglÂąda tak : http://car-satellite.com/?l=en&a=52
i jest skÂładane w 10 dni !!! .... i gotowe do naprawy samochodĂłw.
JeÂżeli chodzi ogĂłlne koszty budowy i wyposaÂżenia to jak byĂŚ chciaÂł ze mnÂą polemizowaĂŚ co i za ile to najpierw napisz co w Âżyciu wybudowaÂłeÂś ( poza tym co zrobiÂłeÂś z lego ) a potem zajrzyj tu : http://www.modularny-warsztat.pl/
To podobna koncepcja do tej za 3,5 mln tylko montaÂż trwa 99 dni, ale kosztuje Âśrednio 500 000 zÂł oczywiÂście + vat, to jest tak z 10 000 zÂł mc. przez 5 lat ... ale to dla tych co chcÂą mieĂŚ wÂłasny profesjonalny warsztat i nie potraktujÂą powaÂżnie twojej tombakowej myÂśli o kredytach i dotacji !!!
Jak widzisz nawet bĂŞdÂąc zÂłoÂśliwym z rozbuchanym ego potrafiĂŞ w jednej wypowiedzi
wypi¹Ì siê na twoje uwagi ... i przekazaÌ innym coœ po¿ytecznego ? Napisz coœ po¿ytecznego i coœ o czym nie wiem ! ( poza tym ¿e - S³où to jedyny ssak który nie umie skakaÌ ! - wiedzia³eœ o tym ? ). |
|
|
|
e-lupus
|
Wysłany: 2009-10-11, 20:50
|
0
|
|
|
|
Witam,
Ja jeszcze nie kupujĂŞ kabiny ale szukam miejsca na niÂą i czytam wasze wszystkie posty i wiecie co pomijajÂąc przydatne posty niektĂłrych to uwaÂżam Âże najbardziej rzeczowe i wyczerpujÂące posty ma ... Projekter . Liczba konkretĂłw w jego postach ma najwyÂższy wskaÂźnik ze wszystkich. A Âże siĂŞ przy tym unosi i Âże siĂŞ rozpycha to co z tego po to jest forum i jest przez to o wiele ciekawsze.
I wiecie z czego najbardziej siĂŞ cieszĂŞ Âże taki czÂłowiek jest w Polsce tu z nami a nie pomaga rozwijaĂŚ interesĂłw jakimÂś szwabom czy angolom a liczba rzeczy na ktĂłrych Projekter siĂŞ zna pokazuje tylko Âże warto skorzystaĂŚ z jego doÂświadczenia . |
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-10-12, 18:47
|
0
|
|
|
|
@e-lupus - DziĂŞkujĂŞ za tÂą opiniĂŞ !
i ...nie przepraszam tych co siê czuj¹ ura¿eni. Dodam - ¿e zdobycie wiedzy która mam kosztowa³o mnie 19 lat pracy !!!. Zaczyna³em jak niektórzy z was od ... pracy fizycznej potem najemnej jako popychad³o w biurze obs³ugi ... a teraz jestem tu gdzie jestem. Za du¿o pracy, wysi³ku nie przespanych nocy, tysiêcy przejechanych kilometrów, nerwów i pieniêdzy kosztowa³o mnie zdobywanie doœwiadczeù których suma sk³ada siê dziœ na moja wiedzê. Napisa³em 19 publikacji ( wiêkszoœÌ jest w necie ) 5 kolejnych uka¿e siê do marca 2010 ... jestem wspó³projektantem wielu nowatorskich rozwi¹zaù technicznych. Takich firm jak moja ( o identycznym profilu i zakresie dzia³ania ) jest w Polsce piêÌ i tylko dwie z nich ze mn¹ konkuruj ! ... Panowie i Panie !!! nie apelujcie do mnie o skromnoœÌ i powœci¹gliwoœÌ wypowiedzi bo za du¿o pracy i wysi³ku w³o¿y³em w to ¿eby WIEDZIEà ! Jeszcze wiêcej wk³adam w to, ¿e by ta wiedza by³a aktualna ... i jak siê na czymœ nie znam to siedzê cicho ! ... Gorzej jak ktoœ wypisuje bzdury wtedy fachowo i dosadnie obrywa !!! |
|
|
|
Oktawian_P
|
Wysłany: 2010-01-27, 11:28
|
0
|
|
|
![](images/avatars/8818155494b56e0cdefa9c.jpg)
|
Witam. Musze przyznaÌ ¿e PROJEKTER nie zawsze jest mi³y i uprzejmy. Ale co wie to jego i b¹dŸcie wdziêczni ¿e pomaga tu na forum gratis. Ja równie¿ zdobywa³em swoja wiedzê godzinami (choÌ w zakresie filtracji). Od produkcji do utylizacji przez monta¿ w³asnymi rêkoma poznawa³em co to jest filtr. A co do kabin lakierniczych (bo temat o tym) To tu równie¿ muszê siê zgodziÌ z PROJEKTEREM. jak ktoœ chce porz¹dn¹ kabinê to nie da siê jej zrobiÌ za 1000 z³. Nawet netto. Budowa³em kabiny (takie wiêksze bo do autobusów, lokomotyw i mniejsze) i jak PROJEKTER mówi ¿e kosztuje tyle to naprawdê kosztuje tyle. A jak ktoœ kupi coœ taniej to prêdzej czy póŸniej zrozumie dlaczego to by³o tanie. Bo jak coœ jest tanie to na czymœ trzeba by³o oszczêdziÌ przy produkcji.
Zawsze sa jeszcze wyj¹tki potwierdzaj¹ce regu³ê |
_________________ www.bodim.com.pl
![](images/signatures/2205867054b56e0cdeab45.jpg) |
|
|
|
Pneumatyka_NTS
|
Wysłany: 2010-06-08, 14:36
|
0
|
|
|
|
Rozumiem wnioskujÂąc z tego co nabazgrali na stronie Astherm Âże silniki w kabinie powinny mieĂŚ co najmniej 2 x 11kW (to niezbĂŞdne minimum) bo tylko taka moc moÂże napĂŞdziĂŚ turbiny o przepÂływie 30000 m3/h przy sprĂŞÂżu 500PA koniecznie na paskach bo tak jest w ich kabinach a inne to przed potowe badziewia (zawsze jak brak argumentĂłw to sÂłychaĂŚ obelgi lub uwagi w stylu "stare, sÂłabe"). Przy takiej mocy turbin wymiennik ciepÂła to szafa wielkoÂści 2x2m o zdolnoÂści cieplnej powyÂżej 300kW i palnik o wydajnoÂści 300kW chlejÂący do 30 litrĂłw ropuchy na cykl. Lampy w Âścianach to fajna sprawa do puki nie zaczniemy w kabinie pracowaĂŚ a w tedy sikamy Âżelikiem po Âścianach zalepiamy foliÂą itd. MoÂże ktoÂś mi powie jak zabezpieczyĂŚ lampy bez pogorszenia oÂświetlenia. I dalej wynikajÂący z powyÂższego problem z ociepleniem. Dla czego weÂłna przecieÂż jest droga. A to dla tego Âże jeÂśli mamy lampy w Âścianach to inne ocieplenie jest niedopuszczalne (styropian siĂŞ sypie nawet bez lamp w Âścianach a poliuretan siĂŞ topi). |
|
|
|
ZIEMBA
|
Wysłany: 2010-06-08, 17:11
|
0
|
|
|
|
Pneumatyka_NTS napisał/a: | Rozumiem wnioskujÂąc z tego co nabazgrali na stronie Astherm Âże silniki w kabinie powinny mieĂŚ co najmniej 2 x 11kW (to niezbĂŞdne minimum) bo tylko taka moc moÂże napĂŞdziĂŚ turbiny o przepÂływie 30000 m3/h przy sprĂŞÂżu 500PA koniecznie na paskach bo tak jest w ich kabinach a inne to przed potowe badziewia (zawsze jak brak argumentĂłw to sÂłychaĂŚ obelgi lub uwagi w stylu "stare, sÂłabe"). Przy takiej mocy turbin wymiennik ciepÂła to szafa wielkoÂści 2x2m o zdolnoÂści cieplnej powyÂżej 300kW i palnik o wydajnoÂści 300kW chlejÂący do 30 litrĂłw ropuchy na cykl. Lampy w Âścianach to fajna sprawa do puki nie zaczniemy w kabinie pracowaĂŚ a w tedy sikamy Âżelikiem po Âścianach zalepiamy foliÂą itd. MoÂże ktoÂś mi powie jak zabezpieczyĂŚ lampy bez pogorszenia oÂświetlenia. I dalej wynikajÂący z powyÂższego problem z ociepleniem. Dla czego weÂłna przecieÂż jest droga. A to dla tego Âże jeÂśli mamy lampy w Âścianach to inne ocieplenie jest niedopuszczalne (styropian siĂŞ sypie nawet bez lamp w Âścianach a poliuretan siĂŞ topi). |
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi w tym poÂście kolego. W takim razie napisz gdzie powinny byc zamontowane lampy w kabinie skoro boczne w Âścianach Ci przeszkadzaja. A co do weÂłny to jaki Twoim zdaniem jest ten wiĂŞkszy jej koszt od styropianu? Bo wedÂług mnie bĂŞdzie to z 1tys droÂżej. A to tak duÂżo? |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-06-08, 19:22
|
0
|
|
|
|
Pneumatyka_NTS napisał/a: | Rozumiem wnioskujÂąc z tego co nabazgrali na stronie Astherm Âże silniki w kabinie powinny mieĂŚ co najmniej 2 x 11kW (to niezbĂŞdne minimum) bo tylko taka moc moÂże napĂŞdziĂŚ turbiny o przepÂływie 30000 m3/h przy sprĂŞÂżu 500PA koniecznie na paskach bo tak jest w ich kabinach a inne to przed potowe badziewia (zawsze jak brak argumentĂłw to sÂłychaĂŚ obelgi lub uwagi w stylu "stare, sÂłabe"). Przy takiej mocy turbin wymiennik ciepÂła to szafa wielkoÂści 2x2m o zdolnoÂści cieplnej powyÂżej 300kW i palnik o wydajnoÂści 300kW chlejÂący do 30 litrĂłw ropuchy na cykl. Lampy w Âścianach to fajna sprawa do puki nie zaczniemy w kabinie pracowaĂŚ a w tedy sikamy Âżelikiem po Âścianach zalepiamy foliÂą itd. MoÂże ktoÂś mi powie jak zabezpieczyĂŚ lampy bez pogorszenia oÂświetlenia. I dalej wynikajÂący z powyÂższego problem z ociepleniem. Dla czego weÂłna przecieÂż jest droga. A to dla tego Âże jeÂśli mamy lampy w Âścianach to inne ocieplenie jest niedopuszczalne (styropian siĂŞ sypie nawet bez lamp w Âścianach a poliuretan siĂŞ topi). |
Jedne rzeczy to prawda inne ... niestety nie. Musisz pamiêtaÌ ¿e projektanci ASTHERM funkcjonuj¹ w nieco innym œwicie ni¿ my ... mianowicie w przemyœle. Czasami zdarzy im siê sprzedaÌ jak¹œ kabinê do warsztatów lub serwisu samochodowego i wtedy jej parametry techniczne dalece wykraczaj¹ poza potrzeby klienta ( cena niestety te¿ ).
Co do we³ny mineralnej to problem z ni¹ jest taki ¿e jako izolacja bije na g³owê ka¿de inne wype³nienie paneli w kabinie, a co najwa¿niejsze nie pali siê ... czyli nie rozprzestrzenia ognia. K³opot jest jednak taki, ¿e ¿aden odbiorca kabiny nie ma wp³ywu na to jak gêsta izolacja z we³ny mineralnej zosta³a zastosowana przez producenta w panelach ... i tu zaczyna dochodziÌ do oszustw. W przypadku pianki poliuretanowej ma ona zwart¹ sta³¹ strukturê i nie bardzo jest na czym oszukiwaÌ ... styropian to bezdyskusyjny szajs .... w kabinach MILIBAR - te¿ ! ... ale CENA CZYNI CUDA !
Co do napêdu i rodzaju wentylatorów to wojna producentów ... pomiêdzy napêdem bezpoœrednim z osi silnika ( wentylatorami wysokociœnieniowymi ), a wentylatorami napêdzanymi przez przek³adnie pasow¹ ... nie ma koùca od lat. Bezpoœredni systemy stosuje konsekwentnie USI ITALIA i BLOWTERM i o dziwo ZONGDA ( ZONGA ) made in China. Kiedyœ robi³ tak POLIN, ale siê z tego wycofa³. WiêkszoœÌ producentów w Europie stosuje przek³adniê ... ale nie oznacza to ¿e wiêkszoœÌ ma racjê ... Ten techniczny spór nigdy siê nie skoùczy bo argumentów za i przeciw dla ka¿dego z tych rozwi¹zaù jest masa.
Co do oœwietlenia to jest tak ¿e zdecydowanie pionowe lampy daj¹ wiêcej œwiat³a z mniejszej mocy, ni¿ te nachylone pod k¹tem 45 st w skosie sufitu .... i tu wystarczy pomiar natê¿enia do rozwiania w¹tpliwoœci. Jednym s³owem wiêcej œwiat³a za mniej mocy ... Wada to "EFEKT LŒNIENIA" czyli oœlepianie lakiernika wynikaj¹ce z patrzenia prosto w lampy .... có¿ jak wszêdzie WADY kontra ZALETY.
Jednak skos w suficie to wada i nie waÂżne czy przy Âścianie na gĂłrze jest lampa ... czy tylko skos i brak nadmuchy powietrza ... powodujÂący na dole turbulencje i podrywanie suchego materiaÂłu do gĂłry.
... i na koniec mikro sprostowanie .... Moc wymiennika ciep³a podaje siê w kJ ( kilo D¿ule ) bo wymiennik wykonuje jak¹œ pracê .... a np. moc palnika ju¿ w KW, bo ten produkuje energiê .... i do zasilania takiego wymiennika jak przywo³any w opisie to panik musi mieÌ z 450 KW ... bo standard to 280 - 350 KW ... wiêc zgadzam siê ¿e to taki potwór z nieograniczonym apetytem na paliwo. |
|
|
|
Pneumatyka_NTS
|
Wysłany: 2010-06-09, 07:36
|
0
|
|
|
|
OdnoÂśnie napĂŞdĂłw bezpoÂśrednich ostatnio swoich siÂł prĂłbujÂą takÂże kabiny Fobo. Ocieplenie w Millibar jest poliuretanowe. A tak w ogĂłle dziĂŞkujĂŞ za wyczerpujÂący i uczciwy post i pozdrawiam. |
|
|
|
turbokamyk
|
Wysłany: 2010-09-05, 23:22
|
0
|
|
|
|
witam robie na chinskiej kabinie dwa lata i nic sie niedzieje mamy tez wloska kabine siedem lat niema roznicy a wloska ma lepsze oswietlenie i trzy razy tyle kosztuje rozmawialem z szefem bo chinke sam sciagal do Irlandi 7500$ 21%wat 1500$kontener sam sie nadtym zastanawiam .czy ktos w polsce pracuje na takiej Chince ponad piec lat prosze o opinie mozna wejsc na alibaba com na alegro kosztuje ona 56000zÂł ale goscie przycinaja |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-06, 19:00
|
0
|
|
|
|
Napisz dokÂładnie co to za kabina ( nazwa producenta i jakieÂś podstawowe parametry ) ... bo kabina lakiernicza jest jak klocki lego ... dokupujesz kolejne elementy i dokÂładasz ... tylko cena idzie w gĂłrĂŞ. W zasadzie nie ma juÂż tzw. standardu ... no moÂże poza wymiarem 700 x 400 x 280 |
|
|
|
turbokamyk
|
Wysłany: 2010-09-06, 22:56
|
0
|
|
|
|
witam ta chinska kabina wld 8300 posiada certyfikaty7x5.45x4 19kw 0.3-0.5m[s 26000m3h dysze waleo tylko w suficie szef ma opcje wld 8400 dodatkowe dysze w naroznikach ale jak maluiesz to wiesz ze to tylko taki bajer za ktury pÂłacÂą w polsce naiwniaki no sory skracaja czas suszenia o 5/10 minut powiec czy to prawda jezeli kabina ma wydajnosc 22000m3h toniedaje rady z baza wodna ta wÂłoska kabina ma wydajnosc 26000m3h nie ma tych dysz do wody a z baza niema kÂłopotu wtych kabinach niema paskĂłw klinowych makaromi serwisant twierdzi ze to dobze na lewo serwisuje chinke i twierdzi ze narazie niema problemu ale pogadamy za 5lat i to mnie wystraszyÂło |
|
|
|
bartolina
|
Wysłany: 2011-03-21, 09:41
|
0
|
|
|
|
a sÂłyszaÂł kiedyÂś ktoÂś o kabinach SPANESI??? |
|
|
|
Pneumatyka_NTS
|
Wysłany: 2011-03-21, 12:27
|
0
|
|
|
|
Tak. Nawet widziaÂłem takie kabiny ale Âżadnej w Polsce. W zeszÂłym roku rozmawiaÂłem z wÂłaÂścicielkÂą Spanesi. Z rozmowy wynikÂło Âże nadal czeka na pierwszÂą kabinĂŞ zamontowanÂą oficjalnie w Polsce. JeÂśli sÂą jakieÂś kabiny Spanesi w Polsce to takie ktĂłre zostaÂły sprowadzone indywidualnie lub jako uÂżywane. ZdaÂżyÂło mi siĂŞ widzieĂŚ natomiast kabinĂŞ ktĂłra miaÂła naklejkĂŞ spanesi na froncie ale wcale nie byÂł to ich produkt. Z informacji krĂłre uzyskaÂłeml Obecnie Spanesi w Polsce ma swojego z okolic Torunia (GrudziÂądz albo ÂŚwiecie). |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-03-21, 16:44
|
0
|
|
|
|
... a mnie siĂŞ wydawaÂło Âże kilkanaÂście tych urzÂądzeĂą dziaÂła w Polsce i ma siĂŞ dosyĂŚ dobrze a dystrybutor jest z ÂŁodzi. ... ale moÂże o czymÂś nie wiem i faktycznie chodzi o inny produkt tylko z takÂą naklejkÂą i tabliczkami znamionowymi. Taka stoi min. u dealera SKODA w ÂŁodzi i dealera Fiata pod ÂŁowiczem.
http://www.italtecnica.pl/of_kabiny.html
... a tu nawet sÂą jakieÂś referencje z ich stony www ... ale nie mam zielonego pojĂŞcia, czy sprzedali tam mÂłotek Spanesi, czy kabinĂŞ ...
http://www.italtecnica.pl/referencje.html |
|
|
|
baqo
|
Wysłany: 2011-03-22, 08:44
|
0
|
|
|
|
bartolina napisał/a: | a sÂłyszaÂł kiedyÂś ktoÂś o kabinach SPANESI??? | Tak. Jest to to samo co Saima . |
|
|
|
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-03-22, 15:00
|
0
|
|
|
|
|
|
|