Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-18, 21:41 Podk³ad akrylowy novol 350.
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 206 Sk±d: Bieszczady
|
Czy kto¶ robi³ tym podk³adem, jak wra¿enia? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-18, 22:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Twardy jak CH...J
Na sucho sie zapychaaj± kr±zki a na mokro nic nie idzie. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-19, 09:11
|
0
|
|
|
|
A mi przedstawiciel mówi³ ¿e on w³a¶nie jest do pracy na sucho. Jakimi papierami obrabiasz? |
|
|
|
|
jony1991
|
Wys³any: 2009-01-19, 10:11
|
0
|
|
|
jony
|
czy chodzi o ten w ró¿owej puszce?? |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-19, 11:31
|
0
|
|
|
|
malarz napisa³/a: | A mi przedstawiciel mówi³ ¿e on w³a¶nie jest do pracy na sucho. Jakimi papierami obrabiasz? |
400 na sucho i 1000 na mokro. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
berag1
|
Wys³any: 2009-01-19, 17:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 266
|
|
|
|
|
malarz
|
Wys³any: 2009-01-19, 19:58
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | malarz napisa³/a: | A mi przedstawiciel mówi³ ¿e on w³a¶nie jest do pracy na sucho. Jakimi papierami obrabiasz? |
400 na sucho i 1000 na mokro. |
A jakiego producenta? |
|
|
|
|
Lukas1
|
Wys³any: 2009-01-19, 20:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 10
|
Koledzy, jak chcecie miêkki podk³ad to polecam Ranala, Profixa albo inne wynalazki w cenie max 20zl/litr. ¦wietne te¿ s± wszelakie Eurodury, Multifillery i inne gówna, na których macie napisane Made in EU, bo "producent" (czyli dystrybutor, bo sprzedaj±cy takie ¶mieci nie s± ich producentami!!!) wstydzi siê nawet swój adres podaæ!!! A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro... Polecam np. Protect 330 Novola. |
|
|
|
|
glover
|
Wys³any: 2009-01-19, 20:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 303
|
@Lukas1, no teraz to przesadzi³e¶ RANAL podaje adres!
a tak poza tym to siê z Tob± zgadzam |
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-19, 20:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Lukas1 napisa³/a: | A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro... | nie w ka¿dej sytuacji sprawdza siê MM. |
|
|
|
|
gola
|
Wys³any: 2009-01-20, 12:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 854
|
Lukas1 napisa³/a: | ...A jak nie chcecie szlifowaæ podk³adów, to nauczcie siê w koñcu pracowaæ podk³adami mokro na mokro... Polecam np. Protect 330 Novola. |
no to powiedz nam jak lakierujesz element mm jezeli jest praktycznie caly w szpachli i posiada pare nierownosci ktore mozesz zniwelowac podkladem szlifujac go.?
Ciekaw jestem? |
|
|
|
|
Lukas1
|
Wys³any: 2009-01-20, 14:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 10
|
1. Oczywiscie ze Ranal i Profix podaja adresy, tamta uwaga dotyczyla Multifillerow i innych podobnych cudow.
2. Pewnie ze metoda mokro na mokro nie zawsze moze byc stosowana, ale do wyrownywania powierzchni powinien sluzyc nie podklad akrylowy, ale szpachlowka natryskowa! W porownaniu z kazdym podkladem lepiej wypelnia, mniej siada, pozwala na nakladanie grubszych warstw, no i jest duzo tansza i wydajniejsza (zawartosc czesci stalych ok 90%, a nie max 60% jak w podkladach). A potem juz tylko cienko podklad MM i po 5 minutach kolor. |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-20, 17:02
|
0
|
|
|
|
m/m jest dobre na drobne ³atki jakies wpy³ki piedró³ki...ale nie na takie co¶
I jak na tym wyj¶c M/M ? |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2009-01-20, 17:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
Lukas1 napisa³/a: | , no i jest duzo tansza | mo¿e i sama szpryca jest o parê groszy tañsza,ale nie jest tañsze stosowanie jej.od kilku lat nie u¿ywam natryskowej. wszystko wyrównujê na podk³adzie. robiê obecnie na DP 1052 ,1056. |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-20, 23:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 306
|
no to widzê Mebi ¿e tez masz od czasu do czasu betonowanie;P no to mo¿e i ja co¶ wrzucê.
2 dni rze¼bê tworzy³em
Zdjêcie0308.jpg "poszpachlujta ch³opaki tu troche i bedzie baja..." |
|
Plik ¶ci±gniêto 2821 raz(y) 464.71 KB |
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-20, 23:22
|
0
|
|
|
|
Ma kto¶ jeszcze mo¿e jakies rarytasy? |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-21, 01:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 324 Sk±d: okolice Mielca
|
Kurde szkoda...mam transita na którego posz³o 6 du¿ych puszek szpachli(uni) i 3 du¿e puszki z w³óknem Ale niestety jest ju¿ w natrysku i kicha......hmhm ale jutro dodam foty sprintera |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-21, 01:18
|
0
|
|
|
|
kurde ..raczej dzisiaj |
|
|
|
|
Joker_Paint
|
Wys³any: 2009-01-21, 05:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 64
|
Ja kiedys mia³em Cordobe - ca³y pas tylni w kicie i pó³ lewego b³otnika, ale przy tym Partnerze to piku¶ |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2009-01-21, 08:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
kurde nie przesada z tym kiciusiem? chyba wasz szef wyznaje zasadê ..."szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla..." |
|
|
pikacz
|
Wys³any: 2009-01-21, 08:45
|
0
|
|
|
|
no francuz pieknie wyszedl |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-21, 18:06
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | kurde nie przesada z tym kiciusiem? chyba wasz szef wyznaje zasadê ..."szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla..." |
fakt przesada i to du¿a ale to nie zalezy przecierz od szefa tylko od klienta. Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej niz zap³aci³ za t± rze¼bê a ¿e reszte samochodu mia³ ju¿ dawno z tynku ulepiona to nie robi³o mu to wiekszej ró¿nicy. Pozatym samochód roboczy to by³ |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2009-01-21, 18:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
pitterek napisa³/a: | Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej |
Niedawno robi³em takie cu¶, koszt razem z b³otnikiem 2tys. A z t± szpachl± klient zap³aci pewnie max. 1000z³ Prosty wybór dla klienta miêdzy nowym a szpachlowanym |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-21, 19:22
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | pitterek napisa³/a:
Za wstawienie+konserwacje+lakierowanie nowego b³otnika + koszt samego b³otnika zap³aci³by sporo sporo wiecej
Niedawno robi³em takie cu¶, koszt razem z b³otnikiem 2tys. A z t± szpachl± klient zap³aci pewnie max. 1000z³ Prosty wybór dla klienta miêdzy nowym a szpachlowanym
|
dok³adnie tylko przy takich ekstremaliach trzeba sie zabezpieczyc odpowiednik kwitkiem podpisanym przez klienta. taka naprawa jest niezgodna z technologi±, ktora przewiduje max 3 mm szpachli( tak mi sie wydaje- jesli sie myle to mnie popwarcie- dla mojej wlasnej wiedzy) . Taka sciana berlingo to sporawy p³at który opiera sie od wewn±trz tylko na jednym wzmocnieniu i nie trudno o to zeby szpachelek powybija³ zabki np przy oparciu sie o samochodzik. takie kwitki u mnie to norma, protokó³ przyjecia tez |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-21, 19:23
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisa³/a: | Kurde szkoda...mam transita na którego posz³o 6 du¿ych puszek szpachli(uni) i 3 du¿e puszki z w³óknem Ale niestety jest ju¿ w natrysku i kicha......hmhm ale jutro dodam foty sprintera |
Dawid co z tymi fotkami zobaczymy czy mnie przebi³es |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-21, 19:42
|
0
|
|
|
|
mebArth napisa³/a: | m/m jest dobre na drobne ³atki jakies wpy³ki piedró³ki...ale nie na takie co¶
Mebi a co to wogóle za wynalazek? czyzby tylna klapa od jakiegos pickupa??
o widze w³ókienko golda ³adnie usztywnia jak sie kowalom bankowac niechce |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-22, 16:09
|
0
|
|
|
|
Kolego pitterek dzisiaj dodam Tylko to ju¿ jest w szpachli natryskowej ale by³ szpachlowany ca³y prawy bok...(wbi³ sie w niego go¶æ osobowym) busa mia³ blacharz partacz i niestety wszystkie kanty itp musia³em "wyrze¼biæ " w szpachli a jeszcze przede mn± mia³ te¿ jaki¶ partacz i ca³y bok szpachlowa³ ma³± szpachelk± mykam bo baza na b³otniku ju¿ wysch³a |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-22, 17:24
|
0
|
|
|
|
pitterek napisa³/a: | mebArth napisa³/a: | m/m jest dobre na drobne ³atki jakies wpy³ki piedró³ki...ale nie na takie co¶
Mebi a co to wogóle za wynalazek? czyzby tylna klapa od jakiegos pickupa??
o widze w³ókienko golda ³adnie usztywnia jak sie kowalom bankowac niechce |
A to bedzie projekt Mistsubishi L200. Narazie 2 dni siedzia³em nad b³otnikiem. A w³ókienko wskazane bo kowal nie poradzi³ sobie...i goni³a blacha. Co¶ tam poklepa³ Boschem, zlecia³ brzeszczotem i mówi ze INACZEJ SIE NIE DA No cóz...Wpadnie wiecej kasioki za mêki przy klapie. Sie zrobi..ale czasu zejdzie dzien wiêcej. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-22, 21:32 Podk³ad akrylow
|
0
|
|
|
|
specjalnie dla pittereka
aaaa.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 86 raz(y) 19.53 KB |
aaaaaa.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 119 raz(y) 36.21 KB |
aaa.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 108 raz(y) 32.64 KB |
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-22, 23:11
|
0
|
|
|
|
Hehe dziêki.
Jak ja lubie takie rzeczy
A najlepsze jest w tym wszystkim ze lakiernik sie nad tym spuszcza zeby by³o"równe" a gdy przyjdzie lato to i tak sie na czyms takim porobi± fale dunaju |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-22, 23:12
|
0
|
|
|
|
Bêde mia³ za jakis czas takiego busa u siebie,. Na razie kowale go wyzywaja. umieszcze fotki |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-22, 23:24
|
0
|
|
|
|
Ty lubisz ja nienawidze. a ostatnio mam same transity,sprintery i w dodatku same po przej¶ciach... wole osobówki przynajmniej mo¿na sie wykazaæ przy malowaniu Pitterek a lubisz auta po czo³ówkach bo ja uwielbiam robiæ takie zgnioty |
|
|
|
|
pikacz
|
Wys³any: 2009-01-23, 01:33
|
0
|
|
|
|
i wez tu oddaj auto do warsztatu |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-23, 17:59
|
0
|
|
|
|
Dawid chyba bez hebelka sie nie oby³o?
A po 2...to co masz na foto powinienes zaci±gn±c po ca³osci wykonczeniówk±. Nie bedzie odcinek i ³at na podkadzie. No chyba ze w szpryc dajesz?
Jak od razu do podk³adu to....y...nie wypowiem siê. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-23, 18:41
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisa³/a: | Pitterek a lubisz auta po czo³ówkach bo ja uwielbiam robiæ takie zgnioty |
hehe zrób se zgnieciony przód od xara picasso to od razu zmienisz upodobania
wiesz mi tam ogólnie to wszystko jedno. czo³ówka czy uderzenie w bok... jedna holera jak dla mnie. wkurza mnie tylko gdy po czo³owce sa nowe graty i kowale je zm³otkuj± ''bo im nie pasowa³o inaczej" . Raz mi dali now± PRZE³AMAN± maskê bo im narozniczki od b³otników odstawa³y.
A takie busy lubie z tego wzgledu ¿e nie trzeba sie nad nimi spuszczac. ja bym wam pokaza³ jak sie takie boczki robi Najpierw na ca³o¶c tyle tynku ile trzeba , potem p80 na hebelku elektrycznym, poprawka ca³o¶ci kr±¿kiem 240 i jak wyjdzie tak bedzie dobrze byle by by³o g³adko i nie trzeba sie przy takich powierzchniach pi****liæ w szczególiki kanciki ranciki i inne wygibasy.
Potem podk³ad-maszyna 400-akryl i jazda mi z lakierni |
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-23, 19:27
|
0
|
|
|
|
mebArth Ten zielony sprinter przyjecha³ do mnie trochê poszpachlowany. Najpierw musze transita skoñczyæ i dopiero bede sie bra³ za sprintera.Na takie zgnioty daje natrysk. Koledzy macie jakie¶ patenty na zrobienie praktycznie równych kantów na du¿ej p³aszczy¼nie"pierwsze zdjêcie przet³oczenie na samym dole"jest zrobione ze szpachli i cie¿ko jest mi je na ca³ej d³ugo¶ci wyprowadziæ . Pitterek i tak wole robiæ blacharkê ni¿ szpachlowaæ te [...] transity.wole wstawiæ nowy dach albo jak±¶ æwiartkê ni¿ robiæ takie poje... gów... Jeden lubi blondynki drugi brunetki |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-23, 19:34
|
0
|
|
|
|
Dawid1989 napisa³/a: | Jeden lubi blondynki drugi brunetki |
Mi tam bez róznicy jesli fajne jedna i drug± wzi±³bym na warsztat
przypomnia³o mi sie cos w³asnie
kumpel jakis czas temu musia³ robic sobie w golfie dach po obcasach pewnej brunetki
a co najciekawsze uszkodzi³a go od wewnatrz ¿e a¿ szyber wypchnê³a |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-23, 20:05
|
0
|
|
|
|
Ja tam wole brunetki A z tym dachem w golfie by³o mocne |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2009-01-24, 20:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
pitterek napisa³/a: | wkurza mnie tylko gdy po czo³owce sa nowe graty i kowale je zm³otkuj± ''bo im nie pasowa³o inaczej" . | Nie jeste¶ sam Pitterek te¿ mam takich wspania³ych blacharzyy |
|
|
|
|
£ukasz79
|
Wys³any: 2009-01-24, 22:16
|
0
|
|
|
|
marikk napisa³/a: | Nie jeste¶ sam Pitterek | Do³±czam siê, z tymi blacharzami to nie raz idzie ochu..... |
|
|
|
|
pitterek
|
Wys³any: 2009-01-24, 23:20
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Do³±czam siê, z tymi blacharzami to nie raz idzie ochu..... |
Panowie prawda jest taka ze im lepiej zrobi blacharz tym lakiernik ma mniej roboty.
Tyle ¿e blacharz jest w o tyle lepszej sytuacji ¿e pasuj±c graty musi pokombinowaæ i pog³ówkowac a jesli spier.... to lakiernik musi ostro jechac na heblu zeby to jakos wyglada³o |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-25, 10:46
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Koledzy macie jakie¶ patenty na zrobienie praktycznie równych kantów na du¿ej p³aszczy¼nie" |
Macie...za flaszke Ci pokaze
Na lepce kleisz góre...po wyschnieciu dó³ i lecisz na hebelku. POtem wykonczeniówke...góra i dó³ osobno na lepce i lecisz na hebelku Z LEPK¡! sciagasz góre na lepce. Potem odpinasz lepke i przyklejasz nowa na dó³ i ciagniesz góre na wykonczeniu. I powtórka z do³em. Lepki pójdzie wch.uj ale wyjdzie ci linia jak talala.
Na gruby papier to szara "TASMA NA GADA" taka szmaciana, a na wykonczenie to juz zwyk³a lepka papierowa.
Kazda zyczka wyjjdze ale to troche czasu zabiera.
Tez szukanie zyki na lepce..- sie znalaz³a |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
Dawid1989
|
Wys³any: 2009-01-25, 12:14
|
0
|
|
|
|
Dziêki mebArth za rade.Wczoraj prawie zrobi³em ten jeb...kant. jutro tylko lekko przytrê i ma byæ Co do blacharzy .... to czasem naprawdê jest ciê¿ko dopasowaæ elementy bez tzw.prze³amywanie itp.zw³aszcza wtedy gdy auto spotka³o siê przy du¿ej prêdko¶ci z drzewem |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2009-01-25, 14:19
|
0
|
|
|
|
Co do kowali..JEsli auto nie le¿y to nie odbieram od kowala - proste. Ja sie nie bede buja³ 3 dni na heblu bo kowal se nie radzi. A co mnie to? Niech sie zwolni jak se nie radzi - sa inni. Jak skuje to ja mam strate a jak mam strate to sie robie z³y i gryze. Na szczescie teraz mamy kowala takiego co zna sie na rzeczy i dosc ³adnie to kuje wszytsko..ale by³ jeden zawodnik co szlifowa³ boschem gluty ale se szyby nie zas³oni³...chyba wiecie co sie sta³o z szyb± |
_________________ Bart
|
|
|
|