Autor |
Wiadomo¶æ |
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-19, 19:13 malowanie 2 kolorami w wodzie.....;/
|
0
|
|
|
|
jak mozna pomalowac element dwoma kolorami zezeli uzywamy lakierow wodnych??? |
|
|
|
|
jacek
|
Wys³any: 2009-01-19, 20:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 50
|
Tak samo jak rozpuszczalnikow± malujesz jedn± baz± po wyschniêciu zaklejasz j± i jedziesz drug± . |
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-19, 20:46
|
0
|
|
|
|
wlasnie nie do konca.... w konwencji tak sie da a w wodzie nie...... klej tasmy sie rozpuszcze i nie trzyma:( tu jest zonk..... |
|
|
|
|
jacek
|
Wys³any: 2009-01-19, 21:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 50
|
Ja malowa³em dwa razy i wszystko ok. mo¿e ta¶ma marna? |
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-19, 21:15
|
0
|
|
|
|
krawedziowka 3m widocznie zalezy od bazy (firmy) mamy standohyd i raz probowalem.... i skonczylo nie na tym ze pomalowalem jednym kolorem, polozylem klar a nastepny dzien zmatowalem wtedy dokleilem krawedziowke, polozylem 2-ga baze i dopiero klar |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-19, 21:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
no w³asnie bo mnie czeka tak samo Mitsu L200 na 2 kolory na wodze DPonta.... Mam tak± tasme nibieska na zakrêty..Nada sie? Mysle o klejeniu na baze.
@shot powiedz mi, jak Ci sie robi standohyd'em? Jak aplikacja? Tak samo jak DP?
Konwencja Standoxa to dla mnie idea³..nie wiem jak woda bo u mnie ciezko znale¼æ wode Standoxa. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
|
Wys³any: 2009-01-19, 22:11
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
mebArth napisa³/a: | no w³asnie bo mnie czeka tak samo Mitsu L200 na 2 kolory na wodze DPonta.... Mam tak± tasme nibieska na zakrêty..Nada sie? Mysle o klejeniu na baze.
Konwencja Standoxa to dla mnie idea³..nie wiem jak woda bo u mnie ciezko znale¼æ wode Standoxa. |
Spokojnie sie nada, jelsi ma dobry klej. 3m najlepsza, boll tez daje rade, nie wiem jak bodzio i inne.
dobra tasma musi byc, a baza bardziej sucha. to tka jak z papierem do maskowania, do wody uzywasz grubszego, o wiêkszej (gêstosci). nie pamietam jak sie okreslalo... |
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-19, 23:15
|
0
|
|
|
|
Za 2 dni bede meldowa³ z oklejaniem bo narazie walcze z b³otnikiem ca³ym w punktach. Jak mi sie uda to zrobie PROJEKT L200 jak mi komórka nie padnie.. a jest co fotografowac
pzdr |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-20, 18:51
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | no w³asnie bo mnie czeka tak samo Mitsu L200 na 2 kolory na wodze DPonta.... Mam tak± tasme nibieska na zakrêty..Nada sie? Mysle o klejeniu na baze.
powiem ci ze mi sie woda robi dobrze... konwencja malowalem 2 razy..... heh.... po prostu zaczelem nauke na wodzie i nie mam wiekszych problemow no chyba ze ze srebrem ale na ten temat sie wypowiadalem na tym forum w temacie hmury.... jesli masz krawedziowke, ta tasme na zakrety... to ciecie fajnie wychodzi ale bezposrednio na baze mi sie nie udalo..... |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-22, 19:33
|
0
|
|
|
|
ale jak ci sie wlyewa baze standohyda? na 2x czy na 3x ? na mokro czy 1wsza na kontakt ? Ja robi³em rok na konwencji Standoxa i ciekawi mnie standohyd.
Srebro ³atwo za³atwic... lejesz ile wlezie na serokim strumieniu i dziekuje
Zreszta nie wiem po co pytasz o srebrze na wodzie...przeciez na wodzie na ma problemów z ceniami chmurami?? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-23, 22:51
|
0
|
|
|
|
heh problem z chmurami jest jak ktos nie przyprusza od razu po wylaniu..... ja klade dwie warstwy..... przy cieniowaniu szczegulnie widac ze dwie warstwy to max bo jak dasz wiecej to baza sterczy i zaczyna sie robic pipa ale w ppg mozna wylewac ile chcesz.... tam mixy sa troszke inne niz w standohyd.... |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-25, 11:01
|
0
|
|
|
|
Jak obieca³em tak melduje:
baza - woda DP najpierw zielona, po wyschnieciu lepka zwyk³a papierowa ale cienka bez zaciorów na rantach. Potem dó³ na silver od razu odklejona zeby nie przemok³o i bangla. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-25, 11:03
|
0
|
|
|
|
shot napisa³/a: | heh problem z chmurami jest jak ktos nie przyprusza od razu po wylaniu..... ja klade dwie warstwy..... przy cieniowaniu szczegulnie widac ze dwie warstwy to max bo jak dasz wiecej to baza sterczy i zaczyna sie robic pipa ale w ppg mozna wylewac ile chcesz.... tam mixy sa troszke inne niz w standohyd.... |
Przyprusza sie w wodzie. Na konwencji nic nie pruszysz na koniec. Ewentualnie malujesz na krzy¿ jak masz ch...jowy pistol. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-01-25, 11:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 551 Sk±d: SC
|
Baze standoxa maluje sie na 1,5 czyli warstwa kontrolna-wysuszyc-i na to pelna warstwa.Ogolnie z kryciem nie ma problemow (oczywiscie niektore srebra i biale slabo kryja-trzeba przylewac)Standox ma pomylonych kilka fiszek-np.kolor T11 mitsubishi-standartowa fiszka jest opisana jako opcja D,czyli dark-ciemniejsza alternatywa koloru.
Odnosnie malowania 2 kolorow-ja pierwszy kolor przykrywam klarem,troche to czasochlonne, ale w razie "wpadki" nie trzeba poprawiac dwoch kolorow. |
|
|
|
|
domagalka
|
Wys³any: 2009-01-25, 12:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 223 Sk±d: Beszowa
|
To jak sie przykryje klarem to potem nie widac tego odciêcia miêdzy nimi???? Nie bardzo czaje a spróbowa³ bym twojego sposobu. |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-01-25, 13:11
|
0
|
|
|
|
Dokladnie.Najsampierw;) malujesz kolor pierwszy, na to klar.Matujesz, oklejasz pod kolor drugi, malujesz baza , rozklejasz i na to bezbarwny x2. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-25, 14:14
|
0
|
|
|
|
Dok³adacie se roboty i 2 dni na przód czasu. Po co? Robisz jedna baze, potem druga i ca³osc zalewasz klarem w JEDEN ddzien. To cowidac na moim foto to wymalowalem w 3h bo sie bawi³em w suszenie. I nic nie odlaz³o...zeden klej nie zosta³. I nie ma ranta. Zreszta fabrycznie jest naklejka na odcince. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-25, 19:19
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | Dok³adacie se roboty i 2 dni na przód czasu. Po co? Robisz jedna baze, potem druga i ca³osc zalewasz klarem w JEDEN ddzien. To cowidac na moim foto to wymalowalem w 3h bo sie bawi³em w suszenie. I nic nie odlaz³o...zeden klej nie zosta³. I nie ma ranta. Zreszta fabrycznie jest naklejka na odcince. |
heh.... sposob dobry i logiczny....... w konwencji nie ma problemu ale spruboj w wodzie standohydem....... mi sie jakos nie udalo... uzywalem tasmy krawedziowej 3m i po prostu rozpuszcza sie klej..... tasma nie trzyma.... |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-01-25, 19:25
|
0
|
|
|
|
Meb , to bardzo fajnie ze ci sie udalo, ale na lakierach wodnych to jedyny sposob aby uzyskac zadowalajacy efekt.Tak sie sklada ze w tygodniu robie min. 2-3 mits.L200 i z wlasnych obserwacji wiem ze baza wodna po wyschnieciu jest porowata.Po oklejeniu jej tasma i natrysku 2 koloru pod tasme moze "wplynac"baza co zpowoduje ze po rozklejeniu linia nie bedzie rowna.Wine za taki stan zeczy ponosi tzw.NAPIECIE POWIERZCHNIOWE.(odsylam do Wikipedii)Co do czasu , to wszystko zalezy od odpowiedniej organizacji pracy, np.dzis na fajrant jade 1 kolor , a jutro rano drugi i final |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-25, 21:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
przemo1972 napisa³/a: | baza wodna po wyschnieciu jest porowata. | mebi robi na DP wodzie i ja te¿ , i bardziej g³adkiej bazy nie uzyskasz na innej wodzi. DP siê nie prószy na wyschniêtej warstwie.dosycha mokra i jest OK. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-26, 17:00
|
0
|
|
|
|
BAZA MA BYÆ G£ADKA. Jak masz porowat± to nie umiesz malowaæ. Albo masz [...] pistol albo na nitrze lecisz.
Jesli baza wodna jest porowata to ja nie wiem...NIGDY mi si enie zdaarzy³o miec kaszy na wodzie.
shot No nawet nie mów ze na standohydzie Ci zostawa³ klej? Moze za wczesnie klei³es? I nie mozliwe ze z 3M zeszed³ klej. Cos mnie tu k³amiecie panowie.
A na koniec... Jak sie pruszy wodê to nie kryje, wiec trza j± laæ. Innego wyj¶cia nie ma. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
shot
|
Wys³any: 2009-01-26, 18:59
|
0
|
|
|
|
a ktos napisal ze baza byla chropowata??? moze fakt za wsczesnie kleilem.... nitra do wody sie nie daje (przynajmniej nic o tym nie wiem) jesli chodzi o pruszenie..... zawsze na stebrze OD RAZU PO WYLANIU przypruszam jak bym tylko wylal to chmury na 100% |
|
|
|
|
przemo1972
|
Wys³any: 2009-01-26, 20:42
|
0
|
|
|
|
Meb , po co dodajesz nitra do bazy wodnej Zdradz no tajemnice co to za patent ,a tak powaznie-porowata w sesie ze "wciaga" pod tasme drugi kolor.Wiem jak sie maluje woda i maluje nia non stop od 2 lat, standox nie jest zly, ale na dwa kolory baza na baze nie bardzo sie udaje...a L200 na gwarancji to troszke wyzsza polka wiec MUSIbyc zrobione dobrze.Czas sie nie liczy."Stary"tak chce i kropka. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-26, 21:39
|
0
|
|
|
|
przemo ty sie naum czytac mo¿e. Sa spece co daja nitra do bazy konwencjonalnej. A nie do wody! sWody sie nie rozcincza DP (Autocolor tak..destylacyjn±) Ch³opie. Napisa³em o chropowatosci na konwencji!! Czytaj ze zrozumieniem. Nastepny go¶c cos czytac ne umie po goli. Czy wy w ogóle umiecie czytaæ? Czy tylko wy³awaicie s³ówka zeby sie czepiæ? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-26, 22:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
mebArth napisa³/a: | ...albo na nitrze lecisz.
Jesli baza wodna jest porowata to ja nie wiem... |
Jak to mozna zrozumiec wedlug ciebie?
Ty sie naucz zdania formuowac aby jakis sens merytoryczny mialy a nie czepiaj sie goli ze nie umie czytac. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-26, 22:21
|
0
|
|
|
|
No sam pomy¶l...kto miesza nitro z wod±?
Nawet nitrem nie da sie umyc pistolu po wodzie.
No i nadal nie wiem jak woda moze byc porowata. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-26, 22:24
|
0
|
|
|
|
ja to wiem,ty to wiesz ,inni co sie znaja to wiedza,ale to jest dzial dla poczatkujacych wiec taki poczatkujacy nie musi tego wiedziec. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-27, 14:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
mebArth napisa³/a: |
: |
Czym zmywasz zaschniêt± wodê? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-27, 18:06
|
0
|
|
|
|
darja8 napisa³/a: | mebArth napisa³/a: |
: |
Czym zmywasz zaschniêt± wodê? |
Nie mam zaschnietej wody.Mam kubki RPS jednorazowe a pistol po malowanku pod kran. Nie ma opcji zaschnietej wody u mnie. A jakbys chcia³ to mozesz myc nitrem ale zadbaj o czystosc bo sie gryzie....zmywa ale gryzie wiec zostaja smieci. Pierw kran - moczenie godzina potem powietrze, nastepnie nitro mycie i to fest z wyciorkiem i powietrze i powinno banglaæ. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2009-01-28, 09:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
[/quote]
Nie mam zaschnietej wody.[/quote]
Mi siê zdarzy³o.Najpierw nitro,ó¿niej aceton,/Zeby pozbyæ siê smieci i ntra/,a na koniec woda.Do czyczczenia pistoletu po zaschniêtyn lakierze z utw.,/co równie¿ siê zdarzy³o /
u¿ywam paint remover-a w sprayu. |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-28, 11:47
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | .Mam kubki RPS jednorazowe | chyba wielorazowe |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-28, 12:19
|
0
|
|
|
|
moze chodzilo o PPS,@baqo czepiasz sie... |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-28, 13:05
|
0
|
|
|
|
gola napisa³/a: | moze chodzilo o PPS, | nie RPS! orgina³ do sata. mebi kiedy¶ pisa³ ¿e ma taki kubek i zawsze go sobie myje , wtedy ma go na wiêcej razy. RPS dobra ¿ecz jak robisz wiêcej jak jeden kolor w lakierni . gorzej trochê je ponownie nape³niaæ . |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-29, 19:15
|
0
|
|
|
|
Mam wchój kubków...wiekszosc brudne Jak mi brakuje mocze dzien w wodzie a co nie zejdzie to na niterko tylko zeby nie przegi±æ z czasem bo sitko sie krzywi. Szczoteczka do pistoli (nie mylic z wyciorem) i pieknie schodzi z gwintu i jest 10z³ do przodu. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
acidhouse
|
Wys³any: 2009-01-30, 08:38
|
0
|
|
|
Kustom Kulture
Pomóg³: 10 razy Posty: 267
|
mebArth w których rejonach mieszkasz to mo¿e co¶ siê da za³atwiæ z t± wod± w Standoxie - siedzê co nieco w temacie - apropos drogie te RPS'y macie, dalej na priv wiadomo¶ci bo ¿adko tu zagl±dam oprócz dzia³u airbrush |
_________________ Training all life
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-30, 19:28
|
0
|
|
|
|
ACID Kraków a RPSy drogie....stary plumka ze musi kupowac No ale ja se nie bede kubka z mojej satunii brudzi³ . |
_________________ Bart
|
|
|
|