Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
lolejko
|
Wysłany: 2007-09-04, 20:13 Malowanie zderzakĂłw
|
0
|
|
|
|
Witam!!!!
Mam parĂŞ pytaĂą poniewaÂż zabraÂłem siĂŞ za malowanie zderzakĂłw (mĂłj pierwszy raz ).
OtworzyÂłem puszkĂŞ z podkÂładem a tam bardzo gĂŞsta substancja, no wiĂŞc rozcieĂączyÂłem jÂą rozpuszczalnikiem( niby byÂła rzadka ale jednak jeszcze chyba za gĂŞsta. Jaka musi byĂŚ konsystencja? Czy to musi wyglÂądaĂŚ trochĂŞ gĂŞstsze ja woda czy wogĂłle jak woda?
W czwartek bĂŞdĂŞ malowaĂŚ bazÂą czy do bazy teÂż dawaĂŚ rozcieĂączalnik? i jaka musi byĂŚ jego konsystencja? Rozumiem, Âże do bazy nie trzeba dawaĂŚ utwardzacza! I jak z klarem jego teÂż trzeba rozcieĂączaĂŚ? Po jakim czasie moÂżna zmatowiĂŚ podkÂład papierem? To na razie chyba tyle pytaĂą, wiĂŞcej wyjdzie w praniu! |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2007-09-04, 21:53
|
0
|
|
|
|
Jak malujesz podkÂładem dyszÂą 1,4 to faktycznie musi byĂŚ prawie woda , ale przy tak duÂżym rozcieĂączeniu to jest on bardzo miĂŞki .Cierpliwie wiele razy nakÂładaj warstwy czekajÂąc aÂż poprzednia zmatowieje. Baza przejdzie gĂŞÂściejsza - jak sklepowa Âśmietana ,jest drobniej zmielona. Bezbarwny najlepiej wedÂług przepisu ,sÂą takie ktĂłre nie wymagajÂą rozcieĂączalnika , jak rozcieĂączysz do prawie wody ,to teÂż lepiej wiele warstw -nie narobisz batĂłw- pierwszÂą tylko zapyl ,nastĂŞpne coraz bardziej dolewaj zwiĂŞkszajÂąc miĂŞdzyczasy. |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2007-09-04, 22:15
|
0
|
|
|
|
No dziĂŞki! Podczas malowania strasznie sÂłabo mi kryÂł podkÂład ledwo byÂła taka mgieÂłka, czy to wina za gĂŞstego podkÂładu? RegulowaÂłem pistolet i znalazÂłem najbardziej optymalne poÂłoÂżenie! dosyĂŚ szeroko i Âżeby jakoÂś kryÂło, ale i tak mi siĂŞ wydaje, Âże za sÂłabo! Pistolet mam 1.5 ! |
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-09-05, 01:06
|
0
|
|
|
|
No ze zderzakami moÂżesz mieĂŚ problem z takÂą dyszÂą. Chcesz zlikwidowaĂŚ strukturĂŞ plastiku, czy to sa zderzaki przeznaczone do malowania?? jak kiedyÂś robiÂłem gÂładkie z normalnych czarnych, to musiaÂłem je na dwa razy podkÂładem robiĂŚ(jednego dnai 3warstwy i drugiego 3), bo nie chciaÂło wyrĂłwnaĂŚ, przy dyszy 1,8 i podkÂładzie rozcieĂączonym ok15-20% i jeszcze z uelastyczniaczem |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2007-09-05, 15:44
|
0
|
|
|
|
Te zderzaczki byÂły kiedyÂś zielone a teraz majÂą byĂŚ czarne! Ale chyba jeszcze raz je walne podkÂładem! Tylko bojĂŞ siĂŞ tego krycia, bo jak ma mi tak bazÂą i klarem kryĂŚ to lipa bĂŞdzie!
Co z robiĂŚ, Âżeby tÂą farbĂŞ byÂło widaĂŚ po przeciÂągniĂŞciu pistoletem? |
|
 |
|
Wysłany: 2007-09-05, 19:28
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
PodkÂład zrĂłb Âżadszy i dÂłuÂższe czasy miĂŞdzy warstwami :]
Baze rozcieĂącza siĂŞ i klarlak tez wg zalecen producenta. NiektĂłre klarlaki gdy juz kupujesz to sÂą juz rozcieĂączone :]
Dysza 1.5 do bayz i klaru jest idealna :] MoÂże nawet zbyt duÂża dla profesionalnych prac. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2007-09-05, 22:31
|
0
|
|
|
|
Przy 1.5 nie powinno byÌ zadnych problemów z baz¹ i klarem, zrób tak jak pisze online, czyli sprawdŸ dokumentacjê tech. i rozcieùczaj zgodnie z zaleceniami producenta. Radzi³bym daÌ uelastyczniacz do podk³ady i klaru, a jeœli byœ przeszlifowa³ do plastiku to najpierw grunt zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ |
|
|
|
 |
lolejko
|
Wysłany: 2007-09-07, 13:21
|
0
|
|
|
|
Ok z podkÂładem siĂŞ uporaÂłem!
Przed chwilkÂą poÂłoÂżyÂłem bazĂŞ i wyszÂły gdzieniegdzie takie doÂłeczki jakby skĂłrka pomaraĂącza co zrobiÂłem Âźle?
Opisze jak zrobiÂłem! PrzetarÂłem podkÂład papierkiem 800 na wodĂŞ do gÂładziuteĂąkiej powierzchni, potem zmyÂłem to wszystko zmywaczem silikonowym odczekaÂłem z 15 minut aby wyschÂło! DaÂłem pierwszÂą warstwĂŞ bazy metalicznej po 15-20 min drugÂą i wyszÂły takie delikatne doÂłeczki gdzieniegdzie! Dlaczego co jest nie tak?
[ Dodano: 2007-09-07, 17:42 ]
Okiej zderzaczki pomalowane, nawet to wyszÂło ciekawie jak na pierwszy raz!
Teraz niech ktoÂś mi pomoÂże jak zrobiĂŚ polerkĂŞ ale rĂŞcznie! Jakie pasty, jaki papier i wogĂłle jak siĂŞ do tego zabraĂŚ! Niestety nie mam polerki mechanicznej ! |
|
 |
|
Wysłany: 2007-09-07, 18:37
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
Do³eczki zapewne od nieumiejêtnego slzifowania pewnie go³¹ rêk¹
-papier 2500 z uwagi na to,Âże jedziesz rĂŞcznie. OczywiÂście wodny. Woda w czystym naczyniu +mydÂło rozcierane na papierze lub szklanka pÂłynu do mycia naczyĂą do wody :]
-uwaÂżaj przy slzifowaniu na kanty i krawĂŞdzie
-pasta lekkoÂścierna dajÂąca wysoki poÂłysk, do tego miekka frotka i lecisz maksymalnymi obrotami Âłapy :] Troche bĂŞdziesz musiaÂł siĂŞ namĂŞczyĂŚ
JeÂśli pasta tego wymaga to teÂż robisz to na mokro (z wodÂą) ale do rĂŞcznej pracy bardziej polecam coÂś na sucho.
PrzykÂładowa pasta: LINK
Ja moje pierwsze motory polerowaÂłem rĂŞcznie + ta pasta + miĂŞkka frotka i efekt byÂł zajebisty. Motory do dzisiaj widuje na zlotach i czĂŞsto wpadajÂą na mĂłj Tuning Garage i poÂłysk do dzisiaj jest super |
|
|
|