Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:14
Autor Wiadomość
No-limit
Wysłany: 2009-01-06, 13:39   MIESZALNIK KONWECJONALNY PROFIX
0
UP DOWN

Krycie baz?,zgodnoœÌ z kart¹ kolorów? i czy s¹ takie mo¿liwoœci korekty jak w DP?.Od 4-ch
lat pracujĂŞ na wszystkich systemach DP./Centari 500,501.600,6000,imron .....,cromax/.

baqo 
Wysłany: 2009-01-06, 13:44   Re: MIESZALNIK KONWECJONALNY PROFIX
0
UP DOWN

darja8 napisał/a:
Krycie baz?,zgodnoœÌ z kart¹ kolorów? i czy s¹ takie mo¿liwoœci korekty jak w DP?.Od 4-ch
lat pracujĂŞ na wszystkich systemach DP./Centari 500,501.600,6000,imron .....,cromax/.
to po co ci profix?

No-limit
Wysłany: 2009-01-06, 14:07   
0
UP DOWN

Profix jest mi potrzebny dla klientĂłw,ktĂłrych nie staĂŚ na DP i tych ,ktĂłrzy malujÂą "zabytki".
A co myÂślisz o ProSpray-u?

Homer S. 
Wysłany: 2009-01-06, 16:09   
0
UP DOWN

Ja maluje du¿o na ProSpray-u ale to mieszalnik raczej do ca³oœciówek .PasowalnoœÌ kolorów œrednia fiszki tylko w podstawie w programie mieszalnika s¹ alternatywy ale du¿o mniej jak przy tym samym kolorze w DP.Akryle z ProSpray-a ¿ó³ty ,bia³y,czerwony si³a krycia to 50% s³absza w stosunku do DP ale maj¹ ³adny po³ysk jak szk³o.Bazy metaliczne i nie metaliczne 0-30% s³abiej kryj¹ce od DP .ProSpray dobrze pasuje do japoùców/koreaùców

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-07, 08:35   
0
UP DOWN

my mielismy kiedys mieszalnik profixa ale zrezygnowalismy z niego na rzecz dyny.
jesli chodzi o krycie to nie bylo tragedii. a o pasowalnosci sie nie bede za bardzo wypowiadal bo to bylo tylko na calosciowki. niektorzy brali to na np caly bok ale nie wiem jak kolory pasowaly bo nawet na listwe nie chcialo mi sie tego sprawdzac ale skoro nie narzekali to znaczy ze jakos to im pasowalo.

tylko ze my dodawalismy do bazy jeszcze troche matpasty zeby byla bardziej matowa bo kilka razy zdarzylo sie ze komus zaczynal schodzic klar po jakims czasie.

Siekiera
Wysłany: 2009-01-07, 08:54   
0
UP DOWN

kazzik_yo napisał/a:
tylko ze my dodawalismy do bazy jeszcze troche matpasty zeby byla bardziej matowa bo kilka razy zdarzylo sie ze komus zaczynal schodzic klar po jakims czasie.

Jakiej "matpasty"? Tej co idzie do akryli?

No-limit
Wysłany: 2009-01-07, 12:50   
0
UP DOWN

Homer S., DZIÊKI HOMER ZA RZETELNO¦Æ!

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-07, 23:32   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
kazzik_yo napisał/a:

Jakiej "matpasty"? Tej co idzie do akryli?

no tak tej samej. nie wiem czy to na 100% zgodne z zasadami ale cos takiego mi sie o uszy obilo i na moj rozum tez sie to powinno spisac bo nie ma tu zadnych produktow ktore mialy by sie "pogryzc"
a i na probach lakier wydawal mi sie znacznie bardziej matowy.
no i zaden klient nie skarzyl sie ze mu klar nie schodzi.

moze to i zbieg okolicznosci ale tak sie zdarzylo akurat

baqo 
Wysłany: 2009-01-08, 08:39   
0
UP DOWN

kazzik_yo napisał/a:
no i zaden klient nie skarzyl sie ze mu klar nie schodzi.
chyba Âże schodzi ;)

No-limit
Wysłany: 2009-01-08, 09:54   
0
UP DOWN

MyÂślĂŞ,Âże Âłuszczenie klaru wynika z nieodpowiedniego rozc. do bazy/np.nitro ,nie daj BoÂże z recyklingu,pozornie szybciej odparowuje,ale tylko powierzchniowo i potrafi pod klarem zostaĂŚ "uwiĂŞziony"?

berag1 
Wysłany: 2009-01-08, 17:18   
0
UP DOWN

Jeœli mogê siê wtr¹ciÌ to jednym z g³ównych powodów tego , ¿e bezbarwny z³azi p³atami z bazy jest to ¿e baza by³a przesuszona. Mo¿na jeszcze do tego dorzuciÌ to, ¿e po³o¿enie zbyt grubej warstwy bazy i zbyt grubej warstwy lakieru bezbarwnego bêdzie powodowa³o to ¿e nie bêd¹ one ze sob¹ spójne-efekt, z³a¿enie bezbarwnego.

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-08, 17:36   
0
UP DOWN

no to napewno.
ale tanie lakiery bazowe tez potrafia doprowadzic do tego ze klar bedzie z nich zchodzil.
na niektorych widac odrazu przy malowaniu ze maja za duzy polysk.

berag1 
Wysłany: 2009-01-08, 17:40   
0
UP DOWN

nie chce byc uszczypliwy, ale w takim ukladzie skoro wiemy z gory ze klar bedzie zlazil z taniej bazy to po co taka kupowac?

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-08, 18:00   
0
UP DOWN

* a moze sie uda
* za dwa lata to juz reklamacji nie uwzgednie
* samochod i tak na handel idzie
* ja zrobie ze bedzie dobrze a troche zaoszczedze

to sa glowne tlumaczenia lakiernikow ktore slysze. no ale z tego powodu nie sprzedajemy juz profixa

berag1 
Wysłany: 2009-01-08, 18:04   
0
UP DOWN

to co napisales znam z wlasnego doswiadczenia, przez pare lat bylem kolorysta i troche sie nasluchalem tego czym to lakiernicy potrafia polakierowac samochod.

berag1 
Wysłany: 2009-01-08, 18:05   
0
UP DOWN

jak sie to mowi nie wazne jak, nie wazne czym byle by sie kupy trzymalo i przyzwoicie wygladalo

domagalka 
Wysłany: 2009-01-08, 18:53   
0
UP DOWN

Witam przy okazji zapytam. Mam dostĂŞp do mieszalnikĂłw takich firm jak Lechler, Lesonal, Novol i PPG, ktĂłry z nich bedzie najleprzy??? Dotychczas dobieraÂłem zawsze w Lesonalu nie naÂżekaÂłem ale moze czas na zmiane?? nie uzywaÂłem innych wiec nie wiem czy beda lepsze.

berag1 
Wysłany: 2009-01-08, 19:32   
0
UP DOWN

mysle ze PPG, chociaz trzeba tez zwrocic uwage na Novola-niezbyt dlugo na naszym rynku w porĂłwnaniu do PPG ale robi duze postepy i moim zdaniem zasluguje na to aby go wyprĂłbowac.
ps.mysle ze z kazdego systemu mieszalnikowego mozna byc zadowolonym pod warunkiem ze to co robimy jest poparte wiedza i stosowaniem sie do podstawowych reguÂł lakiernictwa.
Do Lesonala sie nie odnosze bo mowisz ze niezly, a reszta jest milczeniem-hehe

baqo 
Wysłany: 2009-01-08, 19:56   
0
UP DOWN

berag1 napisał/a:
mysle ze z kazdego systemu mieszalnikowego mozna byc zadowolonym
przez niezadowolenie wÂłaÂśnie zrezygnowaÂłem z jednego na rzecz drugiego. lakierowanie wodÂą tym pierwszym nie speÂłniaÂła moich oczekiwaĂą. wiĂŞc myÂślĂŞ Âże sÂą lepsze i gorsze systemy,w zaleÂżnoÂści czego sami wymagamy.

domagalka 
Wysłany: 2009-01-08, 21:51   
0
UP DOWN

Chodzi o to ze do lesonala poszed³em pierwszy raz i juz zostalem, teraz mam znizke u nich i lakier dobior¹ mi najd³u¿ej w godzine (do wymienionych wczesniej mieszalni mam 25km wiec jakas tam role gra czas dobierania zeby nie jechac dwa razy) u innych odbiur na nastepny dzien. Z konwencja jest dobrze ale raz wz¹³em od nich (Lesonal) wode i by³em nie zadowolony (kolr ró¿ni³ sie doœÌ) moze teraz sie poprawili bo to by³o rok temu. Jak sobie jeszcze cos przypomne to napisze. Dziêki

jacklack 
Wysłany: 2009-01-08, 23:07   
0
UP DOWN

domagalka napisał/a:
Chodzi o to ze do lesonala poszed³em pierwszy raz i juz zostalem, teraz mam znizke u nich i lakier dobior¹ mi najd³u¿ej w godzine (do wymienionych wczesniej mieszalni mam 25km wiec jakas tam role gra czas dobierania zeby nie jechac dwa razy) u innych odbiur na nastepny dzien. Z konwencja jest dobrze ale raz wz¹³em od nich (Lesonal) wode i by³em nie zadowolony (kolr ró¿ni³ sie doœÌ) moze teraz sie poprawili bo to by³o rok temu. Jak sobie jeszcze cos przypomne to napisze. Dziêki

RobiÂłem trochĂŞ na wodzie Lesonala ..to co moge powiedzieĂŚ to sÂłabe wybicie ziarna,kolorystyka ma jeszcze wiele do Âżyczenia i strasznie dÂługa aplikacja jeÂśli porĂłwnamy jÂą np.do wody Du Pont

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-09, 17:46   
0
UP DOWN

domagalka napisał/a:
Witam przy okazji zapytam. Mam dostĂŞp do mieszalnikĂłw takich firm jak Lechler, Lesonal, Novol i PPG, ktĂłry z nich bedzie najleprzy??? Dotychczas dobieraÂłem zawsze w Lesonalu nie naÂżekaÂłem ale moze czas na zmiane?? nie uzywaÂłem innych wiec nie wiem czy beda lepsze.

Lesonal to jest tania linia PPG wiec ktory jest lepszy juz sam sobie dopowiedz.
o Lechler sie nie wypowiadam bo nie znam.
a o novolu to mowisz o konwencji czy o wodzie??

domagalka 
Wysłany: 2009-01-09, 17:52   
0
UP DOWN

tu u mnie majÂą w Novolu Konwencje i Wode.

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-09, 20:06   
0
UP DOWN

podobno woda novola jest calkiem przyzwoita ale tak tylko slyszalem.
konwencja robilem tylko na szkoleniu u nich i byla na przyzwoitym poziomie. dobrze kryla, fajnie sie ukladala ale dziwne zeby na szkoleniu cos poszlo nie tak;)

pearlaga
Wysłany: 2009-01-09, 20:11   
0
UP DOWN

kazzik_yo napisał/a:

Lesonal to jest tania linia PPG

a to ciekawe

ÂŁukasz79 
Wysłany: 2009-01-09, 21:01   
0
UP DOWN

kazzik_yo napisał/a:
Lesonal to jest tania linia PPG
:D
Napewno. Lesonal naleÂży do grupy Akzo Nobel i moÂżna go okreÂśliĂŚ jako taĂąszy-gorszy Sikkens.

kazzik_yo 
Wysłany: 2009-01-10, 01:01   
0
UP DOWN

ale lipa.
myslalem o sikkensie a napisalem PPG. pomieszaly mi sie nazwy :sciana:
a to dlatego ze obu nie znam.......

pearlaga
Wysłany: 2009-01-10, 09:47   
0
UP DOWN

akzo to duzy koncern wiele znanych brendow mozna sie zamotac

deed 
Wysłany: 2009-04-24, 09:33   
0
UP DOWN
L F Y

Witam jestem nowy na tym forum :)
Profixa uÂżywaÂłem ale na caÂłostki zrezygnowaÂłem z niego gdy byÂł problem z pigmentem przy malowaniu ciemnych kolorĂłw wyskakiwaÂły jakieÂś biaÂłe kropki!
Od dÂłuÂższego czasu robiĂŞ Lechlerem od poczÂątku do koĂąca, w tej chwili zÂłego sÂłowa nie mogĂŞ powiedzieĂŚ na ten system jestem z niego zadowolony.
Ppg robiÂłem ale nie dÂługo i jest ok.
pozdrawiam

lechler1 
Wysłany: 2011-11-16, 20:39   
0
UP DOWN

sorki za odgrzanego kotleta. ;)
posiadam mieszalnik lechlera i profixa i nie narzekam.
profixa robie klientÂą do cieniowania czasami w zaleÂżnoÂści od koloru moÂżna na tzw.ostro
lechler tu juÂż mniejsza problematyka doboru na 10kolorĂłw 5 na ostro a reszte trzeba korygowaĂŚ i z tych korygowanych poÂłowa do cieniowania.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu