Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mercedes207
Wysłany: 2009-02-23, 15:15   jaki kompresor???
0
UP DOWN

Potrzebuje taniego, dobrego kompresora, do malowania i wypiaskowania jednego autka, jakie kompresory proponujecie, jaka firma :blee: mozecie podac jakiec przyklady takich kompresorow z allegro :help: Granica 800zl :spoko: co trzeba jeszcze miec pod taki kompresor zeby piaskowac :help:

przeczytalem podobne tematy na forum, lecz chce sie jeszcze zapytac :roll:

melarz
Wysłany: 2009-02-24, 00:15   
0
UP DOWN

podlaczam sie do tematu.. ja potrzebuje kompresora do pomalowania auta, ale nie zalezy mi zebym na raz pomalowal caly. Bez problemu malne w czesciach, bo robie auto swoje i na spokojnie Z tego co sie zorientowalem to do 700pln moge liczyc jedynie na 50litrowy kompresor. Tylko teraz np. jakiej firmy najlepiej i na co zwracac uwage?

Do tego prosilbym o pomoc... otoz jaki pistolet/ pistolety... slyszalem ze za nieduze pieniadze dobre sa pistolety firmy speed zielone niskocisnieniowe... Bo nie wiem czemu choc jestem amatorem ciagnie mnie do niskocisnieniowego... I jaki polecacie do szpachli natryskowej, oraz podkladu? Inaczej mowiac... Co musze kupic zeby spokojnie pomalowac auto?

mercedes207
Wysłany: 2009-02-24, 08:19   
0
UP DOWN

A co myslicie o pistolecie fobo LUX ten czerwony malowal juz ktos nim :help:

mercedes207
Wysłany: 2009-02-27, 16:35   
0
UP DOWN

no koledzy jakie marki kompresorow polecacie, czy da sie dostac jakis do 800zl zeby nim piaskowac czy bedzie zaslaby :roll: :?: POTRZEBNA MI PILNA INFORMACJA :help: :blee:

groszek923
Wysłany: 2009-02-27, 21:04   
0
UP DOWN

Witam, o pistoletach to jest tu juÂż trochĂŞ napisane. Wystarczy poczytaĂŚ (przynajmniej ja staram siĂŞ tak robiĂŚ ;) ) PrzejdÂźmy do piaskowania, posiadam pistolet METABO z zbiornikiem, mam lichy kompresorek i powiem szczerze, Âże da siĂŞ tym coÂś zrobiĂŚ. JeÂśli chcesz kupiĂŚ piaskarkĂŞ to potrzebna Ci konkretna maszyna. 400l/min to minimum do takich maÂłych piaskareczek zresztÂą ten METABO powinien dostawaĂŚ 400... Tak poza tym to wydaje mi siĂŞ Âże za 800 to nic mÂądrego nie wymyÂślisz. Poza tym to po co kupowaĂŚ sprzĂŞt na jedno auto?

mercedes207
Wysłany: 2009-02-28, 10:11   
0
UP DOWN

groszek923 napisał/a:
Poza tym to po co kupowaĂŚ sprzĂŞt na jedno auto?

napewno nie na jedno autko bede peno kubowal tez beczke do blachraki jak mi z tyma utkim wyjdzie :blee:

groszek923 napisał/a:
posiadam pistolet METABO z zbiornikiem, mam lichy kompresorek i powiem szczerze, Âże da siĂŞ tym coÂś zrobiĂŚ

ale konkretniej jaki masz kompresorek (wydajnosc, pojemnosc w l)

groszek923
Wysłany: 2009-02-28, 12:26   
0
UP DOWN

150l/min 25 l butla, jest to bardzo marnie jeÂśli chodzi o piaskowanie. Powiedzmy ze efekt jest widoczny. Mam w planach zakup czegoÂś lepszego ale za okoÂło 1500 zÂł. Jak uda mi siĂŞ skompletowaĂŚ sprzĂŞt (do tego dochodzi jakiÂś dobry klucz) to zabieram siĂŞ za poloneza trucka. Jak masz pytania odnoÂśnie piaskowania takowym pistoletem to chĂŞtnie pomogĂŞ.

mercedes207
Wysłany: 2009-02-28, 12:29   
0
UP DOWN

a bania 50l wydajnosc ok 200l/min bedzie sie juz fajnie piaskowac, mozesz dodac fote jak wyglada takowy pistolet i ile kosztuje :roll:

groszek923
Wysłany: 2009-02-28, 12:52   
0
UP DOWN

Pistolety sÂą w castoramie za niecaÂłe 70 zl. http://allegro.pl/item561...bo_ssp_166.html
Jako kruszywa u¿ywam piasku budowlanego przesianego przez sito ok. 0.8 mm. Piasek oczywiœcie musi byÌ wysuszony i to jeszcze przed przesianiem. Defektem piasku jest ¿ó³ty nalot który pozostaje na metalu. No ale piasek mam za darmo. 50L i 200l/min bêdzie ca³kiem fajnie. Poza tym maj¹c pistolet z zbiornikiem i tak musisz robic przerwy na dosypanie kruszywa. Mo¿e ktoœ ma taki pistolet bez zbiornika tzn z wê¿em? Zale¿y mi na opinii bo przyda³ by mi siê do piaskarki któr¹ zamierzam zrobic.

groszek923
Wysłany: 2009-02-28, 12:59   
0
UP DOWN

http://allegro.pl/item564...av_gv_0700.html a tu masz metabo tylko ze nie metabo....

mercedes207
Wysłany: 2009-02-28, 13:29   
0
UP DOWN

groszek923 napisał/a:
Poza tym majÂąc pistolet z zbiornikiem i tak musisz robic przerwy na dosypanie kruszywa. MoÂże ktoÂś ma taki pistolet bez zbiornika tzn z wĂŞÂżem?

Czyli do tego malego zbirniczka przy pistolecie wsypyje sie piasek, a na ile minut piaskowania starczal ci taki pojemniczek, przy twoim kompresorze :roll:

mercedes207
Wysłany: 2009-02-28, 13:30   
0
UP DOWN

czy da sie wypiaskowac tym rame :roll: i ile taka katorga z piaskowaniem ramy auta dostwczego mercedes 208, sredniak, moze trwac :roll: :?:

groszek923
Wysłany: 2009-02-28, 17:39   
0
UP DOWN

Powiem inaczej. Potrzeba by w papĂŞ kruszywa. Masz kanaÂł? Zbiorniczka nie przeliczysz na minuty. Wszystko zaleÂży od stopnia korozji itd.

groszek923
Wysłany: 2009-02-28, 18:59   
0
UP DOWN

Poza tym nawet jak masz kanaÂł to nie wypiaskujesz ramy od spodu bo pistolet moÂżna trzymac mniej wiecej w poziomie.

-BARON-
Wysłany: 2009-02-28, 19:24   
0
UP DOWN

powiem wam Âże ja jeden taki z wĂŞzykiem pistolecik zuzyÂłem dosÂłownie zuzyÂłem a starczyÂł mi na oczyszczenie 4 aluelg 16 cali poczym koncĂłwka dyszy od piasku sie przeszlifowaÂła na wylot sprĂŞzarka wan-es 14m3/h butla 400litrow.do maÂłych detali jest ok nawet fajnie ale felgi to byÂł juÂż dramat. Âżeby zedrzeĂŚ lakier farbe i co tam jeszcze byÂło do goÂłego aluminium schodziÂło mi okoÂło 5 godzin !!! z jednej felgi.Piasek miaÂłem ze Âżwirowni przesiany i koĂącĂłwke wĂŞza w wiaderku z piaskiem.maÂłe detale fajnie szÂły ale wieksze nie u mnie sensowne ciÂśnienie zeby to piaskowaÂło to pomiedzy 8-10 barĂłw przy 6 juz sypaÂło ale efekt mnizerny.ja osobiscie myÂślaÂłem nad kupiueniem jakiejÂś piaskarki z alldrog takiej z butli.

mercedes207
Wysłany: 2009-03-02, 08:27   
0
UP DOWN

chcialbym sobie chyba sam zmatowac komprsorek

taka butla

http://www.allegro.pl/ite...zarki_400l.html

+taka sprezarka

http://www.allegro.pl/ite...esor_pompa.html

+silniczek 3.5kw, mam w pywnicy :tak:

I co sadzicie o tym zestawie, ile czasu taka butla bedzie sie napelniac zeby napic pelne cisnienie :roll: :?:

mercedes207
Wysłany: 2009-03-02, 12:19   
0
UP DOWN

wkradl sie blad mam silnik w pywnicy 1.1kw czy pociagnie na takim silniczku :roll: :?:

Ari29
Wysłany: 2009-03-02, 13:06   
0
UP DOWN

wedlug mnie to silnik za slaby troche 2kw chociaz albo drugie wyjscie to mniejszy zbiornik 200l wystarczy ja mam 100l i tez daje rade

mercedes207
Wysłany: 2009-03-02, 14:04   
0
UP DOWN

Ari29 napisał/a:
mniejszy zbiornik 200l wystarczy ja mam 100l i tez daje rade

chetnie bym kupil mniejszy ale nigdzie niemoge znalesc 200l albo 100l :roll: :?:

-BARON-
Wysłany: 2009-03-02, 17:56   
0
UP DOWN

ja ci powiem tak sprĂŞzarka podÂług tego co podane jest caÂłkiem dobra moÂże do piaskowania zasÂłaba, butla im wiĂŞksza uwaÂżam tym lepsza zeby to dÂłuzej pociagnac ale na raty da rade ale silnik 1.1 kw to jest naprawde zasÂłaby.ja w moim wanie-es mam silnik 3kw i ci powiem ze od zera do 10-11 barĂłw bije ok ale jest problem jak ma nabic od jakiegoÂś cisnienia.i naprzykÂład u mnie spoko z 6 barĂłw rusza ale kolo 7 barĂłw juz niekoniecznie silnik da rade ruszyc i jak dasz za sÂłaby to sie poprostu spali.albo bedziesz musiaÂł dac maÂłe cisnienie na regulacji bo inaczej niepujdzie a co gorsze moze sie okazac ze nieda rady krecic kompresorem na wyzszym cisnieniu. silnimk kup niemniejszy jak 3kw takie moje zdanie.a butle duzÂą.ja mam 400l i nieuwazam ze jest zawielka a od zera do 10 bar bije w okolo 10 minut

domagalka 
Wysłany: 2009-03-02, 19:41   
0
UP DOWN

Witam. Do³¹cze sie do tematu bo ja robi³em sobie sam kompresorek butle kupi³em za grosze od znajomego (180 od 3JW coœ tam). Mi od 0 do 8 bar bije w oko³o 5 minuty i strasznie mnie to wko.... bo mi sie wydaje ze za d³ugo i mam w planach do³o¿yÌ jeszcze taka sprê¿areczke do niej:
http://www.allegro.pl/ite...mpa_silnik.html
mysle ze bedzie spoko wtedy. A ta co mam to teÂż dwu tÂłokowa nowa. Kompresor do tej pory wynĂłsÂł mnie okoÂło 1000zÂł jak doÂłoÂże tÂą to bedzie miaÂł okoÂło 500l/min.

mercedes207
Wysłany: 2009-03-02, 19:49   
0
UP DOWN

http://www.allegro.pl/ite...att_okazja.html

nadawal by sie do lakierowania autka, pod pistolet fobo lux wysokocisnieniowy dysza 1.4 :?:

Ari29
Wysłany: 2009-03-02, 22:41   
0
UP DOWN

ja wlasnie taki podobny kupilem 50l i perobilem pod butle 100l bije do 7 atm wiecej juz nie da rady wedlug mnie lepiej troche dolozyc i kupic cos wiekszego

adam12
Wysłany: 2009-03-02, 22:48   
0
UP DOWN

jest to kompresor bezolejowy czyli do pompowania kó³. jeœli ktoœ sie interesuje lakierowaniem i robi to od czasu do czasu to polecam z³o¿yÌ sobie samemu kompresor. ja kupi³em butle 100l za 50z³ od gazu z auta (wyczyœci³em solidnie) silnik 3kw 450z³ (nowy) kompresor ABAC 3800B (nowy) ok 900z³ odwadniacz 200z³ presostat 90z³ (wy³acznik ciœnieniowy). mo¿na liczyÌ koszt ok 1800z³ gdzie ten sam kompresor na butli gotowiec na allegro kosztuje ... 2900z³ na wiêkszym zbiorniku. ten model kompresora ma spor¹ wydajnoœÌ jak na domowe lakierowanie i uci¹gnie nie jeden niskociœnieniowygun na ca³oœciówce. robie nim ju¿ ponad rok i nawet sie nie spoci a czasem d³ugo pracuje. polecam ogólnie t¹ pompe

mercedes207
Wysłany: 2009-03-03, 08:38   
0
UP DOWN

adam12 napisał/a:
jest to kompresor bezolejowy czyli do pompowania kó³.

:shock: a auto lakieruje sie olejowym :sciana:

marathon 
Wysłany: 2009-03-03, 10:32   
0
UP DOWN

Olejowy jest lepszy bo ma d³uzsz¹ ¿ywotnoœÌ, a przy tym nabija wiêksze ciœnienie i robi to szybciej od tego membranowego, pozatym jeœli zamierzasz malowaÌ ca³oœciówke to ten kompresor jest za ma³y nim mo¿na pomalowaÌ element lub zrobiÌ zaprawki, poprostu go zaorasz jak bêdzie pracowa³ non stop.

mercedes207
Wysłany: 2009-03-03, 11:18   
0
UP DOWN

Cytat:
zrobiĂŚ zaprawki, poprostu go zaorasz jak bĂŞdzie pracowaÂł non stop.

a go tylko na jedno autko potrzebuje, potem peno bedzie lezal w garazu :roll:

Czekajcie ja myslem tak:

Olejowy to do: narzedzi pneumatychnych (potrzebne smarowanie bo sie zatrza)

Bezolejowy to do: lakierowania, pompowania kó³, przedmuchiwania, i wszystkich innych narzedzi ktore niepotrzebeuja smarowania :tak:

Bisuside14 
Wysłany: 2009-03-03, 14:32   
0
UP DOWN

Nie... Olejowego nie stosuje siĂŞ do pneumatĂłw bo potrzebne jest im "smarowanie". Kompresor olejowy jak i bezolejowy nabija powietrze do zbiornika. Kompresor olejowy nie ma prawa "pluĂŚ" olejem (czĂŞsto siĂŞ tak zdarza w mniejszych lub wiĂŞkszych iloÂściach- Âświadczy to o stanie sprĂŞÂżarki. Dlatego zakÂładamy odwadniacze/odolejacze pod pistolet).
Kompresor olejowy jak napisa³ marathon ma d³u¿sz¹ ¿ywotnoœÌ, bo posiada w³aœnie olej, który zmniejsza tarcie miêdzy czêœciami, co przyczynia siê do mniejszego zu¿ycia czêœci -czyli d³u¿sza ¿ywotnoœÌ sprê¿arki, poza tym mo¿e d³u¿ej pracowaÌ i siê mniej grzeje- mniejsze tarcie mniej wytwarzanego ciep³a.

No-limit
Wysłany: 2009-03-03, 16:26   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
Nie... Olejowego nie stosuje siĂŞ do pneumatĂłw bo potrzebne jest im "smarowanie". Kompresor olejowy jak i bezolejowy nabija powietrze do zbiornika. Kompresor olejowy nie ma prawa "pluĂŚ" olejem (czĂŞsto siĂŞ tak zdarza w mniejszych lub wiĂŞkszych iloÂściach- Âświadczy to o stanie sprĂŞÂżarki. Dlatego zakÂładamy odwadniacze/odolejacze pod pistolet).
Kompresor olejowy jak napisa³ marathon ma d³u¿sz¹ ¿ywotnoœÌ, bo posiada w³aœnie olej, który zmniejsza tarcie miêdzy czêœciami, co przyczynia siê do mniejszego zu¿ycia czêœci -czyli d³u¿sza ¿ywotnoœÌ sprê¿arki, poza tym mo¿e d³u¿ej pracowaÌ i siê mniej grzeje- mniejsze tarcie mniej wytwarzanego ciep³a.

Wreszcie!BO NAJWAZNIEJSZE JEST MIEC OLEUM W GLOWIE>JAK MAWIAL PAN ZAGLOBA ^^

gizbern 
Wysłany: 2009-03-03, 19:53   
0
UP DOWN

mercedes207 napisał/a:
chcialbym sobie chyba sam zmatowac komprsorek

taka butla

http://www.allegro.pl/ite...zarki_400l.html

+taka sprezarka

http://www.allegro.pl/ite...esor_pompa.html

+silniczek 3.5kw, mam w pywnicy :tak:

I co sadzicie o tym zestawie, ile czasu taka butla bedzie sie napelniac zeby napic pelne cisnienie :roll: :?:

Sprê¿arka jak najbardziej OK.Jest to W³oska sprêzarka jednostopniowa produkowana w Chinach ale jest doœÌ dobra.
Zbiornik stanowczo za duÂży.Do tej sprĂŞzarki najlepszy bedzie 100litr.
Silnik juÂż caÂłkiem odpada.Musisz liczyĂŚ 1kw na 166lirĂłw wydajnoÂści sprĂŞÂżarki ,czyli co najmniej 3kW.

Zbiornik masz tutaj:
http://www.allegro.pl/ite..._l.html#gallery
http://www.allegro.pl/ite...or.html#gallery

nieustraszony 
Wysłany: 2009-06-01, 11:42   
0
UP DOWN
nieustraszony

Mam 50 litrowy olejowy jednotÂłokowy kompresor Metabo, czy takie coÂś starcza do malowania samochodu, i czy moge malowaĂŚ jak kompresor dobija powietrza, mam niskocisnieniowy pistolet HVLP 1.4.

Travolta 
Wysłany: 2009-06-01, 21:57   
0
UP DOWN

nieustraszony napisał/a:
Mam 50 litrowy olejowy jednotÂłokowy kompresor Metabo, czy takie coÂś starcza do malowania samochodu, i czy moge malowaĂŚ jak kompresor dobija powietrza, mam niskocisnieniowy pistolet HVLP 1.4.

A w jakiej skali jest ten samochĂłd?? ;P

nieustraszony 
Wysłany: 2009-06-02, 10:13   
0
UP DOWN
nieustraszony

Trawolta bez jaj, skala 1:1 myÂślaÂłem aby malowaĂŚ go na trzy razy :jeden bok : drugi i maska z dachem jestem amatorem dopiero siĂŞ uczĂŞ.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu