Autor |
Wiadomość |
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-06, 18:26 Jakie podatki?
|
0
|
|
|
|
** Tech ** Temat wydzielony z "bêdzie kryzys?" - dzia³ g³ówny.
NawiÂązujÂąc do poprzedniej wiadomoÂści bardzo bym prosiÂł autora wypowiedzi o bliÂższe informacje np ile co miesiecznie wychodzi ten podatek to na rok tyle czy jakos inaczej? ten podatek to jakos za metry sie oblicza czy po prostu za calosc??? Bardzo przepraszam za takie pytania ale chciaÂłbym nabyc jak najwiecej informacji. Co i ile mniej wiecej na miesiÂąc wychodzi do zapÂłaty? ProszĂŞ o pomoc |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-06, 18:47
|
0
|
|
|
|
Podatek pÂłaci siĂŞ od metra. Przelicz sobie po podÂłodze ile m2 ma caÂły twĂłj warsztat i pomnĂłrz to przez stawke jaka obowiazuje w Twojej gminie. Nie pamiĂŞtam ile jest u nas ale w tamtym roku wyszÂło rĂłwne 3tys. PÂłaci sie raz w roku. PrÂąd 300zÂł na 2 miesiÂące, zus 800 ale jak dopiero otwierasz dziaÂłalnosc to 300zÂł co miesiac przez pierwsze dwa lata. Plus podatek od roboty, bo cus tam zawsze musisz zaniÂśc do skarbĂłwki bo prĂŞdzej czy puzniej siĂŞ przyczepia Âże nic im nie zanosisz. No chyba Âże jestes na ryczaÂłcie to wtedy siĂŞ kombinuje i nie pÂłaci podatku. |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-06, 19:06
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | zus 800 ale jak dopiero otwierasz dziaÂłalnosc to 300zÂł co miesiac przez pierwsze dwa lata. |
250 zÂł dokÂładnie
ZIEMBA napisał/a: | No chyba Âże jestes na ryczaÂłcie to wtedy siĂŞ kombinuje i nie pÂłaci podatku. |
nie napalaj siĂŞ na ryczaut bo w lakiernictwie juz na poczatku odrazu bedziesz przechodziÂł na VAT bo to jest duÂżo wiĂŞksza kasa niz w mechanice czy w blacharstwie ....a pozatym z Vatem masz lepiej nie piernicz siĂŞ w ryczaut w lakiernictwie bo i tak przekroczysz i tak przekroczysz... no chyvba ze malujesz jedno auto na miesiÂąc to ok |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-06, 19:56
|
0
|
|
|
|
S1600, chyba nie bardzo wiesz na czym ten ryczaÂłt polega. |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-06, 20:35
|
0
|
|
|
|
no bo nie pÂłacisz takiego podatku jak na Vacie .... a przecieÂż wÂątpie zeby nie przekroczyÂł tam tego dochodu w lakiernictwie... bo lakiernictwo to raczej gruba kasa wiec ja wÂątpie zeby dÂługo na ryczaÂłcie pojechaÂł |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-07, 16:56
|
0
|
|
|
|
Jaka gruba gasa, bez przesady. Ile Ty na tym miesiĂŞcznie zaradiasz?
S1600 napisał/a: | ja wÂątpie zeby dÂługo na ryczaÂłcie pojechaÂł |
Od 15lat szefu na tym jest i nawet nie myÂśli o vacie ok |
|
|
|
 |
kaczmi
|
Wysłany: 2009-01-07, 17:31
|
0
|
|
|
|
chwila moÂżesz byĂŚ na ryczaucie i mieĂŚ vat 22ja osobiÂście jestem na vat 22 i kolega ma racje, vat to dobra sprawa, sporo roboty na faktury...
Co do opÂłat miesiĂŞcznych to tak
Zus 215.35 zÂł plus 100,57 zÂł czyli razem 315,91 gr przez pierwszy rok, zapracownika zus normalnie 750 zÂł
za nieruchomoœÌ od metra, u mnie przywalili a¿ 32 z³ (paranoja !!!)
mi wychodzi za 160 metrĂłw 5120 zÂł dzielone na kwartaÂł
PrÂądu wychodzi mi ok 500-600 co 2 miesiÂące woda grosze 100 zÂł przeciĂŞtnie dolicz sobie jeszcze dodatkowe koszta o ile planujesz np auto zastĂŞpcze, ksiĂŞgowa jeszcze 250 zl (lepiej Âżeby byÂła) bĂŞdziesz miaÂł wszystko w du... samo pozaÂłatwia.
Proponuje Ci byĂŚ na vacie.
Planujesz pracownika ? teÂż koszt |
|
|
|
 |
kaczmi
|
Wysłany: 2009-01-07, 17:36
|
0
|
|
|
|
dodam jeszcze Âże podatu to sobie pÂłacisz ile chcesz np trafi Ci siĂŞ robota na 3 faktĂłry np malowanie 3 busĂłw razem na 15 tyÂś i wyjdzie Ci podatku dla PaĂąstwa 3600 zÂł to przeciesz materiaÂł sobie z tego odliczas, wszystkie opÂłaty odliczasz, zbierasz sobie faktĂłrki i oddajesz PaĂąstwu tyle ile chcesz takÂże nie ma siĂŞ o co baĂŚ z tym a i nieraz znajomemu bĂŞdzie np potrzebna jakaÂś fv na naprawe np na 5 tyÂś to juÂż sobie zarobisz a i tak sobie koszta w to wrzucisz i Ci poÂłowa zostanie, wszystko sobie odliczasz fajki teÂż !!!! kupisz sobie kabine za np 30 tyÂś to masz prawie 7 tyÂś vatu przecieÂż PaĂąstwo Ci to odda !!! jakieÂś narzĂŞdzia cokolwiesz wszystko sobie odpisujesz.Tylko dobrÂą ksiĂŞgowÂą musisz mieĂŚ |
|
|
|
 |
jacklack
|
Wysłany: 2009-01-07, 17:39
|
0
|
|
|

|
ZIEMBA wyt³ómacz mi jedno..zakupujesz materia³ lakierniczy na kwotê netto 1000z³+vat czyli za 1220z³ brutto..i jesteœ na rycza³cie ..wystwiasz rachunek uproszczony za us³ugê na kwotê netto ..wiêc powiedz jak odzyskasz VAT zakupów??
Owszem zajmuj¹c siê blachark¹ rycza³t to dobre rozwi¹zanie bo kupisz szpulê drutu i parê tarcz do boschato s¹ ma³e koszty..a w lakiernictwie koszty s¹ du¿o wiêksze ..od energii elektrycznej olej opa³owy,,lakiery i inne produkty to wszystko kupuje siê po cenach brutto.i ten VAT musi oddaÌ klient ..wiêc trzeba byÌ na ksi¹¿ce przychodów przychodów rozchodów..prowadzê dzia³alnoœÌ 11 lat i nie wyobra¿am sobie ja ani mój ksiêgowy ¿eby by³o inaczej |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-07, 17:48
|
0
|
|
|
|
Powiem wam Âże moÂże i macie racje.Przecierz wszystko sobie moÂżesz odliczyc. To nie wiem dlaczego wszyscy moi znajomi lakiernicy sÂą na ryczaÂłcie. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-07, 18:37
|
0
|
|
|
|
a jesli dopiero zaczynam i jeszcze nie mam tak duzo roboty to tez dobry bedzie ten vat???? mysle ze jak postawie pare szyldow i jakas reklame przy trasie to moze bedzie wiecej robotki(daj BoÂże) bo co jeszcze moge zrobic zeby nabyc wiecej klientĂłw??? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2009-01-07, 18:55
|
0
|
|
|
|
domagalka napisał/a: | a jesli dopiero zaczynam i jeszcze nie mam tak duzo roboty to tez dobry bedzie ten vat???? mysle ze jak postawie pare szyldow i jakas reklame przy trasie to moze bedzie wiecej robotki(daj BoÂże) bo co jeszcze moge zrobic zeby nabyc wiecej klientĂłw??? |
- strona internetowa
- ulotki
- dobrze wykonywaĂŚ swoja pracĂŞ, a zapewniam, Âże na brak klientĂłw nie bĂŞdziesz narzekaÂł... (poczta pantoflowa) |
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-07, 19:16
|
0
|
|
|
|
a z tym podatkiem od warsztatu to oni sprawdzaja czy trzeba obliczyc i podac??? Bo jak na razie to mam 2 pomieszczenia9jedno tak bardziej pod lakierowanie przygotowane) w garazu obydwa po 5/4m i obok garaz 6/4 (ale jego bym nie podawal bo w nim to przewaznie stoi auto jak elementy poodkrecane) tamte dwa to pod domem mam a dopiero na wiosne mam zamiar budowac cos wiekrzego. Czy nie czepiali by sie ze to troche za ma³o na dzia³alnoœÌ?? |
|
|
|
 |
kaczmi
|
Wysłany: 2009-01-07, 19:31
|
0
|
|
|
|
nie to niezamaÂło, niema czegoÂś takiego. to co pod domem masz to nie uwzglĂŞdniaj tego pod warsztat zrĂłb tak ÂżebyÂś jak najmniej zapÂłaciÂł.Mi z gminy taki facet przynoci kwitek i tylko podpis skÂładam Âże przyjoÂłem i potem siĂŞ to w gminie opÂłaca.
Co do vatu tu nie chodzi o to Âże masz maÂło czy duÂżo roboty, jak nic nie zarobisz to nic nie wykaÂżesz, nikt Ci za to gÂłowy nie urwie, ksiĂŞgowa wystawi pit zerowy i pokÂłopocie a jeszcze takja kwestia bĂŞdzie Âże to PaĂąstwo Ci bĂŞdzie wisiaÂło wtedy bo ksiĂŞgowa weÂźmnie w koszta swojÂą usÂługe wstawi i z niej bĂŞdzie siĂŞ naleÂżaÂło Ci np 44 zl z 200 i bedziesz miaÂł nadwyÂżke
Co do ksiêgowej to róŸnie siê ceni¹ mi za pierwszy rok 150 , za drugi 200 potem po 250[/list] |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-07, 19:58
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | To nie wiemryczaÂłtu dlaczego wszyscy moi znajomi lakiernicy sÂą na ryczaÂłcie. | ryczaÂłyu pÂłaci siĂŞ 8,5% na usÂługĂŞ od przychodu,zero odliczeĂą,zero skakania z deklaracjÂą co miesiÂąc do US.3% na sprzedawany towar. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-07, 20:52
|
0
|
|
|
|
Czyli nie podawac tych pod domem, podac tylko ten osobny garaÂż do podatku??? A co z tÂą ksiegÂą przychodĂłw i rozchodĂłw??? Trzeba prowadziĂŚ i na czym to polega i czy musi ja prowadziĂŚ ksiegowa???/ |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-08, 09:34
|
0
|
|
|
|
Przepraszam za gÂłupie pytania ale szczeze mĂłwiÂąc to boje sie i chciaÂłbym zebrac jak najwiecej wiadomosci na ten temat. |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 14:47
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisał/a: | Jaka gruba gasa, bez przesady. Ile Ty na tym miesiĂŞcznie zaradiasz? |
ja mia³em okres co an miesi¹c wychodzi³em 6 ko³a i robi³êm sam |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 15:06
|
0
|
|
|
|
kaczmi_company napisał/a: | Co do ksiĂŞgowej to róŸnie siĂŞ ceniÂą mi za pierwszy rok 150 , za drugi 200 potem po 250[/list] |
to ksiegowa kosztuje 200zÂł na rok?? czy na meisiac?? |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-10, 15:37
|
0
|
|
|
|
ja mia³em okres co an miesi¹c wychodzi³em 6 ko³a i robi³êm sam[/quote]
to Âładnie ci idzie
WĂŞc jak juÂż wrĂłciliÂście do tematu to mam zapytanko- czy wystarczy jak do podatku za warsztat podam tylko jeden garaÂż 24kwadratowe??? |
|
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 15:38
|
0
|
|
|
|
ale robiÂło sie od 7 rano do nawet 11 wieczorem ... to jak wy na ryczaucie jestescie to nie wiem ile malujecie... ale wiem ze w lakiernictwie zarobiĂŚ idzie i to dyskusji nie podlega |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-10, 15:42
|
0
|
|
|
|
a jeÂśli mozna wiedzieĂŚ to ile bierzesz za np. caÂłoÂściĂłwa mazda np323F 1998r??? |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-10, 16:27
|
0
|
|
|
|
S1600, ale co ma ryczaÂłt do tego ile malujemy? Przecierz nikt nie sprawdzi ile samochodĂłw pomalowaÂłes w miesiÂącu. ZarobiÂłes np. 5tys a w ksiÂązke wpisujesz 100zÂł i od tej stĂłwy pÂłacisz 8,5% podatku. To jest ryczaÂłt. Do tego zero kontroli. |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 16:34
|
0
|
|
|
|
ale chodzi mi o toze podatku nikt ci nie odda |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 16:35
|
0
|
|
|
|
domagalka napisał/a: | a jeÂśli mozna wiedzieĂŚ to ile bierzesz za np. caÂłoÂściĂłwa mazda np323F 1998r??? |
w sumie zlaezy czy jest fest poobijana czy nie
jak nie topowiedzmy ze za te 2000 pomaluje |
|
|
|
 |
ZIEMBA
|
Wysłany: 2009-01-10, 16:41
|
0
|
|
|
|
A na vacie kto Ci odda podatek? ZrĂłb tak Âże przez dwa miesiÂące skarbowy bĂŞdzie Ci musiaÂł cus oddac to na konic roku zrobiÂą Ci takÂą kontrole Âże braknie Ci pensji, takich kar Ci dowalÂą. W vacie chodzi o to ze zamiast pÂłacic podatek kupujesz sobie coÂś zeby miec koszta, ale to jest takie kupowanie na siÂłe, zamiast im oddac to lepiej cus sobie kupic. ByÂłem dzisiaj na rozmowie u ksiegowej i doszedÂłem do wniosku ze na poczÂątku tylko ryczaÂłt (zero papierĂłw) A jak firma siĂŞ juz troche rozkreci to przejsc na vat. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-10, 16:53
|
0
|
|
|
|
S1600 napisał/a: | domagalka napisał/a: | a jeÂśli mozna wiedzieĂŚ to ile bierzesz za np. caÂłoÂściĂłwa mazda np323F 1998r??? |
w sumie zlaezy czy jest fest poobijana czy nie
jak nie topowiedzmy ze za te 2000 pomaluje |
A dzia³alnoœÌ masz?? A co do tej mazdy to jak z materia³ami Ty czy klient?? |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-10, 18:53
|
0
|
|
|
|
zawsze materiaÂł ja daje nie ufam klientom co sami dajÂą materiaÂł i zapewniajÂą ze dobry .... dopiero bede zgÂłaszac ale na zgÂłoszonej za caÂłoÂściĂłwki nie zejde ponizej 2800 |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2009-01-10, 19:37
|
0
|
|
|

|
TroszkĂŞ tu mieszacie ryczaÂłt (forma obliczania podatku dochodowego) z VAT (podatek od towarĂłw i usÂług), albo piszecie chaotycznie po prostu.
W ka¿dym razie na rycza³cie chodzi o to, ¿e p³acimy procent (us³ugi 8,5) od przychodów, zatem w naszym interesie jest, aby na nasze przychody przypada³o jak najmniej kosztów (które nie wp³ywaj¹ na wysokoœÌ podatku) - w przypadku lakierników oznacza³oby to przerzucanie kosztów materia³ów na klienta i kasowanie go tylko za us³ugê. W ten sposób do opodatkowania zostaje niemal czysty dochód (nie myliÌ z przychodem), ale ju¿ nie 19% tylko wspomniane 8,5% (dodatkowo od przychodu odliczamy ZUS w³aœciciela, a od podatku czêœÌ sk³adek na zdrowotne w³aœciciela). Wad¹ jest to, ¿e firma nigdy nie wyka¿e strat nawet jak inwestuje ciê¿kie pieni¹dze w wyposa¿enie (tu tzw. mali podatnicy maj¹ spore udogodnienie) lub ma du¿e koszty dzia³alnoœci.
VAT to inna bajka - w skrĂłcie: jeÂżeli mamy maÂło faktur zakupĂłw/kosztĂłw (do odliczenia) to nam siĂŞ nie opÂłaca byĂŚ pÂłatnikiem, ale innym pÂłatnikom nie opÂłaca siĂŞ byĂŚ naszym klientem. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-10, 19:56
|
0
|
|
|
|
Tech napisał/a: | w przypadku lakiernikĂłw oznaczaÂłoby to przerzucanie kosztĂłw materia³ów na klienta | no ale czĂŞÂści ,materiaÂły. wiadomo Âże kompleksowa naprawa i kompleksowy rachunek. wystawiasz kwotĂŞ na robociznĂŞ 8,5% i kwotĂŞ na czĂŞÂści , i materiaÂły ,3% . jak wystawiĂŞ ubezpieczalni rachunek. tylko na robociznĂŞ. albo innej firmie.dam im paragon z moimi rabatami ,ktĂłre wypracowaÂłem sobie latami dziaÂłalnoÂści.jak kupiĂŞ bÂłotnik za sto zÂł , sprzedam na rachunku za 110 zÂł ,potem ryczaÂłt odliczĂŞ od przychodu ,czyli 110 zÂł ,od tego 8,5 % podatku od stu dziesiĂŞciu,to mojÂą marÂża 10 zÂł,a podatku 9,35 zÂł. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-10, 20:02
|
0
|
|
|
|
No ot ja juz sie caÂłkowiecie zamotaÂłem i nie wiem co wybraĂŚ |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2009-01-11, 01:37
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | no ale czĂŞÂści ,materiaÂły. wiadomo Âże kompleksowa naprawa i kompleksowy rachunek. wystawiasz kwotĂŞ na robociznĂŞ 8,5% i kwotĂŞ na czĂŞÂści , i materiaÂły ,3% . jak wystawiĂŞ ubezpieczalni rachunek. tylko na robociznĂŞ. albo innej firmie.dam im paragon z moimi rabatami ,ktĂłre wypracowaÂłem sobie latami dziaÂłalnoÂści.jak kupiĂŞ bÂłotnik za sto zÂł , sprzedam na rachunku za 110 zÂł ,potem ryczaÂłt odliczĂŞ od przychodu ,czyli 110 zÂł ,od tego 8,5 % podatku od stu dziesiĂŞciu,to mojÂą marÂża 10 zÂł,a podatku 9,35 zÂł. |
Swojej ceny (z mar¿¹) b³otnika i tak nie mo¿esz i tak wstawiÌ do faktury/rachunku jak jesteœ na rycza³cie (handel czêœciami do pojazdów mechanicznych jest wy³¹czony zdaje siê). Z tym przerzucaniem kosztów (faktur) na klienta chodzi mi o to, ¿e gdyby kupowa³ sam dosta³by wy¿sz¹ cenê, bo nadal to ty jesteœ ich sta³ym klientem, tyle ¿e nieformalnie - wypracowany rabat z czêœci ³adujesz w cenê us³ugi. Dziêki temu masz 10 z³ extra przychodu (który jest niemal równowa¿ny z dochodem) czyli 0,85 z³ podatku (na "ksi¹¿ce" wychodzi 1,90 z³). Tu wszystko zale¿y od tego czy dogadasz siê z dostawc¹ materia³ów (im wiêkszy tym trudniej).
¯eby nie by³o, ¿e ka¿dego namawiam do rycza³towego rozliczania. Jeœli mia³bym prowadziÌ prawdziwy zak³ad (nie jakiœ ma³y "w gara¿u na wsi") to nawet bym o rycza³cie nie myœla³ - od razu KPiR+VAT - wiêksze inwestycje i koszty, kompleksowoœÌ us³ug itd. Nie mówi¹c ju¿ o wiêkszej wiarygodnoœci w oczach klienta. |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-11, 09:41
|
0
|
|
|
|
Tech napisał/a: | (handel czĂŞÂściami do pojazdĂłw mechanicznych jest wy³¹czony zdaje siĂŞ) | no ale jednak nie moÂżliwe jest przeprowadzenie naprawy bez nowych czĂŞÂści zamiennych. tylko Âże wrĂŞcz nie moÂżliwe jest zrobienie auta jak nie zamĂłwiĂŞ czĂŞÂści ,a klient nie chce jakiÂś dodatkowych faktur, tylko wszystko na jednym rachunku. a moÂże jednak moÂżna liczyĂŚ 3% za materiaÂł i czĂŞÂści. a jak nie to trzeba zmieniaĂŚ profil dziaÂłalnoÂści na usÂługowo- handlowy? ale to bez sensu. Tech napisał/a: | od razu KPiR+VAT | no a na tych zasadach juÂż moÂżesz bÂłotnik sprzedaĂŚ ,tylko prowadzÂąc warsztat usÂługowy. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-11, 12:38
|
0
|
|
|
|
Tech napisał/a: | od razu KPiR+VAT - wiĂŞksze inwestycje i koszty, kompleksowoœÌ usÂług itd. Nie mĂłwiÂąc juÂż o wiĂŞkszej wiarygodnoÂści w oczach klienta. |
To jak sie nie jest na vacie to nie da sie wystawiac faktury klientowi za usÂługĂŞ??????? |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-11, 13:12
|
0
|
|
|
|
domagalka napisał/a: | To jak sie nie jest na vacie to nie da sie wystawiac faktury klientowi za usÂługĂŞ??????? |
Wystawai siĂŞ coÂś takiego jak rachunek uproszczony chyba
Tech napisał/a: | ÂŻeby nie byÂło, Âże kaÂżdego namawiam do ryczaÂłtowego rozliczania. JeÂśli miaÂłbym prowadziĂŚ prawdziwy zakÂład (nie jakiÂś maÂły "w garaÂżu na wsi") to nawet bym o ryczaÂłcie nie myÂślaÂł |
ja nie mam potĂŞÂżnego warsztatu jestem w trakcie inwestycji i planu rozbudowy i roboty jest tyle ze ho ho ho i jestem ze wsi .... i co?? |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-11, 15:21
|
0
|
|
|
|
S1600 napisał/a: | ja nie mam potĂŞÂżnego warsztatu jestem w trakcie inwestycji i planu rozbudowy i roboty jest tyle ze ho ho ho i jestem ze wsi .... i co?? |
a Ty jesteÂś na czym????Vat czy ryczaÂłt |
|
|
|
 |
S1600
|
Wysłany: 2009-01-11, 15:29
|
0
|
|
|
|
Cytat: | a Ty jesteÂś na czym????Vat czy ryczaÂłt |
teraz bede ddopiero sie rejestrowac bo ubiegam sie o dotacje
a an czym to juz sam nie wiem :( mam totalny mĂŞtlik
sami powiedzcie meisiecznie sam zrobie ok 3 caÂłoÂściĂłwek co proponujecie??? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-11, 15:35
|
0
|
|
|
|
bierz zasady ogĂłlne czyli KPiR! |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-11, 16:08
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | bierz zasady ogĂłlne czyli KPiR! |
ja tez mam totalny metlik w glowie zagubilem sie juz i nie wiem co wybrac.
a to KPiR to w vacie czy ryczaÂłcie jest? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-11, 16:21
|
0
|
|
|
|
ksi¹¿ka przychodów i rozchodów . do 50 tyœ. bez vat-u mo¿esz byÌ,ale i mo¿esz w ka¿dej chwili wskoczyÌ . |
|
|
|
 |
autograff
|
Wysłany: 2009-01-12, 18:13
|
0
|
|
|
|
S1600 napisał/a: | Wystawai siĂŞ coÂś takiego jak rachunek uproszczony chyba |
od kilku lat nie ma czegos takiego. Faktura Vat nazywa sie to co kiedys bylo rachunkiem uproszczonym, jak i faktura, ktora faktura byla. |
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-12, 18:32
|
0
|
|
|
|
Czyli na RyczaÂłcie teÂż sie wystawia fakturki na wykonana czynnosc? |
|
|
|
 |
autograff
|
Wysłany: 2009-01-12, 23:28
|
0
|
|
|
|
oczywiscie. wystawiac mozesz. podstawowa roznica miedzy ryczaltowcem, a vatowcem jest taka, ze wliczac w koszty firmy i odliczac od podatku sprzet, materialy itd,itd,itd mozesz tylko bedac na VAT-cie. Na ryczaucie nie masz takiej mozliwosci. Tak wiec decyzja o tym czy byc na ryczaucie czy na vacie glownie od tego powinna zalezec. Reasumujac wszyscy, ktorzy zaczynaja latwiej beda mieli na ryczaucie. Chyba, ze inwestycja odrazu bedzie gruba wtedy zakup sprzetu itd. moze sie bardziej oplacac (tak naprawde placicie tylko cene netto za kazdy towar do firmy, nadplacony podatek zostanie wam zwrocony). |
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-13, 08:51
|
0
|
|
|
|
autograff napisał/a: | wliczac w koszty firmy i odliczac od podatku sprzet, materialy itd,itd,itd mozesz tylko bedac na VAT-cie. | Vat to druga sprawa. bĂŞdÂąc na PKPiR odliczasz ceny brutto,nie bĂŞdÂąc vat-owcem. |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-13, 14:16
|
0
|
|
|
|
baqo napisał/a: | bĂŞdÂąc na PKPiR |
Co to takiego???
No planuje troszke inwestycji na wiosnĂŞ(nowy warsztat i troszke nowego sprzetu) i mysle ze moze by sie cos zwrĂłciÂło bedÂąc na Vacie. MoÂże jakies materiaÂły do tej budowy by sie po czĂŞÂści zwrĂłciÂły. |
|
|
|
 |
autograff
|
Wysłany: 2009-01-13, 15:26
|
0
|
|
|
|
Ksiazka Przychodow i Rozchodow |
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2009-01-13, 18:04
|
0
|
|
|

|
Wystawianie faktur przez osobĂŞ nie bĂŞdÂącÂą pÂłatnikiem VAT to dobry interes... do pierwszej kontroli krzyÂżowej. Sam kontrahent teoretycznie tylko nie bĂŞdzie ÂłaziÂł po sÂądach za odliczenie (co prawda sÂąd opowie siĂŞ po stronie przedsiĂŞbiorcy, ale US nie lubi traciĂŚ kasy pomimo kilku juÂż wyrokĂłw NSA - patrz cytat). My bĂŞdziemy na pewno.
Cytat: | W ocenie NSA brak rejestracji dla celĂłw VAT nie oznacza automatycznego pozbawienia prawa do odliczenia. To, Âże wystawca faktury nie byÂł zarejestrowany, nie w kaÂżdym przypadku odbije siĂŞ na rozliczeniu jego kontrahentĂłw. Przemawia za tym analiza prawa unijnego i orzecznictwa ETS. |
Nie bĂŞdÂąc pÂłatnikiem wystawia siĂŞ rachunki, bo nasi kontrahenci majÂą niesÂłusznie naliczony VAT - podatek do odliczenia, ktĂłrego nikt przed nami nie zapÂłaciÂł.
Ps. Ponownie chciaÂłem zauwaÂżyĂŚ, Âże VAT nie ma nic wspĂłlnego z ryczaÂłtem i PKPiR, bo te kwestie dotyczÂą podatku dochodowego |
|
|
|
 |
domagalka
|
Wysłany: 2009-01-13, 21:05
|
0
|
|
|
|
Nie bardzo rozumie poprzedniej wypowiedzi. PrzecieÂż jesli sie jest wÂłaÂścicielem dziaÂłalnoÂści to vat za materiaÂły zakupione siĂŞ zwraca tak? czy moÂże Âżle rozumiĂŞ ten Vat?? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-01-13, 22:05
|
0
|
|
|
|
Tech napisał/a: | Ponownie chciaÂłem zauwaÂżyĂŚ, Âże VAT nie ma nic wspĂłlnego z ryczaÂłtem i PKPiR, bo te kwestie dotyczÂą podatku dochodowego |
domagalka napisał/a: | czy moÂże Âżle rozumiĂŞ ten vat | Âźle rozumiesz |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2009-01-13, 23:05
|
0
|
|
|

|
domagalka napisał/a: | PrzecieÂż jesli sie jest wÂłaÂścicielem dziaÂłalnoÂści to vat za materiaÂły zakupione siĂŞ zwraca tak? |
JeÂżeli jest siĂŞ pÂłatnikiem VAT to tak. Generalnie wyglÂąda to tak, Âże odliczasz od zakupĂłw (jest trochĂŞ wyjÂątkĂłw) a pÂłacisz VAT od sprzedaÂży - w ostatecznym rozrachunku wychodzi ci podatek od wiĂŞkszej wartoÂści VAT sprzedaÂży od zakupĂłw (moÂżliwe, Âże masz VAT do zwrotu/przeniesienia na nastĂŞpny miesiÂąc - kiedy kupujesz wiĂŞcej niÂż sprzedajesz). WÂłaÂściwie to VAT pÂłaci ostateczny klient nie bĂŞdÂący pÂłatnikiem, bo VAT od sprzedaÂży pÂłaci tobie w cenie produktu/towaru. PomiĂŞdzy pÂłatnikami transakcja wychodzi dla paĂąstwa na 0 - on pÂłaci ty odliczasz itd. aÂż do faktury/paragonu dla nie-pÂłatnika, ktĂłry nie odliczy - dopiero ten VAT jest "zarobkiem" paĂąstwa.
Nie bĂŞdÂąc pÂłatnikiem nie moÂżesz odliczaĂŚ VAT od zakupĂłw (tak jak twoi klienci, ktĂłrzy od ciebie kupujÂą), ale nie wpÂłacasz teÂż do US VATu od sprzedaÂży - twoja marÂża jest liczona jakby w cenach brutto. Dlatego nie-pÂłatnik nie moÂże wystawiaĂŚ faktur - bo oznacza to, Âże zapÂłaciÂł on VAT, ktĂłry klient moÂże ewentualnie odliczyĂŚ. (WidziaÂłem co prawda niby-faktury czyli rachunki na druku faktury bez wpisanego VAT ale unikaÂłbym czegoÂś takiego).
Chyba ci siĂŞ jeszcze to wszystko miesza z KPiR, gdzie "odlicza" siĂŞ zakupy - chodzi tu o zaliczenie zakupĂłw do kosztĂłw, co zmniejsza dochĂłd (i tym samym podatek dochodowy). Na ryczaÂłcie zakupy nie majÂą wpÂływu na podatek, bo pÂłaci siĂŞ go od wartoÂści sprzedaÂży (ale mniejszy procent). Czyli bĂŞdÂąc na ryczaÂłcie i nie bĂŞdÂąc pÂłatnikiem VAT zakupy/koszty ciĂŞ nie obchodzÂą, w kwestii podatkĂłw.
Jeœli myœlisz o czymœ innym ni¿ rycza³t bez VATu (lub przekraczasz limity) to bierz kogoœ do ksiêgowania, bo o wszystkim tu nie da rady napisaÌ niestety. No, ostatecznie przy rycza³t+VAT mo¿esz pokazaÌ komuœ faktury od czasu do czasu, czy aby czegoœ b³êdnie nie odliczy³eœ. (Przy okazji - na KPiR masz lepszy przegl¹d sytuacji firmy).
Ps. Do 20 stycznia masz czas zÂłoÂżyĂŚ "podanie" do skarbĂłwki o rozliczanie ryczaÂłtowe, chyba Âże nie masz zarejestrowanej jeszcze dziaÂłalnoÂści - wtedy moÂżna w ciÂągu roku, aby przed rejestracjÂą. |
|
|
|