Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
elmo
Wysłany: 2009-02-09, 22:44   Malowanie ramy
0
UP DOWN

Witam wszystkch
To mĂłj pierwszy post na tym forum i odrazu chciaÂłbym prosiĂŚ o radĂŞ.
Zamierzam pomalowaĂŚ ramĂŞ roweru aerografem, tylko nie za bardzo wiem jak siĂŞ zabraĂŚ do tego od strony technicznej. Sprawa wyglÂąda mniej wiĂŞcej w ten sposĂłb:
Mam now¹ aluminiow¹ ramê, która jest pomalowana w ten sposób, ¿e po³owa roweru jest czrna a druga (tzn pó³ górnej i skoœnej rury oraz g³ówka ramy) jest niebieska. Chcia³bym ten niebieski kolor zamieniÌ na bia³y + jakis wzorek, a pomiêdzy czrnym i bia³ym przejœcie tonalne. Wymyœli³em, ¿e obecny lakier tylko zmatowie papierem wodnym np 800, potem podk³ad, w³aœciwy kolor, wzorek a na koniec bezbarwny lakier dla utwardzenia.
Powiedzcie czy takie rozwiÂązanie bĂŞdzie dobre i najwaÂżniejsze czy trwaÂłe?
Z gĂłry dziĂŞki za pomoc, pozdrawiam!

LoboLoco 
Wysłany: 2009-02-10, 09:08   
0
UP DOWN

Takie rozwiÂązanie jest najlepsze i oczywiÂście bĂŞdzie trwaÂłe, jeÂżeli bĂŞdzie wykonane zgodnie z procedurami... JeÂżeli poszperasz na forum w dziale pomocy dla amatorĂłw, napewno znajdziesz dokÂładny opis jak siĂŞ to robi.... od przygotowania podÂłoÂża po najlepszÂą pastÂą do polerki.... obawiam siĂŞ jednak, Âże jeÂżeli nie wiesz jak siĂŞ do tego zabraĂŚ to rĂłwnieÂż nie masz odpowiedniego sprzĂŞtu.... taniej ci wyjdzie zleciĂŚ robote aerografikowi niÂż skompletowaĂŚ zaplecze.... no chyba Âże ukrywasz coÂśw zanadrzu.... ;)

er-ha
Wysłany: 2009-02-10, 14:39   
0
UP DOWN

pewnie trzeba prĂłbowaĂŚ wszystkiego . sam osobiÂście przy pomocy tego forum wypÂłodziÂłem cos takiego :

ale lakier bezbarwny oddaÂłem w rĂŞce lakiernikowi niestety nie posiadam komory lakierniczej a z tego co czytaÂłem bezbarwny raczej powinien byĂŚ juÂż robiony w jakiejÂś temp. do tego dochodziÂł problem z kompresorem [ kompresor 25l . ] i pistoletem ja posiadam jakiÂś z dyszÂą 0,8
i tu mam teÂż pytanie czy moÂżna takÂą dyszÂą zrobiĂŚ bezbarwny czy taki rozmiar dyszy nie spowoduje ze tego lakieru bĂŞdzie za maÂło a co za tym idzie czy nie wyjdzie z tego jakiÂś koszmarny efekt

LoboLoco 
Wysłany: 2009-02-10, 15:24   
0
UP DOWN

Z tego co wiem, to ka¿dy lakier na opakowaniu ma napisane czym go k³aœÌ (jaka dysza) przy jakim ciœnieniu i ile warstw itd.... lepiej sie trzymaÌ tych specyfikacji, trzeba mieÌ niema³e doœwiadczenie, ¿eby w temacie lakiernictwa eksperymentowaÌ z zadowalaj¹cymi skutkami...
JeÂżeli chcesz sie dowiedzieĂŚ czegoÂś wiĂŞcej, to polecam studiowanie dziaÂłu "pomoc dla amatorĂłw" jest tam wiele postĂłw o tym jakim pistoletem, jakim ciÂśnieniem, jakim kompresorem, jakim klarem itd....... niby wszystkim da rade, ale co z tego wyjdzie..... :fiu:

elmo
Wysłany: 2009-02-10, 16:16   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedzi,
LoboLoco jeÂśli chodzi o farby, areograf i sprĂŞÂżarke to wszystko jest ;) ja po prostu nie mam doÂświadczenia i technicznej wiedzy o malowaniu i lakierowaniu metali stÂąd moje pytanie jak zorbiĂŚ, Âżeby siĂŞ trzymaÂło i dobrze wyglÂądaÂło a przy okazji Âżeby nie zniszczyc i nie osÂłabiĂŚ ramy. GdzieÂś czytaÂłem Âże ludzie pozbywaja siĂŞ starego lakieru acetonem czy kretem, ale ja bym siĂŞ chyba na to nie odwaÂżyÂł. Skoro mĂłwicie, Âże zwykÂłe zmatowienie papierem wystraczy to tego bĂŞde siĂŞ trzymaÂł.
er-ha sliczna rama, choĂŚ ja nie chcĂŞ swojej upodabniaĂŚ do firmowych barw. Na razie mam takÂą koncepcje

ale to wszystko siĂŞ zmienia i to nie jest jeszcze ostateczny wzĂłr. JakbyÂście mieli jakieÂś swoej pomysÂły na tÂą ramĂŞ to chĂŞtnie skorzystam z podpowiedzi :)

Edit,
BTW, super jest to forum, ¿e te¿ wczeœniej go nie znalaz³em. Znalaz³êm tu w jaki sposób otrzymaÌ per³owy kolor na pomalowanie ramy, a z tym te¿ mia³em pewne w¹tpliwoœci...

dawid
Wysłany: 2009-02-10, 16:38   
0
UP DOWN

pewnie ze polozysz lakier 0,8 wszystko zalezy od zaawansowania w lakierowaniu:) ale na czyns trzeba sie uczyc wiec wez jakas stara rame kup troche klaru i w droge:) do lakieru wystarczy temp pokojowa. jesli robisz jakies oklejanka na bazie to poloz ze dwie warstwy wiecej przematuj i ponownie poloz lakier wtedy bedzie klasa:)

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu