Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Vob
Wysłany: 2008-10-09, 13:12   Rzutnik - jaki wybrac
0
UP DOWN

Jak w temacie. Poszukuje dobry i stosunkowo tani rzutnik do zdjec. Co polecacie ?? Pozdrawiam

acidhouse
Wysłany: 2008-10-10, 09:06   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

tanie wino jest dobre booo...jest dobre i tanie ;) coÂś wymyÂślimy jak bĂŞdzie czas teraz jest ciĂŞÂżko klepsydra wiruje

aeroarte 
Wysłany: 2008-11-02, 23:31   
0
UP DOWN

Najlepszy jest stary Epidiaskop ,mo¿na nim rzuciÌ i zdjêcie i diapozytyw ,je¿eli z ma³ej odleg³oœci /ma niewielk¹ si³ê œwiat³a /,lub do diapozytywów Diapol automat.
http://www.allegro.pl/search.php?string=Epidiaskop ,ale drogi ,kiedyÂś byÂły /docent ,doktor -jakoÂś tak ,byÂły metalowe i solidne ,trzeba polowaĂŚ/

e7cc8f8a3cfdba34med.jpg
Plik ściągnięto 280 raz(y) 40.66 KB

malchov 
Wysłany: 2009-02-10, 11:26   
0
UP DOWN

witam witam
ja uÂżywam czegoÂś takiego:
http://www.artograph.com/...ctor_tracer.htm

proste w budowie, proste w obsÂłudze, stosunkowo niedrogie

daje radĂŞ

LoboLoco 
Wysłany: 2009-02-10, 12:13   
0
UP DOWN

Jeszcze nie mam rzutnika, ale najlepszy wydaje mi siĂŞ ten typ:
http://allegro.pl/item547...tnik_pisma.html
mo¿na go spakowaÌ w "walizkê", jest w podobnej cenie co epidiaskop/episkop (mo¿e nie spe³nia dok³adnie tych samych funkcji, ale czy aby napewno s¹ one potrzebne), który nie jest ³atwo znaleœÌ i taùszy ni¿ tracer, przynajmniej z tego co uda³o mi siê wyszukaÌ na necie.

rafdus
Wysłany: 2009-02-10, 13:28   
0
UP DOWN

wszystko ladnie pieknie ale z tego co pamietam ( w szkole na zajeciach ) to dzialalo to ttak ze byly do tego specjalne przejzroczyste folie z nadrukowanymi danymi, obrazkami itp
jesli tak to jak mialbym sobie przygotowac takie cos?? a jak inaczej to dziala to jak???

LoboLoco 
Wysłany: 2009-02-10, 13:53   
0
UP DOWN

Druk na kalce powinien podejœÌ. Zwyk³a drukarka atramentowa zrobi wydruk na kalce (tylko trzeba zmniejszyÌiloœÌ podawanego tuszu) lub rapitograf, ewentualnie pisak. Mo¿esz tez robiÌ kontur na folii za pomoc¹ pisaka, s¹ do tego nawet specjalne, mazaki w kilku kolorach . Przy okazji robienia w³asnorêcznie konturów analizujesz "mimowolnie" to co bêdziesz malowa³, proporcje i granice œwiat³ocienia.
Ja jakoœ nie widzê potrzeby rzucania pe³nokolorowych zdjêÌ na œcianê czy cokolwiek chcesz pomalowaÌ... wyœwietlasz zarys by z³apaÌ dobre proporcje a reszte walisz ju¿ ze zdjêÌ lub wydruków... ja ze szko³y pamiêtam tyle, ¿e mo¿na by³o wyœwietlaÌ ca³kiem du¿e formaty takim rzutnikiem i jest przy tym dosyÌ dok³¹dny...

rafdus
Wysłany: 2009-02-10, 14:37   
0
UP DOWN

dzieki :) o to wlasnie mi chodzilo :)
pozdrawiam

manieks 
Wysłany: 2009-02-10, 14:37   
0
UP DOWN

najwydajniejsze chyba jest rozwiÂązanie z cz/b drukarkÂą laserowÂą (starsze modele nie sÂą drogie jakieÂś100-150 zÂł), toner teÂż jest duÂżo taĂąszy niÂż atrament i oczywiÂście potrzebna bĂŞdzie folia do takiej drukarki np firmy 3M, ale coÂś taĂąszego teÂż znajdziesz w hurtowni art. biurowych

ps.sÂą teÂż specjalne folie do plujek

LoboLoco 
Wysłany: 2009-02-10, 15:17   
0
UP DOWN

Druk laserowy oczywiœcie jest dobry, lecz ma³o kto ma laserówke w domu a zakup takowej choÌ nie jest wielkim obci¹¿eniem finansowym, to lepiej zawsze poszukaÌ rozwi¹zania bardziej ekonomicznego. Rêczne "kalkowanie" jest sposobem najtaùszym i ma swoje plusy takie jak chocia¿by Ìwiczenie rêki.... Je¿eli chodzi o zastosowanie profesjonalne to najlepiej druk na folii, ma³e poligrafie to robi¹ za niewielkie pieni¹dze....

malchov 
Wysłany: 2009-03-10, 14:29   
0
UP DOWN

ĂŚwiczenie rĂŞki?
jak tak bardzo chcemy ĂŚwiczyĂŚ rĂŞkĂŞ, oko i analizowaĂŚ caÂły projekt to do czego potrzebny nam rzutnik?
napierajmy szkic "od Âłapy", freehand to najlepsza analiza.

pod TRACER kÂładziemy byle jaki wydruk, bez potrzeby wykonania jakichÂś folii, rzuca wszystko w kolorze i przy odpowiedniej odlegÂłoÂści naprawdĂŞ spore powiĂŞkszenie

jedyny wymĂłg przy rzucanym obrazku to to, Âże musi siĂŞ on zmieÂściĂŚ w wymiarach 12 x 12 cm

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-10, 14:40   
0
UP DOWN

Rzutnik jest po to by oszczêdzaÌ czas.... Kalkowanie by oszczêdziÌ fundusze, ale... jestem ciekaw jak rzucisz cokolwiek na powierzchnie sferyczne.... kolejny wymóg: obraz musi byÌ rzucony na p³aszczyznê prostopad³¹ do rzutnika. Tak wiêc nie ma co fukaÌ, czasem kalkujemy czasem rzucamy.... Co kto woli i kogo na co staÌ.... Zreszt¹ ten tracer nie wygl¹da mi na sprzêt warty swej ceny, bardziej mi przypomina zabawkê. Jeœli ktoœ posiada takowy prosze o jakieœ fotki maszynki podczas pracy. I jeszcze jedno.... Poco rzucaÌ kolorowe foto? masz zamiar malowaÌ w miejscu gdzie wyœwietlasz foto? Nie czaje .... :/

malchov 
Wysłany: 2009-03-10, 17:19   
0
UP DOWN

czasami mam zamiar malowaĂŚ w miejscu gdzie wyÂświetlam np. na Âścianie,
albo rzucam na karton i mam szablonik,

jeszcze jedna zaleta TRACERA, czasem przydatna - moÂżesz rzuciĂŚ sobie oprĂłcz pÂłaskich rzeczy rĂłwnieÂż przedmiot w 3D,

nie chcĂŞ siĂŞ tu spieraĂŚ i fukaĂŚ do nikogo, ja po prostu korzystam z tego i siĂŞ sprawdza

PEACE

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-11, 07:52   
0
UP DOWN

DomyÂśliÂłem siĂŞ Âże malujesz tam kaj wyÂświetlasz, ale przecieÂż nie w czasie gdy wyÂświetlana jest kolorowa fotografia....pytanie brzmiaÂło po co kolorowe foto? Chodzi mi o robienie konturu, nie o cieniowanie. Chyba sie nie rozumiemy do koĂąca :/
Co masz na myÂśli mĂłwiÂąc: moÂżesz rzuciĂŚ sobie oprĂłcz pÂłaskich rzeczy rĂłwnieÂż przedmiot w 3D ? Jak moÂżesz zapodaj jakies fotki jak ten rzutnik daje rade z fotografiÂą....

malchov 
Wysłany: 2009-03-11, 12:13   
0
UP DOWN

moÂże rzeczywiÂście gÂłupio to sformuÂłowaÂłem,
tutaj masz przykÂład zastosowania:

z wÂłoÂżonÂą pod spĂłd zapalniczkÂą

LoboLoco 
Wysłany: 2009-03-11, 12:52   
0
UP DOWN

No wyglÂąda nieÂźle... Niestety ze mnie taka kutwa jest, Âże wolaÂłbym kupiĂŚ takiego grata:
http://allegro.pl/item579...edium_1008.html
zawsze moge drukn¹Ì coœ na folii zamiast papierze foto, a wydaje mi siê ¿e rzutnik tego typu potrafi obs³u¿yÌ wiêkszy obszar, pozatym stówa w kieszeni.... Jak na razie to teoria, jak bêdê mia³ zlecenie wymagaj¹ce rzutnika to bêdê siê martwi³, puki co szablony wystarcz¹... ;)

acidhouse
Wysłany: 2009-03-11, 16:14   
0
UP DOWN
Kustom Kulture

trzeba przyznaĂŚ fajne zabawki - uÂłatwiajÂą Âżycie

emil1906 
Wysłany: 2010-01-04, 18:12   
0
UP DOWN

A co myœlicie o Tym: http://www.chicagoairbrushsupply.com/arde.html myœlicie,¿e warto œci¹gn¹Ì go z chicago bo koszty s¹ doœÌ spore(80 $ przesy³ka +c³o,vat) Mia³ ktoœ mo¿e go w rekach ?

PrimoOne 
Wysłany: 2010-01-04, 18:41   
0
UP DOWN

Nie zamawiaj ze stanĂłw, bo z tego co wiem, to jeszcze sÂą jakieÂś jaja z prÂądem..PrzejsciĂłwki, inne napiecie, czy coÂś..Nie znam sie..Tak sÂłyszaÂłem..W polsce teÂż kupisz, i ominiesz w.wym problemy..

emil1906 
Wysłany: 2010-01-04, 19:11   
0
UP DOWN

A gdzie w polsce moÂżna dostaĂŚ jakieÂś rzutniki?

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-05, 07:48   
0
UP DOWN

http://www.artograph.com/...27s%20Guide.pdf

Strona 4 ... to nie ten sam model, ale ten sam producent... dolicz wiĂŞc jeszcze pare zÂłotych na zmianĂŞ napiĂŞcia zasilania...

Jest w Polsce do kupienia taki sprzĂŞt :

http://www.glastar.com/ca...ojectaScope.cfm

Za okoÂło 150 PLN, nie mam go, wiĂŞc go nie polecam, po prostu znalazÂłem go w ofercie jednego ze sklepĂłw internetowych...

emil1906 
Wysłany: 2010-01-08, 21:03   
0
UP DOWN

LoboLoco, a gdzie moÂżna dostaĂŚ ten rzutnik?

zolwik 
Wysłany: 2010-01-09, 14:22   
0
UP DOWN

LoboLoco napisał/a:
No wyglÂąda nieÂźle... Niestety ze mnie taka kutwa jest, Âże wolaÂłbym kupiĂŚ takiego grata:
http://allegro.pl/item579...edium_1008.html
zawsze moge drukn¹Ì coœ na folii zamiast papierze foto, a wydaje mi siê ¿e rzutnik tego typu potrafi obs³u¿yÌ wiêkszy obszar, pozatym stówa w kieszeni.... Jak na razie to teoria, jak bêdê mia³ zlecenie wymagaj¹ce rzutnika to bêdê siê martwi³, puki co szablony wystarcz¹... ;)

Lobo co to byÂło ,zapodaj fote ,bo lik wygasÂł. :help:

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-11, 08:02   
0
UP DOWN

emil1906, oto link:

http://www.artshobby.pl/katalog/

JeÂżeli siĂŞ zdecydujesz na kupno, podziel siĂŞ wraÂżeniami.

zolwik, To by³ rzutnik do folii. Tamten model mia³ mo¿liwoœÌ spakowania, jako walizka (model 3M 2000) Jeszcze nie mia³em potrzeby kupowania rzutnika, ale jak na razie taki jest moim nr uno.

airbrush 
Wysłany: 2010-01-12, 12:14   
0
UP DOWN

A moÂże ktoÂś myÂślaÂł na takim rozwiÂązaniem....projektor+laptop wiadomo droÂższa sprawa lecz jeszcze bardziej praktyczna,samemu szukam aktualnie jakiegoÂś rzutnika i siĂŞ zastanawiam nad tym http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html
Nie powiem nad projektorem rĂłwnieÂż siĂŞ zastanawiaÂłem.

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-12, 14:32   
0
UP DOWN

Projektor plus laptop.... super sprawa, ale dopiero jak sprzĂŞt zarabia na siebie... w innym wypadku jak dla mnie za duÂży wydatek.

Tadeusz 
Wysłany: 2010-01-13, 17:16   
0
UP DOWN

Z w³asnego doœwiadczenia napiszê, ¿e rzutnik + laptop, jak dla mnie, odpada zupe³nie. Dlatego, ¿e oprócz rozdzielczoœci optycznej obiektywu, które swoj¹ drog¹ s¹ w tych rzutnikach bardzo kiepskie, parametrem jakoœci obrazu jest dodatkowo ,czy raczej g³ównie, rozdzielczoœÌ matrycy która w urz¹dzeniach za 2-3 K oscyluje w okolicach 1024x768 px.

W praktyce oznacza to, Âże odrysowujÂąc i tak "zmyÂślamy", bo obraz zbudowany jest z "klockĂłw Lego", szczegĂłlnie przy wiĂŞkszych formatach.

Dlatego odradzam taki projektor, myœlê, ¿e najlepszym rozwi¹zaniem pozostaje epidiaskop, najlepiej stary model z wymiennymi, klasycznymi obiektywami, którê dadz¹ dobr¹ ostroœÌ, kontrast i ró¿ne ogniskowe, nie kupujcie docenta, wa¿y 25 kg ^^ Na eBay'u widzia³em kilka ciekawych konstrukcji. Te foliowe kompaktowe 3M, o których wspomnia³ LoboLoco, u¿ywane, czêsto pojawiaj¹ siê na Alledrogo z cenami w okolicach 100 PLN.

airbrush 
Wysłany: 2010-01-13, 22:42   
0
UP DOWN

No i konkretna odpowiedz,ze teÂż nie pomyÂślaÂłem o tym Âże przy pomocy projektora bĂŞdzie trzeba borykaĂŚ siĂŞ z pikselami.
Czyli mam rozumieĂŚ Âże rzutnik firmy 3M bo daj Âże na allegro widziaÂłem walizkowy model, nadaje siĂŞ w 99%?

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-14, 07:46   
0
UP DOWN

:x: racja... projektor to pixele.... teÂż nie pomyslalem o tym... a walizki rzeczywiÂście za 100-300 PLN sÂą na allegro do ÂłykniĂŞcia.

MichaÂł525i
Wysłany: 2010-08-13, 11:23   
0
UP DOWN

Po pierwsze witam jako nowy.
Jeœli chodzi o rzucanie obrazu na œcianê to raczej chodzi o zwymiarowanie i o rozmieszczenie poszczególnych elementów ¿eby wszystko gra³o. Piksele raczej nie odgrywaj¹ tu wiêkszej roli bo i tak malujemy na wy³¹czonym rzutniku - projektorze. Ja zastosowa³em projektor pod³¹czony do lapka, zarysowa³em o³ówkiem kontury i projektor spakowa³em. Zreszt¹ to od nas raczej zale¿y koùcowy efekt - nie kopiujmy w 100%. Ja wzorowa³em siê na malowidle Jeffa Gogue-a wielkoœci 10 na 14cm z gazety.
TroszkÂą to powiĂŞkszyÂłem ;)

To moje pierwsze malowanko w takiej skali. Malowane pêdzelkami. Sory za jakoœÌ fotek.

Pozdrawiam.

Mcdevil 
Wysłany: 2010-08-14, 00:16   
0
UP DOWN

Siema spoks, ja kilka miesiĂŞcy temu na karbudzie widziaÂłem i do tej pory plujĂŞ na siebie przed lustrem Âże nie miaÂłem mamony.
Pozdro

Andy 66 
Wysłany: 2012-04-03, 20:54   
0
UP DOWN

A ja zaszalaÂłem i zakupiÂłem mini projektor wielkoÂści paczki fajek :cool:
Lampa led 10000 godzin - cena jakÂą znalazÂłem na Allegro to 250 zÂł. Podpinam do lapka i oglÂądam filmy, fotki i mocno skraca czas szkicu projektu. Zawsze robiÂłem to siatkÂą, ale przy aero wyÂłazi na wierzch, nie wszystko siĂŞ da wymazaĂŚ i Âżmudna robota.
Jeœli chodzi o piksele jak ceg³y - bez przesady. Wybieram zdjêcia dobrej rozdzielczoœci i przy obrazie o szerokoœci 2-3 metry jest ok na tyle, ¿eby zaznaczyÌ kredk¹ najwa¿niejsze szczegó³y...a przecie¿ o to tylko chodzi, ¿eby nie mêczyÌ siê z proporcjami :roll:
Polecam

projektor.jpg
A tak to wyglÂąda
Plik ściągnięto 188 raz(y) 50.31 KB

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu